Hranica príjmu za r. 2012 pre vznik sociálneho poistenia SZČO – ako ju vypočítať a ako pracovať so zákonmi

V dobe, keď údajne najlepší slovenský odborník na odvody zverejňuje chyby a diery v odvodových zákonov takmer na dennej báze, za čo minimálne od ich autorov nežne vďaku, ale prípadné trestné oznámenie, nie je ničím výnimočným, keď o základných údajoch a princípoch polemizujeme všetci. Jedným z dôvodom vzniku tohto blogu bol okrem iného aj fakt, že správnym a jednoznačným výkladom ustanovení slovenským podnikateľských zákonov si na stopercent nemôže byť istý ani dlhoročný odborník s niekoľkými licenciami. Ostáva len hľadať, diskutovať a spolupracovať – napr. v článkoch napísaných osobnou, blogovou a pátravou formou, v komentároch, diskusiách či emailoch.

 

Pred pár mesiacmi som inšpirovaný pomerne jednoduchou a naivne správnou otázkou konkrétneho umelca na voľnej nohe napísal článok, v ktorom som rozobral jednotlivé situácie, kedy vzniká sociálne poistenie. Teda kedy povinné poistenie (teda povinnosť platiť odvody) vzniká zamestnancovi, dohodárovi, dobrovoľnému platiteľovi a najmä SZČO. Pre úplnosť som v článku uviedol konkrétnu hranicu príjmu za r. 2012, od prekročenia ktorej vzniká povinné poistenie v Sociálnej poisťovni pre SZČO v júli, resp. októbri 2013. To, že ju mnohí zobrali ako odporúčanie, bol neželaný vedľajší efekt – prioritným cieľom článku bolo stručne vysvetliť pravidlá pre vznik sociálneho poistenia.

 

Ide o sumu 4 716 EUR.

 

Určil som ju postupujúc podľa jednotlivých ustanovení zákona o sociálnom poistení a okrem iného mi ju potvrdil aj vysokopostavený pán zo samotnej Sociálnej poisťovne. Napriek tomu som obdržal email od kolegov, ktorí s danou sumou (a teda jej výpočtom) nesúhlasia, pričom ich výklad odobrili pre zmenu iní pracovníci Sociálnej poisťovne :)

 

Táto situácia je teda krásnym príkladom faktu, ako pri maximálnej možnej snahe nedokáže jednotlivec jednoznačne interpretovať ustanovenia zákona, ktorý platí pre všetkých (odborníkov i neprofesionálov), pričom jeho neznalosť neospravedlňuje. V nasledujúcom texte sa pokúsim krok po kroku objasniť svoj postup výpočtu a obhájiť ho. Preto nech ho prosím číta len čitateľ s anjelskou trpezlivosťou, profesionálnou usilovnosťou či podobným fanatizmom, akým (aspoň v tejto dobe) disponujem ja, hoci sa znalosť zákonov týka mnohých – tj aj neodborníkov. Za každý konštruktívny komentár či príspevok k veci vopred ďakujem.

 

  • Povinné sociálne (tj nemocenské a dôchodkové) poistenie pre SZČO vzniká po splnení podmienky, uvedenej v § 21 ods. 1 zákona o sociálnom poistení. Vzniká teda od 1. júla roka, ktorý nasleduje po roku, v ktorom príjem z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti prekročil 12-násobok vymeriavacieho základu definovaného v § 138 ods. 5 toho istého zákona. Toto pravidlo sa ani v jednej minuloročnej novele zákona o sociálnom poistení nezmenilo.

 

  • Ak teda príjem SZČO prekročí túto hranicu, je povinný sa registrovať. Buď od 1. júla 2013 alebo až od 1. októbra 2013, ak využil možnosť odložiť si daňové priznanie. Za daný mesiac je povinný platiť odvody (aspoň v minimálnej výške, resp. výške vypočítanej z jeho základu dane), najneskôr do 8. dňa nasledujúceho mesiaca (teda spätne). Ak jeho príjem túto hranicu neprekročí, tak povinné poistenie nevzniká a SZČO nie je povinný platiť odvody. Samozrejme, môže si ich platiť dobrovoľne – to však už ide o iné pravidlá uvedené na iných miestach zákona a hranicu príjmu je tu irelevantná.

 

  • Hranicu príjmu – ako som uviedol vyššie – určuje § 21 ods. 1 spolu so § 138 ods. 5 zákona o sociálnom poistení.  Ide teda o 12-násobok vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5. A ten hovorí o “50% jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý dva roky predchádza roku, za ktorý sa platí poistné”.

 

  • Krkolomný a obdivuhodný pojem “jedna dvanástina všeobecného vymeriavacieho základu” môžeme pokojne vynechať (tj vykrátiť), keď si uvedomíme, že “všeobecný vymeriavací základ” je 12-násobok priemernej mzdy v SR (§ 11 ods. 1). Jedna dvanástina a dvanásťnásobok teda vypadnú. Ostatne len priemerná mzda v SR.

