Daňové priznanie podané na nesprávnom tlačive sa považuje za nepodané

Áno, je to tak, i keď to človeku so zdravým rozumom do neho nejde: ak v riadnom termíne skompletizujete daňové priznanie, nespíte, nejete, nevenujete sa rodine, ste ochotný zaplatiť aj daň, no pomýlite sa iba vo výbere tlačiva, daňový úrad považuje túto kozmeticky vyzerajúcu maličkosť za chybu významnú. A pokuta vás neminie. Pričom ste si ju spôsobili, ani sám neviete ako.

Nejde pritom len o marcové daňové priznanie k dani z príjmov, ale aj o iné dane (DPH, daň z motorových vozidiel a iné) či účtovné výkazy. Formalitka, ale krutá.

 

Ako sa nepríjemnostiam tohto typu vyhnúť?

 

  •  v prvom rade používajte na vedenie účtovníctva a daní softvér od serióznej firmy, ktorý pravidelne aktualizujete. Vyhnete sa tak aj iným problémom, než len nesprávnym tlačivám – softvér vám napríklad zaktualizuje všetky legislatívne zmeny, natiahne nové sadzby, kurzy, čísla a pripraví vás na iné pravidlá
  • ak softvér napriek dobrým radám nepoužívate alebo nemôžete, dávajte si sakramentský dobrý pozor pri voľbe tlačiva – napríklad na stránke DRSR.SK či inde na internete. Tlačivá sa menia slušne často, minimálne každý rok. Jedným zo znakov správneho tlačiva – okrem iného – je aktuálny rok vyznačený malým písmom v kóde tlačiva na konci jeho prvej strany.
  • najideálnejším riešením je zasielať priznania a výkazy elektronicky. Je to rýchle a pohodlné.

 

Pre ďalšie podobné tipy ostaňme v kontakte.

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Vložiť komentár

Share This