Nákup tovaru z EÚ: DPH platí odberateľ (nadobudnutie tovaru)

Keď v r. 2004 vstúpilo Slovensko do EÚ, prijalo okrem iných harmonizovaných oblastí aj spoločný európsky systém pre DPH. Z tohto dôvodu bolo povinné prijať úplne nový zákon o DPH a zároveň rešpektovať aj európske smernice, ktoré sú slovenskému právu v určitých oblastiach nadradené. Odvtedy napríklad v prípade nákupu tovaru z členskej krajiny EÚ neexistuje pojem “dovoz”, ale tzv. “nadobudnutie tovaru z iného členského štátu EÚ”.

Režim DPH pri takomto nadobudnutí je pre začiatočníka minimálne trochu zvláštny, ak nie dokonca mierne absurdný:)

 

Postup slovenského platiteľa DPH (príklad pri nákupe tovaru z ČR):

 

  1. slovenský odberateľ-platiteľ DPH si objedná tovar od dodávateľa z ČR
  2. slovenský odberateľ oznámi českej firme svoje IČ DPH – teda slovenské identifikačné číslo pre DPH
  3. český dodávateľ, registrovaný v ČR pre DPH, vyfakturuje tovar za cenu bez DPH. DPH teda nefakturuje. Na účely uplatnenia oslobodenia od DPH by ideálne – buď hneď alebo dodatočne – mal disponovať dôkazom, že tovar bol prepravený či odoslaný na územie SR za účelom spotreby na území SR
  4. slovenský odberateľ si tovar musí samozdaniť. Tj zo sumy tovaru bez DPH si sám vypočíta DPH v slovenskej sadzbe 20% a tú uvedie do daňového priznania ako DPH na výstupe, resp. DPH zo zdaniteľných obchodov – teda DPH, ktorú musí zaplatiť štátu
  5. keďže slovenský odberateľ je platiteľom DPH, môže si zároveň odpočítať DPH na vstupe. A to nielen z tovarov a služieb, ktoré nakúpil v SR, ale aj z tovarov a služieb, ktoré “nadobudol” z iných členských krajín EÚ. Teda v rovnakom daňovom priznaní k DPH, v ktorom vypočítal DPH z nadobudnutia na výstupe, uvedie aj odpočítanie DPH v sume, ktorú si vypočítal v predchádzajúcom bode (teda DPH na výstupe). A to v rovnakej výške.
  6. kto pozorne čítal, už možno prišiel na to, že slovenská firma v konečnom dôsledku (a za podmienky, že odpočítavanú DPH nemusí upravovať koeficientom) nezaplatí žiadnu DPH nikomu – dodávateľovi ani štátu. Zaplatí len sumu tovaru bez DPH. DPH na výstupe (tj DPH z nadobudnutia) a daň na vstupe (tj DPH odpočítavaná) sa totiž rovnajú.

 

A čo neplatitelia DPH: ako kupujú tovar z EÚ?

 

Tomuto režimu podliehajú iba registrovaní plnohodnotní platitelia DPH. Ak nakupuje z iného štátu EÚ tovar neplatiteľ DPH, nič podobné absolvovať nemusí. Ak však firma-neplatiteľ DPH za obdobie kalendárneho roka nakúpi spolu tovar v hodnote 14 000 EUR, musí sa registrovať pre DPH – avšak nie ako platiteľ DPH, ale ako osoba registrovaná podľa § 7 zákona o DPH. Ide teda o akúsi čiastočnú registráciu, resp. registráciu z iného titulu. Daňový úrad takejto firme IČ DPH a následne sa na ňu budú vzťahovať niektoré povinnosti vyplývajúce zo zákona o DPH – napr. vyššiepopísaná schéma samozdanenia, no bez nároku na odpočítanie popísaného v bodoch 5 a 6.

 

A ešte firmy registrované podľa § 7a z titulu dodávok služieb: tovar samozdaniť prioritne nemusia

 

Čiastoční platitelia DPH, resp. osoby registrované v zmysle § 7a zákona o DPH, ktorí sú registrovaní pre DPH prioritne z dôvodu poskytovania služieb, postupujú trochu odlišne. Ak však na účely svojho podnikania nakúpia tovar od dodávateľa z iného štátu EÚ, samozdaniť si ho (na rozdiel od vyššiehouvedeného postupu pre plnohodnotných platiteľov) môžu alebo nemusia. Majú na výber: buď im ho zahraničný dodávateľ vyfakturuje za cenu vrátane zahraničnej DPH alebo mu oznámia svoje slovenské IČ DPH, tovar im dodávateľ vyfakturuje za cenu bez DPH, no DPH si samozdania v SR.

 

Pár vyjasnení a základných pojmov…

 

Pri definovaní toho, či ide vôbec o “nadobudnutie tovaru”, je však potrebné rešpektovať aj postavenie dodávateľa i odberateľa či z hľadiska DPH mimoriadne dôležitý pojem “miesto dodania”. A pri vlastnoručnom počítaní sumy DPH z intrakomunitárnej dodávky rešpektovať aj pravidlá kurzového prepočtu základu DPH.

 

Pojem “dovoz tovaru” v daňovom práve EÚ samozrejme naďalej existuje. Vzťahuje sa však len na nákup tovaru z krajín, ktoré nie sú členmi EÚ – tzv. “tretích krajín”.
A ako postupovať pri samozdanení nadobudnutia tovaru z EÚ, následnom odpočítaní či uvádzaní zahraničnej faktúry do kontrolného výkazu? Podrobný návod – doslova krok za krokom – som napísal v tomto článku zdarma.
Podobne, i keď nie rovnako, sa postupuje pri poskytovaní či prijímaní služieb do a z krajín EÚ. Téme “služby v EÚ a DPH” som sa na tomto blogu už viackrát venoval a určite budem aj v budúcnosti.

Kam ďalej?

 

Ak potrebuješ podrobnejší návod, ako toto celé spracovať v daňovom priznaní k DPH či kontrolnom výkaze, určite Ti pomôže môj eBook AKO VYHOTOVIŤ DAŃOVÉ PRIZNANIE K DPH KROK PO KROKU ĽUDSKOU REČOU

Ak si si nie istý, stiahni si mojich 5 + 1 tipov, ako zvládnuť DPH ako profík ZDARMA

Áno, chcem minikurz ZDARMA!

