Podpor svojho autora. Ako na Patreon: daň z príjmov, odvody a DPH

Umelci v minulosti hladovali, časť tých šťastnejších sponzorovali bohatí mecenáši. Neskôr Európu pokazili dotácie – tj peniaze zadarmo, z daní jedných, ktorí ich zarobili a museli povinne odovzdať, k druhým, ktorí si na ne možno až neprirodzene zvykli ako čosi prirodzené a zdravé.

Patreon – americká kombinácia mikromecenášstva a crowdfundingu – je akokeby slobodnejšia, trhová a najmä dobrovoľná forma podpory či financovania umelcov a autorov. Výtvarníci, fotografi, muzikanti či dokonca aj tanečníci či vedci sa môžu nechať sponzorovať mecenášmi z celého sveta za mesačný poplatok – z ktorého v prípade dobrého mena či kvalitného marketingu dokážu normálne fungovať. Tento model vedia využiť v podstate akýkoľvek tvorcovia obsahu, vrátane blogerov, “influencerov” či nezávislých publicistov. Vrátane mňa :) Nech sa páči, ako pochopiť Patreon: v slovenských daniach, odvodoch a papieroch.

Patreon: aký je princíp?

Na jednej strane je tvorca obsahu – spisovateľ, bloger, youtuber, umelec, výtvarník, hudobník, skladateľ. Na druhej strane sú jeho čitatelia, fanúšikovia, prijímatelia, poslucháči – patróni. A tí mu za jeho tvorbu či obsah platia na pravidelnej báze. Dobrovoľné príspevky – buď ako poďakovanie za tvorbu a dar v jednom alebo ako platba za exkluzívnu produkciu, obsah, či službu.

Podľa mňa férový a prirodzený model – na rozdiel od dotácií a verejných “grantov”, teda peňazí, ktorými sa daňoví poplatníci, ktorí do filharmónie, divadla či galérie v živote ani nepáchli, skladajú autorovi, ktorí sa ani nemusí snažiť.

A teda: čo všetko musí s prijatými peniazmi robiť autor?

Príspevok od patróna: dar alebo platba za službu?

Závisí. Totiž: to, ako sa prijaté peniaze prejavia v daniach, závisí – ako všetko – od skutočného obsahu právneho úkonu:

  • ak svojmu autorovi či tvorcovi posielate peniaze bez protihodnoty, proste ako podporu, vďaku – vtedy ide podľa mňa o dar
  • ak však peniazmi platíte za nejakú hodnotu – napr. obsah na Patreone, unikátny obsah poskytnutý za príspevok, členskú sekciu prípadne dostanete nejaký typ pravidelnej podpory či poradenstva či napr. účasť na Q&A webinári- vtedy ide už o službu. A teda prijaté peniaze za službu ako zdaňujete akýkoľvek iný zdaniteľný príjem za poskytnutie služby.

Tak trochu to pripomína dilemu ohľadne príspevkov podporovateľov crowdfundingových kampaní. Tam tiež závisí: ak si príspevkom predkupujete produkt, vtedy ho prijímateľ zdaňuje jednoznačne ako tržbu resp. zdaniteľný príjem; ak iba prispievate na podporu neziskovej aktivity, môže ísť o dar.

Prijaté dary sa však v prípade rôznych typov prijímateľov zdaňujú rôzne:

  • živnostník, autor, výkonný umelec a v podstate všetky SZČO – v ich prípade je aj prijatý dar je väčšinou zdaniteľným príjmom. Ak bola teda prijatý v súvislosti s činnosťou podľa § 6 zákona o dani z príjmov.
  • eseročka – prijatý dar sa nezdaňuje. Ak je príležitostný dar, tak určite. No čo ak ide o pravidelné prispievanie v stovkách či tisícoch eur mesačne? A tvorí to hlavný príjem autora?

Živnostník či autor (obaja ako SZČO) samozrejme stále s možnosťou uplatniť si paušálne výdavky – minimálne za roky 2021 či 2022. A to bez ohľadu na typ príjmu – či už ide o príjem za vytvorenie diela alebo za použitie diela. Nezdaniteľné časti znižujú základ dane a daňový bonus daň iba v prípade, ak ide o aktívne príjmy autorov – tj príjmy za vytvorenie diela.

