Používate licenčnú zmluvu? Pozor: v r. 2016 vám pribudne zas trochu papierovania

Licenčná autorská zmluva je v riešení zdaňovania – a hlavne “zodvodňovania” príjmov fyzických osôb – hitom. Z pasívnych autorských príjmov sa totiž neplatia odvody a preto slúži často ako nápaditý spôsob vyplácania si bežného príjmu z vlastnej eseročky, ktorý by inak bol celkom “drahý”. V r. 2015 karty zamiešalo transferové oceňovanie, ktoré sa na obchody medzi spoločníkom a jeho eseročkou vzťahuje (máte ho niekto vypracované?). Od r. 2016 pribudlo autorom a používateľom ich diel zas čosi nové – v podstate však nič strašné, len trochu papierov.

Licenčné autorské zmluvy: ešte raz, o čo ide

Predmetom licenčnej autorskej zmluvy je vzťah medzi autorom, ktorý vytvorí konkrétne dielo (napr. softvér, kurz, fotografie či eBook) a inému subjektu poskytne právo na používanie tohto diela na ďalší predaj či iné biznis účely. Napr. dizajnér vytvorí webovú šablónu, ktorú poskytne inej firme na to, aby prostredníctvom nej vytvárala webstránky pre svojich klientov. Za toto právo vypláca daná firma (používateľ diela) autorovi napr. mesačnú odmenu. Táto odmena ide vyplácateľovi do daňových nákladov. Autorovi zas do zdaniteľných príjmov – výhodou však je, že pasívne príjmy autorov (čiže príjmy za použitie diela) nepodliehajú odvodom ani zdravotným ani sociálnym a v daňovom priznaní si autor navyše môže uplatniť paušálne (a dokonca aj reálne, ak ich má) výdavky.

Tento model sa okrem takéhoto nezávislého vzťahu “autor vs. iná firma” používa aj vo vzťahu “spoločník vs. jeho eseročka”, prípadne “zamestnanec vs jeho zamestnávateľ”. Vyplácanie podielov na zisku z eseročky totiž podlieha odvodom a rovnako aj vyplácanie bežnej mesačnej mzdy – licenčná zmluva ich dokáže ušetriť. Na druhej strane, ak ide o závislý vzťah medzi spoločníkom a jeho eseročkou, vstupuje do hry nešťastné transferové oceňovanie – tj licenčná odmena musí mať dokázateľne trhovú cenu a “dokázateľne” znamená rozsiahlu dokumentáciu, ktorá mne osobne robí vrásky.

6079019906_5187c49bb7_b

A teraz povinnosť navyše: zrážková daň

Každý, kto vypláca licenčnú či inú autorskú odmenu autorovi – teda aj ako eseročka “sám sebe” či zamestnancovi – má 2 možnosti:

  1. (prioritná) odmenu zdaní už pri zdroji zrážkou. Tj zo sumy odmeny zrazí 19% (a ideálne aj 2% do umeleckých fondov) a odvedie ich štátu, autor dostane iba 79%. Výhodou pre autora je jednoduchý život: s danou sumou už nemusí robiť nič. Ani podávať daňové priznanie (z tohto titulu), ani platiť sociálne odvody a rovnako ani zdravotné (zdravotne poistený však z nejakého titulu musí byť, napr. ako samoplatiteľ)
  2. alebo sa s autorom dohodne, že si odmenu vysporiada autor sám. A to spôsobom, akým to robil doteraz: daňové priznanie a paušálne výdavky, odmena samozrejme bez platenia odvodov.

To, ktorú možnosť si vybrať, závisí od situácie. Autorom s aktívnymi príjmami, ktoré podliehajú odvodom (teda nie s príjmami z licencie) môže byť často výhodná možnosť č. 1 – z príjmu prídu o 19% a to je všetko: žiadne daňové priznanie a žiadne odvody. No s autormi, ktorý používajú licenčnú zmluvu napr. vo vlastnej firme, je to tak “pol na pol”: zdanením zrážkou nemusia riešiť daňové priznanie, no ak ho zas podajú, tak za určitých okolností zaplatia štátu o čosi menej. 19% z príjmu po uplatnení paušálnych výdavkov je určite menej ako 19% z celého príjmu.