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

111 komentárov k “Nákup tovaru z EÚ: DPH platí odberateľ (nadobudnutie tovaru)”

  1. Dobrý deň, rovnako sa chcem opýtať… tento rok cca 5 mesiacov som sa registroval u poskytovateľa služieb čiže na stranke eshop rychle ktorý poskytujú krabicový ešhop ako neplatca DPH… Vypĺňal som DIC a oni mi pred čísla automaticky dali SK čo som si nevšimol a dali sumu bez DPH… a keď som im napísal že nech to zmenia že už sa nedá.. Že už podali priznanie za to obdobie. Avšak ja som im uviedol v emaily že nie som NEPLATCA DPH a oni to svojvolne zmenili tak ako im prišlo lepšie. Mohli ma upozorniť. Viete mi teraz poradiť ako mám postupovať? Niekde som čítal že ste okolo roku 2013 na tomto konkrétnom linku odpovedali pani: http://www.porada.sk/t187203-dovoz-tovaru-z-eu-neplatca-dph-potrebujem-poradit.html A nepochopil som moc Vašej odpovedi… Ako teda postupovať? Suma o ktorú v mojom prípade ide je asi 12 eur za tých 5 mesiacov. Niekde na fin správe som čítal že suma do 5 eur sa nedaní respektíve sa nepodáva daňové priznanie. Len som mal eshop registrovaný u firmy z ČR, aj keď som bol v tom že je to slovenská firma nakoľko mala .sk… Účtovník mi poradil že chybu urobili oni, nakoľko si mali overiť či som alebo nie som platca DPH. Že zo SR môžem využívať služby ako firma od Českej spoločnosti ako neplatca DPH bez IČ DPH.

    Odpovedať
    • Už som bol na finančnom úrade v meste kde mám sídlo a bolo mi povedané že ak službu nebudem poberať tak nemusím požiadať o registráciu nakoľko aj v Českej republike urobili chybu, nakoľko si neoverili či moja firma registráciu čiže IČ DPH má. A rovnako jednalo sa o zanedbateľnú čiastku 11 eur bez DPH čo znamená 2,20 eur na 1 kalendárny mesiac čiže za 5 mesiacov 11 eur DPH. Do (5 eur) na mesiac sa daňové priznanie nepodáva.

      Odpovedať
  2. Dobrý deň,
    poprosím o radu. Sme neplatcami DPH. Kúpili sme tovar z Čiech pravdaže
    aj s ich DPH. Teraz ma však zarazila na faktúre veta: “Zboží je
    osvobozeno od DPH v zemi dodavetele, daňová povinnost vzniká v zemi
    odberatele.” Ako mám tomu chápať? Keďže nie sme platcami DPH a nevznikla
    nám ani povinnosť registrovať sa pre zahraničie. Vopred ďakujem za
    odpoveď.

    Odpovedať
      • Veľmi pekne ďakujemza odpoveď. Oni nám ten tovar vyfakturovali za cenu vrátane českej DPH, len je tam aj tá veta, že zboží je iosvobozeno do DPH v zemi dodavatele, daňová povinnost vzniká v zemi odberatele – čo nás zmiatlo. Zrejme tú vetu majú vo faktúrach automaticky prednastavenú.

        Odpovedať
  3. Dobrý deň chcem sa informovať, prevádzkujem eshop. Nakupujem z čiech, slovenska, nemecka a UK. Nakupujem on-line, čiže platím ihneď, nie na dobierku. Ak by som sa stala platiteľom dph je mi dodávateľ z eu povinný vystaviť fa bez dph, z UK ale takéto FA vystavovať nevedia. Všetci dodávatelia mi odpovedali že sú povinní predávať on-line tovar s dph /20%/. Tovar má už dané ceny, vedia mi len poskytnúť FA kde je tovar rozpísaný na sumu bez dph, dph a celkovú sumu. Ako by to potom bolo s dph? Bola by som povinná takto zakúpený tovar opäť zdaniť? Ďakujem

    Odpovedať
    • Ak by ste sa stali platiteľ DPH, tovar z EÚ samozdaníte presne podľa bodov ako je uvedené v článku vyššie – aj s odpočítaním, teda de facto nakúpite za cenu bez DPH. DPH pri tovare z UK ako krajiny mimo EÚ zapaltíte na colnici a neskôr si ju ako platiteľ DPH odpočítate tiež.

      Odpovedať
      • Zatiaľ je UK členou EU takže neplatím clo ani dph na colniciNevadí teda keď je na FA tá DPH vyfakturovaná? 20%? Lebo účtovníčka mi tvrdí že ak by som bola platca dph faktúra musí byť bez dph. A ak b
        y tam bolo dph vyfakturované musím dph zaplatiť aj na slovensku a teda by dochádzalo k dvojitému zdaneniu. Ďakujem

        Odpovedať
        • Aha, bohvie prečo ma pri UK napadla Ukrajina :) Ak ste platiteľ DPH, správny postup pri nadobudnutí tovaru z EÚ je taký, že oznámite svoje slovenské IČ DPH a zahraničný dodávateľ Vám tovar vyfakturuje bez DPH. DPH platíte v SR. Áno, ak mu zaplatíte aj jeho DPH, tak ju zaplatíte zbytočne 2x, nie je dokonca ani daňovým nákladom a ideálne si ju treba od dodávateľa pýtať späť. Podrobnejšie v tomto článku https://ludskourecou.sk/blocek-so-zahranicnou-dph-co-s-nim-odpocitanie-dph-vs-vratenie-dph/

          Odpovedať
          • A nemohlo by sa postupovať podľa postupu ktorý uvádzate v príklade s bločkom, brať takto aj tú faktúru? Že samozdaním tú sumu bez dph 100 Eur. Suma FA napr.100 Eur bez dph + DPH v uk je tiež 20% čiže 20 Eur, spolu 120 Eur suma faktúry.