“Môžem svoje príjmy ako autora v platforme XYZ považovať za pasívne autorské príjmy?” je častou otázkou z internetových diskusií. Ale: hrajú tu pasívne príjmy v podstate rolu?

v tomto článku sme rozlúskli, že “príjmy z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych diel a iných diel na vlastné náklady” sa považujú za príjmy zo samostatnej zárobkovej činnosti, t.j. aktívne príjmy (presnejšie: ide o príjmy v zmysle § 6 ods. 2 zákona o dani z príjmov). Čiže ak čokoľvek za príspevky svojim patrónom predávaš, ide vždy o predaj diel tj aktívne príjmy. Ktoré jednoznačne podliehajú odvodom rovnako ako príjmy živnostníka. Na druhej strane je ich možné znížiť o výdavky paušálne (ako aj reálne) ako aj nezdaniteľné časti, resp. daň znížiť o daňový bonus na deti.

Odvody?

A tým pádom s odvodmi autora s aktívnymi príjmami je to v podstate rovnaké ako s odvodmi živnostníka: do hranice cca 7 000 EUR bez odvodov do socky, od tejto hranice s odvodmi. Zdravotné odvody sa platia rovnako ako v prípade každého SZČO – akurát SZČO popri štúdiu, materskej, rodičovskej či dôchodku ich môžu mať nižšie.

DPH? Patreon predáva digitálny produkt

Na účely európskej DPHčky je platba umelcovi za protihodnotu – a vlastne i bez nej – v podstate digitálnym produktom, resp. elektronickou službou. Službu “podpor svojho autora” poskytuje Patreon súkromným osobám ako darcom / podporovateľom. A teda ako v prípade všetkých digitálnych produktov dodávaných nezdaniteľným osobám (tj súkromným osobám či firmám bez prideleného IČ DPH) v jednotlivých krajinách EÚ, musí poskytovateľ k produktu naúčtovať miestnu DPH v závislosti od krajiny spotrebiteľa.

Ak teda ako podporovateľ chcete skrze Patreon podporiť svojho tvorcu, musíte zaplatiť navyše aj DPHčku. A tvorca: ak by ste dary od podporovateľov z jednotlivých krajín vyberali sami – cez vlastnú plaftormu – museli by ste (po dosiahnutí hranice predajov z EÚ) vykazovať DPHčku v každej jednej z krajín spotreby alebo využiť zjednodušenú možnosť OSS na Slovensku. Patreon vám to však zjednoduší: na účely európskej DPHčky sa totiž Patreon správa ako Váš odberateľ, ktorý v druhom kroku zas ako dodávateľ poskytuje službu ďalej finálnym spotrebiteľom (podporovateľom). DPHčku vyzbieranú od týchto podporovateľov na Slovensku, v Česku, Nemecku atď odvedie predmetnej krajine spotreby. Autorovi ide zvyšok – samozrejme po odpočítaní poplatku za službu Patreonu ako sprostredkovateľskej platformy.

A aj v prípade daru? Oficiálne DPHčkové pravidlo znie: ak totiž poskytujete dar, nejde o dodanie čohokoľvek za protihodnotu – a teda dar DPHčke nepodlieha. Na účely DPHčky však Patreon nerozlišuje, či v konkrétnej platbe resp. forme členstva poskytujete dar alebo platíte za službu – to by musel zamestnávať stovky supporťákov a fakturantov navyše. Proste to zjednodušil: ako podporovateľ platíte za elektronickú službu, k nej sme povinní účtovať DPH a basta. Áno, z hľadiska dane z príjmov je podľa mňa rozdiel či ide o ide o platbu za službu alebo dar. Z hľadiska DPH-čky sa to bez diskusie správa ako komerčná služba.

Samozrejme za cenu vrátane DPH kupujú vstupy nezdaniteľné osoby, resp. neplatitelia DPH. Firmy registrované pre DPH kupujú digitálny produkt od zahraničného dodávateľa s prenosom daňovej povinnosti – tj DPHčku vykazujú v SR formou samozdanenia. Platitelia DPH si za určitých podmienok – vedia zaplatenú DPHčku odpočítať, resp. pri kúpe služby od zahraničného dodávateľa by tento dodávateľ mal umožniť zadať IČ DPH odberateľa a službu predať rovno bez DPH.

Patreon – pokiaľ dobre vidím – pravdepodobne z dôvodu zjednodušenia každého patróna považuje za nezdaniteľnú osobu. Tj ak chcete podporiť konkrétneho umelca ako firma, DPH-čku Vám Patreon naúčtuje vždy. A ešte ďalšiu musíte – minimálne vykázať, prípadne odviesť – v SR.

