Kto a ako platí odvody na zdravotné poistenie?

Článok o tom, koľko “môže” zarobiť SZČO, aby nemusel platiť odvody do Sociálnej poisťovne, resp. o tom, kto a za akých okolností platí odvody do Sociálnej poisťovne, sa podľa všetkého jedným z “najlajkovanejších” článkov na ĽudskouRečou.sk za prvé roky fungovania. Na základe tohto úspechu i čitateľských podnetov som sa rozhodol skúsiť čosi podobné zhrnúť pre zdravotné poistenie.

Zdravotné poistenie sa – na rozdiel od sociálneho poistenia – vzťahuje na každú fyzickú osobu, ktorá má trvalý pobyt v SR. Nejde teda len o určité situácie, do ktorých je možné “spadnúť” alebo nie – neunikne mu nikto. Poistenie nesmie byť prerušené, tj každý slovenský občan musí byť poistený každý jeden deň svojho života v SR – výnimkou je teda iba dlhodobý pobyt či podnikanie v zahraničí, počas ktorého je zdravotne poistený v danej krajine.

 

Zdravotne poistený môže byť ako zamestnanec, poistenec štátu, SZČO či samoplatiteľ

 

  • zamestnanec – zamestnávateľ mu z jeho mzdy zráža a odvádza 4% do jeho zdravotnej poisťovne. Firma-zamestnávateľ – podobne ako v prípade sociálneho poistenia – sa ako zamestnávateľ registruje v danej zdravotnej poisťovni, resp. viacerých poisťovniach ešte pred zamestnaním prvého zamestnanca. Od prvého dňa pracovného pomeru prihlási zamestnanca a z jeho mzdy-vymeriavacieho základu platí z vlastného vrecka navyše odvody-preddavky v sadzbe 10%. Dokopy teda odvádza 14%. Za zamestnancov sa na účely zdravotného poistenia považujú aj štatutári obchodných spoločností a od januára 2013 aj dohodári s pravidelným a nepravidelným príjmom.
  • SZČO – každý, kto dosahuje tzv. aktívne príjmy z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti a je zaregistrovaný na daňovom úrade, tj má pridelené DIČ. Odvody sa neplatia z pasívnych príjmov – tj z príjmov z prenájmu nepodnikateľov, z príjmov za použitie diela – a zároveň ani z príjmov za výkon činnosti osobného asistenta. SZČO sa zdravotnej poisťovni povinne prihlasuje sám (resp. prostredníctvom jednotného kontaktného miesta) a to pri vzniku oprávnenia na podnikanie V priebehu roka platí preddavky (v minimálnej, resp. vypočítanej výške) a po skončení roka mu zdravotná poisťovňa vyčísli jeho nedoplatok či preplatok v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia.
  • poistenec štátu – ide o viacero typov osôb, ktoré nie sú zárobkovo činné a z tohto titulu za nich hradí poistné štát, napr. starobní dôchodcovia, študenti denného štúdia do veku 30 rokov, mamičky (či oteckovia) poberajúce materské či rodičovský príspevok, nezamestnaní atď.
  • samoplatiteľ – nie je ani zamestnancom, ani podnikateľom (tj. SZČO) ani zaňho odvody neplatí štát, no poistený byť musí. Inak povedané: ide o dobrovoľne nezamestnaného. Ako samoplatiteľ si zdravotné odvody musí platiť okrem iného aj podnikateľ, ktorý podniká prostredníctvom svojej jednoosobovej eseročky a zároveň v nej (a ani v inej firme) nie je zamestnancom.

Zdravotnému poisteniu podliehajú napr. aj dividendy

Títo platitelia platia odvody z príjmu prislúchajúceho danej skupine – teda zamestnanci a ich zamestnávatelia z plnenia, ktoré im poskytuje zamestnávateľ, SZČO z príjmu z podnikania, ostatní zo zákonom určeného minimálneho vymeriavacieho základu. Okrem toho platia všetky skupiny zdravotné odvody aj z týchto špecifických príjmov:

 

