Google Adsense a DPH: ak chceš zarábať, musíš sa registrovať

Google reklama či iná kontextová “kliková” reklama je úžasný vynález internetovej doby, ktorý umožňuje propagáciu aj malým firmám s nízkym rozpočtom na reklamu. Zároveň ide o rozšírený spôsob, ako monetarizovať obsah zaujímavých webových magazínov a blogov. Autori a blogeri, ktorí už takúto reklamu publikujú, ňou však menia svoje postavenie voči DPH a získavajú nové povinnosti.

Google Adsense či Google Adwords je poskytnutím služby

 

Predpokladajme teda, že majiteľ webu – či už je to živnostník alebo spoločnosť – je neplatiteľom DPH. (O platiteľoch nižšie).

 

Reklama na Googli – či už Adwords alebo Adsense – je službou. Na jednej strane je poskytovateľ – čiže ten, kto má navštevovaný web alebo blog a umiestni na ňom reklamu od Google. Poskytuje teda reklamnú službu. Na druhej strane je prijímateľ – teda spoločnosť Google Ireland. Google je ten, kto za službu platí.

 

Ak si slovenská firma chce na navštevovaných weboch umiestniť reklamu  na svoje produkty, pohľad je opačný. Slovenská firma je prijímateľ reklamnej služby, Google je poskytovateľ. Google prijíma peniaze od slovenskej firmy. A to aj napriek tomu, že Google je v podstate sprostredkovateľom – vzťah, ktorý zaujíma nás aj DPH, vzniká stále medzi firmou a spoločnosťou Google.

Povinnosti majiteľa webu

 

Poskytovateľ reklamného priestoru v rámci Google Adsense (či prípadne inej podobnej služby poskytovanej firme sídliacej v inej krajine EÚ) je povinný:
  1. pred začatím poskytovania sa zaregistrovať na svojom daňovom úrade – nie však ako platiteľ DPH, ale ako “osoba registrovaná v zmysle § 7a zákona o DPH”. Ešte raz zvýrazňujem: ešte pred umiestnením reklamy na svojom webe
  2. za každý štvrťrok, v ktorom obdržal príjem od spoločnosti z inej krajiny EÚ (teda napr. Google Ireland) podávať daňovému úradu tzv. “súhrnný výkaz” a to elektronicky. Súhrnný výkaz sa podáva do 25-eho dňa nasledujúceho mesiacaPríklad: Súhrnný výkaz za I. kvartál 2019 (január až marec 2019) sa podáva do 25. apríla 2019.
  3. po každom pripísaní peňazí vyhotoviť faktúru danej spoločnosti, v ktorej uvedie svoje údaje vrátane svojho IČ DPH, údaje svojho odberateľa vrátane IČ DPH, fakturovanú sumu za poskytnutú službu (teda svoj príjem z reklamy) a klauzulku o tom, že dodanie je oslobodené od dane a DPH platí prijímateľ. Plus ostatné náležitosti. A to aj v prípade, že to znie absurdne – Google vaša faktúra nezaujíma a chce ju vidieť len daňový úrad. Ako správne vystaviť faktúru?
  4. ak tento podnikateľ/bloger zároveň využije PPC reklamu ako objednávateľ (teda ju nakúpi), musí podať daňové priznanie k DPH a okrem ceny za reklamu zaplatiť aj DPH slovenskému daňovému úradu. Dodávateľ z inej krajiny by totiž ešte pred dodaním tovaru mal zistiť, že máte IČ DPH a službu vám vyfakturuje bez DPH. DPH si musíte sami vypočítať, podať daňové priznanie za daný mesiac a DPH zaplatiť. Uvedený postup sa týka väčšiny využitých služieb – teda objednania reklamy z Google, Facebooku či akejkoľvek inej služby, pre ktorú neplatí výnimka v zákone o DPH. Tento postup nepoužijete jedine v prípade, ak službu kúpite na súkromné účely, teda nie za účelom podnikania. V tom prípade by Vám mali službu vyfakturovať v cene vrátane DPH. Samozrejme, mnohé služby Vám dávajú na výber – stačí zakliknúť, či reklamu využívate na súkromné účely alebo biznis. Pre pokoj duše je potrebné správne uviesť pravdu a podľa toho postupovať ďalej.
  5. ak okrem reklamy Google Adsense a podobných príjmov zároveň nakúpi tovar od platiteľa DPH z inej krajiny EÚ, musí podať daňové priznanie k DPH a zaplatiť DPH daňovému úradu. Postupjúc rovnako ako v predchádzajúcom bode. Teda nejde len o službu, ale aj o tovar: automobil, počítač, všetko hmotné.
  6. musí v rámci svojho účtovníctva – čo v prípade, ak je vedené kvalitne a hlavne počítačovo, nie je problém – viesť niekoľko evidencií.
  • evidencia o poskytnutých službách, pri ktorých neplatil DPH a ktoré uviedol v súhrnom výkaze – teda Google Adsense a iné poskytnuté služby, spadajúce pod túto definíciu,
  • evidencia o službách, ktoré pre zmenu prijal a bol rovnako povinný zaplatiť DPH – opačný príklad, teda najmä Google Adwords či nakúpená Facebook reklama
  • evidencia o prípadných nákupoch tovaru, pri ktorých musel platiť DPH – viď bod 5

