Súhrnný výkaz a daňové priznanie: 2 základné výkazy pre platiteľov DPH

Platitelia DPH a často aj tzv. čiastoční platitelia DPH komunikujú ohľadne svojich údajov s daňovým úradom najmä prostredníctvom 2 základných výkazov:

Daňové priznanie k DPH

 

  • platitelia DPH ho podávajú vždy k 25. dňu za predchádzajúci ukončený kalendárny mesiac či štvrťrok  (v závislosti od toho, či ide o mesačných alebo štvrťročných platiteľov). V rovnakom termíne je splatná aj vlastná daňová povinnosť DPH vyčíslená v tomto priznaní. Platitelia DPH ho podávajú v každom prípade – teda aj prázdne, čiže aj v prípade ak neuskutočnili žiadny zdaniteľný obchod či si neuplatnili nárok na odpočítanie DPH.
  • čiastoční platitelia DPH – tj osoby registrované v zmysle § 7a zákona o DPH – ho podávajú iba za mesiace, v ktorom nakúpili službu od dodávateľa z inej krajiny EÚ a sú povinný platiť DPH z nákupu a sumy tejto služby (napr. Facebook reklame či Google Adwords). Títo podnikatelia neplatia DPH zo zdaniteľných obchodov, ale iba z nákupu – služieb, prípade (po dobrovoľnom rozhodnutí) z tovaru. Na rozdiel od plnohodnotných platiteľov DPH z predchádzajúceho bodu ho podávajú iba v mesiacoch, v ktorých DPH povinní platiť sú, inak nepodávajú nič, ani prázdne tlačivo. No podávajú ho zásadne mesačne, nikdy nie štvrťročne.

 

Súhrnný výkaz k DPH

 

Súhrnný výkaz podávajú obe spomínané typy podnikateľov registrovaných pre DPH za mesiac alebo štvrťrok, v ktorom dodali tovar alebo službu, pri ktorých nie sú povinní platiť DPH oni, ale odberateľ (európsky systém prenosu daňovej povinnosti na miesto spotreby). Situácií, kvôli ktorým treba súhrnný výkaz podávať, je viac, základným orientačným prvkom je však dodanie odberateľovi z iného štátu EÚ. Výkaz slúži na kontrolu európskych firiem a ich povinnosti správneho zdaňovania cezhraničných dodávok.

 

Platitelia DPH podávajú súhrnný výkaz mesačne alebo štvrťročne, v závislosti od hodnoty dodaných tovarov a služieb. Čiastoční platitelia DPH podávajú súhrnný výkaz iba štvrťročne a týka sa – rovnako ako ich registračná povinnosť – iba služieb.

 

Súhrnný výkaz sa podáva už do 25. dňa po skončení obdobia, ktorého sa týka.

 

Súhrnný výkaz stačí podať, teda na jeho základe sa nič neplatí – ani DPH ani iná daň.

 

Aktualizácia pre rok 2014: plnohodnotnému platiteľovi DPH pribudol ďalší výkaz – kontrolný výkaz. Aktualizovaný rozdiel medzi všetkými 3 výkazmi tu.

 

PRE DALŠIE TIPY O SÚHRNNOM VÝKAZE, DPH, INTERNETOVOM PODNIKANÍ A FINANCIÁCH NEVÁHAJ A OSTAŇ V KONTAKTE

 

Podrobnejšie k téme:

Ako na daňové priznanie k DPH – ľudskou rečou (ucelený návod pre platiteľov DPH)

eBook “Podnikateľ registrovaný pre DPH podľa § 7a zákona o DPH – ako na to, ľudskou rečou” (ucelený návod pre podnikateľov registrovaných podľa § 7a zákona o DPH)

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

15 komentárov k “Súhrnný výkaz a daňové priznanie: 2 základné výkazy pre platiteľov DPH”

  1. Podľa §19 ods. 4 prijatím platby pred dodaním tovaru a služby vzniká daňová povinnosť. Finančná správa informuje, že prijatá platba pred dodaním služby sa do súhrnného výkazu uvádza. Avšak nikde nie je uvedené, či aj prijatá platba pred dodaním tovaru ide tiež do súhrnného výkazu. V § 80 ods. 6 – do súhrnného výkazu sa uvádza hodnota dodaných tovarov /okrem iného/ v období, kedy vznikla daňová povinnosť. Daňová povinnosť podľa § 19 ods. 4 je prijatím platby pred dodaním tovaru. Uvažujem správne, že aj platba prijatá pred dodaním tovaru sa uvádza do súhrnného výkazu v období, kedy sa platba prijala?

