2022: ročné zúčtovanie sociálneho poistenia “is coming”. Ako SZČO prídu o pár tisíc eur (ZRUŠENÉ)

V súčasnosti začínajúci živnostník odvody do Sociálnej poisťovne neplatí. To je také to otrepané klišé, občas nazývané ako “odvodové prázdniny”. Okrem iného aj z tohto dôvodu je živnosť pre mnohé činnosti aktuálne veľmi “sexi” a ja ju freelancerom odporúčam – veď odvody nemusí platiť úspešný živnostník či iná SZČO v podstate aj 2 roky. No winter si coming: od r. 2022 prichádza očakávané ročné zúčtovanie sociálneho poistenia. Vďaka nemu často aj začínajúce SZČO zaplatia štátu spätne všetko to, čo mu patrí. 

Aktualizácia: ročné zúčtovanie sociálnych odvodov bolo (v 3/2022) definitívne zrušené. Z dôvodu pripravovanej daňovej reformy resp. “revolúcie”. Tj nového systému, vďaka ktorému napr. súčasní SZČO paušalisti zaplatia rovno 29% platbu štátu z každého príjmu

Na úvod: prečo odporúčam živnosť s jej nebeskou jednoduchosťou: Nebojte sa živnosti: nehryzie. 7 dôvodov, prečo si ju založiť

A teraz pár otázok a odpovedí (na ktoré som nedávno odpovedal pre Hospodárske noviny):

1. Kedy by malo k tejto zmene dôjsť a kedy by mala začať platiť?

Ročné zúčtovanie odvodov sa bude týkať prvýkrát až roka 2022 – až za tento rok uskutoční Sociálna poisťovňa spätné zúčtovanie a prepočítanie odvodov po jeho skončení, teda v r. 2023. SZČO, ktorých podnikateľský príjem z aktívnych príjmov – najmä živnostníci, advokáti, notári, sprostredkovatelia, výkonní umelci – prekročí za r. 2022 hranicu pre platenie odvodov (hranicou pre rok 2018 je 5 742 EUR, v r. 2022 môže ísť o cca 6 000 EUR), budú od júla 2023 (resp. októbra 2023 pri odložení daňového priznania) platiť mesačné preddavky na odvody platené do Sociálnej poisťovne. Mesačné platby platené Sociálnej poisťovni už totiž nebudú definitívnymi odvodmi, ale iba preddavkami na budúce celkové poistné. Sociálna poisťovňa našim freelancerom po skončení roka 2022 zároveň spätne dopočíta odvody zo všetkých podnikateľských príjmov za rok 2022. A to aj vtedy, ak boli tieto príjmy pomerne nízke – čo sa týka aj situácie, keď niekto podniká popri zamestnaní.

Pre istotu: hranicou pre povinné platenie odvodov sú zinkasované príjmy – tj nie základ dane resp. rozdiel medzi príjmami a nákladmi.

Viac:

Aktívne a pasívne príjmy z daňového hľadiska

SZČO: Koľko môžem v r. 2018 zarobiť, aby som neplatil sociálne odvody?

Odloženie daňového priznania a odvody

2. A ako to je s odvodovými prázdninami živnostníkov? Tie platia aj pre zamestnancov, ktorí si na živnosť privyrábajú?

Zdroj a autor:  Antikvariát Červený knír

Ak živnostník začne podnikať na začiatku resp. v priebehu roka 2018, za jednotlivé mesiace platí iba preddavky na zdravotné poistenie – čisté “SZČO” bez súbehu so zamestnaním aspoň v minimálnej výške (v r. 2018 63,84 EUR), SZČO popri zamestnaní v ľubovoľnej resp. nulovej sume. Sociálne odvody neplatí – preddavky sa totiž neplatia a platia sa až definitívne odvody resp. “poistné”. A tie je možné vypočítať a určiť až po skončení roka 2018 a podaní daňového priznania za rok 2018.

