Platiteľ DPH a paušálne výdavky: ako Júlia ušetrila dvakrát

SZČO, ktorý je platiteľom DPH si principiálne nemôže uplatniť výhodné paušálne výdavky. Niekedy však áno: a vtedy môže šikovne ušetriť na kombinácii paušálnych výdavkov a možnosti odpočítať si DPH-čku. Síce musí vedie evidencie takpovediac dvojmo, ale možno to stojí za to.

Dávno sme tu nemali živnostníčku Júliu. Možno si ju niektorí pamätáte. V poslednom období sa jej darí natoľko, že sa každý chvíľu povinne stane platiteľkou DPH.

Platiteľ DPH a sledovanie obratu:

Pripomeňme si:

  • pod pojmom “obrat” sa (od r. 2019) myslí hodnota dodaných tovarov a služieb. Zhodne pre SZČO bez účtovníctva (tj s daňovou evidenciou či paušálnymi výdavkami) aj pre eseročky či iné spoločnosti s podvojným účtovníctvom. Na tento účel by teda aj SZČO neplatitelia mali na faktúrach uvádzať dátum dodania – veď tak či sú povinní uvádzať dátum uskutočnenia účtovného prípadu (čo je povinnou náležitosťou každého účtovného dokladu). V praxi naň občas zabúdajú – no o to väčší bordel a problémy to môže neskôr znamenať.
  • obrat sa sleduje kumulatívne za buď 12 po sebe idúcich kalendárnych mesiacov alebo akýchkoľvek menej mesiacov. Teda nie za kalendárny rok. Aj keď na základe príjmov za kalendárny rok (teda nie obratu za po sebe idúce mesiace) vás občas “softwarningovo” upozorní Finančná správa, že “čo keď potrebujete byť platiteľmi DPH, pozrite na to”. Prípadne vidíte hrubý obrat kumulatívne v prehľadoch v SuperFaktúre. Za kalendárny rok sa suma 49 790 EUR sleduje na účely druhej dane, dane z príjmov – či už s cieľom uplatniť režim mikrodaňovníka alebo sadzby 15%. Prečo to metodici takto domotali, nevedno.
  • do obratu sa niečo počíta a niečo nie. Hrubo povedané, dodávky služieb s prenosom daňovej povinnosti na odberateľa z EÚ či z tretej krajiny sa do obratu nepočítajú. Dodávky odberateľom zo SR áno. Viac o sledovaní obratu.

Júlia si – ako každá SZČO, keďže po večeroch nemá počas pandémie až tak čo robiť – poctivo sleduje hodnotu dodaných a vyfakturovaných plnení:

  • v decembri 2020 bola hodnota dodávok jej služieb za posledných 12 mesiacov (január až december 2020) ešte v sume 45 000 EUR
  • ku koncu januára 2021 už hodnota dodávok za február 2020 až január 2021 bola v sume 50 000 EUR. No “dont panic”: suma 50 000 EUR obsahovala aj 3 dodávky copywritingových služieb – ľudovo “3 faktúry” – v hodnote 3 x 2 000 EUR českej spoločnosti s IČ DPH. Čiže obrat/hodnota dodávok s miestom dodania v SR za február 2020 až január 2021 bol v sume 44 000 EUR. Stále pod hranicou 49 790 EUR
  • hodnota dodaných služieb čisto s miestom dodania v SR za marec 2020 až február 2021 bola v sume 52 000 EUR.

A je to tu:

  • do 20. marca 2021 je Júlia povinná podať žiadosť o registráciu za platiteľa DPH. Iba podať.
  • následne sa ozvú registrátori z Fin. správy. Pravdepodobne bude treba dodať doklady preukazujúce ekonomickú činnosť a konkrétne zdokladovať dosiahnutie obratu. V minulosti daniari často neovládali “vzorec”, tj čo sa do obratu počíta a čo nie. Preto je ideálne si urobiť domácu úlohu a argumentačne sa pripraviť
  • a Júliu zaregistrujú. K určitému dňu – napr. k 1. aprílu 2021. A nie je to vtip 🙂 Registrácia k začiatku mesiaca tak trochu zjednodušuje život a ak sa dá dohodnúť, tak prečo nie.