Čo poskytovateľ reklamy v v rámci Google Adsense nemusí:

 

  1. nemusí podávať daňové priznanie, ak neprijal žiadnu službu či nenakúpil tovar od firmy z inej krajiny EÚ
  2. v týchto prípadoch nemusí ani platiť DPH
  3. podľa môjho názoru nemusí viesť účtovníctvo. Postačia mu paušálne výdavky – teda ak je živnostníkom resp. SZČO. Zdôrazňujem “podľa môjho názoru”, pretože zákon o DPH ani zákon o dani z príjmov tento rozpor nerieši. Zákon o dani z príjmov hovorí iba, že SZČO môže viesť paušálne výdavky, ak nie je platiteľom DPH alebo je platiteľom iba časť roka. Osoba registrovaná podľa § 7a zákona o DPH však nie je platiteľom DPH. Teda z uvedeného mi vychádza, že v paušálnych výdavkoch a zjednodušenej evidencii môže SZČO registrovaný podľa § 7a zákona o DPH pokračovať bez problémov.

 

Čo poskytovateľ reklamy v v rámci Google Adsense môže:

  • môže sa zaregistrovať ako plnohodnotný platiteľ DPH

Aký by bol rozdiel, keby si takýto podnikateľ, registrovaný podľa § 7a zmenil registráciu na plnohodnotného platiteľa DPH?

 

  • platiteľ DPH je povinný z každej poskytnutej služby či predaného tovaru (predovšetkým v SR) fakturovať s DPH. Jeho pôvodná cena (ako neplatiteľa DPH) bude po novom (teda ako platiteľa DPH) obsahovať základ DPH a samotnú DPH. DPH patrí štátu, jeho výnosom je iba základ DPH.

 

Príklad
Cena neplatiteľa DPH za 1 konzuláciu je 100 EUR.
Ak sa tento neplatiteľ zaregistruje ako plnohodnotný platiteľ DPH, cena za 1 konzultáciu bude
100 EUR = základ DPH 83,33 EUR + DPH 16,67 EUR. Tržbou v tomto prípade je 83,33 EUR.
alebo bude účtovať sumu a k nej pripočíta DPH, teda:
120 EUR = základ DPH 100 + DPH 20 EUR. Tržbou v tomto prípade je 100 EUR.

 

  • môže si odpočítať DPH z tovaru a služby, ktoré nakúpil a použil na všetko to, z čoho DPH zaplatil.
  • ak bol povinný platiť DPH z nákupu tovaru či služby od firmy z krajiny EÚ (vyššiespomenuté samozdanenie), tak túto DPH si môže zároveň odpočítať. Jeho výsledným vzťahom k štátu z tejto transakcie tak bude nula.

 

Stať sa plnohodnotným platiteľom DPH je výhodné najmä pre podnikateľov, zaoberajúcich sa výrobou a obchodom. Nevhodné pre tých, ktorí poskytujú prevažne služby.