Náš živnostník teda začne platiť mesačné odvody najskôr až v júli, resp. októbri 2019 – a aj to iba v prípade, ak jeho príjmy za rok 2018 presiahnu hranicu pre platenie odvodov. Od začiatku podnikania v r. 2018 až do júla/októbra 2019 odvody neplatí a tomuto sa často hovorí “odvodové prázdniny”.

Viac: Odvody do Sociálnej poisťovne: 7 situácií, kedy ich neplatíte

3. A takto definované odvodové prázdniny už nebudú platiť pre nikoho?

Pre SZČO, ktorí presiahnu hranicu na platenie povinných odvodov do Sociálnej poisťovne, už nie. Pre tých, ktorí ju “podlezú” – resp. pravidelne podliezajú – samozrejme áno: tí odvody platiť nebudú.

Dajme si rovno príklad a aby sme si ilustrovali plánovanú “sociálnu krutosť” ( 🙂 ) , hlavnú úlohu v ňom zohrá živnostník rozbiehavajúci sa popri zamestnaní. No čísla a pravidlá platia aj pre živnostníka “čistého” – tj bez súbehu so zamestnaním.

Príklad: DNES a POTOM

Súčasnosť (do r. 2021):

Živnostník Jožo začal popri zamestnaní podnikať v januári 2017. Sociálne odvody platiť nemusel. V marci 2018 podal daňové priznanie k dani z príjmov, v ktorom priznal podnikateľské príjmy 8 000 EUR. Od júla 2018 teda platí povinné odvody do Sociálnej poisťovne. A to mesačne, bez ohľadu na to, koľko v danom mesiaci zarobil ako SZČO (teda podľa výsledkov minulého roka 2017) a bez ohľadu na to, že on ako zamestnanec a rovnako jeho zamestnávateľ odvádzajú odvody z jeho hrubej mzdy zamestnanca. Vzhľadom na sumu podnikateľského príjmu mu vychádzajú odvody pomerne nízke, od júla 2018 preto platí mesačne odvody v minimálnej zákonnej výške pre rok 2018, tj 151,16 EUR. Vzhľadom na to, že odvody sú definitívnym “poistným” a nie “preddavkami” na budúce poistné, odvody za celý rok 2017 a rovnako ani za január až júl 2018 doplatiť nemusel.

Budúcnosť (od r. 2022):

Živnostník Jožo začne popri zamestnaní podnikať v januári 2022. Sociálne odvody spočiatku platiť nemusí. V marci 2023 podá daňové priznanie k dani z príjmov, v ktorom prizná podnikateľské príjmy 8 000 EUR. Od júla 2023 platí preto povinné preddavky na budúce odvody do Sociálnej poisťovne. A to mesačne a bez ohľadu na to, koľko v danom mesiaci zarobil ako SZČO (teda podľa výsledkov minulého roka 2022) a bez ohľadu na to, že on ako zamestnanec a rovnako jeho zamestnávateľ odvádzajú odvody z jeho hrubej mzdy zamestnanca. Vzhľadom na sumu podnikateľského príjmu mu vychádzajú preddavky pomerne nízke, od júla 2023 preto platí mesačne odvody v minimálnej zákonnej výške pre rok 2023, čo môže byť napr. 165 EUR. Nejde však o definitívne odvody, ale iba o preddavky. Sociálna poisťovňa mu zároveň:

  • v septembri 2023 vyhotoví ročné zúčtovanie sociálneho poistenia za rok 2022, v ktorom doplatí odvody z vymeriavacieho základu podnikateľa za daný rok 2022. Vzhľadom na výšku príjmu mu vychádzajú odvody nižšie než povinné minimálne zákonné odvody, ktoré jednoducho zaplatené byť musia. Doplatí teda 12 (mesiacov) x minimálne mesačné odvody (+-160 EUR), tj spolu cca 1 920 EUR
  • v septembri 2024 vyhotoví ročné zúčtovanie sociálneho poistenia za rok 2023, v ktorom doplatí odvody z vymeriavacieho základu podnikateľa za daný rok 2023. Zaplatí minimálne sumu zodpovedajúcu násobku 12 (mesiacov) x minimálne mesačné odvody (napr. 165 EUR) a zároveň sa mu odpočítajú už zaplatené preddavky, ktoré platil od júla do decembra 2023.