  • dividendy – tj podiely na zisku obchodnej spoločnosti (napr. eseročky) alebo družstva vyplatené spoločníkom či štatutárom, vrátane vyrovnacieho podielu, podielu na likvidačnom zostatku a podielu tichého spoločníka. Aktualizácia: uvedené platilo v r. 2011 – 2016 – a vlastne pre dividendy zo ziskov za tieto roky aj stále platí. Z dividend vyplatených zo ziskov dosiahnutých za r. 2017 a neskôr sa platí už len daň z príjmov.
  • kapitálové príjmy – napr. úroky a iné výnosy z úverov a či úrokové výnosy zo zmeniek (§ 7 zákona o dani z príjmov), teda len tých pár kapitálových príjmov, ktoré nie sú zdanené zrážkovou daňou z príjmov
  • ostatné príjmy– napr. rôzne príležitostné príjmy prevyšujúce sumu oslobodenú od dane či napríklad nedávno diskutované výhry zo súťaží (§ 8 zákona o dani z príjmov).

 

A ako prebieha platenie poistného?

  • počas roka platia poistenci preddavky na zdravotné poistenie – z rôznych vymeriavacích základov v rôznych sadzbách, vo väčšine prípadov však aspoň minimálny preddavok z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý je pre každú skupinu poistencov určený inak.
  • celkové poistné sa vyčísli po skončení roka v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia. Výsledkom je buď preplatok, nedoplatok alebo je všetko v poriadku. Do roku 2011 sme sa s RZZP trápili my , od r. 2012 vyhotovujú za poistencov RZZP samotné zdravotné poisťovne.
  • poistenci so zdravotným postihnutím platia vo väčšine prípadov poistné v polovičnej sadzbe (napr. zamestnávateľ 5%, zamestnanec 2%, SZČO 7% atď.)
Zákon o zdravotnom poistení je výrazne kratší než jeho kolega – ” zákon o sociálnom poistení”, na druhej strane však pre jednotlivé situácie výrazne viac “pomotanejší”. Dobrou správou je, že po niekoľko rokov trvajúcom experimente (2011 – 2016) sa už neplatia zdravotné odvody z dividend – no pri vyplácaní dividend za “postihnuté” roky odporúčam byť opatrnejší. Viac:

 

 


O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

46 komentárov k “Kto a ako platí odvody na zdravotné poistenie?”

  1. Som dôchodca, za rok 2017 som mala príležitostný príjem 1900 Eur. Nemusím podať daňové priznanie. Neviem ako s odvodmi do zdravotnej poisťovne. Ako mi vypočíta zdravotná poisťovňa výšku odvodu, ak nie je podané daňové priznanie. Ďakujem

    Odpovedať
  2. dobry den,
    som dobrovolne nezamestnany a mam prijmy z prenajmu (cca 15.000€)doteraz som bol v zahranici a mal tam zdravotne poistenie ake budem platit odvody do zdravotnej poistovne, popripade do socialnej . Dakujem

    Odpovedať
    • No predsa do sociálnej nič, ale do zdravotnej: síce máš status dobrovoľne nezamestnaný, ale keďže máš tie príjmy z prenájmu, tak v tomto prípade platí podľa ich článku to isté, ako príjmy z dividend, akcií, podielov, tuším 14% mesačne, ale nie som si istý, veď si pozri na stránke svojej poisťovne koľko % to je z dividend a podľa toho budeš vedieť, čo sa presne vzťahuje na teba. Ale pozor, pravidlo platí, aspoň zo VSZP to poznám, že mesačné preddavky od dobrovoľne nezamestnaných sú od 60,- € aj niečo až maximálne do tuším nejakých cca 500,- € aj niečo, takže ak je 14% z 15.000,- € okolo 2.000,- €, tak samozrejme, že tých 2.000,- € platiť nebudeš, ale len max. možnú čiastku preddavku a to je ako som spomínal okolo 500,- €.
      Ale ja byť na tvojom mieste nie som až taký sprostý, za prvé, čo sa síce tejto témy až tak veľmi netýka, ale neviem, na čo si sa vrátil, keď tu sa každý na tebe len priživuje, čo sa týka tých odvodov, resp. poistného, čo v zahraničí je to väčšinou opačné a za druhé to hlavné, ak Ti to až tak vadí ako mne, tak si vybav u nich status, že dobrovoľne nezamestnaný bez akékoľvek príjmu, a máš to len za 60,-€/mesačne, žiadnych 500,- € a tým pádom tak Ty ušetríš a oni prídu až o cca 88% mesačného, resp. ročného príjmu a voliči SMERU-SD tak majú o živorenie postarané ako odmenu za ich politickú zodpovednosť za nás všetkých ! !
      Veď predsa nerobíš daňové podvody, že zo živnosti málo % do poisťovní odvádzaš, teda ak to tvoje prenajímanie nemáš legálne, napr. s. r. o. Ak máš, tak potom z toho nič, musíš odvádzať podľa %, ale ak nie, a žiadne daňové, kontrolné inštitúcie Ťa neregistrujú, tak potom len ten minimálny preddavok 60%.
      Alebo rok si daj pauzu a ku septembru budúceho roka, ako budú mať centrálne inventúry, zúčtovania samoplatiteľov, tak zaplatíš naraz okolo tých 860,- € jedno-rázovo. Vedel by som určite poradiť aj viac, no ale nemám práve čas to v mojich dokumentoch zháňať, že čo všetko sa ešte lepšie s tým robiť dá, tak príjmy odo mňa aspoň takúto pomoc . . .