Zrušenie registrácie osoby registrovanej podľa § 7a 

 

Podnikateľ registrovaný podľa § 7a je povinný požiadať o zrušenie registrácie, ak prestane vykonávať ekonomickú činnosť – teda zruší živnosť či sa vymaže z OR. Osobne som sa už stretol aj s tým, že správkyňa poradila podnikateľovi podať žiadosť o zrušenie, keďže iba skončil poskytovanie služieb do EÚ.

 

Nabudúce sa na PPC reklamu pozrieme z opačného pohľadu – teda Google Adwords, zadávateľ reklamy a DPH.

 

Zdá sa Vám to komplikované? Áno, služby medzi firmami z rôznych krajín EÚ vo vzťahu k DPH komplikované sú. Vrátane nejasností či doslova dier, ktoré na vás zívajú, keď chcete riešiť konkrétne situácie. Skúsenosti a názory v diskusii. Vopred ďakujem:)

 

Ešte jedna poznámka: v pôvodnom metodickom pokyne z r. 2010 k registrácii v zmysle § 7a bolo uvedené, že podnikateľ/bloger si je povinný samozdaňovať aj kúpu tovaru z inej krajiny EÚ – teda nielen nákup služieb (bod 5 vyššie v článku). V zmysle Nariadenia EÚ č. 282/2011 sa však podnikateľ môže rozhodnúť, či tak urobí alebo nie. Ak teda IČ  DPH dodávateľovi z inej krajiny neoznámi, dodávateľ mu tovar vyfakturuje s cenou vrátane DPH. V opačnom prípade si ho môže samozdaniť.

 

Opačný prípad – nákup reklamy cez Google Adwords či Facebook a DPH pri neplatiteľovi DPH – riešim v samostatnom článku.

A s témou súvisí otázka, či je každé zarábanie doslova pár EUR prostredníctvom Adsense na vlastnom blogu vždy podnikaním alebo nie.

O DPH, službách a prenose daňovej povinnosti v EÚ ešte budem písať, preto ak Ťa téma zaujíma, je to len ďalší z radu dôvodov, prečo ostať v kontakte.

 

Ilustračné foto by potomix ltd. from pexels 

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

77 komentárov k “Google Adsense a DPH: ak chceš zarábať, musíš sa registrovať”

  1. Zdravím.

    Keďže už asi rok v tejto systematike/problematike bádam stále nechápem :) …
    Bol som zamestatný no posledný mesiac som vedený na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie. Cez Adsense som si na youtube pred rokom uploadol pár videi tie mi zarobili behom 2 mesiacov 400€ ktore mi aj prisli no na 4. mesiac fungovania youtube kanalu mi ho blokli tym padom moje zarobky krachli … Vytvoril som si nový učet cez ktorý sami dobre viete ako dlho trvá kým sa k zárobkom dostanete… no vytvoril som / zarobil a došlo mi 900€ po roku dnes mam na účte 2000€ teda až 11.12 tam tolko budem mať :) čo s tým ak si to dám odoslať na raz ?
    A teraz k príkladu. Dajme tomu, že sa nezamestnám tak skoro veď ide zima :) … Mám sa registrovať a zoficialniť to skrz to 7a či ako .. 20.12 si pošlem peniaze a môžem si platiť mesačne zdravotnu a socialku? No v poriadku šak by to nemal byt problem s tých penazi :) ale čo teraz na januar a februar ak realne nič nezarobim ? a to nehovoriac o dalsich mesiacoch … nevravim o odoslani platby ale o tom že realne nič nezarobim to mam z tych 2000€ platiti ostatne mesiace ?… 3 sankcie a youtube kanal zmazany … takže mi to nejde do hlavy…

    Odpovedať
    • Principiálne ak vykonávate sústavnú činnosť za účelom dosiahnutia zisku, mali by ste byť podnikateľom (vrátane všetkých ostatných povinností, ako je napr. toto DPH a pod.). Nepravidelnosť príjmov k podnikaniu patrí

      Odpovedať
  2. Dobrý deň mal by som pár otázok,, mám aktualne živnosť a robim všetko ako je spomenute vyššie, platim danovemu uradu 20% každy mesiac, podava suhrny vykaz každy štvrťrok,,
    Kebyže chcem prejsť na SRO a zmenil by som sa na plnohodnotneho platiteľa dph ako by to vyzeralo?
    Napr za adsense vyplatu dostanem 3000€ ale na facebook reklamy použijem 1500€ +20% .. kedže som plnohodnotný platiteľ mohol by som si tých 20% odpočítať? Ďakujem!