Pár pikošiek:

  • ročné zúčtovanie vykoná za podnikateľov vďakabohu Sociálna poisťovňa, a to z údajov, ktoré štát už jednoducho má. Rovnako, ako je to v prípade ročného zúčtovania zdravotného poistenia. To museli kedysi podnikatelia vyhotovovať sami a niekedy to bola oveľa väčšia “zábava” ako daňové priznanie, preto skutočne vďakabohu
  • ak SZČO zaplatil na mesačných preddavkoch menej, než je celkové poistné vypočítané z jeho podnikateľských výsledkov v ročnom zúčtovaní, doplatí ešte nedoplatok. Teda náš Jožo pri vyšších príjmoch nezaplatí sociálnej poisťovni len 12 x 165 EUR, ale ešte čosi ďalšie.
  • naopak, z platenia odvodov do Sociálnej poisťovne môže teda za určitých okolností vzniknúť SZČO preplatok. Ten však Sociálna poisťovňa už pri výplate zdaní zrážkovou daňou z príjmov v sadzbe 19%, SZČO dostane teda len “čistý” zvyšok. Áno, keďže zaplatené odvody sú daňovým nákladom, tak vrátené odvody zas daň zvyšujú – aby však náhodou malí podnikatelia neušetrili na dani v situácii, že z ich celkových príjmov daň jednoducho “nevychádza”, štát sa poistí zrážkou 🙂 Zaujímavé a vtipné situácie nastávajú už teraz pri ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia v prípade, kedy živnostník popri zamestnaní platí určitú sumu mesačného preddavku na zdravotné poistenie, no ako podnikateľ zarobil za daný nulu – vtedy mu zdravotná poisťovňa vráti jeho zaplatené odvody. No znížené o 19%-nú daň – čiže aj napriek nulovému podnikateľskému výsledku z neho daň zaplatil
  • živnostníci (a iné SZČO) popri zamestnaní platia zdravotné odvody v mnohých situáciách nižšie ako “čistí” živnostníci (a iné SZČO). Podobná úľava či kompromis však v sociálnom poistení po zavedení ročného zúčtovania platiť nebude – odvody do Sociálnej poisťovne sa zaplatia v plnej vypočítanej výške, ktorá nemôže byť nižšia ako zákonné minimum (v súčasnosti 150+ EUR)
  • v súčasnosti SZČO a vlastne všetky fyzické osoby, ktorých ročné dani podliehajúce príjmy sú nižšie ako polovica nezdaniteľnej časti (pre rok 2018 napr. 1 915,01 EUR), nemusia podávať daňové priznanie k dani z príjmov. A teda na jeho základe ani nič platiť – dane, odvody zdravotné ani odvody “sociálne”. Od r. 2022 však SZČO, ktorá daňové priznanie z dôvodu nízkych príjmov nepodá a sociálnemu poisteniu už či ešte stále podlieha (tj stále je povinne poistená) je povinná platiť aspoň minimálne odvody. V súčasnosti okolo 150 EUR, od r. 2022 o čosi vyššiu sumu. Lepšie bude teda priznanie podať – najmä v prípadoch, keď na základe príjmov v ňom uvedených povinnosť platiť sociálne odvody podnikateľovi končí
  • pre istotu: aj po zavedení ročného zúčtovania bude platiť, že odvody do Sociálnej poisťovne ako také budú platiť iba tie SZČO, ktoré dosahujú aktívne príjmy a tieto aktívne príjmy presiahli hranicu pre povinné platenie odvodov. Táto sa v najbližších rokoch môže pohybovať okolo sumy 6 000 EUR ročne. Presnejšie: odvíja sa od priemernej mzdy spred 2 rokov pred rokom platenia odvodov. Čo je tak trochu nezmysel, keďže priemerná mzda zamestnancov na TPP nereflektuje práce na živnosť, na vlastnú eseročku, prácu v zahraničí či čiernu prácu, inak by už dávno bola vyššia – a rovnako aj hranica pre sociálne odvody. Podrobnejšie: SZČO: Koľko môžem v r. 2018 zarobiť, aby som neplatil sociálne odvody alebo Hranica príjmu za r. 2012 pre vznik sociálneho poistenia SZČO: ako ju vypočítať a ako pracovať so zákonmi (starší článok ešte v pôvodnom znení, no na vysvetlenie verím OK)
  • v predloženom návrhu novely zákona o sociálnom poistení bol ako rok prvého ročného zúčtovania sociálnych odvodov “ever” uvedený rok 2021. Schválená verzia hovorí o roku 2022 a nebudem prekvapený, ak sa to znova o čosi posunie. Štát – z dôvodu kradnutia či neschopnosti dodávateľov, no verím, že aj z úplne prirodzených dôvodov – jednoducho často nestíha svoje plány implementovať do reálnej praxe v pôvodne plánovaných termínoch a ono je to niekedy aj v prospech nás 🙂 Okrem toho sa do spustenia plánu zmení aj vláda a nie sú vylúčené ani politické zásahy.