      Odpovedať
      • Do zdravotnej ako samoplatiteľ čosi vyše 60 EUR mesačne. Z príjmov z prenájmu sa odvody do Sociálnej ani zdravotnej poisťovne neplatia – ak teda samozrejme hovoríme o prenajímateľovi fyzickej osoby (§ 6 ods 3 zákona o dani z príjmov), ktorá nie je živnostníkom.

        Odpovedať
        • Dobry den. Aj mna zaujima tato tema, ale mam v tom nejasno: takze ak to dobre chapem, tak pan Miki (nezamestnany nepodnikatel) zaplati zo svojich prijmov 19% dan (ak je tych 15.000 rocne, alebo 25% ak je tych 15.000 mesacne), zaplati tych 61.41 mesacne (ci kolko presne) zdravotnej poistovni ako samoplatca, a tot vse? Ostatok zostane jeho a nikomu sa uz nic naplati?

          -> a dobre chapem ze to iste sa vztahuje aj na prijmy z licencii (napr. lic. zmluva na povolenie puzivania registrovaneho obchodneho mena)?

          Dopredu dakujem za odpoved a za pripadnu opravu chybnej myslienky :)

          Odpovedať
  3. dobrý deň, chcem sa opýtať ako to je, ak sa vyradím z evidencie uchádzačov o zamestnanie podľa parag. 36 písm. m zákona 5/2004 Z.z., z dôvodu, starostlivosti o dieťa do desiatich rokov veku. Platí za mňa odvody štát, alebo som samoplatiteľ ?

    Odpovedať
    • Štát je platiteľom poistného v prípade rodičov poberajúcich rodičovský príspevok, prípadne ktoré sa starajú o dieťa do 6 rokov, prípadne ktorej zanikol nárok na ošetrovné zo Sociálnej poisťovne v konkrétne určených prípadoch, o inom neviem

      Odpovedať
  4. Som starobný dôchodca, mala som príležitostné príjmy, podala daňové priznanie, zdravotná poisťovňa mi poslala nedoplatok na poistnom. Mám platiť aj z príležitostných príjmov, ak za mňa platí poistné štát.

    Odpovedať
    • Áno, platí sa – štát za Vás platí iba mesačné preddavky, no z Vašich príjmov ich musíte zaplatiť Vy. Jediné, čo ma napadá, či ste využili oslobodenie 500 EUR (ak ste ho samozrejme mohli využiť) alebo či ste vôbec museli podať daňové priznanie (iba pre príjmy nad 1 901,67 EUR)

      Odpovedať
  5. Dobrý večer,chcem sa opýtať,syn bol zaradený na UP posledný deň v mesiaci,či si má za daný mesiac zaplatiť odvody do zdravotnej poisťovne sám,alebo už za ten mesiac zaňho bude platiť štát.Ďakujem Maja

    Odpovedať
    • Rozumiem tomu tak, že za ostatné dni v rámci tohto mesiaca nebol poistený ani ako zamestnanec ani ako podnikateľ. AK áno, tak podľa by mal – naisto neviem a pre istotu odporúčam sa zastaviť na zdravotnej poisťovne a vyriešiť to tam.