            Váš príklad:
            No čo v prípade, ak už máme v ruke bločke so zahraničnou – a teda nesprávne uplatnenou – DPH?
            Správnym postupom je nadobudnutie tovaru samozdaniť v SR podľa postupu opísaného vyššie – podrobnejšie v článkoch Nákup tovaru z EÚ: DPH platí odberateľ a Nadobudnutie tovaru z EÚ: uvádzanie v daňovom priznaní k DPH a kontrolnom výkaze. Pozor: samozdaňujeme však sumu základu dane z bločka. Ak bola napríklad suma nakúpeného tovaru 100 EUR + (napr. česká DPH) 21 EUR, tak v SR slovenský platiteľ v slovenskom daňovom priznaní k DPH samozdaní iba 100 EUR, vypočíta slovenskú DPH 20 EUR, odpočíta si ideálne rovnakých 20 EUR. Suma 21 EUR – ako nesprávne zaplatená DPH v zahraničí – “vyfučí” naprázdno, bola teda zaplatená zbytočne. Finančná správa odporúča si to jednoducho vydiskutovať so zahraničným dodávateľom, resp. si túto DPH od neho žiadať späť – teda žiadať nie príslušnú krajinu, ale dodávateľa. Čiže do prípadného vysporiadania účtovať príslušnú sumu DPH na pohľadávkom účte 378. Ak však zahraničného dodávateľa o kompenzáciu žiadať nechceme alebo to jednoducho nejde, DPH nesprávne zaplatená v zahraničí je nedaňovým výdavkom.

  4. Chcem sa opýtať, chcem si založiť živnosť, predaj cez e-shop produkt Shoptet, kedže sa jedná o prenájom, z českej republiky, čiže o službu a ja nebudem platca DPH, podľa mojich informácii sa musím registrovať pre daň, moja otázka sa týka tovaru, ktorí chcem taktiež kupovať z čiech, kedže budem už registrovaná pre daň, musím taktiež nakupovať tovar bez DPH a následne ho samozdaniť ? alebo ho nakupovať bez dane do sumy 14000 ? alebo ho mám nakupovať s DPH ? Dakujem za odpoved

    Odpovedať
    • Áno, shoptet je služba, musíte sa registrovať pre DPH podľa § 7a. No tovar nemusíte samozdaňovať – kým (naschvál či omylom) dodávateľovi neoznámite svoje slovenské IČ DPH, vyfakturuje Vám ho za cenu vrátane českej DPH (čo je určite jednoduchšie, ako riešiť samozdanenie v ČR). Od sumy nakupovaného tovaru 14 000 EUR za kalendárny rok (všetky nákupy bez DPH z EÚ) však už musíte každý ďalší samozdaňovať.

      Odpovedať
  5. Zdravím. Chcem sa opýtať, ak nakúpim tovar cez internet na firmu z ČR a chcel by som odstúpiť od Kúpnej zmluvy a vrátiť tovar, je to možné ? Bolo mi povedané, že nemôžem. Ďakujem

    Odpovedať
  6. Chcem sa spýtať: Mám záujem byť výhradným distribútorom pre jeden produkt, kt. vyrába firma z EU a je platca DHP. Chcem tento tovar predávať len firmám, kt. sú platcami DPH, a kt. to budú predávať konečným zákazníkom. Mám sro/neplatca dph. Mám sa stať dobrovolným platcom? Ako áno, potom ako prebehne celý process nákupu a predaja. V ktorej fáze sa priráta DPH? Kúpim bez DPH, nasledne predávam dalej bez DPH a konečný predajca pridá DPH??? Dakujem za pomoc.

    Odpovedať
    • Ak budete nakupovať ako platiteľ DPH, nakupujete de facto za cenu bez DPH a slovenským odberateľom predávate za cenu vrátane slovenskej DPH.

      Odpovedať
      • Ďakujem Peter za odpoveď.
        Z hľadiska účtovníctva potom ja budem musieť zaplatiť z každej objednávky DPH štátu a moji odberatelia (tiež platcovia DPH) budú v akej výhode, nakoľko oni kúpia od o mňa už vrátane s DPH… Neviem prečo som si myslel, že im môžem pripraviť VO cenník, kde bude cena BEZ DPH.

        Prikladám ešte jeden príklad, či som to správne pochopil:
        Ako platca DPH kúpim v zahraničí 1 kus produktu od platcu za 5 eur, konečná maloobchodná cena bude 11,50 eur. Produkt následne predám odberateľovi platcovi DPH za 7,-eur ale budem musieť prirátať už aj DPH, tak to bude 8,40 EUR. Dobre tomu rozumiem, nemôžem mu predať ďalej bez DPH? A následne musím štátu zaplatiť 1,40 eur za každý predaný tovar? Dakujem.

        Odpovedať
        • Vy nakúpite stále akokeby za cenu bez DPH a ďalší platiteľ od Vás tiež – DPH vstupnú si môžete každý jeden odpočítať. Čiže cenník pre platiteľa DPH môže byť s cenami aj bez aj vrátane DPH.

          Odpovedať
  7. Ako SZCO, neplatca DPH, si chcem zakupit Adobe CC a dat do nakladov. Mam vybavene IC DPH kvoli klientom zo zahranicia (§ 7a zakon o DPH). Mam pri objednavke uvadzat VAT ID (IC DPH) a automaticky si nechat fakturovat sluzbu teda bez DPH, pricom si ju tu na Slovensku samozdanit, alebo IC DPH neuvadzat, nechat tam normalne DPH (20%), vyplatit to a nic uz dalej neriesit? Poslu tu DPHcku z Irska (fakturovacia krajina, tzv. “stat identifikacie” spolocnosti Adobe Systems) do Slovenskej kasy alebo nie? Alebo budu potom odo mna danovaci pozadovat na Slovensku zdanenie tej sumy ktoru som zaplatil a teda budem platit az 2x 20% DPH ci dokonca mi este vyrubia nejaku tu pokutku kedze som si nesplnil povinnost podla § 15 zakona o DPH? Dakujem za objasnenie problematiky.

    Odpovedať
    • EDIT: Pan Furmanik mi odpovedal uz mailom, samozdanit to teda podla zakona je potrebne (kedze sa jedna o sluzbu) a IC DPH (VAT ID/VATIN) pri objednavke teda zadavat, pokial je taka moznost. Dakujem za info.

      Odpovedať
  8. Som zivnostnik, neplatca DPH, idem nakupit tovar v hodnote 3500 eur z Polska, dodavatel mi chce vystavit fakturu bez DPH, ako mam postupovat v takom pripade ? mam nejaku povinnost registracie ? alebo sa na mna vztahuje oslobodenie registracie do sumy 14000 eur ? nevediem uctovnictvo, mam iba danovu evidenciu…

    Odpovedať
  9. Dobrý deň, kedže táto problematika je po prečítaní zákona pre bežného človeka ťažšie pochopiteľná, spýtam sa aj ja. Bol by som neplatca dph. Ak by som nakupoval tovar z krajiny EU, tak do výsky 14000€ ročne(nákupná suma) sa nemusím registrovať pre DPH, správne? Ak však by som chcel zakúpiť reklamu na sociálnej sieti, ktorá sa fakturuje do zahraničia, už sa musím registrovať pre DPH, lebo ide o nákup služby zo zahraničia, hej? A čo v prípade, že by som takúto službu nakúpil z účtu fyzickej osoby, nie podnikateľského, je takéto niečo možné? jednoducho, že to nepotrebujem mať ak náklady v účtovníctve.