    Odpovedať
    • Adsense výplata – to je vlastne výnos firmy a stále by bol bez DPH. Facebook reklamy – rozumiem tomu tak, že ide o náklad a áno, 20% na výstupe mínus 20% na vstupe je 0, tj nakupovali by ste de facto bez DPH.

      Odpovedať
    • Každú jednu službu si treba preskúmať – čo za firma je na druhej strane, z ktorej je krajiny atď. Etarget je cyperská firma, tj mimo územia DPH – a teda pravidlám pre DPH nepodlieha.

      Odpovedať
      • Ďakujem , teda zárobok môže byť ľubovoľný a keď som fyzická osoba netreba sa nikde prihlasovať ani nic podobné?

        Píšem ho z iného účtu takže patrí to k pán utajený…

        A ten exoclick posiela peniaze na PayPal je šanca ze na to moze niekto prísť keď by boli zárobky cca 1000 eur za mesiac?

        Účet podlieha chráneniu teda ako je možné že ho kontrolujú úrady? Je to bankové tajomstvo..

        A ešte sa chcem spýtať ak si dám firmu juyciads je tuším z Ameriky treba tiež sa niekde hlásiť? Či Amerika je pohoda? Dakujem

        Odpovedať
  3. Dobrý deň,
    takže keby mám blog na blogger.com, ktorý je tiež od Googlu (nie som majiteľ webu) a kanál na Youtube a na obidvoch si zobrazujem reklamy od Googlu Adsense, musím si založiť živnosť alebo s.r.o. a zaregistrovať sa na DPH? Lebo veď tam sa podpisuje nejaká zmluva aj sa pýtajú či je podnik alebo jednotlivec. Ja som z toho zmätená.

    Odpovedať
  4. Ja mam tak trochu suvisiacu otazku – ako su na tom z pohladu dani platby prijate cez Patreon? Vsetci ludia, ktori zarabali na youtube videach pomocou adsense si pomaly ale isto rusia monetizaciu a radsej sa nechaju sponzorovat od svojich divakov cez Patreon

    Odpovedať
    • Patreon nepoznám, vygúglim som, že je to crowdfundingová platforma, teda čosi iné ako biznis. Crowdfunding je na samostatný článok/štúdiu, ktorý mám v todoliste, lebo som o tom (teda zdaňovaní) zatiaľ nič nečítal. Principiálne to vyzerá tak, že ak ide o platbu vopred na budúci produkt, tak sa príjem principiálne zdaňuje, ak však ide o podporu resp. “sponzoring” a daný príspevok je možné považovať za dar, tak ten sa nezdaňuje.

      Odpovedať
      • Vdaka za odpoved. Som dost prekvapeny, ze na Slovensku je to stale dost neznama sluzba, aj ked v podstate kazdy youtube kanal ktory pouziva vo svojich videach copyrightovane materialy pouziva patreon ako zakladny zdroj prijmu, kedze nemoze pouzit adsense. Su mozne 3 rozne druhy “sponzoringu” – prvy je cisto jednorazove poslanie penazi konkretnemu clovekovi, druhe je pravidelne kazdomesacne opakovanie nejakej platby (oblubene su 1 alebo 2 USD), a tretie je v podstate “objednavka na produkt”. Cize ak som to spravne pochopil, prve dve platby by mali byt bez dani a treti typ platby by sa mal zdanit?

        Odpovedať
  5. Dobrý večer. Skúšala som čítať váš článok. Vidím že ste naozajstný odborník v týchto veciach. ale bohužiaľ pre mňa je to španielska dedina. Chcela by som si otvoriť internet obchod s kozmetikou, ktorú budem dovážať z Ruska. Prosím Vás mohol by ste mi vysvetliť prostou ľudskou rečou , čo mám spraviť v tomto prípade. Je to pre mňa nepochopiteľné. Čiže ak si spravím webstranku na google a budem ju používať na obchodné účely tak čo preboha mám robiť s daňovým úradom a nasledovnými mesačnými hláseniami …….. prepáčte ale pripadám si ako posledný debilko. Elena

