Októbrová novela DPH: vojna na viacerých frontoch

Od pondelka 1. októbra 2012 vstupujeme do vojny. Vláda ako predkladateľ novely zákona o DPH sa rozhodla skomplikovať, prípadne úplne prekaziť niektoré oblasti podnikania, ktoré pre štát znamenajú ťažké straty na DPH – či už uplatňovaním nadmerných odpočtov alebo znižovaním vlastnej daňovej povinnosti k DPH. Bohužiaľ však skomplikuje predovšetkých každodenný život čestných podnikateľov, ktorí už pred touto novelou majú administratívnych a inak absurdných povinnosť pomerne dosť.

Novela zákona o DPH, účinná od 1 októbra 2012 nemení len samotné pravidlá pre DPH, ale aj niekoľko ďalších oblastí. Ide najmä o:

 

 

  • nové a vynovené pravidlá fakturácie – ich zmenu a vynovenie neinicioval boj proti podvodníkom, ale najmä európske pravidlá, ktoré je SR povinná transponovať do slovenského zákona o DPH. Z dôvodu lepšej prehľadnosti sa vláda rozhodla neinovovať existujúce ustanovenia, ale do platnosti vstupujú úplne nanovo napísané paragrafy. Na rozdiel od väčšiny opatrení v októbrovej novele sa podľa nich musia firmy orientovať až od 1. januára 2012.pôvodnom článku som tento dátum omylom neuviedol, preto sa mierne matúci nadpis a pôvodný text teraz už opraveného článku ospravedlňujem.

 

  • mierne skomplikovanie zápisu, výmazu či prevodu podielu pre eseročky – po novom bude na podobné úkony potrebný súhlas daňového úradu.

 

  • sprísnenie postihu daňových podvodníkov v Trestnom zákone – neorientujem sa v trestnom práve, preto výklad noviniek prenechám iným. Podľa všetkého však jednoznačne pribúdajú 2 nové trestné činy – daňový podvod a marenie výkonu správy daní – a sprísňujú sa sadzby pre existujúce daňové trestné činy.

 

DALŠIE NOVINKY A TIPY OHĽADNE DPH A NOVÝCH ZAKONOV – OSTAŇ V KONTAKTE

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

2 komentáre k “Októbrová novela DPH: vojna na viacerých frontoch”

  1. Dobrý večer,p
    mám problém s DPH a s § 7a.  Slovenská firma registrovaná pre DPH podľa § 7a dostala faktúru za nájom nebyt. priestorov – kancelária od polského dodávateľa. Faktúra bola vystavená s polskou DPH-čkou. 
    1/ Má slovenská firma dať celú sumu faktúry dať do nákladov, t.j. spolu s DPH – pretože nemá nárok    na odpočet?
    2/ Alebo má z netto sumy faktúry vypočítať slovenskú DPH a odviesť. Ale tu zase uvažujem, že ak  polská firma faktúru vystavila s DPH – tak to vysporiadala v Polsku – do súhrnného výkazu nedala.
    Ďakujem pekne.
    Vaša čitateľka  Zuzana

    Odpovedať
    • Poliaci podľa všetkého aplikovali osobitné pravidlo pre určenie miesta dodania služby – u nás je v § 16 ods. 1 zákona o DPH. Prenájom je služba vzťahujúca sa na nehnuteľnosť a miestom dodania služby je miesto, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Ak je v Poľsku, potom je všetko v poriadku – prenájom sa zdanil v Poľsku. Slovenská firma si ju nemusí samozdaniť. Do nákladov si podľa mňa dáva celú sumu – veď na odpočítanie DPH nemá nárok (§ 19 ods. 3 písm. k) bod 2). Hm?

      Odpovedať

Vložiť komentár

Share This