    ďakujem
    P.

    Odpovedať
    • Napísali ste to správne :) No a ako je to s nákupom z účtu súkromnej osoby: podstatné je, či ste to kúpili “v postavení zdaniteľnej osoby”, čiže ako podnikateľ na účely podnikania. Vtedy to samozdaniť musíte, aspoň podľa zákona.

      Odpovedať
  10. Dobrý deň.
    Snažím sa pochopiť fungovanie DPH pri dovoze tovarov z ČR a predaji v SR.

    Slovenský odberateľ-platiteľ DPH si objedná tovar od dodávateľa z ČR. Slovenská firma v konečnom dôsledku nezaplatí žiadnu DPH nikomu – dodávateľovi ani štátu.
    Táto slovenská firma následne tento tovar predá ďalším odberateľom za vyššie ceny ako tovar nakúpila, pričom niektorí jej odberatelia sú platcami DPH a niektorí nie. Títo odberatelia predávajú tovar konečnému spotrebiteľovi.

    1, Obidvom typom odberateľov musí predať tovar s DPH a následne si ju uviezť na výstupe?
    Akú DPH má na vstupe a teda aká bude jeho daňová povinnosť z takejto transakcie?

    2, Pokiaľ by tento tovar predával ďalším odberateľom (platcom aj neplatcom DPH) bez dokladu (načierno), tak má konkurenčnú výhodu 20% z ceny. A sú subjekty ktoré to tak robia. Ako dokážu daniari zistiť takéto porušenia?

    Odpovedať
    • 1 na výstupe v SR fakturuje za cenu vrátane DPH a to všetkým odberateľom. Ak samozrejme nejde o tovar s prenosom daňovej povinnosti na odberateľa
      2 to sa opýtajte daniarov. No minimálne nákupy bez predajov – dlhodobo ykazované v daňovom priznaní k DPH a kontrolnom výkaze – môžu byť podozrivé

      Odpovedať
  11. chcem sa opytat, takze z vyssie napisaneho vyplyva, ze pri nakupe tovaru z poslka a AJ PO PREDAJI, keby som bol platca dph, ho neodvediem ani tu a ani v polsku, pokial sa to dobre zauctuje, nieco podobne mi povedala aj ekonomka, ale ked som za nou prisiel, zeby sa prihlasit za platcu, tak mi povedala, ze sa mi to neoplati, bo dph po predaji tu budem musiet odvadzat a budem mat vela roboty s tym (uplny opak), ako mam postupovat, ked v uctovnictve sa nevyznam.

    Odpovedať
    • Treba si to prepočítať: áno, platiteľ DPH tovar od platiteľov z EÚ (v podstate) kupuje bez DPH, no v SR predáva za cenu vrátane DPH. Jednoducho povedané.

      Odpovedať
  12. chcem nakupovat tovar zo zahranicia mimo EU a predavat na SR, potrebujem sa registrovat na colnom urade a potrebujem cislo EORI? Vacsinou by slo o zasielky do 20 EUR.

    Odpovedať
  13. Zdravím, mna by skôr zaujímalo, čo ďalej s takou faktúrou, ak zdaniteľná osoba podľa §7a nakúpy služby podľa § 15 ods. 1, samozrejme prijme faktúru, vypočíta 20% DPH a tú aj štátu zaplatí. Z pohľadu účtovného je táto DPH daňovým výdavkom. Avšak ako účtujete o takejto DPH ? Cez Interný doklad 548.AE/343 alebo priamo na faktúre 548/343?

    Odpovedať
  14. Dobrý deň.Som neplatca DPH.Nakupujem softvér z EU,čiže nehmotný tovar,predávam ho do Čiech a Slovenska,ako je to vtedy s DPH?Ďakujem za odpoveď

    Odpovedať
  15. Dobry den. Chcela by som sa opytat, ak danovnik (vedie si danovu evidenciu) je registrovany pre dph podla §7 a nema teda narok na odpocet dph pri nakupe tovaru z EU, je tato DPH danovym vydavkom? Ak ano, je danovym vydavkom v case zaplatenia, alebo sa to preuctuje vo forme uzavierkovych operacii na konci roka? Dakujem za pomoc

    Odpovedať
    • Pre neplatiteľa DPH je daňovým výdavkom celá cena za tovar, teda aj vrátane zahraničnej DPH. A v prípade takéhoto tovaru hneď, pri kúpe.

      Odpovedať
  16. Dobry den, uvedomujem si, ze tato otazka je asi celkom mimo, lebo nepodnikam, som obycajny clovek, ktory chce kupit tovar v Cechach. Objednala som motorku v Cechach, mam ju ist vziat, ale oni mi ju predaju len s DPH a na danovom urade u nas mi povedali, ze musim zaplatit dph aj na slovensku. Musim teda platit DPH v oboch statoch?

    Odpovedať
    • Nie je to až tak mimo: pri nových dopravných prostriedkoch sa DPH platí v krajine odberateľa, tj majú ju Vám predať za cenu bez DPH

      Odpovedať
  17. Dobrý deň, poprosím o radu:

    1) ako živnostník mám pridelené IČO a DIČ (IČ DPH nemám). Chcem kúpiť tovar (virtuálny online kurz v hodnote 590 € bez DPH) od českého podnikateľa, ktorý je platca DPH.

    Môžem sa rozhodnúť tak, že nebudem žiadať o pridelenie IČ DPH podľa §7a, tým pádom do objednávky zadám iba moje IČO a DIČ a mne bude automaticky vystavená faktúra na sumu 590 € + česká DPH? Tým pádom nemusím riešiť “papierovačky” u nás a platiť DPH na Slovensku, ak tomu správne rozumiem?

    2) Do nákladov si následne môžem uplatniť plnú sumu, ktorá mi bude fakturovaná aj s českou DPH?

