Kapitálové fondy z príspevkov v eseročke: výbery, použitie na zvýšenie imania či zápočty a iné otázky z praxe

Kapitálový fond z príspevkov je možnosťou, ako zadotovať vlastnú spoločnosť spoločníkom eseročky resp. akcionárom akciovej spoločnosti. O trochu jednoduchšie než vklad do zvýšeného základného imania, s rovnakými výhodami a hlavne možnosťou neskoršieho výberu tohto viac-menej príležitostného vkladu.

Ide však o “fusion” obchodno-právnej, účtovnej a daňovej témy s mnohými otázkami z praxe. Kapitálový fond fungoval v praxi bez právnej opory do konca r. 2017 a šéfovia firiem v spolupráci s účtovníkmi ním vylepšovali účtovné vlastné imania spoločností. Od r. 2018 má však kapitálový fond z príspevkov legislatívny rámec v Obchodnom zákonníku – a na základe neho aj pravidlá pre účtovanie či zdaňovanie. Uvedené znamená v praxi veľa nejasností, súvisiacich najmä so starými kapitálovými fondami, tvorenými ešte pred ich definitívnym ukotvením v r. 2018, prípadne s ich tvorbou z podielov na ziskoch spoločníkov.

Dnes otázky (a odpovede) z praxe + komplexný návod.

Na úvod si prečítaj základný prehľad: Ako svojej firme požičať a nezadĺžiť ju či zachrániť: kapitálové fondy od r. 2018 či Vklady, “vklady”, pôžičky a iné: ako vložiť peniaze, auto či dobytok do (vlastnej či cudzej) firmy.

Môžeme vklady tichého spoločníka eseročky na konci roka preúčtovať na kapitálové fondy a vyhnúť sa tak zápornému vlastnému imaniu?

Nie. Kapitálový fond je tvorený iba z vkladov spoločníkov (v zmysle podieľnici na základnom imaní). Tichý spoločník má podľa Obchodného zákonníka právne postavenie veriteľa.

A okrem toho kapitálový fond od r. 2018 nie je len tak možné “preúčtovať”. V účtovníctve fond vzniká až reálnym splatením – peňažného či nepeňažného vkladu. Pohľadávka voči spoločnosti je nepeňažným vkladom, ktorý musí byť navyše ocenený znalcom. Čiže fixlovať “dozadu” – napr. ku koncu 2020 – veľmi nejde.

Môžem zo ziskov eseročky, dosiahnutých za roky 2015 až 2020 a doteraz nevyplatených tvoriť kapitálové fondy?

…. Zisky by sa pridelili resp. preúčtovali na fondy a neskôr vyplatili spoločníkom, ideálne bez zdanenia – veď výber z kapitálového fondu sa nezdaňuje.

Bohužiaľ ani náhodou. Výber sa jednak zdaňuje – najmä v prípade, ak si spoločník nemôže uplatniť preukázateľný vklad do fondu ako daňový výdavok (čo by bol tento prípad). Ale hlavne kapitálový fond – najmä od 1.1.2018 – je možné tvoriť len z príspevkov spoločníkov, peňažných či nepeňažných, no každopádne splatených. Z naakumulovaných nerozdelených ziskov nie.

Druhou možnosťou je rozhodnúť ako spoločnosť o vyplatení dividend za predmetné roky spoločníkom a túto pohľadávku voči spoločnosti by spoločníci vložili do firmy ako kapitálový vklad. Neskôr ho síce môžu vybrať (a bez zdanenia, keďže si ako výdavok uplatnia vklad pohľadávky), no ak na jednej strane eseročka rozhodla o výplate ziskov formou zápočtu voči spoločníkovi (účtovné prípady 428/364 + 353/413 + 364/353), tak vlastne spoločník-fyzická osoba je povinná aj v prípade tejto formy plnenia z dividendy platiť daň z príjmov prípadne zdravotný odvod. Áno, na tieto účely je aj zápočet považovaný za vyplatenie.

Môžem ja ako spoločník vložiť zlato do kapitálového fondu vlastnej eseročky?

Spoločnosť zlato následne predá a neskôr by som rád dostal od firmy peniaze v sume predajnej ceny zlata. Predpokladám, že daň sa z takejto transakcie neplatí…

Môcť určite môžete. Spoločník môže do základného imania či kapitálového fondu vložiť vklad peňažný i nepeňažný. Zlato ako predmet nepeňažného vkladu však je potrebné oceniť znalcom a v niektorých prípadoch musí spoločník fyzická osoba nepodnikateľ zdaniť rozdiel medzi hodnotou vkladaného majetku (napr. obstarávacou cenou zlata) a jeho ocenením znalcom.

Rovnako môžete neskôr realizovať aj výber z kapitálového fondu – za splnenia podmienok a limitov z Obchodného zákonníka (spoločnosť sa nesmie dostať do režimov “kríza” či “úpadok”). Vybrať však môžete maximálne len sumu vkladu do kapitálového fondu, nie viac – a teda nie hodnotu v predajnej cene zlata. Okrem toho vklad a výber je potrebné uviesť v daňovom priznaní Vás ako fyzickej osoby (i keď výsledkom je 0 EUR) a eseročka musí v predstihu aspoň 60 dní zverejniť plánovaný výber v Obchodnom vestníku (aby sa mohli ozvať a namietať prípadní veritelia firmy).

