Odklad resp. predĺženie lehoty na podanie daňového priznania – ako na to

Do riadneho termínu na podanie daňových priznaní k dani z príjmov za r. 2021 (31. marec 2022) ostáva pár týždňov. Kto už túto prácu nestihne, nevie žiadneho voľného odborníka zohnať resp. je sám prepracovaným odborníkom, môže využiť zákonnú možnosť a povinnosti odložiť o pár mesiacov. Získa tak čas a do budúcnosti odloží aj zaplatenie dane, či dokonca registráciu za platiteľa do Sociálnej poisťovne či platenie odvodov.

Na legálne odloženie termínu pre podania daňového priznania stačí poslať svojmu daňovému úradu list so správnymi náležitosťami. A vlastne po novom už nie list, ale PDFkový či elektronický formulár pre oznámenie. Finančná správa sa totiž hecla a formulár vytvorila. Nájdete ho tu:

A vyplníte ho napríklad takto (s aktuálnymi rokmi a relevantnými dátumami, samozrejme :) ):

Odloženie daňové priznania

Na čo si dávať pozor:

  • odložiť daňové priznanie si môžu aj fyzické osoby (SZČO) aj právnické osoby (napr. SRO) – v závislosti od právnej formy je potrebné správne uviesť obdobie, za ktoré si daňové priznanie odkladáte
  • v oznámení je potrebné uviesť dátum, na ktorý chcete podania priznania posunúť – teda buď 2.5.2022, 31.05.2022 alebo 30.6.2022. Odložiť daňové priznanie je možné len o celé kalendárne mesiace.
  • ak ste mali v r. 2021 aj príjmy zo zdrojov v zahraničí, môžete si termín posunúť až do 30.9.2022. Je však potrebné zaškrtnúť správnu voľbu. Pozor, pod pojmom “príjmy zo zdrojov v zahraničí” sa nerozumejú príjmy SZČO od zahraničných dodávateľov, ale iba aktívne príjmy zo zahraničných zamestnaní či služieb SZČO, ktoré boli fyzicky vykonané v zahraničí či rôzne pasívne príjmy.
  • oznámenie je potrebné poslať maximálne do 31.3. 2022. Pozor: všetci podnikatelia s prideleným DIČ (bez ohľadu na právnu formu či registráciu pre DPH) sú povinní toto oznámenie zaslať elektronicky cez svoje konto na portáli Finančnej správy.

Celá séria “Odloženie daňového priznania”:

Odklad resp. predĺženie lehoty na podanie daňového priznania – ako na to?

Odloženie daňového priznania a odvody

Odloženie daňového priznania skutočne odloží aj odvody. Neurobte však túto hlúpu chybu

“Príjmy zo zdrojov v zahraničí” a odklad daňového priznania. Je to inak, ako sme si mysleli

Ak bol pre Teba článok užitočný, nenechaj si ho pre seba, ale zdieľaj ho ďalej

Nevynechaj žiadny z ďalších tipov!

Ďalšie tipy o financiách priamo do e-mailu?


O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Share This