Aktívne a pasívne príjmy – z daňového hľadiska

Ak čítavate niektorú jednoduchšie ladenú motivačnú literatúru, blogy či chodíte na takto tematicky ladené prednášky, rozdelenie príjmov na aktívne a pasívne poznáte. Aktívne sú cca tie, na ktoré treba makať, pre pasívne nie je potrebné ani prstom pohnúť, preto je ideálne sa o ne snažiť. Okrem toho, že ide o pomerne hlúpe zjednodušenie, diskutabilnou je nie celkom podnikateľská motivácia k zarábaniu na činnosti iných. Pojmy “aktívne a pasívne príjmy” však už pár rokov pozná aj naše daňové právo – zaviedla ich Radičovej vláda (s cieľom zvýšiť výber daní a zároveň ušetriť niektorých daňovníkov od odvodov) a úspešne spresňuje Ficova družina.

 
Toto rozdelenie sa týka len príjmov fyzických osôb – tj zamestnancov, fyzických osôb-podnikateľov ako aj prenajímateľov nehnuteľností, umelcov a iných fyzických osôb, ktoré nie sú zamestnancami ani SZČO.

Aktívne príjmy znamenajú daňové výhody

Ide o príjmy:
  • zo zamestnania – trvalý pracovný pomer aj dohody
  • z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti – teda živnostníkov, ostatných SZČO, ktoré podnikajú na základe DIČ a nie sú živnostníkmi (umelci, sprostredkovatelia, znalci, tlmočníci, notári a pod.), poľnohospodárov a spoločníkov verejných obchodných spoločností a komplementárov komanditných spoločností.
Čo sa týka umelcov, aktívnymi príjmami sú len príjmy z vytvorenia diela a umeleckého výkonu – čiže príjmy, ktoré autor či umelec získal za priamy predaj svojho článku, vystúpenia, knihy, skladby, maľby a pod. Iným slovami honorár či odmena.
Daňové výhody:
  • je možné od nich (resp. od základu dane) odpočítať nezdaniteľné časti – na seba, na manželku, na dobrovoľné príspevky do II. dôchodkového piliera
  • je možné z nich vykázať daňovú stratu
  • je možné od nich odpočítať daňovú stratu, vykázanú v minulých rokoch
  • podnikateľ si na ich základe môže uplatniť daňový bonus
Odvodové nevýhody:

Viac: 

Nebojte sa živnosti: nehryzie. 5 dôvodov, prečo si ju založiť

Koľko “môžem” v tomto roku zarobiť, aby som neplatil sociálne odvody?

(Ako na) autorské diela, autorské zmluvy, licencie, príjmy, dane a odvody: 16 otázok a odpovedí

Pasívne príjmy sú skôr daňovo nevýhodné

Pasívnymi príjmami sú príjmy:

  • z prenájmu nehnuteľností nepodnikateľmi – tj nehnuteľnosti nezaradenej v obchodnom majetku podnikateľa (prenájom firemnej nehnuteľnosti sa zdaňuje ako príjem z podnikania, teda príjem aktívny)
  • pasívne príjmy umelcov – tj príjmy z použitia diela a umeleckého výkonu, napr. licenčné poplatky či tantiémy. Autorovi prídu až neskôr, ako nejaké dodatočné príp. pravidelné ohodnotenie – nejde o priamy honorár.
  • kapitálové príjmy – úroky a iné pravidelné výnosy z cenných papierov, príjmy z predaja cenných papierov a pod.
  • ostatné príjmy – napr. rôzne príležitostné príjmy, príjmy z predaja nehnuteľností a hnuteľných vecí, príjmy z predaja cenných papierov či podielu v spoločnosti či rôzne výhry.
Daňové nevýhody:
  • nie je od nich možné odpočítať nezdaniteľné časti
  • nie je z nich možné vykázať daňovú stratu
  • nie je od nich teda možné odpočítať daňovú stratu, vykázanú v minulých rokoch
  • podnikateľ si na ich základe nemôže uplatniť daňový bonus

Odvody – výhody aj  nevýhody:

Viac:

Prenajímam nehnuteľnosť & náklady, odpisy, dane a odvody: otázky a odpovede

Licenčná autorská zmluva: ušetrí odvody aj vyberie peniaze z eseročky?

Jeden dôležitý druh príjmu však v tomto zozname uvedený nie je. Ide o dividendy, tj podiely na zisku obchodných spoločností (napr. eseročky). Ide o príjmy, ktoré poberá – rovnako ako všetky vymenované – fyzická osoba. Od r. 2011 do r. 2016 sa z nich platia odvody za zdravotné poistenie (čo je de facto druhé zdanenie, nasledujúce po zdanení na úrovni eseročky). Dividendy za zisky dosiahnuté za r. 2017 a neskôr už zdravotným odvodom v sume 14% nepodliehajú, zato sa z nich pre zmenu platí 7%-ná daň z príjmov :)

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Share This