    Ďakujem.

    Odpovedať
    • Nie. Pokiaľ ide o službu s miestom dodania v SR, rozhodnúť sa nemôžete. Musíte sa registrovať pre § 7a ešte “pred”, IČ DPH oznámiť a kúpite bez DPH. Následne nákup v SR samozdaníte a DPH ide do nákladov. V opačnom prípade – ak službu kúpite za cenu vrátane českej DPH – táto nie je daňovým nákladom.

      Odpovedať
  18. Dobry den,
    co v pripade, ak sa nejedna o tovar ako taky, teda ze kupim suciastky a potom ich predam, ale ak chcem (ako fyzicka osoba, neplatca DPH) kupit napr. z CR pristroj v cene 25000,- EUR !
    Tento pristroj budem vyuzivat vylucne ja, ale tymto pristrojom budem robit ludom sluzbu. Teda pristroj budem vyuzivat pri sluzbe zakaznikovi. (Napr. liecit pacienta?)

    Odpovedať
  19. Dobrý den, neviem či som nepochopila váš článok, alebo tam máte chybu. Každopádne, registráciou podľa §7 sa zdaniteľná osoba nestáva platiteľom, a nemá žiadne práva platiteľa na odpočet, ako v článku uvádzate. Citujem Vás: “….musí sa registrovať za platiteľa DPH (§ 7 zákona o DPH). Daňový úrad mu pridelí IČ DPH a následne bude mať všetky povinnosti i práva platiteľa DPH vrátane vyššiepopísanej schémy samozdanenia”… Toto je zásadný a veľký omyl. Môžem Vám odcitovať z finančnej správy vyjadrenie: “Registráciou podľa § 7 zákona o DPH sa daná osoba nestáva platiteľom dane, aj keď má pridelené IČ DPH. Má povinnosť zaplatiť daň z nadobudnutia tovaru v SR z iného členského štátu, avšak nemá nárok na odpočítanie dane”.

    Osoba registrovaná podľa §7 má povinnosti samozdanenia, podávať DP DPH mesačne, ale nemá v žiadnom prípade nárok na odpočet !

    Odpovedať
    • Ďakujem za kvalitné doplnenie, Zuzka. Článok bol publikovaný už pomerne dávno a na tento brept ma doteraz nikto neupozornil :) Naozaj išlo o chybu, už je to opravené a celkovo je článok doplnený a aktualizovaný. Veľké ďakujem! :)

      Odpovedať
  20. Dobry den Som živnostnik neplatca dph . Som registrovani podľa §7a . Mam zakazku na vyrobu okien do Francuska s dopravou bez montaže . Ako postupovať . Obrat sa zaratava do celkoveho prijmu pre povinu registraciu na platcu DPH ? Je lepšie urobiť vyrobu aj s montažou? Nechcem kvoli jednej zakazke byt platcom dph . dakujem

    Odpovedať
    • Podľa mňa – ak ide čisto o dodávku tovaru (nie služby) s prepravou zo SR do FR – tak je miesto dodania v SR a obrat sa do obratu pre povinnú registráciu počíta. Aké máte povinnosti vo Francúzsku – ak vôbec – neviem. Dodanie tovaru s montážou je zas čosi iné – podľa slovenského zákona o DPH má miesto dodania v krajine, kde je tovar zmontovaný: teda museli by ste pravdepodobne registrovať (a riešiť súvisiace povinnosti) vo Francúzsku, no do obratu v SR by sa vám tento obrat nepočítal.

      Odpovedať
  21. Dobrý deň. Čo spraviť v prípade, ak som kúpil tovar z nemecka od platcu DPH, uhradil som faktúru aj s DPH a až od mojej účtovníčky som sa dozvedel, že som mal platiť iba bez DPH a na SVK som povinný opäť zaplatiť daň? Predajca mi novú fa nechce vystaviť. Som PO, platca DPH (ako sprostredkovateľ poistenia oslobodený od platcovstva – preto som o tomto nevedel). Jediným riešením sa zdá odstúpenie od kúpnej zmluvy, vrátenie tovaru a nová objednávka + úhrada – už bez DPH. Ďakujem

    Odpovedať
  22. Dobrý deň, ak naša firma, neplatca DPH, nadobudne tovar z ČR od NEPLATCU DPH v hodnote vyššej ako 14tisíc EUR, musíme sa registrovať k plateniu DPH z takto nadobudnutých tovarov pred ďalším dovozom alebo nemusíme, lebo je to kúpené od NEPLATCU DPH? Česká firma nie je v ČR registrovaná za platcu DPH. Ďakujem za radu.

    Odpovedať
    • Dobrý den, podľa mna nemusíte. Tovar nakúpený od neplatcu DPH sa nepovažuje za nadobudnutie tovaru podľa §11, a nezapočítava sa do úhrnu 14,000eur pretože nie je splnená podmienka: §11, odst.2: b) dodávateľom je osoba identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, ktorá dodala tovar za protihodnotu, okrem dodania tovaru s inštaláciou alebo montážou dodávateľom alebo na jeho účet a okrem dodania tovaru formou zásielkového predaja.

      Odpovedať
  23. Som platca DPH, občas nakúpim v cudzine v malom veci na predaj v normálnom obchode s DPH ako každý “na bloček”. Potom ich na Slovensku predám s DPH, čiže dobrovoľne 2x zaplatím DPH. Môže vzniknúť pri takom to nákupe v cudzine a predaji doma nejaký účtovný problém?

    Odpovedať
  24. Dobry den, prosim Vas o info aj ked mimo tohoto clanku.. som nova s.r.o. takze neplatca dph zatial. Nakujem kazdy mesiac sluzby v zahranici..konkretne prenajom softwaru (od adobe) a pouzivam fotobanky.. Mam nejake registracne povinnosti na DU ak si chcem uplatnovat doklady? do faktury sa uvadza DIC do kolonky VAT? alebo staci iba nazov spolocnosti + adresa.. dakujem pekne za odpoved

    Odpovedať
  25. Dobrý deň! Som zivnostik, neplatca DPH. Otvaram si rýchle občerstvenie a potrebujem nakúpit nejake nabytky z Polska. Mozem si tieto nakupy dat do nakladov k zivnosti? ak ano ako mam postupovat. Bude mi k tomu stacit pokladnicný doklad alebo je potrebna Fa. Dakujem

    Odpovedať
  26. Dobry vecer, ja som zivnostnik, neplatitel DPH, otvaram si eshop (obrat do 5000€). Ak teda si objednam ja tovar z UK, alebo nemecka, cize v ramci EU, ako je to s tou danou na colnom? teda ak bude tovar nad 22 EUR. Viem ze CLU to nepodlieha, ale nerozumiem na 100% ci platim teda DPH za prijaty tovar. ALebo bude balik prepusteny bez colneho konania? A tiez sa mam registrovat na colnom (EORI cislo). Mozno sa zle pytam, ale tiez prvy krat riesim tieto veci, pre mna hadanky.