Od apríla 2021 je Júlia povinná vo väčšine prípadov podávať každý mesiac daňové priznanie k DPH aj kontrolný výkaz. Za určitých okolností – napr. ak realizovala už spomenuté dodávky copywritingových služieb odberateľovi s IČ DPH prideleným v ČR a usídleným v ČR – aj súhrnný výkaz, i keď štvrťročne. A samozrejme odvádzať výstupnú DPH-čku, po odpočítaní vstupnej DPHčky, odpočítateľnej na základe pravidiel a limitov zákona o DPH.

DPH-čka vs daň z príjmov

Uvedené pravidlá sa týkajú DPH-čky. Čo sa týka dane z príjmov, Júlia ako platiteľ DPH zároveň prichádza o možnosť uplatniť si paušálne daňové výdavky. Tie si totiž vie uplatniť iba SZČO, ktorá nie je platiteľom DPH a rovnako SZČO, ktorá je platiteľom iba časť kalendárneho roka.

A keďže v prvom roku “platiteľstva DPH” je platiteľom “iba časť zdaňovacieho obdobia”, dokáže Júlia skutočne v tomto prvom roku:

  • fungovať ako platiteľ DPH, tj vstupy vynaložené na jej výstupy podliehajúce DPH nakupovať bez DPH
  • a zároveň ušetriť na skutočne výhodných paušálnych výdavkoch pri zisťovaní základu dane z príjmov.

Možnosť uplatniť si paušálne výdavky na účely dane z príjmov teda nesúvisí s právom na odpočítanie dane z pridanej hodnoty. Inak povedané: môžete si priebehu roka uplatňovať odpočítavanie DPH z nového drahého auta, kancelárie, softvérov, školení a pod. a kúpiť tak tieto vstupy de facto bez DPH a potom ešte môžete ušetriť aj na nezdanení 60% z vášho príjmu daňou z príjmov. Obe príslušné evidencie vedie pararelne. Ale samozrejme hneď dobrovoľne “switchnúť” aj na reálne výdavky: keďže to auto, kancelária, softvéry, školenia urobia viac ako 60%. Teda výrazne viac. Spracovať to vlastne treba tak či tak.

A teraz podrobnejšie:

DPH-čka: čo je možné si odpočítať na vstupe?

Júlia miluje výlety. Keďže v r. 2021 to vyzerá na výlety akurát tak na Slovensku prípadne v blízkom okolí – a Júlia zároveň nemiluje platiť vysoké dane – kúpi si v apríli 2021 auto. No dobre, teraz vážne: potrebuje ho na návštevu klientov, rovnako chodí pravidelne za účtovníkom, daňovým poradcom či advokátom, keďže chce mať všetko tip-top.

Auto si kúpi rovno “na faktúru” za sumu 15 000 EUR + DPH v sume 3 000 EUR, tj spolu 18 000 EUR z poctivých úspor. Na svoje meno a vlastne aj IČO a IČ DPH. Vzhľadom na možnosť odpočítať si v nejakej miere vstupnú DPH-čku a nechuť k papierovaniu okolo pracovných ciest sa rozhodne, že ho zaradí do obchodného majetku a uplatní si tak v daňových výdavkoch prijateľné maximum zo všetkého, čo ju auto stojí.

Prioritne by rada využila paušalizáciu “na 80%. Tj v daňových výdavkoch by si tak uplatnila 80% zo vstupnej ceny auta prostredníctvom ročných odpisov, z nákupu pneumatík, servisu a údržby či pohonných hmôt. Mala by tak pokoj s dokazovaním toho, v akej miere a či vôbec používa auto na súkromné účely.