Autor fotky Ketut Subiyanto na Pexels

V číslach

A teda “polohrubá odmena” vyzerá takto:

  • zaviažete sa k jednému z pravidelných úrovní podpory – napr. chcete tomu svojmu tvorcovi poslať každý mesiac 10 EUR
  • Patreon k sume 10 EUR pripočíta slovenskú DPH-čku v sadzbe 20%. Tj namiesto 10 EUR tak zaplatíte 12 EUR. DPHčka samozrejme neputuje autorovi, ale slovenským daniarom (tj krajine spotreby)
  • Patreon si z príspevkov patrónov samozrejme zoberie svoju províziu – stanovenú v percentách, pričom percento závisí od typu príjmu autora
  • zvyšok ide autorovi a jeho tímu. Samozrejme tiež má svoje náklady, no je už jeho problém, či po ich odpočítaní bude v príjmovom pluse alebo mu príspevky jeho podporovateľov “len” pokryjú časť nákladov (aj to je niečo)
  • autor však zdaňuje celú prijatú sumu.

Áno, bez ohľadu na to či tvorca tvorí ako SZČO resp. eseročka s podvojným účtovníctvom, eviduje, priznáva a zdaňuje “hrubú” odmenu. Teda sumu pripísanú už na účet v službe Patreon.

Čo je častým omylom v praxi aj v prípade iných virtuálnych účtov v rôznych službách či platformách: etsy, upwork či dokonca PayPal. Zdaniteľný príjem pre SZČO resp. výnos pre eseročku vzniká už v momente inkasa pohľadávky – a je jedno, či ste ju zinkasovali na účet v banke, na účet v službe PayPal, na účet v konkrétnej platforme (Patreon, etsy, upwork atď) alebo do ruky kešu. Nie až v okamihu, kedy sa nejaká sumu z účtu 1 (virtuálneho účtu) presunie na účet 2 (účet v banke resp. účet PayPal) – či už sa presunúť peniaze rozhodol tvorca alebo ho presunula daná platforma. A zdanenie sa počíta z hrubej sumy odmeny, ktorá je v podstate zmluvné dohodnutá oboma stranami. Poplatok, ktorý si Patreon berie za svoj systém a podporu je naopak daňovým výdavkom. Či už si ho autor uplatňuje (SZČO s reálnymi výdavkami, eseročka) alebo nie (SZČO paušalista).

Viac napr. Príjmy na účte PayPal resp. na virtuálnych účtoch: zdaňuje ich vôbec SZČO?

S Pareonom je to teda na strane tvorcu ako so mzdou v trvalom pomere, ktorá má svoju superhrubú, “polohrubú”či čistú verziu 🙂 :

Patrón vám pošle 10 EUR
V skutočnosti však príspevok stojí podporovateľa 12 EUR
Vy dostanete 8,80 EUR.
No zdaňujete 10 EUR.

Príklad

Vizuálny umelec Jožo (SZČO, paušálne výdavky) používa Patreon ako formu podpory svojej tvorby. Svojim fanúšikom umožňuje zasielať mu príspevky za sprístupnenie jeho digitálnych obrazov. V mesiacoch júl až november 2021 mu Patreon pripísal na účet v tejto službe sumu 6 000 EUR. Ide o sumu bez DPH – Patreon totiž od podporovateľov vyzbieral 6 000 + 1200 EUR DPH. Tá sa ho však netýka, nikdy ju nevidel – keďže Patreon DPHčku odvádza Slovensku. V čistom – po odpočítaní poplatku Patreonu v sume 720 EUR – ide o sumu 5 280 EUR. Túto sumu si previedol na svoj PayPalový účet 2.12.2021. Zároveň za december 2021 zarobil 1 500 EUR – v hrubom, bez odpočítaní poplatku 180 EUR. Sumu zárobku za december 2021 si však na účet PayPal prevedie až v januári 2021.

Jeho zdaniteľné príjmy z Patreonu za rok 2021 sú 6 000 EUR + 1 500 EUR.

Príklad

Vizuálny umelec Jožo funguje tentoraz prostredníctvom vlastnej eseročky.

Výnosom eseročky za rok 2021 je 6 000 EUR + 1 500 EUR. Eseročka o nich účtuje na základe výpisov zo služby Patreon – csv súbor a screenshot, nič iné nejde – a to na mesačnej báze.
Poplatky Patreonu – 720 EUR za júl až november plus 180 EUR za december – sú účtovným nákladom aj daňovým výdavkom.