    Odpovedať
    • UK aj Nemecko sú v EÚ, či colnému ani clu tovar nepodlieha. DPH by mal vyfakturovať zahraničný dodávateľ (ak je platiteľom DPH), prípadne ani nie (ak platiteľom DPH nie je)

      Odpovedať
  27. Dobry den, som sro, neplatitel DPH. Chcem si kupit auto v hodnote 20.000eur (bez dph) na ucely podnikania. Aby som mal auto o 21% lacnejsie, kupim ho od ceskeho dodavatela. Ak sa dohodnem s dodavatelom na rozdeleni kupnej ceny na 2 casti: 13000.- (zaplati sa v 2015) + 7000,- (zaplati sa v 2016) je mozne sa takto vyhnut registracii platcu DPH?

    Odpovedať
    • Zdravím, možno ste to už vyriešili: registrácii pre § 7 zákona o DPH (teda nie za platiteľa, ale inej registrácii) sa takto vyhnete, no DPH nie, tú platí každý kupujúci nového auta z EÚ v SR.

      Odpovedať
      • Dobry den,
        Ak spravne rozumiem, ked sa nezaregistruje ako platca DPH, tak mu to auto s 21% zlavou (cize bez DPH ) aj tak nepredaju ani v CZ.
        Takze otazka je opacna, ak idem kupit auto na firemne ucely v CZ za 20000Eur sompovinny sa registrovat ako platca DPH a tym padom budem mat nakupen auto bez DPH ( cize usetrim DPH)?
        Kedy sa registrovat? pred kupou (cize uz ked mam ten umysel)? Alebo po kupe (az kedm mam fakturu v ruje (samozrejme aj s vyfakturovanou DPH)) a ziadat o vratenie DPH nejak spatne (ako?) ?

        Odpovedať
        • Bez DPH sa nerovná 21% zľave. A auto do EÚ vždy predajú bez DPH, Slovák zaplatí DPH v SR a keby bol aj platiteľom DPH, tak si túto DPH môže odpočítať (kupuje teda za cenu bez DPH). Za platiteľa DPH je ideálne sa zaregistrovať ešte pred, no dá sa aj po a odpočítať si celú alebo časť DPH (závisí od toho, že kedy).

          Odpovedať
  28. Dobry den, Rad by som sa opytal. Som neplatcom DPH. Nakupil som tovar z Taiwanu a pri precleni som zaplatil DPH+CLO. Tovar chcem predat firme X -platitelovi DPH do clenskej krajiny EU. Kedze som neplatca DPH, vo fakture nemozem uviest DPH. Preto ak predam tovar firme X, ta bude musiet zan zaplatit DPH pri predaji. Teda tovar sa stava zdaneny 2X. Je mozne sa tomuto vyhnut ?? Za odpoved velmi pekne dakujem!!!!

    Odpovedať
    • Tovar do EÚ sa spravidla – tj za určitých podmienok – predáva bez DPH a DPH platí príjemca. Je to viacmenej DPH na výstupe, kdežto tá colná DPH je DPH kupujúceho na vstupe – aspoň tak tomu rozumiem ja, i keď sa v tom vieme zamotať :) Princíp je cca rovnaký ako pri nákupe a predaji tovaru neplatiteľom DPH: kupujete za cenu vrátane DPH (ktorú si nemôže odpočítať), predáva za cenu bez DPH (samozrejme s maržou).

      Odpovedať
  29. Dobrý deň. Chcem sa spýtať, ako postupovať v takom prípade,ak nakupujem tovar od dodávateľa, ktorý ma DIČ v Poľsku a sídlo firmy na slovensku. Ide o zahraničnú faktúru, kde nadobudnutie tovaru bude samozdanené, alebo DF bez DPH. Ďakujem

    Odpovedať
    • Ak tovar dodal pod poľským IČ DPH za cenu bez DPH (tj Vy ste mu oznámili svoje slovenské IČ DPH) a tovar “cestoval” z PL na SK, tak áno, podľa mňa samozdaňujete.

      Odpovedať
  30. Dobrý deň. Nie som platcom DPH a mám v úmysle zriadiť si internetovy obchod. Tovar budem nakupovať z krajín EÚ aj z “tretích krajín” a predávať v SK. Mám si založiť s.r.o. alebo sa stať platcom DPH či čiasttočným platcom DPH (nevedel som, že aj také niečo existuje) alebo mám zatiaľ ostať neplatcom DPH? Rád by som počul Váš názor.A ešte som sa chcel opýtať či je treba internetový obchod dopísať do živnostenského listu ako predmet podnikania a tiež či sa neodporúča internet. obchod niekde registrovať aby si zákazník mohol overiť, že ide o seriózny internet. obchod.
    Ďakujem

    Odpovedať
    • Eseročka alebo iná právna forma: to závisí na vás a nesúvisí to s DPH.

      DPH: Povinnosť registrácie pre DPH podľa toho, čo uvádzate, zatiaľ nemáte. Až keď Váš obrat z predaja dosiahne 49 790 EUR za 12 po sebe idúdich mesiacov. Alebo sa za platiteľa DPH môžete zaregistrovať dobrovoľne, pri vyšších obratoch to môže byť výhodné – viď https://ludskourecou.sk/2013/09/nielen-platitel-dph-typov-registracie-pre-dph-je-viac/

      V živnostenskom liste by ste mali mať predmet ”

      Kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod)”

      Ohľadne overenia Vám neporadím, to je otázka skôr na právnika.

      Odpovedať
  31. Dobrý deň,
    chcem sa opýtať, ak nakúpim tovar od nepodnikateľa a ja som platca DPH, pri vystavení faktúry pri predaji tohto tovaru, bude vystavená faktúra bez DPH? Ďakujem.

