Ako podať účtovnú závierku či priznanie za eseročku? Celkom ľahko

Daňové priznanie pre SZČO už skompletizovať vieme a mnohí ho už – napriek neskorému zverejneniu tlačív – majú podané. Priznanie ako i účtovná závierka eseročiek či iných právnických osôb sa tohto roku znova podáva o čosi novým spôsobom, navyše tu máme dilemu mikro vs. ostatné účtovné jednotky. Tak ako na to?

Podávame 2 podania

3 súčasti účtovnej závierky, podávané navyše ako príloha k daňovému priznaniu, sú už minulosťou. Dnes je to – aj vďaka online podávaniu cez portál Finančnej správy – predsa len o čosi jednoduchšie. Podávame totiž iba 2 podania:

  • účtovnú závierku – tá sa podáva ako jedno tlačivo, či už si firma pre rok 2014 dobrovoľne vybrala status mikroúčtovnej jednotky alebo nie. Jedno jediné xml tlačivo obsahuje súvahu, výkaz ziskov a strát (resp. príslušné údaje) a zároveň je prvou stranou poznámok, ktorých zvyšné strany podávame ako povinnú prílohu uzávierky. Inými slovami, systém neodošle tlačivo uzávierky v xml, kým k nej nepridáte prílohu “Poznámky k účtovnej závierke” vo formáte .pdf.

  • daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby – podáva sa samostatne a pozor, medzi prílohy priznania sa už nejakú nepočítajú účtovné výkazy. Tie totiž idú ako samostatné podanie samostatným kanálom (viď predchádzajúci bod). V závislosti od roku, za ktorý daňové priznanie podávame, je potrebné vybrať správne tlačivo (pozor, daňové priznanie podávané na staršom tlačive/formulári, sa považuje za nepodané):
/var/www/vhosts/ludskourecou.sk/httpdocs/W/wp content/uploads/2018/12/danove priznanie po formular financna sprava 1

Mikro vs. ostatné účtovné jednotky

  • pre rok 2014 sa ešte firmy mohli (resp. spätne ešte stále môžu) dobrovoľne rozhodnúť, že sa stanú mikro účtovnými jednotkami – úľava nie je nejaká markantná, ale pár vecí im odpadne a najmä budú mať jednoduchšiu účtovnú závierku (výrazne sa redukujú najmä doterajšie rozsiahle a často zbytočné “poznámky”) Mikro účtovné jednotky podajú uzávierku označenú ako “Účtovná závierka mikro účtovnej jednotky”, ostatné zas “Účtovnú závierka podnikateľov v PÚ” (viď obrázok vyššie), pričom voľbu “malá” vs “veľká” pre rok 2014 ešte nezaškrtávajú
  • od roku 2015 sa už každá z firiem musí povinne zatriediť medzi mikro, malú alebo veľkú účtovnú jednotku – podľa veľkostných kritérií uvedených v zákone o účtovníctve platnom pre rok 2015
  • mikro účtovné jednotky mali byť pôvodne zjednodušením – o chlp jednoduchšie účtovníctvo, výkazy a povinnosti – osobne mám však pocit, že akonáhle chcú úradníci čosi zjednodušiť, príde ďalších x komplikácií. Jednoducho nie je možné si hocikedy povedať že budem/nebudem mikro či malou účtovnou jednotkou, ale je si potrebné sledovať roky, podmienky a rôzne “ale”. V marci 2017 vydali daniari usmernenie, pre ktorý rok ktorá firma môže byť akou účtovnou jednotkou.

Účtovná závierka schválená vs. neschválená

  • ak podávame schválenú účtovnú závierku, na uzávierke okrem dátumu zostavenia uvedieme aj dátum schválenia. Tým pádom máme všetky povinnosti splnené a účtovná závierka bude uložená do registra účtovných závierok. Ideálna situácia, najmä pre malé či jednosobové eseročky, kedy účtovník v praxi často uvedie rovnaký dátum do oboch políčok a valné zhromaždenie resp. rozhodnutie jedného konateľa schvaľujúce uzávierku sa vystaví len proforma
  • ak podávame účtovnú uzávierku zatiaľ neschválenú, dátum schválenia sa ponechá prázdny. Po schválení je však potrebné dodatočne podať oznámenie o schválení účtovnej závierky – cez samostatný formulár “Oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky” 

A ako účtovnú závierku eseročku skompletizovať? O účtovných postupoch a kompletizovaní závierky píšem na tomto blogu menej, no odporúčam praktické školenie môjho kolegu a známeho lektora Martina Tužinského “Účtovná závierka za rok 2018 + zmeny v účtovníctve od 01.01.2019”

V danom linku nájdete registračný formulár, prostredníctvom ktorého si viete vybrať konkrétne školenie a zaregistrovať sa – organizátori sa vám vzápätí ozvú. Príjemné a užitočné počúvanie prajem :)

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

10 komentárov k “Ako podať účtovnú závierku či priznanie za eseročku? Celkom ľahko”

  1. Dobrý deň,

    môžem sa opýtať, čo by ste poradili ohľadom neschválenej UZ. Doteraz nemá sro (platca DPH) schválenú UZ za 2013, hoci je táto už samozrejme zverejnená a ako ste už niekde spomínali, v zákone sa nikde nepíše, dokedy musí byť aj schválená. Úplne sme na to zabudli :-(

    Teraz by sme ju chceli schváliť k 30.6.2015 aj spolu s UZ za 2014. Len neviem, či sa to dá na nejakom osobitnom tlačive, (rep. oznámení), keďže za rok 2013 sa to ešte elektronicky posielalo ako všeobecná príloha a teraz je na to už vytvorené špeciálne tlačivo. Lebo asi schvaľovať aktuálnu UZ (za 2014) a pritom nemať schválenú minuloročnú UZ je asi trochu zvláštne…

    Ďakujem pekne za radu.

    Odpovedať
    • Hm, správnu odpoveď neviem: môžete buď skúsiť podať oznámenie o schválení UZ 2013 ako všeobecné podanie alebo tam rovno zavolať a nechať sa navigovať

      Odpovedať
  2. Otazka: moze sa k 31. 12. 2014 prehlasit za MUJ taka sro, co vznikla v roku 2012, resp. v r. 2013?
    Pretoze niekde niekto pisal (poradca podnikatela), ze ak sa nevie otestovat na dve bezprostredne predchadzajuce obdobia, tak nie…podla mna, ak firma neexistovala, je jasne, ze podmienky nemohla nesplnit, no reku sa radsej spytam.

    Odpovedať
    • Tento výklad som už tiež počul a tiež má “úžasnú logicku” slovenských právnych predpisov. Na Finančnej správe mi potvrdili, že ak spĺňa podmienky pre MÚJ, tak môže.

      Odpovedať
  3. Pokial viem, tak oznamenie o datume schvalenia UZ uz dava kazdy, aj ten, co v case podania DP a UZ cez portal uz zavierku schvalenu ma…ci sa mylim?

    Odpovedať
  4. Ahoj, len doplnim, ze oznamenie o datume schvalenia uctovnej zavierky sa neposiela cez vseobecne podanie, ma to uz vlastny vzor:

    Účtovné dokumenty

    Oznámenie schválenia účtovnej závierky

    Oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky

    UZOZNv14

    Oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This