      Odpovedať
  6. Dobrý den rada by som sa spýtala,ako je to s odvodmi za nepracujuceho,interne študujuceho ,ktorý dovršil 25 ty rok.V mojom prípade sa jedná o syna a mam pocit,že som začula v rádiu diskusiu o povinnosti takehoto študenta hlásiť sa v soc poistovni a predložit doklad o trvani študia..a ak možem ešte jeden dotaz-manžel pracuje na dohodu s fixnou sumou za odpracovaný počet hodin..podlieha tá suma zdaneniu,alebo sa to dohodárov netýka?vdaka moc vopred.pekný den,

    Odpovedať
    • Interný študent: zdravotné odvody za neho platí štát, odvody dopláca iba v prípade, že popri štúdiu napr. podniká ako SZČO alebo je zamestnaný. Dohodár: jeho odmena podlieha zdaneniu podľa toho, či si manžel na tento pracovný pomer uplatňuje nezdaniteľnú časť (vtedy sa cca 316 EUR zo sumy mesačnej odmeny nezdaňuje) alebo nie (vtedy sa odmena zdaňuje. A ak manžel nie je študent či dôchodca, platí z odmeny na dohodu aj odvody.

      Odpovedať
  7. Momentalne pracujem ako fin. Sprostredkovatel ale zaroven by som sa chcela zamestnat ako predavacka na zmluvu. Ako sa postupuje v takomto pripade. Ake su moje povinnosti a ake zamestnavatela? A je to vobec mozne? dakujem Denisa

    Odpovedať
    • Zamestnávateľ vás prihlási do zdravotnej poisťovne a z Vašej mzdy budete obaja platiť odvody do zdravotnej poisťovne. Ako SZČO by ste už tuším platiť nemali, nie som si istý, navrhujem poradiť sa v ZP. Po skončení roka Vám urobia ročné zúčtovanie, kde sa vyčísli celkové poistné za podnikanie aj za zamestnanie.

      Odpovedať
    • Finančný sprostredkovateľ je SZČO, takže áno, z tejto činnosti sa platia zdravotné odvody a po prekročení hranice príjmu aj sociálne poistenie.

      Odpovedať
  8. dobry den, chcem sa opytat, ci je este mozne doplatit zdravotne odvody za rok 2012, aby som nemal v rocnom zuctovani nedoplatok?

    Odpovedať
  9. Som dobrovoľne nezamestnaný.V roku 2012 som odvádzal zdrav.poisťovni 12×46,06€ Mal som jeden príjem 5.000 eur, z ktorého vyplýva odvodová povinnosť 14% zdravotnej poisťovni.
    Bude odvod ZP 14% z 5000€= 700eur? alebo sa preddavky 12×46,06 eur započítajú do odvod.povinnosti 700 eur? Pýtal som sa v dvoch poisťovniach….a sú na svete dve protichodné odpovede….Ďakujem za odpoved

    Odpovedať
  10. Dobrý deň, pracujem na trvalý pracovný pomer a ešte k tomu mám u toho istého zamestnávateľa aj dohodu o pracovnej činnosti, tieto ´´dohodové´´ smeny si určujem podľa seba, niekedy viac, niekedy vôbec, dnes mi vraveli, že ak v mesiaci neodrobím na dohodu nič, tak si budem musieť ísť sama zaplatiť do zdravotnej poisťovne sumu ako samoplatiteľ. Nikde som o tom nič nenašla, vedeli by ste mi poradiť? ďakujem…

    Odpovedať
    • Dobrá otázka, najmä teraz v januári, keď nás všetkých (firmy, ekonómov i dohodárov) zavalili novými povinnosťami, z ktorých sa vie stopercentne vysomáriť málokto:)
      Môj výklad: podľa metodického usmernenia Úradu pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou si platíte odvody ako samoplatiteľ iba za dni, keď nemáte iného platiteľa poistného. Tj ak nie ste prihlásená ani ako dohodár, ani ako zamestnanec ani ako SZČO. Keď však u toho istého (alebo ktoréhokoľvek iného zamestnávateľa) máte trvalý pomer – a teda ste prihlásená ako zamestnanec – nemusíte sa za dni, keď nemáte príjem z dohody, nahlasovať ako samoplatiteľ a platiť odvody.
      článok 2 odsek 12 
      http://www.udzs-sk.sk/buxus/docs/Metodicke_usmernenia/MU%202012/MU_3_4_2009.pdf