Samotný predaj zlata na úrovni eseročky však dani z príjmov podlieha. Zdaňuje príjem z predaja (suma na faktúre) mínus reálna hodnota zlata v okamihu prevzatia nepeňažného vkladu.

Ak vložím nerozdelený zisk z roku 2015 do kapitálového fondu, musím zraziť zdravotný odvod? Nedá sa zdaniť až prípadná výplata z kapitálového fondu v budúcnosti?

Spoločnosť eviduje nerozdelený zisk z roku 2015 v sume 30 000 EUR. V r. 2021 sa ho rozhodla vložiť do kapitálového fondu. Musí byť zdravotný odvod zrazený a odvedený? Nedá sa zdaniť resp. “zodvodniť” až prípadná výplata z tohto kapitálového fondu v budúcnosti? Prípadne až pri likvidácii spoločnosti?

Tvorba kapitálového fondu z podielov na zisku spoločníkov je jedna vec, neskoršia výplata peňazí z kapitálového fondu druhá.

Prejdime si to na konkrétnych a korektných účtovných zápisoch – tie to vysvetlia jasnejšie:

  1. rozdelenie zisku spoločníkovi 30 000 428 / 364
  2. zrážka a odvod zdravotného odvodu v sadzbe 14% zo započítanej dividendy, tj 4 200 EUR 364 / 336
  3. tvorba kapitálového fondu 25 800 EUR 353 / 413
  4. vklad pohľadávky voči spoločnosti do kapitálového fondu 25 800 EUR, de facto zápočet 25 800 EUR 364 / 353.

Podľa všetkého teda zdravotný odvod zrazený byť musí. Vzhľadom na skutočnosť, že zisk dosiahnutý za rok 2015 je stále zárobkovou činnosťou, z ktorej sa odvádza zdravotný odvod – konkrétne “podiel na zisku, vyrovnací podiel a podiel na výsledku podnikania, ktoré nie sú predmetom dane z príjmov podľa osobitného predpisu” (§ 10b / 1 / e zákona o zdravotnom poistení). A síce to zákon o zdravotnom poistení priamo neuvádza, minimálne jeden rozsudok súdneho dvora EU (C-549/11) nepriamo hovorí, že úhrada zápočtom je identická so situáciou, kedy sa záväzok uhrádza v peniazoch. (Podrobnejšie: Ako si rozdeliť zisk: pravidlá, limity, zdaňovanie a účtovanie (eBook)).

V minulosti, pred 1.1.2018, keď ešte pravidlá pre tvorbu a použitie kapitálového fondu z príspevkov v podstate neexistovali, bolo možné relatívne jednoducho “preúčtovať” nerozdelený zisk ešte pred rozdelením spoločníkom – tj na úrovni spoločnosti – na účet 413 – Ostatné kapitálové fondy. A to zápisom 428 / 413. V súčasnosti to už možné nie je.

Prípadná neskoršia výplata z kapitálového fondu je predmetom dane, podobne ako výplata dividend predmetom zdanenia či zodvodnenia. No je to iná situácia: výplata sa v prípade spoločníka-fyzickej osoby zdaňuje (nepodnikateľ ako ostatný príjem v zmysle §8 ods. 1 písm. s, podnikateľ ako príjem z podnikania v zmysle § 6 zákona o dani z príjmov), pričom tento spoločník si ako daňový výdavok vie uplatniť sumu splateného príspevku resp. vkladu. Čo je v našom prípade rozdelená dividenda “v čistom”. A teda výplatu z kapitálových fondov síce v daňovom priznaní k dani z príjmov uvádza, no v prípade preukázateľne splateného vkladu v konečnom dôsledku nezdaňuje.

NÁVOD: ako na kapitálové fondy v eseročke

  • čo je to vlastne kapitálový fond z príspevkov, v akých situáciách môže pomôcť a prečo je o trochu jednoduchší ako zvýšenie základného imania
  • kto môže vklad do kapitálového fondu vložiť a kedy a ako ho vybrať
  • ako vybrané prostriedky zdaniť a ako sa zdanenie uvádza v daňovom priznaní?
  • aký je postup v prípade vloženia auta, pozemku, zlata či iného nepeňažného vkladu?
  • je možné vložiť ako vklad do kapitálového fondu vložiť nerozdelený zisk? Ako je to so starými ziskami spred roka 2018 a ako s tými súčasnými
  • ako z kapitálových fondov zvýšiť základné imanie spoločnosti a ako ho neskôr znížiť
  • aký je postup zdanenia výberu peňazí z kapitálových fondov, tvorených do konca roka 2017
  • pravidlá a súvislosti v kocke, v príkladoch a hlavne ľudskou rečou.


O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Share This