Júl – odvodový mesiac SZČO (registrácia a zmena sumy pre sociálne odvody)

Od 1. júla sa každoročne menia niektoré povinnosti živnostníkov a ostatných SZČO ohľadne sociálneho poistenia. Týkajú sa 2 oblastí: registrácie a výšky poistného.

Registrácia:

 

  • tie SZČO, ktoré zatiaľ platiteľmi sociálneho poistenia nie sú a za r. 2011 dosiahli príjem 4 078,68 EURa viac, sú povinné sa od 1. júla 2012 registrovať za platiteľov do Sociálnej poisťovne.
  • naopak, tie SZČO, ktoré v súčasnosti platiteľmi sú a za r. 2011 dosiahli príjmy nižšie než 4 078,68 EUR, sú povinné sa odhlásiť a prestávajú byť povinnými platiteľmi.

 

Hranica príjmu sa každoročne valorizuje, teda jej výška je pre každý rok rozdielna.

 

Výška poistného:

 

Od 1. júla sa rovnako mení pre časť SZČO aj výška poistného – odvodov. Mení sa totiž vymeriavací základ pre odvody na základe výsledkov z daňového priznania za r. 2011, teda základu dane z príjmov. V prípade, ak bol výsledkom daňového priznania vyšší základ dane než v predošlom r. 2010, od júla 2012 platí SZČO pravdepodobne vyššie poistné. A naopak, ak bol základ pre daň z príjmov nižší, poistné bude nižšie. SZČO sú však povinné platiť aspoň minimálne poistné z minimálneho vymeriavacieho základu.

 

Nič sa však nemení pre tie SZČO, ktoré si legálne predĺžili lehotu na podanie daňového priznania. Tých sa registrácia, odregistrácia alebo zmena výšky poistného bude týkať až od októbra 2012. So všetkými výhodami a nevýhodami.

 

Odvody ako skrytá daň

 

Zaujímavé na celom systéme je, že výška odvodov sa určuje spätne – na základe minuloročného príjmu. Ak sa vám minulý rok darilo, platíte odvody podľa daného úrodného roka, bez ohľadu na to, ako to ide v roku, v ktorom odvody reálne platíte. Poistné sa platí aj prípade, že zarábate málo alebo vôbec. A zaplatiť musíte, inak vám hrozia sankcie a nedostanete dávky, kvôli ktorým vlastne odvody platíte. Absurdné? Áno, princíp poistenia, ktorý platí v komerčných poisťovniach, teda že výška vášho poistného závisí od toho, čo chcete v budúcnosti dostať, je v štátnych inštitúciách celkom popretý. Nič na ňom nikdy neplánovali zmeniť ani ľaví ani praví, pretože im skôr vyhovuje iný princíp:  odvody ako skrytá daň.

 

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Vložiť komentár

Share This