    Odpovedať
  32. Dobrý.chcel by som sa spýtať,keď si kúpim sro s dph,tak mi po prepise ostane DPH povolenie alebo musím požiadť o nové.Ďakujem

    Odpovedať
    • Čo myslíš pod “kúpou sro s DPH”? Ak myslíš, že si kúpil eseročku, ktorá je platiteľom DPH, tak tejto IČ DPH ostáva.

      Odpovedať
  33. Dobrý deň, mňa by zaujímalo, či sa môže “čiastočný platiteľ DPH” registrovaný podľa §7a, kedykoľvek rozhodnúť pri tovare, či si ho samozdaní alebo nie (podľa toho, či poskytne IČ DPH alebo nie), alebo aj tu platia nejaké pravidlá, napr. ak raz samozdaní tovar, musí tak robiť potom už stále a pod. Ďakujem.

    Odpovedať
  34. Dobrý deň, chcem sa spýtať aj napriek tomu, že tu už pár podobných tém bolo a síce som zaregistrovaný podľa paragrafu 7a.Chcem nakúpiť tovar z Čiech od platcu dph. Teraz neviem či mu mám poskytnúť IČ DPH a chcieť po oň aby faktúroval bez dph a ja následne zaplatím dph na Slovensku. Čo je vlastne aj výhodou pre mňa keďže v Čechách je dph 21% a na Slovensku 20%. Alebo zaplatím českú dph? Ďalšia vec je, že či nemám vlastne to Ič DPH využívať až v momente keď budem mať nákup nad 14000€ ale to neviem či budem mať keďže je ešte len začiatok roka, alebo je to za posledných 12 mesiacov?, neviem som z toho dopletený…Ďakujem veľmi za Vašu pomoc.

    Odpovedať
    • DPH musíte zaplatiť tak či tak: ak neoznámite svoje IČ DPH, český dodávateľ Vám tovar vyfakturuje za cenu vrátane českej DPH, ak oznámite, fakturuje bez DPH a DPH riešite na Slovensku (vrátane papierovačiek)
      Hodnota tovaru 14 000 EUR sa sleduje za kalendárny rok – ak ju prekročíte, musíte už samozdaňovať každú nákup z EÚ.

      Odpovedať
  35. Dobry den, chcem sa spytat ako to funguje pri nakupe tovaru zo Slovenska Slovenskou firmou ktora je len medziclanok pri vyvoze do tretich krajin? Akym sposobom sa plati dan?

    Odpovedať
  36. Dobry den.
    Nie je mi celkom jasne ako je to vpripade čiastočneho platitela DPH, resp. osoba registrovana v zmysle § 7a zákona o DPH – v akom pripade nemusi samozdanit dovezeny tovar?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedať
    • Firma registrovaná podľa § 7a zákona o DPH má 2 možnosti:
      1. buď sa pred zahraničným dodávateľom tvári ako súkromná osoba a (legálne) mu neoznámi svoje IČ DPH – dodávateľ tak tovar vyfakturuje za cenu vrátane zahraničnej DPH
      2. alebo mu IČ DPH oznámi a tovar príde za cenu bez DPH – v tomto prípade tovar samozdaniť musí

      Odpovedať
  37. Dobry den, mam otazku. Ako je to s DPH, ak podnikatel nakupil tovar v EU este ako neplatca DPH, nezaregistrovany na DÚ bez IC DPH a predava ho teraz, ked uz ma pridelene IC DPH? V case neplatcovstva ho nakupil so zahranicnou DPH, teraz ako platca musi vystavovat tuzemske faktury s 20% DPH. Ako ma byt potom ziskovy v tomto prechodnom obdobi, ked akoby zaplati dvakrat DPH?

    Odpovedať
    • Nuž zahraničnú DPH si skutočne nemôže odpočítať ani žiadať o jej vrátenie krajinu dodávateľa, najmä keď tovar kúpil ešte pred registráciou. Ziskový – snáď prirážkou, či?

      Odpovedať
  38. Dobrý deň
    Je mi pomerne jasný princíp nákupu tovaru a služieb zo zahraničia. Našla som dosť článkov na túto tému, ale nenašla som nikde informáciu (ani v zákonoch) o tom, ako mám vystaviť faktúru odberateľovi pri predaji tovaru do členského štátu EÚ, resp. do 3. krajiny ak nie som platca DPH, ale som registrovaná pre DPH podľa §7. Vystavím faktúru bez DPH a uvediem iba svoje DIČ? Bez ohľadu na to, či je zákazník súkromná osoba alebo má firmu a bez ohľadu na to, či je alebo nie je platca DPH? Ak do odberateľskej faktúry uvediem svoje IČ DPH, zahraničný zákazník (ak bude platcom DPH) bude požadovať faktúru bez DPH, ktorú ja ako neplatca nemôžem vystaviť. Som povinná pri vystavení faktúry nejakým spôsobom riešiť odvod DPH na Slovensku? Alebo DPH už rieši iba odberateľ v zahraničí?
    Ďakujem vopred za radu.

    Odpovedať
    • Firma registrovaná podľa § 7 zákon o DPH nie je povinná vystavť “dépéháčkovú” faktúru. Podľa všetkého teda stačí faktúra ako účtovný doklad – bez uvedenia IČ DPH a samozrejme bez DPH. Miesto dodania tovaru je v krajine začatia prepravy – teda SR. No keďže fakturuje neplatiteľ DPH, za cenu bez DPH.

      Odpovedať
  39. dobrý deň pán Furmaník, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už rok daňový úrad rieši môj problém a výsledok zatiaľ žiadny. Sme s.r.o. platitelia DPH nakupujeme tovar v ČR – platca DPH. Tovar preberáme vo fabrike v ČR. Tovar sa naloží v ČR vo fabrike na Ukrajinský kamión ktorý platí náš Ukrajinský odberateľ. Tovar potom ide cez Poľsko kde sa zaclí. Ja som tento obchod zaevidovala ako samozdanenie vo výkaze DPH. Je to správne?