Ups a predsa….to ešte nie je všetko:

DPHčka z nákupu služby zo zahraničia a povinnosť odviesť ju v SR

Vzťahuje sa v podstate na všetkých podnikateľov. V prípade, ak nakúpia službu s miestom dodania určeného podľa základného pravidla určenia miesta dodania služby v SR (čo je v podstate väčšina možných služieb vrátane digitálnych – § 15 ods. 1 zákona o DPH), musia vykázať DPHčku v SR. Na mesačnej báze, skrze daňové priznanie k DPH. Platitelia DPH s právom na možné odpočítanie tejto DPHčky, neplatitelia DPH natvrdo zaplatiť.

A službou, ktorú si slovenský subjekt (tj autor / tvorca / umelec) od amerického Patreonu kupuje, je práve používanie platformy. Odplatné, platíme zaň zrazenou províziou. Akurát že podľa výpisu v službe ju Patreon vyčísľuje na mesačnej báze – mala by sa teda odvádzať mesačne. Už pri vyčíslení. Nie až pri prijatí sumy, nazbieranej za niekoľko mesiacov, na bankový či paypalový účet.

Toto je teda opačná situácie, než tá o pár odsekov vyššie: hovoríme o DPHčke, ktorú odvádza autor či tvorca v SR za to, že si služby samotného Patreonu kupuje.

Čiže náš Jožo – a to bez ohľadu na to, či funguje ako SZČO alebo eseročka – musí z poplatku, ktorý si Patreon zrazil, vyčísľovať DPHčku. Napr. zo sumy 180 EUR za december 2021 vyčísli 20%-nú DPH 36 EUR, uvedie ju v daňovom priznaní k DPH, ktoré podá do 25.1.2021 a do rovnakého termínu odvedie štátu 36 EUR. Ako neplatiteľ DPH. Ako platiteľ DPH v podstate ho služba Patreonu stojí 180 EUR a nič viac.

Neplatiteľovi DPH sa to celé zas len predražuje. Inými slovami: dostane ešte menej, než sme si ukázali vyššie. Zložité a miestami absurdné pravidlá európskej DPH mu v podstate pomerne jednoduché prijímanie príspevkov skomplikujú zľava sprava a rovnako zľava a sprava z konečného zárobku uberú.

A čo doklad? Faktúra?

Platiteľ DPH nie je povinný pri dodaní tovaru či službu nezdaniteľnej osobe vystaviť vyslovene faktúru podľa zákona o DPH. Spoločne s neplatiteľmi DPH teda o výnosoch z Patreonu účtuje resp. ich eviduje v evidenciách SZČO na základe dokladov z Patreonu ako účtovného dokladu.

Od r. 2023 či 2024 nás potenciálne ešte stále čaká eFaktúra ako povinné odosielanie faktúr v reálnom čase štátu. A ak dobre čítam aktuálnu verziu návrhu zákona o tejto debiline desaťročia (verzia 2021), v podstate každý podnikateľ bude povinný vyhotoviť faktúru (podľa nového zákona) pri každom poskytnutí služby či čohokoľvek, čo podlieha dani z príjmov. A samozrejme ju ešte pred odoslaním odberateľovi poslať štátu. “Drahý podporovateľ, fakturujem Ti podporu mojej tvorby za mesiac december, cena 2 EUR”….

Môj Patreon

Nedávno spustená v podstate beta verzia je simple:

  • články, e-mailový newsletter a tipy na sociálnych sietiach – ktoré sú zdarma – viete podporiť dobrovoľným príspevkom. Vďaka a karma v jednom
  • od druhého levelu dostane podporovateľ 20% zľavu na moje návody, eBooky či iné pomôcky v e-shope. A rovnako aj vyslovene moje školenia (coming soon)
  • a tretí a štvrtý level je už v podstate určitým druhom členskej sekcie a operatívneho odborného supportu s možnosťou kladenia otázok. V tom najväčšom balíku s kolegyňou Dankou Frákovou zodpovieme stručne e-mailové otázky na témy z praxe (a témy blogu).

Samostatný a exkluzívny obsah len pre podporovateľov/predplatiteľov zatiaľ nemám, ale uvidíme, možno čoskoro.

Ako ktorý z príspevkov zdaniť je kontrolná otázka (odpovede e-mailom) a poteší ma akýkoľvek váš feedback.