 

  • Poistné v r. 2013 sa bude platiť za r. 2013. Tomuto roku 2 roky predchádza r. 2011. Priemerná mzda v r. 2011 bola vo výške 786 EUR.

 

  • 50% zo sumy 786 EUR je 393 EUR. Čo je samozrejme v zmysle § 138 ods. 5 zákona o sociálnom poistení aj minimálnym vymeriavacím základom SZČO pre r. 2013, z ktorého sa platia minimálne odvody (33,15 %, tj 130,27 EUR).

 

  • Našu hľadanú hranicu príjmu teda vypočítame ako 12 x 393 EUR. Výsledkom je suma 4 716 EUR. Určite?

 

  • Pri každej zmene zákone je nadmieru dôležité pozrieť a ideálne aj dokonale pochopiť aj prechodné ustanovenia. Tj texty a paragraf, ktorý sa spravidla nachádza na konci samotného textu zákona, hovoriaci o postupe v prechodnom období, tj v období zmeny. Zmien zákona o sociálnom poistení bolo v priebehu posledného polroka viac, preto je dôležité pozrieť sa tam nadmieru.

 

  • A prechodné ustanovenie veru práve o tomto hovorí (pre istotu v úplnom znení):

 

§ 293ci
Vymeriavací základ určený podľa § 138 ods. 5 v znení účinnom do 31. decembra 2012 sa použije na účely vzniku a zániku povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby do 30. júna 2013, najdlhšie do 30. septembra 2013, ak bola predĺžená lehota na podanie daňového priznania za rok 2012. Ak je príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo výnos súvisiaci s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou k 1. júlu 2013 nižší ako 12-násobok vymeriavacieho základu určeného podľa § 138 ods. 5 v znení účinnom od 1. januára 2013, povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie samostane zárobkovo činnej osoby zaniká od 1. júla 2013 alebo od 1. októbra 2013, ak bola predĺžená lehota na podanie daňového priznania za rok 2012.

 

  • Spomínaný § 138 ods. 5 sa zmenil. Čosi hovoril v znení účinnom do 31. decembra 2012 (išlo najmä o číslo 44,2%), čosi iné hovorí po zmene od 1. januára 2013 (spomínaných 50%).  Preto – úplne samozrejme – celý tento sabotérsky paragraf vyvoláva pochybnosti a možno úplne likviduje aj celý vyššieuvedený postup.

 

  • Povinné sociálne poistenie vzniká v každom roku najskôr 1. júla. Druhý termín je 1. október. A prvá veta tohto prechodného paragrafu hovorí o postupe do 30. júna, resp. 30. októbra 2013 (resp. 30. októbra 2013, ak si daný SZČO predlžil lehotu na podanie daňového priznania) – pre prípadný vznik povinného znenia do týchto dátumov sa daná hranica vypočíta podľa starého znenia, tj podľa znenia účinného do 31. decembra 2012, tj znenia, keď do výpočtu vstupuje 44,2% z priemernej mzdy, a nie 50%. Ide o prípady, keď si SZČO obnovila živnosť najneskôr do konca júna (resp. októbra 2013) a povinné poistenie sa jej obnovuje automaticky.

 

  • Teda pre vznik poistenia od 1. júla 2013 (resp. 1. októbra 2013) sa nepostupuje podľa starého znenia, ale znenia nového. Teda:

 

50% z priemernej mzdy za r. 2011 krát  12 = 4 716 EUR.

 

  • Síce trochu z opačného pohľadu, ale správnosť môjho postupu potvrdzuje aj druhá veta z citovaného § 293ci. Hovorí o situácii, kedy v júli, resp. októbri povinné poistenie zaniká – tj kedy sa SZČO musí povinne odhlásiť a prestať platiť povinné odvody. A to vtedy, ak jeho príjem za r. 2012 je nižší, než hranica vypočítaná podľa nových ustanovení – teda je nižší ako 4 716 EUR.

 

Potvrdenie správnosti výpočtu tejto sumy obsahuje aj tento dokument z webu Sociálnej poisťovne – zobrazí sa po nakopírovaní tohto linku do prehliadača www.socpoist.sk/ext_dok-poistne-text-k-tabulke-platenia-poistneho-od-1–1–2013—upravene/54306c

 

Čitateľovi, ktorý sa dočítal až sem, ďakujem za trpezlivosť a určite aj za konštruktívnu diskusiu:)

 

PRE ĎALŠIE TIPY O ZÁKONOCH, ŽIVNOSTNÍKOCH A PODNIKOVÝCH FINANCIÁCH NEVÁHAJ A OSTAŇ V KONTAKTE

 


O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

14 komentárov k “Hranica príjmu za r. 2012 pre vznik sociálneho poistenia SZČO – ako ju vypočítať a ako pracovať so zákonmi”

  1. Je to paradoxne, uvedomil som si, že ak SZČO má hrubý príjem za rok 4716 € a prekročí ho len o 1 €, “stratí” na SP zhruba (nepíšem presne) 1560 (12 x 130 orientačne).

