Odloženie daňového priznania skutočne odloží aj odvody. Neurobte však túto hlúpu chybu

Tým, že si podnikatelia legálne posunú povinnosť podať daňové priznanie z marca na jún, nezískajú len čas, ale môžu ušetriť aj pár platieb odvodov – ak v ich platení teda nevidia zmysel. Tento trik tí šikovnejší SZČO používajú už nejakú dobu, potiaľto je to v pohode. Proces odloženia daňového priznania a stratégiu “posunutia” odvodov však treba zvládnuť do detailov: napr. napísať list so správnymi náležitosťami a mať do bodky preštudované súvislosti. Dnes prípadová štúdia z praxe – o jednej chybe, ktorá sa skutočne stala a teda aj jeden tip pre vás.

 

Odloženie daňového priznania a odvody: posunutím môžete získať aj stratiť

Súvislosti medzi daňovým priznaním, odvodmi a odložením som zhrnul v niektorých starších článkoch napr. Živnostník a zvýšené odvody: dajú sa nejako znížiť? alebo Odloženie daňového priznania a odvody.

V krátkosti:

  • SZČO je povinná začať platiť odvody do Sociálnej poisťovne, ak jej podnikateľský príjem za minulý rok (2019) bol vyšší ako 6 078 EUR (táto hranica sa samozrejme každým rokom mení). Ak bol jeho príjem nižší, odvody neplatí, resp. ak ich už platiť, tak ich dokonca platiť prestáva
  • odvody začína alebo prestáva platiť od júla nasledujúceho roka – teda podľa príjmov a výsledkov za rok 2019 sa začne/skončí/pokračuje v júli 2020
  • ak si však podnikateľ legálne posunie daňové priznanie na jún 2020, odvody sa menia až od októbra 2020.

No a čo sa dá odložením vyčarovať?

  • ak odvody do Sociálnej poisťovne zatiaľ neplatíte, no už sa im nevyhnete, posunutím daňového priznania z marca na jún ich nezačnete platiť od júla daného roku, ale až od októbra – úsporou sú teda 3 mesačné platby odvodov
  • ak už odvody do Sociálnej poisťovne platíte a na základe daňového priznania, resp. výsledkov za rok 2019 vám vychádza, že v novom roku budú o čosi vyššie, aj v tomto prípade odložením daňového priznania získate. Za mesiace júl až september ich budete platiť stále v pôvodnej výške, na “nové” sa zmenia až od októbra 2020
  • uvedené platí aj naopak: ak na základe výsledkov za rok 2019 vychádza, že odvody platiť prestanete (áno, príjem bude pod 6 078 EUR), daňové priznania sa vám oplatí podať čím skôr – teda v marci. Odvody tak budete platiť len do júna. Ak by ste si priznanie odložili na jún, odvody by ste museli platiť až do septembra
  • a ak vám vychádza, že odvody síce platiť neprestanete, ale po novom budú o čosi nižšie, opäť je lepšie podať priznanie hneď v marci a nové priaznivejšie platby do Sociálnej poisťovne vás čakajú už od júla.

/var/www/vhosts/ludskourecou.sk/httpdocs/W/wp content/uploads/2016/03/ljizlzhgq7wpsh5kvtcb typewriter

Oznámenie o predĺžení lehoty: podajte ho, iba ak ho skutočne využijete

A teraz: na čo si dávať pozor. Odložiť si daňové priznanie, resp. predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania jedným a jediným formulárom (presný postup tu) môžete aj “do zásoby”. Tj napr. niekedy vo februári pre istotu formulár podáte a eliminujete tak vplyv stresu, že to nestihnete. No koncom marca to daňové priznanie predsa skompletizujete a podáte – teda ešte v pôvodnom zákonnom termíne, do 31. marca.

Presne takto som to urobil aj ja pred rokom pre jedného podnikateľa. V dobrej viere, že to nič neovplyvní. Dôležité bolo, že mu na základe tohto daňového priznania mali odvody klesnúť – a preto bolo mimoriadne vhodné podať daňové priznanie v riadnom marcovom termíne, aby platil odvody v novej nižšej výške už od júla, tj čím skôr.

A tak aj urobil. V internet bankingu si zmenil platbu na novú, nižšiu sumu. O niekoľko týždňov neskôr ho však kontaktovala Sociálna poisťovňa, že im čosi dlží. Ukázalo sa, že chýba práve suma do pôvodnej sumy odvodov, ktoré už platiť nemal. V tej chvíli som ešte stále trval na tom, že tam kdesi majú chybu – veď odvody sa na základe podaného priznania mali jednoznačne meniť. Pracovník Sociálnej poisťovne však argumentoval § 21 ods. 3 zákona o sociálnom poistení:

Povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorej je predĺžená lehota na podanie daňového priznania podľa osobitného predpisu,43) vzniká od 1. októbra kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý jej príjem uvedený v § 3 ods. 1 písm. b) a ods. 2 a 3 bol vyšší ako 12-násobok vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5, a zaniká 30. septembra kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý jej príjem uvedený v § 3 ods. 1 písm. b) a ods. 2 a 3 nebol vyšší ako 12-násobok vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5.

Inak povedané: nezáleží na tom, že aj napriek tomu, že ste si lehotu na podanie priznania predĺžili, ste ho podali v riadnom marcovom termíne. Lehota bola predĺžená do júna a odvody sa teda – v zmysle uvedeného menia až od októbra. V prospech či neprospech daného podnikateľa.

Daňové priznanie si teda odložte iba v prípade, ak sa to – najmä vzhľadom na odvody – skutočne zíde.
Dajte si na toto pozor ;)

 

Celá séria “Odloženie daňového priznania”:

 

Odklad resp. predĺženie lehoty na podanie daňového priznania – ako na to?

Odloženie daňového priznania a odvody

Odloženie daňového priznania skutočne odloží aj odvody. Neurobte však túto hlúpu chybu

“Príjmy zo zdrojov v zahraničí” a odklad daňového priznania. Je to inak, ako sme si mysleli

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, konzultant, autor a bloger so záľúbou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s internetovými podnikateľmi a chlapíkmi z oblasti IT.

10 komentárov k “Odloženie daňového priznania skutočne odloží aj odvody. Neurobte však túto hlúpu chybu”

  1. Dobrý deň,

    chcela by som sa poradiť, čo v prípade, že je daňové priznanie už podané “elektronicky” no chýbajú peniaze na úhradu dane. Je možné podať Oznámenie o predĺženie podania daňového priznania aj v tomto prípade, aby sme získali čas na úhradu dane? Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedať
  2. Výborný článok :-) nielen poučil, ale i pobavil….tak čo už…človek sa učí na vlastných chybách aj keď občas do smiechu dvakrát nie je :-)…všetci to asi poznáme v tomto fachu..

    Odpovedať
  3. Mimo odvodov, ale podobne k odkladu – tiez pozor na vratenie/vyplatenie danoveho preplatku/bonusu – s odkladom do konca juna som podala DP v aprili a danovnik musel cakat na uplynutie lehoty odkladu, aby mu bol danovy bonus vyplateny – realne sa dostal k € az koncom jula.

    Odpovedať
  4. Pán Furmaník, opäť fantastický článok. Inštitút odloženého daňového priznania z rovnakých dôvodov ako vy odporúčam aj ja mojim klientom, ale nad hrozbou uvedenou v článku som sa nikdy nezamyslela. ĎAKUJEM

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This