Papierovačkou navyše je v prvom prípade administratíva pri zrážaní – vyplácateľ musí po skončení každého mesiaca zrazenú daň nielen odviesť štátu, ale podať aj samostatné oznámenie o tejto zrážke.
V druhom prípade – teda ak sa firma zrážania zbaví – však túto skutočnosť (teda dohodu medzi ním a autorom o nezrážaní) musí oznámiť daňovému úradu. A to do konca kalendárneho mesiaca po skončení roka, v ktorom bola daná dohoda uzavretá. Teda inak povedané: aj firmy, ktoré licenčné odmeny vyplácajú , musia fakt, že si autor vysporiada odmenu sám, oznámiť daňovému úradu. Túto povinnosť si stačí splniť až do 31. januára roka nasledujúceho po uzatvorení dohody – a keďže v praxi býva samotná dohoda súčasťou predmetnej autorskej zmluvy, tak roka nasledujúceho po uzatvorení zmluvy. Ale lepšie bude asi zbaviť sa toho čím skôr.

Ďakujem za každý podnetný komentár

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

40 komentárov k “Používate licenčnú zmluvu? Pozor: v r. 2016 vám pribudne zas trochu papierovania”

  1. Dobrý deň, pracujem na licenčnú zmluvu popri škole – daň som si zrážať nedávala, takže si v marci podávam daňové priznanie. Budem platiť dane, i keď som študent? Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedať
    • Všetko závisí od… viacerých skutočností, tak trochu nad rozsah diskusie :) Principiálne platíte dane, ak Vaše príjmy za rok 2017 sú vyššie ako 1 901,67 EUR.

      Odpovedať
  2. Dobry den, momentalne som vedena na urade prace a dostala som pracovnu ponuku (fotografovanie) a kedze este nemam vlastnu zivnost,objednavatel mi vystavil zmluvu o vytvoreni diela a licencnu zmluvu a neviem ci som povinna uvedomit o tom urad prace. Zatial to bola len jednorazova spolupraca ale zmluva je na dobu neurcitu takze je mozna dalsia. Viete mi prosim poradit? Dakujem

    Odpovedať
    • Presne Vám povie samotný Úrad práce, no Vy im tuším musíte odniesť potvrdenie o príjme po skončení každého mesiaca. A hlavne: občan evidovaný na Úrade práce môže aktuálne (od mája 2017) dosahovať iba príjmy z dohôd o vykonaní práce a aj tie sú oslobodené – iné príjmy, napr. živnosť či autorská činnosť, mať nemôžete.

      Odpovedať
        • Presne toto sa tento týždeň stalo mojej sestre. Ako študent si privyrábala písaním článkov, kde mala uzavretú licenčnú zmluvu o autorskej činnosti. Dňom ukončenia štátnic prestala byť študentom, išla sa zaevidovať na ÚSPVaR, všetko bolo OK. Po mesiaci im priniesla danú licenčnú zmluvu. Oni ju vyradili z evidencie + si musí doplatiť zdravotku za daný čas ako bola v podstate nezamestnaná. Podotýkam, že mesačný príjem “brigády” bol cca 30 E. Samozrejme predtým ju na tieto veci na USPVaR nikto neupozornil – ved načo :D

          Odpovedať
          • Sedí to. Nuž, oni ju mohli, no aj nemuseli upozorniť – znalosť zákonov je predovšetkým vec nás a v náš prospech.

