Zákon o dani z príjmov a transferové oceňovanie 2023: vybrané pravidlá, ktoré potešia i rozčúlia

Novela zákona o dani z príjmov pre rok 2023 zjednodušila prípadne vyjasnila niektoré pravidlá pre transferové oceňovanie obchodov medzi závislými osobami, ktoré najmä malým eseročkám či ich spoločníkom znepríjemňujú fungovanie od r. 2015. Niektoré potešia, niektoré skomplikujú, niečo nové sa pridalo. Nech sa páči, vybraných top 3:

Trhovou cenou netreba oceňovať obchody do 10 000 EUR. Ale….

Transferovanému oceňovaniu – tj najmä zisťovaniu nezávislej trhovej ceny a vypracovávaniu príslušnej dokumentácie – budú podliehať už iba významné kontrolované transakcie. Za významnú kontrolovanú transakciu sa nepovažuje právny alebo iný obdobný vzťah, na základe ktorého ani jedna závislá osoba – tj strana obchodu – nedosiahne zdaniteľný príjem/výnos ako ani daňový výdavok v príslušnom zdaňovacom období v hodnote prevyšujúcej 10 000 EUR. Špeciálne pravidlo platí pre pôžičky medzi závislými osobami – keďže aj tie sú v princípe kontrolovanou transakciou: významnou kontrolovanou transakciou nie je úver ani pôžička s istinou do 50 000 EUR. Percento ani absolútna výška úroku v EUR nehrá rolu.

Príklady, kedy sa malým firmám uľaví:

Pozor, vtip č. 1: áno, napr. 2 eseročky prepojené rovnakým spoločníkom či napríklad eseročka, ktorej dodáva služby manželka spoločníka ako SZČO do sumy dodaných služieb 10 000 EUR za zdaňovacie obdobie nemusia riešiť transferko. Teda zisťovanie + uplatňovanie trhovej ceny či spisovanie špeciálnej dokumentácie. Ale: na účely uplatnenia režimu mikrodaňovník nesmie predmetný daňovník (najmä teda eseročka) v danom zdaňovacom období zrealizovať žiadnu kontrolovanú transakciu. Žiadnu. Ani v sume 1 EUR.

A vtip č. 2: predmetná úľava bohužiaľ neberie do úvahy iba jednu z prípadných závislých osôb, tj iba jednu stranu obchodu. Hranicu 10 000 EUR nestačí podliezť na strane firmy, ktorá si uplatňuje daňový výdavok a pre štát dajmetomu neprirodzeným obchodom si teda znižuje základ dane. Hranicu 10 000 EUR treba sledovať aj na druhej strane obchodu, tj na strane toho, kto vykazuje príjem / výnos – keď je tento príjem / výnos vyšší ako 10 000 EUR, žiadna úľava sa nekoná. Akokeby ten výnos daná firma nemusela zdaniť.

A rovno uvádzam príklady – nie svoje, ale od priamo autorov zákona z dôvodovej správy. Kombinácie s pravidlami pre vybrané daňové výdavky po zaplatení či pravidlami pre daňové odpisy to celé krásne komplikujú:

Príklad 1:
Daňovník má so závislou osobou uzatvorenú dohodu o poskytnutí poradenských služieb, v rámci ktorej mu závislá osoba poskytuje poradenské služby. V príslušnom zdaňovacom období daňovník zaúčtoval v nákladoch sumu 20 000 eur, avšak reálne uhradil len 5 000 eur. V zmysle § 19 ods. 19 zákona výdavky na poradenské služby sú súčasťou základu dane až po zaplatení.
Za významnú kontrolovanú transakciu sa nepovažuje právny vzťah alebo iný obdobný vzťah, na základe ktorého v príslušnom zdaňovacom období ani jedna zo závislých osôb nedosiahne zdaniteľný príjem (výnos), alebo daňový výdavok (náklad) v hodnote prevyšujúcej 10 000 eur. Táto dohoda o poskytnutí poradenských služieb bude významnou kontrolovanou transakciou, pretože poskytovateľ poradenských služieb dosiahne v zdaňovacom období zdaniteľný výnos v hodnote 20 000 eur.