A keby ostala neplatiteľkou DPH, je to ideálny model. Ako platiteľ DPH však podlieha zákonu o DPH a ten bohužiaľ paušalizáciu odpočítanej DPH-čky vôbec neumožňuje. V podstate na celkom výhodné a jednoduché pravidlá z “bratského” zákona o dani z príjmov kašle – zákon o dani z príjmov a zákon o DPH sú 2 odlišné a vzdialené vesmíry s 2 odlišnými a vzdialenými sústavami pravidiel. Predmetom tohto článku je hlavne tá výhodná kombinácia oboch zákonov, no v tomto prípade – automobil – ide práve o tú nevýhodnú kombináciu. Ak by automobil deklarovala ako používaný aj na firemné účely (presnejšie: ide o vstup slúžiaci na dosahovanie výstupov podliehajúcich DPH-čke) a zároveň aj na súkromné účely, pri odpočítaní vstupnej DPH by sa na Júliu vzťahovali tieto povinnosti:

  • stanoviť presný pomer používania na súkromné účely a týmto pomerom upraviť vstupnú DPH-čku z kúpy automobilu 3 000 EUR
  • týmto pomerom upraviť každú jednu DPH-čku z kúpy pneumatík, servisu
  • jedine a vyslovene v prípade nákupu a spotreby pohonných hmôt si Júlia môže uplatniť paušál 80%: zo základu DPH na bločku si uplatní 80% v daňových výdavkoch a z DPH-čky 80% v odpočítavaní DPH-čky
  • presný pomer medzi súkromným a firemným je povinná sledovať de facto každý mesiac a ak sa v priebehu 5 rokov kedykoľvek zmení, pôvodne odpočítanú DPH-čku by mala upraviť a rozdiel vysporiadať so štátnym rozpočtom v poslednom zdaňovacom období kalendárneho roka. Išlo by totiž o zmenu účelu použitia tzv. investičného majetku – a tá sa sleduje v prípade hnuteľných vecí nad 3 319,39 EUR bez DPH a viac (5 rokov) aj v prípade nehnuteľností (20 rokov). Viac: Odpočítanie DPH pri použití vstupov na obchody oslobodené, nepodnikateľské a neskoršia zmena účelu použitia vstupov PDF (Rešerš & praktické tipy).

Preto z dôvodu vyhnutia sa tejto ozrutnosti zvolí model “auto používané výlučne na firemné účely”. Býva v centre mesta, na nákupy či návštevy ku rodičom používa hipsterský bicykel a na víkendové výlety ju na svojom aute berie jej priateľ. OK, nový automobil čisto na firemné účely je úplne v poriadku:

  • zo vstupnej ceny 15 000 EUR si v daňových výdavkoch (daň z príjmov) uplatní plnú sumu. Skrze daňové odpisy samozrejme
  • rovnako si odpočíta plných 3 000 EUR ako vstupnú DPH-čku pri kúpe (DPH)
  • z údržby, prevádzky, príslušenstva a pod. si rovnako uplatní v daňových výdavkoch plnú sumu (daň z príjmov) a rovnako aj plnú DPH-čku (DPH)
  • z nákupu pohonných hmôt si uplatní 80% v daňových výdavkoch a 80% v odpočítaní DPH-čky – automobil je deklarovaný ako plne firemný, no v tomto bode zákon o dani z príjmov ako aj zákon o DPH zhodne umožňujú uplatniť si paušál 80% za účelom zjednodušenia agendy firemného vozidla. Júlia tam nemusí viesť evidenciu jázd, stačí evidencia prejazdených kilometrov ku koncu každého roka.

Podrobnejšie:

Automobil v podnikaní: možné režimy a tipy z praxe (PDF)

Auto súkromné či firemné, na rodné číslo či na IČO: aké výdavky je možné si uplatniť?

10 situácií, kedy si – NAISTO – môžete odpočítať DPH (a možno o nich ani neviete)

12 situácií, kedy si NAISTO nemôžete odpočítať DPH-čku (o tých radšej prehľad majte)

Odpočítanie DPH pri použití vstupov na obchody oslobodené, nepodnikateľské a neskoršia zmena účelu použitia vstupov PDF (Rešerš & praktické tipy)

FIREMNÝ MAJETOK na firemné i súkromné účely: z pohľadu dane z príjmov a DPH (Rešerš & praktické tipy)

Auto v podnikaní, nákladoch a daňovom priznaní: 10 otázok a odpovedí

A ešte k prvému roku “platiteľstva DPH: Júlia si vie oddaniť DPH-čkou aj niektoré vstupy, ktoré kúpila ešte pred dňom registrácie za platiteľa DPH. A to:

  • DPH z neodpisovného hmotného majetku a služieb nakúpených za január až marec 2021
  • a časť DPH-čky aj z odpisovaného majetku, kúpeného ešte pred rokom 2021. Vzhľadom na to, že si uplatňovala paušálne výdavky, nič takého nemá

Viac napr. Dá sa odpočítať DPH z nákupov pred začatím podnikania? A čo daňové výdavky? Väčšinou áno či Lízing, kúpa, úver: ako odpočítať DPH z áut kúpených ešte pred registráciou za platiteľa DPH?