  3. Dobrý deň, mám príjem z licencnej zmluvy napr. 2000eur meacne, pri podani danoveho priznania sa prijem delí na aktivny 19% a pasivny 81%.teda danové priznanie podavám z aktivnych prijmov? cize uvadzam tam iba hodnoty 2000 x 12 mesiacov a z toho 19% uvediem ako moj zdanitelny prijem? jem ito nejasne, vopred dakujem za pomoc

    Odpovedať
    • Nuž ak neboli zdanené zrážkou pri zdroji, tak v daňovom priznaní zdaňujete obe – no v samostatných riadkoch. Čo znamená výhodu, tj možnosť uplatniť si paušálne výdavky 2x :)

      Odpovedať
  4. Dobry deň,prosím mohli by ste mi poradiť či môžem požiadať o vrátenie zrážkovej dane 19%ktoru mi strhli v roku 2016 bez môjho súhlasu .Pre mna by bolo výhodné

    Odpovedať
  5. Dobry den, poprosim poradte mi, oznamovacia povinnost pravnickej osoby (OZ) na danovom urad vyplyva aj zo Zmluvy o dielo podla Obc.Z.z do sumy 500 eur ?Dakujem pekne

    Odpovedať
  6. Dobry vecer, za rok 2016 mame podpisanu jednu licencnu zmluvu za vystupenie umelca v hodnote 200€. V celej zmluve sa nehovori nic o zdaneni, ako prosim postupovat? Dakujem za odpoved.

    Odpovedať
      • Co presne je v nej podstatne, prosim? je uzatvorena podla par. 40 a 71 zakona č. 618/2003 Z.z. Autorsky zakon…je pisana na meno kapely, nikto nie je spomenuty menovite, sme amateri…
        Dakujem

        Odpovedať
      • Co presne je v nej podstatne, prosim? Je uzatvorena podla par. 40 a 71 zakona c. 618/2003 Zz Autorsky zakon… je pisana na meno kapely, nikto nie je spomenuty menovite, sme amateri…
        Dakujem

        Odpovedať
        • čo znamená meno kapely? Je to občianske združenie alebo eseročka alebo iný subjekt? minimálne to je základná otázka a ostatné sa uvidí až potom

          Odpovedať
          • no my nie sme nikde registrovany, sme len amaterska kapela, doteraz ked sme hravali, bola zmluva vystavena na konkretneho cloveka, ktory si to zahrnul do DP FO ako ostatny prijem…

  7. Dobrý deň. Som študentkou VŠ a počas 3 mesiacov budem robiť korektúry článkov v novinách. Mám však z tých informáciách zmätok. Dali mi podpísať autorskú zmluvu bez zdanenia príjmu a potom za mnou prišli, aby som podpísala autorskú zmluvu so zdanením príjmov, ale bez Vyhlásenia na nezdaniteľnú čiastku, vraj by som v prvom prípade musela platiť odvody a nahlásiť sa na DÚ ako SZČO. Volala som na daňový a tam mi povedali, že pri autorskej zmluve bez zdanenia príjmu som povinná sa zaregistrovať u nich (nie však ako SZČO, ale iba na základe DIČ) a potom podať daňové priznanie v ktorom si odpočítam 40% nákladov paušál a ešte od základu dane nezdaniteľnú časť. Pri zmluve so zdanením príjmov mi vraj majú dať podpísať i tlačivo na nezdaniteľnú časť ZD (ktoré mi však nedali.). Nie je mi to teda jasné s tou nezdaniteľnou čiastkou a povinnosť odvodov však ani v jednom prípade snáď nemám, či? Môj príjem bude mesačne predstavovať cca 400-450 EUR.Vopred ďakujem za rýchlu odpoveď.

    Odpovedať
    • Na daňovom Vám povedali dobre (nezdaniteľná časť Vám patrí iba pri aktívnych príjmoch, čo korektúry sú). OK, teraz máte príjem ako autor so zdanením príjmu zrážkovou daňou – čiže tento príjem neuvádzate v daňovom priznaní a zdanením zrážkou je vysporiadaný, rovnako z neho neplatíte odvody (keďže neprejde cez daňové priznanie). Nezdaniteľná časť sa v tomto prípade neuplatňuje vôbec.