    To znamená, že sa mu neoplatí zarobiť navyše o 1 až 1560 €, ale až o 1561 € a viac. Do sumy 1560 € nad 4716 by teoreticky bolo pre neho lepšie robiť zdarma. :-)

    Len tak nad tým rozmýšľam, že potom pre hrubý príjem za rok od 4717 do 6276 € SZČo nemotivovaný. Oplatí sa to iba pri príjme do 4716 alebo nad 6276 €. (sumy sú iba orientačne, ide o princíp, nie presný výpočet).

    Odpovedať
    • ono odvody ako také skôr demotivujú, ako motivujú:) A príjem do 4 716 EUR ročne tiež nie je nejaká sláva, aby o tom človek takto rozmýšľal

      Odpovedať
  2. Dobry den, chcel by som sa spytat, ci sa do toho “prijmu” zaratava aj prispevok z uradu prace na podnikanie. Dalej som sa chcel spytat, ci ten vymeriavaci zaklad je presne v takej vyske, aj ked som szco od 1.5.2012, resp. ci to miesto 12nasobku nemam 8nasobok (pocet mesiacov podnikania. Dakujem

    Odpovedať
    • 12-násobok platí pre každého – teda pre posúdenie príjmu. A príspevok z UPSVAR – áno, zarátava sa, ale samozrejme na základe správneho účtovníctva, orientačný postup okrem iného tutu http://www.investujeme.sk/danove-priznanie-2009-ako-zdanit-dotaciu-z-uradu-prace/

      Odpovedať
  3. No veru, všetko je možné :) … a s tým “nižší – rovný”  – vééľmi dôležité, lebo náhoda je … akurát som spočítala hrubý príjem začínajúcej živnostníčke za minulý rok: 4715,78 eur :)

    Odpovedať
  4. Dobrý deň, neviem sa dopátrať (alebo zle čítam?), ako je to s platením odvodov do sociálnej poisťovne, ak som SZČO a zároveň poberám riadny (keby som brala do úvahy jeho výšku, tak skôr neporiadny) starobný dôchodok.
    Ďakujem za informáciu. Viola

    Odpovedať
    • nuž, článok je prioritne na inú tému:) Podľa mňa starobný dôchodca postupuje pri platení rovnako ako bežný SZČO – jediným rozdielom je, že má celkovú sadzbu nižšiu o invalidné poistenie.

      Odpovedať
  5. Dobrý deň, a ako je to so SZČO, ktorá bude mať za rok 2012 príjem presne 4716 Eur? Lebo prihlasuje sa, keď ho presiahne a odhlasuje sa, ak ho nedosiahne … :-)

    Odpovedať
    • To snáď nemyslíte vážne:) Rozoberiem to krok po kroku, a zrazu taká sabotáž:)
      Vážne: zákon v § 21 hovorí, že “vyšší”. Tj ak príjem je v sume 4 716, tak poistenie nevzniká. Poistenie zaniká, ak tento príjem bol nižší alebo rovný 4 716 EUR.

      Odpovedať
      • myslím, keď si prečítam nasledovné znenie paragrafu, v ktorom chýba slovo ,,rovný”
        § 293ci

        Vymeriavací základ určený podľa § 138 ods. 5 v znení účinnom do 31. decembra 2012 sa použije na účely vzniku a zániku povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby do 30. júna 2013, najdlhšie do 30. septembra 2013, ak bola predĺžená lehota na podanie daňového priznania za rok 2012. Ak je príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo výnos súvisiaci s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou k 1. júlu 2013 

        nižší 

        ako 12-násobok vymeriavacieho základu určeného podľa § 138 ods. 5 v znení 
        účinnom od 1. januára 2013, povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie samostane zárobkovo činnej osoby zaniká od 1. júla 2013 alebo od 1. októbra 2013, ak bola predĺžená lehota na podanie daňového priznania za rok 2012.

        Odpovedať
          • Keby som chcela tak mám, ale keďže radšej nechcem, tak nemám :-) Trochu vysvetlím – spravujem účtovníctvo cca 40-tich  firiem a firmičiek a veľmi sa mi páčia Vaše články a postrehy. Síce podnikám, v oblasti účtovníctva už nejaké desaťročie :-), vždy si u Vás nájdem niečo, čo som nevedela, alebo ma to donúti premýšľať, ako v tomto prípade :-)

Vložiť komentár

Share This