Maximalizuj materské: 7 tipov pre zamestnanca, živnostníka, mamičku i otecka

Čerpať najvyššie možné materské na 1 a to isté dieťa – prípadne kombináciu materského a rodičovského príspevku – je dnes hitom, oveľa väčším ako lacné hypotéky pre mladých či vlastná eseročka. Dnes máme pre vás 4 základné i menej časté situácie so všetkými výhodami, ktoré prinášajú: maximalizácia dávok zo Sociálnej poisťovne a štátu + úspora na platených odvodoch. Kto ich ešte neovláda, nech sa páči. Hosťujúcou autorkou je Danka Fráková z našej Libertax Consulting, ktorá má v hackoch okolo materského lepší prehľad, než iní autori tohto blogu :)

 

Matka-živnostníčka a poberanie materského: mení sa niečo v jej fungovaní?

Veľkým rozdielom v porovnaní so situáciou, keď materské poberá zamestnankyňa, je v prípade živnostníčky ten, že pokojne môže naďalej podnikať a mať príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti. Teda žiadne pozastavenie, nebodaj ukončenie živnosti nehrozí a neexistuje žiadne obmedzenie výšky príjmu. Ak si to teda mamička-živnostníčka dokáže predovšetkým časovo zariadiť, môže skĺbiť starostlivosť o dieťa s podnikaním.

Navyše získava bonus v podobe úspory odvodov do Sociálnej poisťovne. V čase poberania dávky materské totiž nie je povinná platiť sociálne odvody (situáciu môžeme prirovnať napríklad k prerušeniu živnosti, kedy povinnosť platiť sociálne odvody rovnako nevzniká). Musí si však dať pozor na to, že po skončení poberania materského sa povinnosť platiť odvody obnovuje – ak existovala pred nástupom na materskú. Ani poberanie rodičovského príspevku túto povinnosť platiť povinné odvody do sociálneho systému neruší.

S výškou preddavkov na zdravotné poistenie môže v podstate narábať podľa toho, ako sa jej to oplatí, pretože sa na ňu nevzťahujú ustanovenia o povinnom minimálnom vymeriavacom základe. Ak napríklad predpokladá, že sa bude podnikaniu venovať popri starostlivosti o dieťa menej, a teda aj príjmy budú nižšie, môže si nastaviť mesačné preddavky na zdravotné poistenie na sumu nižšiu ako je platné minimum – pre rok 2019 ide o  66,78€, pre rok 2020 70,91 EUR. Dokonca je možné nastaviť si mesačné preddavky na nulu. Treba však rátať s tým, že v ročnom zúčtovaní, ktoré zdravotná poisťovňa zašle v nasledujúcom roku, sa odráta od vypočítaného zdravotného poistného nízka (alebo v prípade nulových preddavkov žiadna) suma a zvyšok bude treba vyrovnať ako nedoplatok.

V tomto sa teda mechanizmus platenia sociálnych a zdravotných odvodov počas poberania materského líši. Po dlhšie avizovanom zavedení ročného zúčtovania aj v prípade sociálneho poistenia výhoda neplatenia (a nedoplatenia) sociálnych odvodov pravdepodobne zanikne.

Čítaj viac:

Odvody do Sociálnej poisťovne: 7 situácií, kedy ich neplatíte

Živnosť popri zamestnaní: aké sú rozdiely či výhody?

2022: ročné zúčtovanie sociálneho poistenia is coming; Ako SZČO prídu o pár tisíc eur

 

Kedy sa oplatí poberať materské otcovi dieťaťa?

Okrem matky môže po splnení podmienok uplatniť nárok na materské aj otec dieťaťa, prípadne iný poistenec. Výhodné je to v situácii, keď po dočerpaní svojho materského pokračuje matka v poberaní rodičovského príspevku a ten je nižší ako materské otca dieťaťa. Ak otcove materské bude vyššie ako súčasná výška rodičovského príspevku 220,70€, stojí za zváženie si starostlivosť o dieťa takpovediac vymeniť.

Čo to znamená v praxi? Matka prestane na istý čas – zvyčajne 28 týždňov, čo je maximálna dĺžka poberania materského otcom – poberať „svoj“ rodičovský príspevok a otec môže začať poberať „svoje“ materské. Pre ilustráciu – ak je otec zamestnancom a jeho hrubý príjem v minulom roku bol 1 908 EUR, môže poberať materské vo výške až do 1 458,50 EUR. Čo znamená, že príjem do rodinného rozpočtu bude vyšší o 1 237,80 EUR  – ako rozdiel maximálneho materského otca a rodičovského príspevku, o ktorý príde matka. Finančne to teda vychádza, no pre takúto zmenu v starostlivosti o dieťa je potrebné mať aj ústretového zamestnávateľa otca, pre ktorého nebude znamenať návrat z „otcovskej“ zastavenie kariérneho rastu. Počas poberania materského totiž otec nemôže mať aktívny príjem z toho zamestnania, z ktorého materské poberá.