Alternatívy

Aké sú teda iné možnosti:

Pre autorské e-mailové newslettery letí dnes Substack.

Onlyfans poznáte? 🙂 A vedeli ste, že aj onlyfans vzniklo práve ako vlastne podobná či rovnaká platforma pre podporu autorov, umelcov a tvorcov obsahu? Čo stále platí, no značka je dnes známa skôr ako number one cesta k obsahu nahých modeliek, pornoherečiek a reálnych sexworkers – tak vyšlo 🙂

V Česku vznikli nedávno zaujímavé projekty: Gazetisto (prioritne pre newsletteri) či Pickey.

Na nezištnú podporu tvorcov je možné použiť Buy me a coffee prípadne vznikajúcu sociálnu sieť Cent.

Zaujímavé modely rozoberal nedávno ekonóm Robert Chovanculiak vo svojom newsletteri “Pokrok bez povolenia” (ktorý beží zhodou okolností na Substacku) – napr. možnosť investovať do tvorby konkrétneho autora a kúpiť si podiel na jeho budúcich zárobkoch na spôsob kúpy akcie. Údajne tak získali peniaze na svoju tvorbu David Bowie, Bob Dylan či Joseph Haydn.

Fascinujú ma aj NFTčka a celkovo “tokenizácia” – ale o nich niekedy inokedy.

No a samozrejme platby za unikátny obsah resp. podporu od fanúšikov či čitateľov si vie každý autor sprocesovať aj sám. Bez sprostredkujúcej platformy, ktorá to všetko zjednodušuje, ale aj čosi stojí. Členská sekcia sa dá naprogramovať na vlastnom webe – akurát musíte správu užívateľov, fakturáciu, platby a hlavne technickú časť manažovať sami (čo teda tiež stojí peniaze). V slovenských podmienkach je príkladom napr. Mária Dvončová – Právne pre rodiča Márie Dvončovej či portál Relia Jozefa Mihála.

Resumé: čítajme a podporujme kvalitný obsah

V podstate ma teší rastúce uvedomovanie si, že za kvalitný obsah (rady, tipy, návody) sa platí – ako za každú inú prácu či službu. Lebo veď zadarmo v konečnom dôsledku nie je nič. No ešte viac ma teší, že na vlastné platformy odchádzajú autori a tvorcovia z dajmetomu “štandardných” médií, ktoré stále tvrdšie filtrujú a cenzurujú obsah a určujú, kto je “dôveryhodným” autorom a kto nie resp. ktoré názory sú “správne” a ktoré nie. Odoberaním článkov, newsletterov či videí konkrétnych profesionálov, odborníkov či skrátka tvorcov z celučičkého sveta viete mať dnes unikátne, autentické a nezostrihané či nezcenzurované informácie či analýzy doslova z prvej ruky. A oni zas z toho môžu ekonomicky žiť. Taká demokratizácia tvorenia či médií.

No a Patreon je len jednou z ciest: pre autora užívateľsky jednoduchou, no účtovne a daňovo zas nie až tak jednoduchou. No práve rýchly vývoj internetu je šanca: na nové formy, platformy i cesty. Stačí tvoriť :)

Kam ďalej:

Kreativita na prodej či Jak si psaním vydělat miliony. Substack mění pravidla hry

A moje návody:

Blogeri a zárobky či podnikanie: ako zarábať legálne

Jedlo, výlety, oblečenie či erotické hračky ako kreatívne (a snáď legálne) daňové výdavky pre kreatívne profesie & tvorcov obsahu

Ako z autorskej odmeny zaplatiť 19%, 10% či 0% na daniach a odvodoch? Príklad a návod

Aké sú vaše skúsenosti s Patreonom – ako tvorca, podporovateľ či účtovník, ktorý to dáva dokopy? Podeľte sa v komentároch, pomôžete tak aj ostatným

A určite zdieľajte 💙

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

2 komentáre k “Podpor svojho autora. Ako na Patreon: daň z príjmov, odvody a DPH”

  1. Dobrý deň,

    Nemáte nejaký článok aj o Upworku/Fiverr a podobných zahraničných freelance portáloch? Podobne ako je napísané k Patreonu, lebo moc toho na nete nie je, chýba info o faktúrach a aj o dani z pridanej hodnoty, myslím, že veľa ľudí (vrátane mňa) v tom má dosť zmätok. :)

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This