    Odpovedať
    • Nevadí :) Ideme na to: článok bol o poskytovaní reklamného priestoru blogermi, tj o službách. Vy budete predávať tovar. Potrebujete 1. firmu – tj živnosť alebo eseročku so všetkým, čo k tomu patrí 2. pri kúpe tovaru z Ruska zaplatíte na colnici clo a DPH 3 tovar môžete predávať. Otázka je komu? Ak iba do SR, nevzťahuje sa na Vás nič extra z hľadiska DPH – akurát si musíte sledovať obrat na účely registrácie za platiteľa DPH alebo si ním môžete stať dobrovoľne, ak sa Vám to oplatí.

      Odpovedať
  6. Vďaka za fajn článok :) Vieš pre úplnosť doplniť aj výšky pokút keďže asi viacerý si tu tú povinnosť nesplnili načas (vrátane mňa :) a už počítajú koľko by ich to asi vyšlo :P I keď nerozumiem na čo je dobré viesť tú evidenciu ak štát z toho aj tak nič nemá..

    Odpovedať
  7. Zdravím, rozbieham projekt, že dávam na youtube videá a zobrazuje sa v nich reklama za ktorú youtube platí. Niesom s.r.o. ani živnostník som človek ktorý chodí do práce a na youtube začína pridávať videá za ktorých zobrazenia mi youtube zaplatí. Aká je moja povinnosť čo sa týka daní? Musím ich odvádzať alebo si musím založiť živnosť alebo netreba nič také? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedať
  8. AHOJ Peto, polozim ti otazku jednoducho skus aj tak odpovedat lebo ja pravnik nesom otazka: youtube je spolocnost ja som bloger ja tvorim videa napriklad mam 100 000videni a youtube mi plati za videnia aj za reklamu ktoru mam na svojich videach… ked mi posle peniaze na moj ucet paypal ja neusim zdanit nic lebo ja nepodnikam ja som len tzv zamestnanec youtube a co sa stane teda ked poslu mi vyplatu a ja nezdanim nic ako sa slovensky danovy urad dozvie ze som nezaplatil ked nesom podnikatel a vobec ako bude vediet ze som peniaze dostal? Diky fest za odpoved.

    Odpovedať
  9. Ahoj, Peto, rad by som sa spytal: Ak nie som danovym rezidentom SR, ale v nastaveniach AdSense mam uvedenu adresu trvaleho pobytu v SR a prijimam platby v eurach na ucet v banke v SR, som povinny sa registrovat k DPH na Slovensku, alebo nie?

    Odpovedať
  10. Dobry den, neviem ci som to s DPH pochopil spravne, teraz mam zivnost, registrovany podla 7a dph, no planujem prejst na s.r.o. a prijem pravdepodobne presiahne tu rocnu hranicu 50 000 eur neviem presne kolko to je, kedy sa stavam automaticky platcom DPH, no uctovnik mi vravel ze sa nic nemeni a prijem bude rovnaky a DPH sa platit z toho nebude naviac, ako to teda je? Dakujem

    Odpovedať
    • Možno mal na mysli situáciu, že Ty v podstate poskytuješ len služby do EÚ (teda nie odberateľom zo SR) a pri nich DPH naozaj neplatíš. No platiteľom DPH registrovaný budeš (pozor, nie automaticky, ale musíš sa zaregistrovať sám)
      Samozrejme, to len predpokladám, lebo si svoju situáciu neopísal dostatočne presne :)

      Odpovedať
  11. Skvelý článok.
    Funguje na rovnakom princípe aj booking.com?
    Stačí mi registrácia  v zmysle § 7a zákona o DPH?
    Príklad: ja vlastním webstránku, kde zobrazím ich vyhľadávač, firma je z Holandska.
    Ďakujem.

    Odpovedať
      •  Je to v teoretickej rovine, čiže zatial to nerobím, iba mám v pláne.

        Tak umiestnenim ich vyhľadávača na moj web im poskytujem službu.
        Platia províziu z každej platby, ktorú uskutoční zákazník prichádzajúci z mojej webstránky.

        Odpovedať
  12. ale áno. registrovať sa musí každý, kto dodáva službu, ktorej miesto dodania (určené podľa pravidiel zákona o DPH) sa nachádza v inom štáte EÚ (tj v sídle odberateľa) a odberateľ je zároveň povinný platiť DPH (tj službu si samozdaniť).