Ak by poberateľom materského bol otec-živnostník, okrem uvedenej finančnej výhody získava aj výhodu pokračovania podnikania bez obmedzení, teda žiadne prerušenie alebo zrušenie živnosti nehrozí. A čerešničkou na torte je úspora sociálnych odvodov, ktoré počas poberania materského nie je povinný platiť, a k tomu platenie zdravotných odvodov vo výške nižšej ako minimum alebo dokonca nula.

Dostať informácie včas a vedieť a môcť sa podľa nich zariadiť je na účely čerpania maximálneho možného materského otcom podstatné. Ak chce otec vyčerpať celý nárok na materské, mal by začať poberať materské najneskôr 28 týždňov pred dovŕšením 3 rokov veku dieťaťa. Inak sa ukráti o časť obdobia, počas ktorého mohol poberať materské.

V praxi sa občas stane, že mamička nemá nárok na materské (napr. študentka, ktorá nikdy nebola nemocensky poistená alebo živnostníčka, ktorá nesplnila podmienky nároku na materské). Ak otec spĺňa základné podmienky nároku na materské – teda podmienku 270 dní nemocenského poistenia v období dvoch rokov pred dňom, kedy prevezme dieťa do starostlivosti a existenciu nemocenského poistenia alebo trvanie ochrannej lehoty (7 dní po zániku nemocenského poistenia) v deň nástupu na materské – môže prevziať dieťa do starostlivosti a začať poberať materské on. A to najskôr po 6 týždňoch odo dňa pôrodu. Otcovi-živnostníkovi odporúčam skontrolovať si ešte pred podaním žiadosti o materské, či nemá nedoplatky voči Sociálnej poisťovni. Ak áno, vyrovnať ich čím skôr, najneskôr do konca mesiaca, v ktorom má začať poberať materské.

Na nedoplatky voči Sociálnej poisťovni si musí dávať pozor nielen otec-živnostník, ale aj mamička-živnostníčka, ktorá podá žiadosť o materské. Nedoplatky sa sledujú za posledných 5 rokov. Prípadné nedoplatky totiž môžu spôsobiť, že jej Sociálna poisťovňa materské neprizná.

 

Má materské a rodičovský príspevok nejakú súvislosť?

Hoci materské a rodičovský príspevok sú dve celkom odlišné dávky, predsa len sa navzájom ovplyvňujú. Jednak v zmysle tom, že sa vylučujú, teda v čase podania žiadosti o materské otcom nesmie matka poberať rodičovský príspevok z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. No po dočerpaní dávky materské zo Sociálnej poisťovne otcom môže matka opäť požiadať o svoj rodičovský príspevok Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a dočerpať ho do 3 rokov veku dieťaťa.

Novelou zákona o rodičovskom príspevku s účinnosťou od 1.1.2020 sa zaviedla závislosť výšky rodičovského príspevku od predchádzajúcej vyplácanej dávky materské, a to v zmysle zrušenia paušálnej výšky rodičovského príspevku pre všetkých. Ak mamička poberala materské, jej rodičovský príspevok sa zvýši od 1.1.2020 zo súčasných 220,70 EUR na 370 EUR. O 100 EUR nižší rodičovský príspevok, teda 270 EUR, bude patriť od nového roka tým rodičom, ktorí nárok na materské nemali.
Zabezpečiť si materské sa teda oplatí nielen počas samotného poberania dávky materské, ale aj z dôvodu následnej vyššej štátnej sociálnej dávky vo forme vyššieho rodičovského príspevku. A 100 EUR mesačne plus do rodinného rozpočtu znamená za rok napr. peknú dovolenku pre celú rodinu.

Poberaním rodičovského príspevku nie je ovplyvnená možnosť pracovať, či už mamičke alebo oteckovi, a to nezávisle na spôsobe dosahovania príjmu (napr. živnosť, zamestnanie).

Je možné poberať dve dávky materského súčasne?

Súčasné poberanie dávky materské oboma rodičmi na jedno dieťa je vylúčené. Od 1.1.2019 je ale možné súbežne poberať dávku materské matkou a otcom v prípade, ak sú v rodine dve deti. Teda v praxi to môže vyzerať tak, že matka poberá materské na mladšie dieťa a súčasne otec poberá materské na staršie dieťa (max. do veku 3 rokov). Platí to, čo bolo spomenuté vyššie – otecko môže podnikať, no nemôže byť zamestnaný. A to ani na čiastočný úväzok alebo na dohodu (či už u pôvodného alebo nového zamestnávateľa). Tento zákaz zamestnania otecka síce v zákonoch nie je taxatívne uvedený, no v praxi sa v rozhodnutiach Sociálna poisťovňa často odvoláva na to, že počas neprítomnosti otca, ak je zabezpečená starostlivosť o dieťa matkou, otcovi nepatrí materské. Paradoxne podnikať na základe živnostenského oprávnenia môže.

Môže poberať materské napríklad babka?