Nebude to pre takto zarábajúcich ľudí vlastne ďalšia záťaž?

Samozrejme, že áno. V podstate sa obmedzujú aj rušia niektoré úľavy, ktoré platia v súčasnosti, kedy ročné zúčtovanie sociálnych odvodov neexistuje a odvody sa platia až od určitého mesiaca, spätne nie. Odvody sa budú platiť aj z pomerne nízkych príjmov živnostníkov a iných SZČO, v praxi ide najmä o rozbiehajúcich sa freelancerov prípadne podnikajúcich popri zamestnaní. Osobne si myslím, že po zavedení ročného zúčtovania tí menej zdatnejší horko zaplačú a tí šikovnejší využijú všetky iné kvalitné možnosti či diery, aké len svet ponúka. Najpravdepodobnejším scenárom je, že po skončení súčasného výhodného obdobia pre živnostníkov budú budú v móde opäť eseročky – aj s ich zložitosťou vzťahujúcou sa predovšetkým na veľké biznisy, podvojným účtovníctvom, reálnymi nákladmi a večnou otázkou “ako vybrať peniaze”. Prípadne do r. 2022-2023 už výrazne väčšia časť jedincov presunie svoje aktivity i financie do anonymnej pararelnej kryptosféry.

A aby sme boli poctiví: kto nechce platiť odvody, aký dostane štátny dôchodok či materské?

Vlastne žiadny. Mnohí z freelancerov či podnikateľov, ktorí s platením odvodov nie sú kamaráti, často – samozrejme nie vždy – od štátu s jeho zúfalým manažmentom verejných financií nič nechcú a vedia sa o seba postarať sami. Financie si manažujú na mesačnej báze a zároveň strategicky – s cieľom vytvorenia budúcich rezerv investujú do akcií, podielových fondov, zlata, kryptomien prípadne sa hrajú s nehnuteľnosťami. “Ja keď tých 300 EUR namiesto naliatia do Sociálnej poisťovne šikovne zainvestujem, tak o 30 rokov som niekde úplne inde než teraz”, povedal nedávno účastník môjho workshopu a je to jedna z najlepších formulácií tohto názoru, akú som kedy počul 🙂 A hneď som saj dostal tip na skvelý blog o správe vlastných financií a investovaní: “Peniaze sú čas”, pozrite :)

Odvody vs investovanie

Photo by rawpixel.com from Pexels

Zima – odvodová a vlastne raz aj tá životná – sa teda blíži. Slogan “winter si coming” si síce budeme opakovať ešte niekoľko rokov, no každú zimu prežijú predovšetkým tí, ktorí sa na ňu pripravia ;)

Ak máte akékoľvek doplnenie alebo som sa v niečom “sekol”, podeľte sa v diskusii, ďakujem

ilustračný obrázok: https://wallpapercave.com/, fair use for a parody

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

1 komentár k “2022: ročné zúčtovanie sociálneho poistenia “is coming”. Ako SZČO prídu o pár tisíc eur (ZRUŠENÉ)”

Vložiť komentár

Share This