    Odpovedať
  13. Vdaka za clanok.  Je tu vsak jeden problem – co ked neviem DPH cislo zakaznika (pripad predaja cez paypal, ked netusim kto to kupil, pripadne ak ma vyplacaju rozne webove sluzby, ktore VAT ID nikde nezverejnuju a na moje prosby on kaslu) – ako podam suhrnny vykaz??

    Dikes

    Odpovedať
    • K tomuto som na trende nasiel dve protichodne informacie:

      “V prípade, že by slovenská firma neobdržala od
      príjemcu služby jeho IČ DPH pridelené v Poľsku, poľskú spoločnosť bude
      považovať za inú ako zdaniteľnú osobu, miesto dodania určí ako územie SR
      a k cene služby uplatní slovenskú DPH.”
      kontra
      “Osoba registrovaná v zmysle §7a nie je platiteľom a nemôže teda k cene služby uplatniť slovenskú DPH.”
      Takze babo rad! :)

      Odpovedať
    • Tých problémov je tu viac:) Ale tento už bol vyriešený, i keď nie priamo v zákone: ak Ti odberateľ neposkytne IČ DPH, považuješ ho za nezdaniteľnú osobu a miestom dodania služby je SR. Službu teda so súhrnného výkazu neuvádzaš. Rovnako však neplatíš DPH ani Ty, keďže nie si platiteľom DPH, ale “iba” “osobou registrovanou v zmysle § 7a zákona o DPH”.
      K uvedenému mám k dispozícii stanovisko DRSR. Obe vety, ktoré cituješ, sú v podstate správne, no bohvie z akého kontextu si ich vytrhol, resp. dokopy zmysel na prvý pohľad určite nedávajú. No na druhý už áno:)

      Odpovedať
      •  tak tymto som uz definitivne dopleteny :D
        takze co ak mam napriklad na PayPal prijem len od firiem/ludi z USA (kde vat vlastne ani an federalnej urovni nemaju…) – zaregistrujem sa v zmysle § 7a a nasledne do reportov pisem co – ze som nemal ziaden prijem? Hoci na vypisoch uctu mi budu pribudat peniaze? 

        Odpovedať
        •  este zareagujem sam na seba, lebo sedim a premyslam tuho
          napisal si “ak Ti odberateľ neposkytne IČ DPH, považuješ ho za nezdaniteľnú osobu a miestom dodania služby je SR.” cize ak mam  zahranicny prijem, ale vsetko je to od subjektov, ktore nemaju/neuviedli VAT ID, tak sa vlastne registrovat teda ani nemusim…?

          Odpovedať
        • skúsime inak:) 
          predávaš služby odberateľom z USA, odberateľom-firmám z EÚ, ktorí Ti poskytli IČ DPH a odberateľom bez IČ DPH z EÚ (buď sú to súkromné osoby alebo IČ DPH neposkytli). Odberateľov z USA do súhrnného výkazu neuvádzaš, odberateľov z EÚ bez IČ DPH neuvádzaš. Do výkazu uvádzaš len odberateľov z EÚ, ktorí Ti poskytli IČ DPH (teda ich miestne číslo pre DPH /VAT).

          Odpovedať
          •  ok, vdaka, toto znie logicky. ale este ti nedam pokoj :)
            ak teda mam prijem len od takych subjektov, od ktorych nemam DPH cislo, musim sa stale registrovat?
            Ved nakoniec ani ten Google (adsense) mi ziadne VAT ID neposle (hoci by sa snad dalo dakde vygooglit), dostanem akurat tak sek, ci platbu na ucet a vybavene

          • google v pravidlách uvádza niečo ako “je možné, že príjmy z Adsense musíte zdaniť”. Čo je pravda, keby to aj neuvádzal – veď si slovenský daňový rezident a zdaňuješ v SR všetky svoje príjmy z celého sveta. A pravidlá pre zdaňovacie hovoria aj o DPH a súhrnnom výkaze – IČ DPH Googlu je najmenší problém, rovnako ako ich firemné iniciály: vygúgliš (vrátane voľby typu zmluvnej osoby).