    Odpovedať
  40. Zdravím pán Furmaník. Nie som platiteľ DPH. Prečítal som si viacero Vašich článkov a vidím, že sa v tejto problematike naozaj vyznáte. Jedna vec mi však stále nie je jasná… Zaratúva sa do sumy s hranicou 14 000 EUR pre účely registrácie DPH podľa § 7 aj tovar nadobudnutý z EÚ, ktorý bol však nadobudnutý vyslovene len pre účely ďalšieho maloobchodného predaja? Podľa rôznych článkov, ktoré som doteraz čítal som to pochopil tak, že do tejto sumy sa zaratúva len tovar, ktorý nadobúdam za účelom vlastniť ho ako hmotný majetok pre vlastné podnikateľské potreby a nie na ďalší predaj koncovému zákazníkovi. Možno sa však mýlim a preto sa potrebujem uistiť. Prípadne by ma potešil aj odkaz na stránku, kde by som sa podrobne dozvedel, čo všetko patrí do tovaru, ktorý sa ráta do tých 14 000 EUR. Vopred ďakujem za radu a prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedať
  41. Dobry den
    Chcem si zalozit zivnost na SK (maloobchod,velkoobchod) ,, tovar budem kupovat v CR ,RO a predavat v TAL.Budem musiet platit DPH??
    Dakujem

    Odpovedať
  42. Dobry den,

    Mozem ako NEplatitel DPH nakupit tovar z EU BEZ DPH ? A predat ho na Slovensku S DPH ?
    Pocula som, ze to tak nesmie byt. Preco? Ja by som sa aj prihlasila na
    dobrovolneho platcu, ale ze vraj ak ziadost zamietnu, nemozno sa odvolat. A
    naviac to ma trvat 2 az 3 mesiace.

    Vedel by sa
    tu k tomu niekto vyjadrit?

    Vopred Vam
    dakujem za pomoc, ako vidiet, este sa v podnikani vobec nevyznam

    Odpovedať
    • Ako neplatiteľ DPH nemôžete predávať s DPH – a vlastne načo by ste to robili?
      Dobrovoľný platiteľ – stačí podať žiadosť. Ak už nejakú činnosť vykonávate a daňovému úradu to zdokladujete (napr. faktúrami), nevyrubia Vám zábezpeku. Inak áno.

      Odpovedať
  43. Dobrý deň, chcem sa pýtať
    či nemáte skúseností s obstaraním DHM formou finančného lízingu z Českej
    republiky? Ako sa postupuje v prípade ak je v nájomnej zmluve
    stanovené právo a nie povinnosť odkúpenia predmetu zmluvy na
    konci prenájmu? Či sa to pokladá za
    dodanie tovaru alebo služby z ich strany a či to teda ja ako nájomca môžem
    pokladať za nadobudnutie tovaru? Neviem to tam nájsť. Našla som len, že v prípade
    ak má nájomca povinnosť kúpy prenajatej veci ide o dodanie tovaru. Ďakujem

    Odpovedať
    • Nuž, s týmto skúsenosti naozaj nemám. Presné riešenie závisí skutočne od konkrétneho znenia zmluvy. Vo všeobecnosti je však podľa pravidiel pre DPH dodaním tovaru iba “prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník”, kdežto “poskytnutie práva užívať hmotný majetok” je dodaním služby. Skúste sa na to pozrieť takto :)

      Odpovedať
  44. Dobrý deň, ako to bude ak slovenský platca dph kúpi tovar v EU od platcu a tovar potom predáva tu na Slovensku? Cena bude obsahovať aj DPH? A to DPH vlastne ostane predajcovi, keďže po zamozdanení neplatí daňovému úradu žiadne DPH?
    ďakujem

    Odpovedať
  45. Dobrý den, chcel by som sa spytat na konkretnom priklade. Kolko zaplatim DPH ked nakupim tovar za 10000 euro bez DPH z Ciech a ten isty tovar len zo Slovenska 12000 euro s DPH. Som platitel DPH. Pocitejme pri 20% marži.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedať
  46. Zdravím,

    veľmi pekný článok. Chcem sa opýtať ako by bolo najvýhodnejšie kúpiť tovar z Poľska. Spoločnosť, ktorá ten tovar ponúka má možnosť predaja na IČ DPH a aj s vystavením klasickej faktúry s DPH. Viem tento tovar kúpiť cez spoločnosť, ktorá je platiteľom DPH čiže má IČ DPH. Bolo by možné samo zdaniť taký tovar, DPH pripočítať na vstupe a výstupe a takto nezaplatiť DPH? Ďakujem.

    Odpovedať
    • Zabudol som doplniť, tento tovar nekupujem za účelom ďalšieho predaja.Taktiež sa chcem opýtať či je tam nejaký cenový limit.

      Tovar, ktorý chcem kúpiť ma cenu cez 3000 €. Ďakujem.

      Odpovedať
      • no ak to kúpiš na firmu, ktorá je platiteľom DPH, tovar musíš samozdaniť. Tj pred objednávkou oznám dodávateľovi svoje IČ DPH, vyfakkturuje Ti ho bez DPH a firma ho samozdaní. Odpočítať DPH “na vstupe” si však môže iba ak ho použije na biznis.

        Odpovedať
  47. chcela by som sa informovat : nakupujem tovar z CR, bez dph, ja som platca DPH a ako zauctujem presne to samozdanenie?? musim to vobec riesit, kedze to nakonic bude 0 DPH?? a do ktoreho riadka dph to zaradim?? musim posielat aj suhrnny vykaz?? a druha vec, ak fakturujem sluzbu do CR ako by som mala postupovat pri uctovani?? dakujem

    Odpovedať
  48. Veľmi dobrý a praktický článok. Ďakujem.

    Otázka : sám som registrovaný podľa 7a, ako dodávateľ služby. Ale chcem kúpiť tovar (asi za 100€) od Nemeckého podnikateľa, ten žiada odo mňa VAT číslo. Takže mu ho mám kľudne dať, ale vysvetliť, že nie som platca ? :) A sledovať jeho faktúru (on správi s dph?) a potom to samozdanenie podľa článku je na mne či spravím alebo nie.

    Odpovedať
    • VAT číslo neoznamuj. Ty si nákup nemusíš samozdaniť – tj máš právo na nezdanenie nedobudnutia tovaru. Iba dobrovoľne môžeš, ak chceš – čo asi nechceš, keďže DPH by si si ako osoba registrovaný podľa § 7a zároveň nemohol odpočítať.

      Odpovedať
  49. Diky za clanok, chcem sa spytat ako spravne uctovat, ak nakupujem tovar z UK, som platba DPH, ale tovar mi nechcu predat bez ich DPH, vraj mi DPH vratia az ked mi dorucia tovar, cize spat na ucet. Neviem sa s nimi inak dohodnut. dakujem

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This