DPH-čka v r. 2021: takto to bude vyzerať v jednotlivých mesiacoch

  • apríl 2021: Júlia dodá služby za 5 000 EUR s výstupnou DPH-čkou 1 000 EUR. Na vstupe si odpočíta DPH-čku 50 EUR z nájomného za kanceláriu, 20 EUR z kúpy kancelárskych potrieb, 15 EUR z nákupu pohonných hmôt (DPH-čka na bločku je v sume 18 EUR) a 3 000 EUR z nákupu auta. Prvý mesiac a hneď nadmerný odpočet 🙂 2 085 EUR daňový úrad ako novému platiteľovi nevráti hneď, ale čaká na to nasledujúce daňové priznanie k DPH
  • máj 2021: Júlia dodá znova služby za 5 000 EUR s výstupnou DPH-čkou 1 000 EUR. Na vstupe si odpočíta DPH-čku 50 EUR z nájomného za kanceláriu, 30 EUR z kúpy kancelárskych potrieb, 20 EUR z nákupu pohonných hmôt (DPH-čka na bločku je v sume 25 EUR). Štátu patrí 900 EUR, no túto sumu Júlia zníži o minulomesačný nadmerák a štátu zas nič neodvedie. Zvyšnú sumu nadmeráku z apríla daniari vrátia do 30 dní. Ak teda túto lehotu nepredĺžia kontrolou. Viac: Nadmerný odpočet DPH: ako sa vracia a ako si ho možno odpočítať
  • jún 2021: na výstupe 2 000 EUR, na vstupe 50 EUR z nájomného a 30 EUR z pohonných hmôt, štátu tentoraz patrí výstupná DPH-čka 1 920 EUR
  • a takto ďalej každý jeden mesiac. V máji 2022 môže Júlia požiadať o zmenu zdaňovacieho obdobia na kalendárny štvrťrok (a ak jej to nenaruší cash-flow, vie podávať výkazy iba štvrťročne). A zároveň ak po uplynutí plných 12 mesiacov platiteľstva znova vykáže nadmerný odpočet, tento už daňový úrad vráti do 30 dní od zákonného termínu za predmetné zdaňovacie obdobie – tj bez odpočítavania v nasledujúcom zdaňovacom období.

Podrobnejšie:

Ako na daňové priznanie k DPH či Ako na úpravy odpočítanej DPH

Daň z príjmov a daňové výdavky v r. 2021:

Áno: v r. 2021 si vie – ešte stále a vlastne naposledy – na účely dane z príjmov uplatniť ultravýhodné paušálne výdavky. Na tento účel jej stačí viesť prioritne evidenciu pohľadávok (tj odberateľských faktúr a iných pohľadávok) a ich úhrad či iných príjmov. Pri 4-5 faktúrach mesačne vie v pohode využiť túto tabuľku.

Ak v r. 2021 zinkasuje príjmy v sume napr. 55 000 EUR:

  • zníži ich o paušálne výdavky 60%, ale pozor, len do výšky 20 000 EUR. 20 000 EUR je jej maximum
  • ako jediný reálny výdavok si odpočíta aj zaplatené odvody do zdravotnej či sociálnej poisťovne. Teda mínus 12 mesiacov x 200 EUR (mesačný preddavok do zdravotnej poisťovne) mínus 1 500 EUR (nedoplatok zo zdravotného poistenia za rok 2020 zaplatený v lete 2021) a mínus 12 mesiacov x 450 EUR (odvody do sociálnej poisťovne)
  • zníži si o nezdaniteľnú časť základu dane – vzhľadom na základ dane z príjmov vyšší ako 19 936,22 EUR už však nie o celú sumu úľavy na rok 2021 4 511,33 EUR, ale iba o 3 070,49 EUR
  • a zo zvyšnej sumy 22 621,51 zaplatí daň z príjmov 4 299,61 EUR. Sadzba je v jej prípade (zdaniteľné príjmy nad 49 790 EUR za kalendárny rok) už 19%, no stále nie 19%+25%. Viac o sadzbách a nezdaniteľných častiach pre rok 2021.