Zákon o sociálnom poistení taxatívne vymedzuje aj iné osoby, ktoré môžu poberať materské. V praxi je to najčastejšie otec dieťaťa – buď po dohode s matkou za účelom prehĺbenia starostlivosti o dieťa alebo z vyššie spomenutých ekonomických dôvodov, prípadne ide o ťažšie prípady, napr. matka nie je schopná sa o dieťa starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav alebo príde k najhoršiemu a matka pri pôrode alebo po ňom zomrie.

Nedávno som sa stretla s otázkou, či je možné, aby poberala materské aj babka dieťaťa, ktorého matka zomrela pri pôrode. Nuž, aj keď sa nám to môže zdať ako logické riešenie nešťastnej situácie, nie je to samozrejmé. Automatické je to iba v prípade otca dieťaťa, ktorý preberá dieťa do starostlivosti dňom nasledujúcim po dni úmrtia. Zákon priamo neuvádza babku medzi inými osobami, ktoré majú nárok na materské. Taxatívne určuje inú fyzickú osobu, ktorá na základe rozhodnutia príslušného orgánu prevzala dieťa do starostlivosti.

Aby teda poberala materské babka dieťaťa (alebo iný rodinný príslušník), príslušný orgán by musel najprv rozhodnúť o zverení dieťaťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov. A každý poberateľ materského musí taktiež spĺňať rovnaké základné podmienky na priznanie nároku ako matka. Ak sa celý proces zverenia do starostlivosti a posúdenia žiadosti o materské podarí, poberať materské môže babka 22 týždňov, a to odo dňa prevzatia dieťaťa, najdlhšie do dovŕšenia veku jeho 3 rokov.

Môže sa živnostníčka zamestnať a bude to mať dopad na výšku materského?

Prechodom zo živnosti na pracovný pomer si vie živnostníčka ovplyvniť výšku materského. Ak si platila odvody ako SZČO z minimálneho vymeriavacieho základu, jej materská sa bude rátať z neho. Ak sa však pred nástupom na materskú zamestná tak, aby z nového dobre plateného zamestnania bolo zaplatené sociálne poistenie minimálne za 90 dní, a pár dní pred nástupom na materskú ukončí živnosť, bude sa jej rátať nárok na materské z existujúceho poistenia v novom zamestnaní. V prípade, že nechce rušiť živnosť, treba myslieť na vykrytie výpadku príjmu vo väčšom časovom predstihu tak, aby si aj z nového zamestnania, ktoré bude fungovať súbežne so živnosťou, platila nemocenské poistenie minimálne 270 dní pred nástupom na materskú. V tom prípade sa bude materské rátať z existujúcej živnosti a z existujúceho zamestnania. Pozor na to, že podmienky nároku sa posudzujú pri viacerých poistných vzťahoch osobitne, teda ako keby ten ďalší neexistoval. Materské je potom súčtom nárokov z každého takéhoto vzťahu.

Vie si živnostníčka zvýšiť výšku materského na maximum?

Mnoho živnostníkov si platí sociálne poistenie z minimálneho základu v minimálnej výške, čo ide ruka v ruke s minimálnymi dávkami, napr. materským, ktoré môžu získať. Vie si teda živnostníčka, ktorá dlhé roky platí povinné minimálne odvody nejako pomôcť? Vie: ak šikovne využije inštitút dobrovoľného nemocenského a dôchodkového poistenia.

Dlhou dobou poistenia pred otehotnením získava živnostníčka potrebné dni nemocenského poistenia (aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch), čo je jednou z podmienok nároku na materské. Ak by sa pri výpočte materského vychádzalo z tohto nízkeho vymeriavacieho základu, materské by bolo nízke. Zvýšiť si ho vie dobrovoľným poistením, ktoré bude platené z maximálneho vymeriavacieho základu. Keďže nie je možný súbeh povinného a dobrovoľného poistenia, čo najskôr po otehotnení zruší živnosť a odhlási sa v Sociálnej poisťovni z povinného poistenia, ktoré týmto zanikne. Na druhý deň sa prihlási na dobrovoľné nemocenské a dôchodkové poistenie z maximálneho vymeriavacieho základu a začne odvádzať vysoké odvody po dobu minimálne 26 týždňov, čo je potrebná doba trvania dobrovoľného poistenia, aby sa z neho rátalo materské. Štandardne nastupuje na materskú dovolenku 6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu a od toho dňa aj poberá materské (vyplácané mesiac dozadu). Už aj v čase nástupu na materskú si môže obnoviť živnosť, ktorá je v čase poberania materského sprevádzaná výhodou neplatenia sociálnych odvodov.

 

 

Vaše skúsenosti a tipy? Podeľte sa v diskusii, pomôžete tak aj ostatným :)

O autorovi: Dana Fráková

Člen tímu Libertax Consulting, účtovníčka, ACCA affiliate, konzultantka,okrem iného sa špecializujúca na poradenstvo ohľadne čerpania materského či rodičovského príspevku najmä pre SZČO a spoločníkov eseročiek, i zamestnancov - mamičky i oteckov. 🙂

Vložiť komentár

Share This