      Odpovedať
  11. Dobrý deň, prosím Vás, viete mi poradiť? Ak je spoločník s.r.o. zároveň aj zamestnancom tej istej s.r.o. a platí odvody do ZP z maximálneho VZ, bude pri vyplatení dividend (napr. 20000 Eur) za r. 2011 (v r.2012) platiť odvody do ZP? ďalšia otázka: Je pre neho výhodnejšie, ak mu budú dividendy z r.2011 vyplatené v r. 2012, alebo až v r.2013? Prepáčte, mám v tom poriadny chaos, ďakujem za odpoveď.

    Odpovedať
    • Rok sa zosumarizuje v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia. Tam spočítate vymeriavacie základy, z maxima sa vypočíta celkové poistné za 2011 a uvidíte, či je to ok, alebo máte preplatok či nedoplatok. Podľa všetkého však nedoplatíte nič, keďže preddavky išli z maximálneho VZ a do toho sa – ešte aj za r. 2012 – počítajú aj dividendy.
      Dividendy za r. 2011 je podľa mňa lepšie vyplatiť ešte v tomto roku 2012. Za r. 2012 sa dividendy ešte počítajú do maximálneho VZ, pri ročnom zúčtovaní za r. 2013 sa však už odvody z nich počítajú prostredníctvom samostatného a výrazne vyššieho vymeriavacieho základu.

      Odpovedať
      • Ďakujem pekne za Vašu odpoveď. Ešte by som sa rada spýtala: Takže sa len spočítajú vym. základy? Nepoužíva sa koeficient na výpočet ako je to uvedené vo vyhláške?
        ďakujem

        Odpovedať
        • Koeficient sa používa na výpočet vymeriavacieho základu pre odvody zo základu dane z príjmov SZČO. Teda nie spoločníka eseročky ani zamestnanca. 
          Ak je jedna fyzická osoba spoločníkom eseročky s vyplateným podielom zisku za r. 2011 v r. 2012 a zároveň je v r 2012 aj zamestnancom, vymeriavacie základy sa spočítajú a z nich sa platí poistné v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia za r. 2012. Maximálny vymeriavací základ je ohraničený zhora – za r 2012 je to ešte 36-násobok priemernej mzdy za r. 2010), tj 36 x 769 EUR = 27 624 EUR. Celkové ročné poistné sa vypočíta maximálne z tejto sumy – teda ak ten súčet bude vyšší, odvody sa platia len zo sumy 27 624 EUR.
          A samozrejme, o rok to už bude inak – to maximum, najmä pre spoločníkov obchodných spoločností, bude niekoľkonásobne vyššie.

          Odpovedať
  12. S tým maximálnym VZ to prehnali, treba hľadať iné cesty. Nakoniec to nebude mať ani taký efekt ako sa očakávalo. Asi to vyvolá veľký odliv podnikateľských subjektov mimo SR.

    Odpovedať
    • Vďaka:) Presun firmy mimo SR však čosi stojí a má aj dosť nevýhod. Okrem toho iných legálnych možností, ako sa vyhnúť odvodom z dividend, najmä v prípade väčších firiem niet. Ale uvidíme, snáď to čoskoro zmizne.

      Odpovedať
  13. Mne nejde do hlavy, ako  zdravotna poistovňa zistý, aký podiel  si vyplatili spoločníci eseročky
    ked tento vyplatený prijem  sa nezdaňuje a neuvádza do daňového priznania.
    Ved´oni možu penieze  vybrat do pokladne      predpis        211/ 261  a  zučotovanie výberu 261/221
    Tieto peniaze  si fyzicky  zoberú  a pokladňa  bude vykazovať  hotovosť  trebars  aj  milion €
     a v skutočnosti fyzicky pokladňa bude mať nulový  zostatok.