    Odpovedať
    • Máte pravdu, v metodickom pokyne to uvedené nie je. Podľa mňa uvažujete správne, len sa mi čosi marí, že som kedysi kdesi čítal, že pri tovare je to – ako teda väčšinou v prípade DPH – inak :)

      Odpovedať
  2. chcem sa spýtať, szčo,neplatca dph ak vykonáva služby ako prípravné stavebné práce, znalecké posudky na stavby pre českú sro, platcu dph nemusí sa registrovať podľa par 7a o dph a ani nemusí podávať súhnné výkazy. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedať
  3. Dobrý deň, ďakujem za článok aj za ostatné užitočné rady :)
    Mám problém so súhrnný výkazom: nie som platcom DPH, ale mám registráciu pre DPH kvôli možnosti dodania služby do krajiny EÚ. Vyfaktúrovala som klientkez EÚ, ktorá má živnosť ale nie je platcom DPH. Mám v takomto prípade podávať súhrnný výkaz? Bez IČ DPH prijímateľa služby sa súhrnný výkaz nedá odoslať a klientka IČ DPH nemá.. Neviem ako v takomto prípade postupovať.

    Odpovedať
    • Klientka by sa podľa všetkého mala registrovať DPH. Zatiaľ však túto dodávku neuvádzajte – ak nemáte informácie o IČ DPH odberateľa, na účely stanovenia miesta dodania služby ho považujte za nezdaniteľnú osobu. Miesto dodania sa určí podľa § 15 ods. 2 zákona o DPH a je ním SR ako krajina dodávateľa. Pre Vás ako neplatiteľa DPH to znamená, že Vám dodávka vstupuje do obratu pre povinnú registráciu za platiteľa DPH.

      Odpovedať
  4. Mohla by som sa spýtať? Keď mám fakturu z EÚ na tovar – musím ju uviesť do samozdanenia ešte v ten istý mesiac ako bolo dodanie tovaru? Keď príde faktura neskôr – je nutné podať dodatočné daňové priznanie alebo fa môžem dať do samozdanenia aj ďalší mesiac?? Díky za odpoveď.

    Odpovedať
    • Závisí od dátumu vyhotovenia faktúry od dodávateľa.
      Za ten istý mesiac je uvádzate, ak aj v danom mesiaci bola vyhotovená faktúra dodávateľom.
      Ak bola vyhotovená v ďalšom mesiaci alebo neprišla vôbec, tak dáte samozdanenie do nasledujúceho mesiaca. Pravidlo je uvedené v § 20 ods. 1 zákona o DPH

      Odpovedať
  5. Dobrý deň,
    prosila by som o Váš názor :
    Živnostník, neplatiteľ DPH, vykonáva prácu v Nemecku pre nemeckú firmu (testovanie, kontrola materiálu). Faktúru ale vystavuje pre slovenskú firmu ,ktorá mu túto prácu sprostredkovala. Je povinný sa tento živnostník registrovať a podávať  súhrnný výkaz ?
    Ďakujem Vám za Vašu odpoveď a aj za Vaše zrozumiteľné príspevky.
    Vďaka.
    Jana

    Odpovedať
    • Služby poskytované do EÚ – a najmä tá, o ktorej píšete – sú také zložité, že na Vašom mieste by som zaslal presný písomný dopyt na DRSR so žiadosťou o stanovisko. “Testovanie, kontrola materiálu” – ideálne by bolo presne rozviesť, čo to znamená. 
      Nuž ale môj výklad podľa pravidiel zákona o DPH: slovenský podnikateľ, neplatiteľ DPH, je povinný sa registrovať pre DPH v zmysle § 7a, ak poskytol službu, ktorej  miesto dodania sa určí v zmysle § 15 ods. 1 a je ním iný štát EÚ a zároveň osobou platiť DPH je odberateľ. Miesto dodania služby sa v zmysle § 15 ods. 1 zákona o DPH určuje v prípade poskytnutia služby odberateľovi-podnikateľovi. Teda ak slovenský podnikateľ dodáva službu slovenskému podnikateľovi, nie je podľa mňa sa povinný registrovať pre DPH a teda ani podávať súhrnný výkaz.

      Odpovedať
  6. Len by som chcel poopraviť, v daňovom priznaní k DPH (pri nákupe služby z členskej krajiny EÚ) je ako príklad spomenutý Google Adsense. Netýka sa to však služby Google Adsense ale Google Adwords. Pri Google Adsense sa podáva súhrnný výkaz k DPH. 

    Google Adwords – kupujem službu (reklamu) – podávam daňové priznanie k DPH.
    Google Adsense – poskytujem službu (reklamnú plochu na webe) – podávam súhrnný výkaz k DPH. Opravte ma ak sa mýlim.

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This