Všimnite si, že keby autori chceli “že naozaj” podnikateľom uľaviť, tak sa zamerajú len na jednu stranu obchodu. Odberateľ poradenských služieb z príkladu má v daňových výdavkoch predmetného roka iba 5 000 EUR – a teda krásne by podliezol hranicu 10 000 EUR pre daňový výdavok za dané obdobie a nemusel by riešiť transferko. Ale: u odberateľa znamená daný obchod výnos 20 000 EUR – tj vyšší ako 10 000 EUR, takže možné odpadnutie povinností ohľadne transferového oceňovania padá pre obe strany. Prečo preboha?

Príklad 2:
Daňovník od závislej osoby kúpi montovanú budovu za 108 000 eur. Táto budova sa daňovo odpisuje v 4. odpisovej skupine počas 12 rokov. Ročný daňový odpis na strane daňovníka je 9 000 eur. Táto transakcia bude významnou kontrolovanou transakciou v roku nákupu/predaja budovy, pretože predávajúci dosiahne v zdaňovacom období zdaniteľný výnos z tejto transakcie v hodnote 108 000 eur. V nasledujúcich zdaňovacích obdobiach, keď daňovník uplatní ročný daňový odpis v hodnote 9 000 eur, sa táto transakcia nebude považovať za významnú kontrolovanú transakciu.

Ešte zložitejšie. A samozrejme vlastne opäť pre obe strany nevýhodné.

O transferovom oceňovaní doteraz napr. Transferové oceňovanie po novom 2023: čo nám zjednodušili? či Transferové oceňovanie a Hra o tróny

Príjmy zo zamestnania a odmeny konateľov: nespadajú pod transferové oceňovanie

Kontrolovanou transakciou na účely transferového oceňovania nie je definitívne závislá činnosť. Teda činnosť či práca, príjmy z ktorej plynúce sa zdaňujú v zmysle § 5 zákona o dani z príjmov:

Na jednej strane je to tak trochu nezmysel, keďže služby/činnosť konateľa upravuje Obchodný zákonník, no na druhej strane na účely dane z príjmov a odvodov sa aj príjmy konateľa so zmluvou o výkone funkcie konateľa či mandátnej zmluvy či spoločníka v podstate s akoukoľvek zmluvou vykazujú a zdaňujú skrze výplatnú pásku, rovnako ako mzda zamestnancov. Čiže úľava. Štátni úradníci vlastne napevno dostali do zákona to, čo pred nejakou dobou tvrdili “len” v usmernení – podrobnejšie som o tom písal tu.

Postup štátu, ak nepreukážeš trhovú cenu (§ 18 ods. 1)

Do ustanovenia sa zároveň z dôvodu právnej istoty dopĺňa postup správcu dane v situáciách, kedy ceny použité daňovým subjektom v transakcii so závislou osobou nezodpovedajú princípu nezávislého vzťahu podľa § 17 ods. 5 písm. a), zvlášť keď ceny zodpovedajúce princípu nezávislého vzťahu sa zisťujú ako interval pozorovaných nezávislých hodnôt a hodnota použitá daňovým subjektom je mimo nezávislého intervalu. Pokiaľ daňovník preukáže, že vzhľadom na okolnosti prípadu je vhodnejšia úprava na inú hodnotu v rámci rozpätia nezávislých hodnôt, základ dane sa upraví podľa tejto hodnoty.

V preklade: ak trhovú cenu pre obchody medzi svojimi firmami spoľahlivo nepreukážeš vlastným prieskumom a vyskúmaná + vypočítaná hodnota sa daňovým kontrolórom nepáči, urobia to za Teba: práve spriemerovaním nezávislých trhových cien v obdobných vzťahoch. Uvedené platí – pre istotu – pre transakcie spĺňajúce limit 10 000 EUR (na oboch stranách, ako sme si ukázali vyššie), resp. pôžičky nad 50 000 EUR. Ako to prípadne bude prebiehať v praxi, nevedno.

Máte na uvedený výklad iný názor prípadne ste našli chybu? Podeľte sa v diskusii, pomôžete tak aj ostatným

A zdieľajte

Ilustračné foto: conttobro studio on Pexels

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Share This