    Odpovedať
    • vyplatenie podielu na zisku sa tuším bude vykazovať ZP zas na ďalšom tlačive/výkaze:) Zverejnili ho už na jar, hoci aktuálny bude na jar 2013 – najskôr.
      čo sa týka tej pokladne, áno, aj takto sap odľa všetkého budú spoločníci vyhýbať tomuto nekresťanskému zdaneniu, aj ďalšími starými či novými fintami…:)

      Odpovedať
  14. Mna by zaujimalo, ci sa prijmy SZCO a dividendy pri rocnom zuctovani zrataju dokopy, presnejsie sa mi jedna o maximalny vymeriavaci zaklad – urci sa mi zvlast pre SZCO a zvlast z dividend? Dakujem.

    Odpovedať
    • dobrá otázka:) pri ročnom zúčtovaní za 2012 sa zrátavajú dokopy a odvody sa platia z max. vymeriavacieho základu – 27684 EUR. Za rok 2013 sa tiež spočítavajú, no max. vymeriavací základ vyletí z viacerých príčin pomerne astronomicky nahor. a teda aj odvody…

      Odpovedať
      • Jej, dakujem krasne! :) hladala som tuto info uz snad vsade dokonca ja vo VŠZP som sa informovala  (pani ale nevdela :)) a konecne som sa dopatrala… 

        Odpovedať
        • no takto:) : uvedené je môj výklad z platného zákona, pevne verím, že správny. lenže, tento blog je o tom, že nikdy nevieme…:) preto aj v článku spomínam, že zákon o ZP je “pomotaný”, lebo som z neho často pomotaný aj ja sám a aj mnohí iní…:)

          Odpovedať
          • Pani z VŠZP splietala nieco o pasivnom prijme, preto sa skor priklanala k tomu, ze sa tento prijem nespocita s prijmom zo zivnosti…tak neviem, asi sa dozviem v priamom prenose v r.2013 :))

          • čítal som Mihála, rovnako ako aj návrh zákona:) Zvýšenie je jednoznačné, a podľa všetkého ide o to, aby boli zaplatené odvody zo všetkých ostatných príjmov (ak ich podieľnik má, napr. závislá činnosť, SZČO atď) do určeného maxima a aj z dividend samostatne do takto určeného maxima. Samozrejme je to likvidačné a v podstate historický krok..:(
            No takto určený VZ sa týka až dividend vyplatených v r. 2013 a neskôr – viď prechodné ustanovenie § 38b ds. 9. Podiely vyplatené do 31.12.2012 sú “zodvodnené” do max. VZ 27 684 EUR za všetky príjmy spolu (tj vrátane dividend). Inak tým dividendám a povinnostiam firiem okolo nich sa dúfam do jari budem ešte na blogu venovať podrobnejšie.

          • Prosim mozes dat link na tu novelu zakona? V tych, co som nasla na nete boli prechodne ustanovenia len po ods.8… ach boze, nech sa tam ten ods.9  najde, lebo sa mozeme pripravit na najhorsie :( ..dakujem…

          • Tak som to nasla na gov.sk, ale myslim, ze slovkom “vyplatene do 31.12.2012” mysleli tie z predchadzajuceho roka (2011). Cize ked za rok 2012 vyplatime dividendy v r. 2013 uz ideme bohuzial po novom… to je katastrofa… :(

          • presne tak, z dividend za r 2011 vyplatených v r. 2012 sa platia odvody ešte po starom. Z dividend vyplatených v r. 2013 a neskôr (za r. 2011 a neskôr) sa platia odvody po novom (až po schválení novely samozrejme) a teda výrazne vyššie.

  15. …len jedno spresnenie –  vo vete “Za zamestnancov sa na účely zdravotného poistenia považujú aj dohodári s pravidelným a nepravidelným príjmom”
    Táto téza zatiaľ neplatí,  lebo odvody pri dohodách sa zavádzajú až od 1.1.2013. Momentálne  odvádza len zamestnávateľ úrazové a garančné poistenie (0,8% +0,25%  z príjmu). A zachytila som dohodu Richtera a študentov – do výšky 155€ by nemali odvádzať odvody ani študenti z Dohôd o BPŠ.

    Odpovedať
    • Vďaka, dopĺňam, že to teda platí až od januára 2013. Rovnako však aj spomínaná dohoda Richtera so študentmi z predvčera, ktorá sa aj sociálneho aj zdravotného poistenia – teda do konca roka nás čaká ešte jedna novela 2 zákonov, ktorá ešte nie je na svete.

      Odpovedať

Vložiť komentár

Share This