      Odpovedať
      • Ale keďže nechcem platiť 19% z hrubého príjmu, tak je pre mňa oveľa výhodnejší prvý spôsob. Nakoľko ak môj hrubý príjem nepresiahne 5290 EUR ročne, tak mi po uplatnení 40% nákladov a nezdaniteľnej čiastky, vyjde základ dane 0, tým pádom neplatím zdravotné a ani sociálne poistenie keďže môj príjem nepresiahol hraničný príjem. A tak môj hrubý príjem bude aj čistým. Je to správne?

        Odpovedať
        • Väčšina je, ak teda nemáte aj iné príjmy: sociálne odvody však pri príjme 5290 EUR platiť budete – teda až od júla budúceho roka.

          Odpovedať
          • Tak mne povedali, že to je hraničný príjem a až po jeho prekročení sa platia odvody (áno, od júla budúceho roka)

          • Pardon, od budúceho roka sa sociálne odvody platia naozaj od 5292 EUR – do tejto sumy nie.

  8. Ahoj, ďakujem za prierez informácií, mám však otázku práve k trnasferovému oceňovaniu:
    Blízka osoba (sestra kupuje od brata) tovar za výhodnú cenu, vyžaduje si tento vzťah písomnú zmluvu, a áno akú, prosím o radu.
    Ďakujem

    Odpovedať
    • Otázka nie je ani tak k transferovému oceňovaniu, ako ku dokladom a účtovníctvu: každá cena a každý obchod by mal byť zachytený zmluvou, tá je účtovným aj daňovým dokladom.

      Odpovedať
  9. Dakujem za (dalsi) clanok, ktory sa ma tyka ;)
    Tyka sa ma zrazkova dan nejakym sposobom, ak poskytnem licencie na pouzivanie fotografickych diel povedzme 50-tim klientom rocne? Klienti su takmer vylucne fyzicke osoby, takze ta prioritna moznost zrejme nepripada do uvahy. Druha moznost je identicka s tym, co som robil doteraz… Prijem – pausalne vydavky – danovy bonus (deti), zaplatena dan. Odvody do ZP aj SP mi odchadzaju zo zamestnaneckeho pomeru.
    V mojom pripade teda nic nove. Alebo sa mylim?
    Dakujem!

    Odpovedať
  10. Dobrý deň, mám jednu otázočku. Ak licenčnú zmluvu uzavrie v roku 2016 študetka (ktorá nikde inde nebrigáduje na dohodu), musí si podávať v roku 2017 daňové priznanie z tejto licenčnej zmluvy a odviesť daň? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedať
      • Nie, nepredpokladám, že príjem presiahne Vami spomínanú sumu. To teda znamená, že daňové priznanie podať nemusím a ani odviesť daň. Ďakujem veľmi pekne za radu a želám pekný večer!

        Odpovedať
  11. Dobry den,
    uvadzate ze ak bola dohoda medzi sro a autorom o nezrážaní uzatvorena musí oznámiť daňovému úradu do 15 dní po skončení roka, v ktorom bola daná dohoda uzavretá. Toto plati aj pre rok 2015? Teda v roku 2015 uzatvorena dohoda a v tomto roku je potrebne podat oznamenie? Alebo je to platne az pre nasledujuci rok? Dakujem.

    Odpovedať
    • that is the question ;) mne logicky vyplýva len to, že ak bola prioritná povinnosť zrážať daň pri zdroji zo všetkých autorských odmien vrátane povinnosti písomne oznámiť dohodu “ak nie” vnesená do zákona účinného pre rok 2016, tak to platí len pre dohody o nezrazení dane uzatvorené v r. 2016. Inak povedané: dohodu o nezrazení dane môžete (musíte) uzatvoriť až v r. 2016, tak aj vtedy oznamujete.

      Odpovedať
  12. Dobry den, chcem sa opytat, co musi splnat szco aby mohol uzaviet licencnu zmluvu na pouzivanie aplikacie ktoru on vytvoril? musi mat nejaku specificku zivnost, resp. musi tuto licenciu niekde registrovat? Dakujem!

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This