Odmena konateľa vs transferové oceňovanie: ide o kontrolovanú transakciu?

Postavenie konateľa upravuje obchodné právo, na účely dane z príjmov je však konateľ de facto zamestnancom. A vlastne je to ešte pestrejšie. V každom prípade tento slovenský legislatívny bordel spôsobuje mnoho aj celkom rizikových nejasností. Spadá odmena konateľa pod transferové oceňovanie a musí byť teda určená v nezávislej trhovej cene? Môže eseročka, ktorá konateľa pravidelne či nepravidelne odmeňuje, uplatniť výhodný režim “mikrodaňovník”?

Konateľ: obchodné právo vs DPH vs daň z príjmov

Konateľ v eseročke je taký kočkopes:

  • jeho postavenie upravuje Obchodný zákonník, je teda v podstate nezávislým dodávateľom – svoje služby by teda mal fakturovať ako nezávislý dodávateľ a zdaňovať ako SZČO
  • čo dáva zmysel: naopak: konateľ svoju funkciu a činnosť nevykonáva vo vzťahu nadriadenosti a podriadenosti voči firme a podľa všetkých pracovnoprávnych definícií jeho činnosť nespĺňa znaky závislej práce – na rozdiel od práce zamestnancov. Čo podľa väčšiny odborných názorov, zdravého rozumu i jedného staršieho rozsudku NR SR v prípadoch jednoosobových eseročiek (spoločníkom i konateľom je spravidla rovnaká fyzická osoba) platí aj v prípade zamestnávania spoločníka.
  • dokonca aj podľa znenia zákona o DPH (§ 3) je činnosť konateľa ekonomickou činnosťou na účely DPHčky – čiže by si mal sledovať obrat pre prípadnú povinnú registráciu za platiteľa DPH, po jeho dosiahnutí sa registrovať a žiť “život” platiteľa DPH.
  • no na účely dane z príjmov (a teda aj odvodov – keďže tie sa de facto platia a odvádzajú zo všetkých zdaniteľných príjmov zamestnancov) sa však jeho príjmy zaraďujú medzi príjmy zo závislej činnosti (§ 5 zákona o dani z príjmov). A tak aj zdaňujú – teda ako príjmy zamestnancov podľa Zákonníka práce. Výplatná páska, mzdový list, nezdaniteľná časť, zrazený preddavok na daň, odvody do Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne zrazené a odvádzané zamestnávateľom. Prihlášky, mesačné i ročné výkazy a mesačná výplata “v čistom”.

Viac:

Jednoosobová eseročka: zamestnajte sa radšej ako konateľ, ušetríte si zopár starostí

Eseročka je 7D: pravidlá a súvislosti, ktoré si prečítaj ešte “pred

Musím sa zamestnať vo vlastnej eseročke?

Eseročka a možnosti odmeňovania jej spoločníka či konateľa

Odmena konateľa vs transferové oceňovanie

No a tento kočkopes je kameň úrazu. Najmä z hľadiska pravidiel dane z príjmov pre transferové oceňovanie.

  • ak totiž príjmy a vzťah konateľa posudzujeme ako zamestnanca a teda príjem zo závislej činnosti, odmena konateľa to desivej témy “transferového oceňovania” nespadá. Odmena konateľa teda nemusí byť stanovená – aspoň na účely zistenia základu dane z príjmov – ako nezávislá, tj podobná, akú dostáva podobný konateľ v podobne veľkej a zameranej eseročke
  • no ak príjmy a vzťah konateľa posudzujeme ako nezávislého dodávateľa, ide o dodávku služieb. A teda z titulu tejto logiky by do povinnosti zisťovať a dokladovať nezávislú trhovú cenu a uplatniť ju minimálne na výpočet základ dane z príjmov spadala aj odmena konateľa. Zákon o dani z príjmov totiž kontrolovanú transakciu definuje (§ 2 ods. ab)) ako “právny vzťah alebo iný obdobný vzťah medzi dvomi alebo viacerými závislými osobami podľa písmen n) a r), pričom aspoň jedna z osôb je daňovník s príjmami podľa § 6 alebo právnická osoba, ktorá dosahuje zdaniteľný príjem (výnos) z činnosti alebo z nakladania s majetkom…” .

“Spadnutie” konateľskej odmeny do témy transferového oceňovania znamená:

  • nielen povinnosť preskúmať, zistiť a pri odmene uplatniť nezávislú trhovú cenu, vrátane zostavenie dokumentácie či povinnosti “bonznúť sa” v daňových priznaniach oboch strán (eseročka i fyzická osoba konateľ)
  • ale aj nemožnosť uplatniť výhodný režim “mikrodaňovník”. Jednou z podmienok, za splnenia ktorých je eseročka či SZČO mikrodaňovníkom, je to, že v predmetnom zdaňovacom období “nerealizoval kontrolovanú transakciu”. Ešte raz: závislý vzťah byť mohol (ten medzi minimálne spoločníkom a “jeho” eseročkou vlastne takmer stále je), no kontrolovaná transakcia medzi konateľom a jeho eseročkou (resp. medzi spoločníkom a jeho eseročkou, manželkou konateľa a eseročkou atď) na účely výhod mikrodaňovníka byť nesmie.

Viac:

Transferové oceňovanie: aktuálne pravidlá a dokumentácia

Mikrodaňovník: kto, kedy a čo vlastne. Výhody režimu mikrodaňovník (btw, režim “mikrodaňovík” je prvýkrát možné uplatniť za rok 2021)

A teda?

Odpoveď na túto dlhoročnú dilemu napokon nedáva samotný zákon o dani z príjmov, ale poskytlo ho nedávne usmernenie Ministerstva financií :

Transferové oceňovanie predstavuje proces určovania cien medzi závislými osobami v kontrolovaných transakciách s potenciálnou možnosťou presunu (transferu) ziskov za účelom vyhýbania sa plateniu daní. Medzi kontrolované transakcie patria predovšetkým rôzne druhy transakcií s hmotným majetkom a nehmotným majetkom, finančné transakcie, vnútroskupinové služby, dohody o príspevkoch na náklady alebo transakcie spojené s podnikovými reštrukturalizáciami. Podľa uvedeného kritéria sa za kontrolovanú transakciu všeobecne nepovažuje závislá činnosť, z ktorej príjmy sú príjmami podľa § 5 zákona o dani z príjmov, a to bez ohľadu na to, či je vykonávaná zamestnancom závislej osoby, spoločníkom alebo konateľom. Rovnaký výklad k posudzovaniu kontrolovaných transakcií sa uplatňuje aj u mikrodaňovníka podľa § 2 písm. w) zákona o dani z príjmov.

Usmernenie bolo v r. 2023 už rovno aj pretransformované do “svätejšieho” písma, teda samotného zákona o dani z príjmov. Kontrolovanou transakciou na účely transferového oceňovania nie je po novom závislá činnosť definitívne. Ide teda o činnosť či prácu, príjmy z ktorej plynúce sa zdaňujú v zmysle § 5 zákona o dani z príjmov: príjmy aj zamestnancov v trvalom pomere (vrátane dohodárov) ako aj odmeny konateľov či spoločníkov.

A pardon, vyššieuvedené usmernenie už neplatí a nahradilo ho toto (2023).

Viac: Zákon o dani z príjmov a transferové oceňovanie 2023: vybrané pravidlá, ktoré potešia i rozčúlia

Aké máte s témou skúsenosti, prípadne názor? Podeľte sa v diskusii, pomôžete tak aj ostatným

Ilustračné foto by Tima Miroshnichenko from Pexels

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Share This