Daň z príjmov je v jej prípade necelých 8% z príjmu, čo je stále sympatické. S odvodmi je to už cca 25% – tie zas oficiálne nie sú daňou, no poistným pre prípadné budúce plnenia. Teda minimálne sociálka: v budúcnosti Júlia možno rada vyčerpá materské (pri nezmenených podmienkach pôjde o 1 000+ mesačne) prípadne jej dlhodobé prispievanie čo-to urobí na starobnom dôchodku. Síce možno menej efektívne ako súkromné sporenie/investovanie, ale aspoň nejak.

Resumé: už iba reálne výdavky.

  • v prvom roku “platiteľstva” DPH vie teda Júlia vzhľadom na pravidlo “platiteľom DPH iba časť zdaňovacieho obdobia” uplatniť paušálne výdavky ako aj odpočítanie DPH zo vstupov. Kombo
  • v druhom roku – teda plnom platiteľskom roku, tj za predpokladu, že platiteľkou DPH bude počas celého roka – si môže uplatniť už iba reálne výdavky na základe daňovej evidencie. Jednoduchého účtovníctva nie, preboha. V tomto sa už možno mierne zreálnieva častá predstava podnikateľov v zmysle “daňový výdavok sa rovná odpočítanie DPH”. No stále platí, že daň z príjmov a DPH-čka sú 2 rozdielne vesmíry. Napr. DPH-čky z kúpy auta si v DPH-čke odpočítate jednorazovo, vstupnú cenu (pozostávajúcu z viacerých zložiek) si v daňových odpisoch uplatníte postupne. 
  • auto, ktoré zaradila do obchodného majetku v apríli 2021, vlastne od apríla začala fiktívne odpisovať. Aj na účely dane z príjmov, ako aj na účely DPHčky. Odpisy za apríl až december 2021 si samozrejme neuplatnila – uplatňovala si totiž paušálne namiesto reálnych výdavkov. Od r. 2022 sa uplatní už iba zvyšné odpisy, tie z r. 2021 – nepresne povedané – prepadajú.
  • a samozrejme môže si povedať, že keď už si tak či tak uplatňuje iba reálne daňové výdavky, tak môže rovno “switchnúť” na eseročku. Odpadnú jej tak aspoň odvody v ročnej sume cca 9 500 EUR. V praxi sa to teda často deje. Síce sú eseročky vytvorené pre “veľké” firmy s veľkým majetkom, desiatkami až stovkami zamestnancov a naakumulovaným kapitálom, legálne podnikanie formou vlastnej eseročky však za určitých okolností dokáže Júlii “vyriešiť” odvody i prípadnú osobnú zodpovednosť za všetky podnikateľské riziká či dlhy. A to aj za cenu naozaj rozsiahlejšej a zložitejšej agendy (teraz už naozaj účtovníctvo) či večným problémom s otázkou, ako sa pravidelne vyplácať.
  • ak však zruší živnostenské oprávnenie, je povinná zrušiť aj registráciu za platiteľa DPH. Pozor. v poslednom daňovom priznaní k DPH musí odviesť výstupnú DPH-čku z niektorých vstupov. Napríklad zo zostatkovej ceny odpisovaného ale aj (!) neodpisovaného majetku, ktorý sa síce na účely dane z príjmov povinne neodpisuje, na účely výpočtu výstupnej DPH-čky pri zrušení registrácii či bezodplatnom dodaní však fiktívne áno. 2 vesmíry… :) Viac napr. tuto: 12 situácií, kedy si NAISTO nemôžete odpočítať DPH-čku.
  • a v poslednom roku “platiteľstva DPH” vie znova využiť paušálne výdavky 💪.
Júliu šikovne nafotil Andrew Neel na pexels

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Share This