  14. Dik za clanok, zaujimalo by ma ako je to s vykazmi. Je treba podat vykaz napriklad za 1. stvrtrok ak pride vyplata v aprili, ale sluzba bolo poskytovana januar-marec ? Pripadne ci by nebolo lepsie si to nastavit tak ze si to necham vyplatit len raz rocne a spravim jeden vykaz za posledny stvrtok. Alebo treba dat vykaz za januar-marec a uviest zarobene ciastky aj ked este nebola vyplatena na ucet ?

    Odpovedať
    • Tomáš, dobrá otázka:) Už nejakú dobu nad tým meditujem, ako to spraviť kóšer. Podnikatelia s Google Adsense vyhotovujú faktúru väčšinou vždy pri prijatí platby – a na základe faktúry vstupuje daná služba do súhrnného výkazu. Ideálnym riešením podľa mňa je vystaviť faktúru, na ktorej bude ako deň dodania služby uvedený posledný deň mesiaca, na ktorý sa platba vzťahuje – resp. pôjde o mesiac, za ktorý ako posledný peniaze prišli. Príklad: Za obdobie január až marec zarobíš na Adsense 500 EUR, Google Ti peniaze vyplatí 26. apríla. 26.4 vystavíš faktúru, na ktorej uvedieš deň dodania služby 31. marec. Daná suma/služba by teda mala ísť do súhrnného výkazu za I.štvrťrok, čo sa samozrejme nestihne – veď termín je 20.4.Správne riešenie teda neviem:( Možno je predsa najlepšie uviesť na faktúru ako deň dodania služby v podstate deň inkasa peňazí (26.4.) a faktúru uvedieš do súhrnného výkazu za II.štvrťrok. Nie je to síce ideálne vzhľadom na pravidlá DPH, ale tie nie sú v mnohom písané pre súčasnú prax…

      Odpovedať
      • Treba podavat vykaz o DPH aj za kvartal, v ktorom som nemal ziadny prijem?

        Napr. platba za Adsense mi pride az v aprili, vtedy vystavim FA a deň dodania služby v nej uvediem deň inkasa peňazí. Ale registrovany podla  § 7a som uz v marci. Dik

        Odpovedať
        • súhrnný výkaz sa podáva len za kvartál/mesiac, v ktorom si dodal dané služby, inak nie.
          Čo sa týka problému apríl/marec, to síce nie je jednoznačné, zákon adsense a podobné situácie nerieši (viď príspevok od Tomáša), ale pre zjednodušenie by som podal súhrnný výkaz za apríl 2012.

          Odpovedať
          • OK, zjednodušme to teda tak, že Výkaz sa podáva len za kvartál, v ktorom mi na účet nabehli za Adsense peniaze.
            Chcem minimalizovať byroraciu, aj preto tieto otázky, takže nemám chuť podávať Výkaz mesačne. Na účet mi nabehne menej ako 100 000 EUR za kvartál, tie 3 nuly na konci si môžem v pokoji odmyslieť, tak prečo papierovať za apríl hneď v máji? Mne to vychádza až na 20. júl za II. kvartál.
            A v prípade, že si peniaze nechám poslať až v III. kvartáli, napr. prídu 1. júla, tak prvýkrát budem robiť Výkaz až 20. októbra. Tak?
            Ďakujem

          • Je to na dlhšie, lebo sa do toho pletú pojmu ako “deň dodania služby”, resp. “deň vzniku daňovej povinnosti”, pomerne dôležité termíny ohľadne DPH. Skúsim na túto tému podrobnejší článok v nasledujúcich dňoch. Zatiaľ však v Tvojom prípade by som sa orientoval buď podľa dátumu poslania peňazí alebo – trochu zložitejšie – orientovať sa podľa obdobia, na ktoré sa zaslané peniaze vzťahujú. To druhé teda skúsim v článku.
            A samozrejme podávaš súhrnný výkaz – vzhľadom na obrat – štvrťročne.

          • Viem,  že to nie je ideálne vzhľadom na pravidlá DPH, ale na tie sa môžem … keď ich nevedia poriadne spraviť. Ako píšeš, keď mi nabehnú peniaze až 26. deň v mesiaci, tak na to sú tie pravidlá aj tak prikrátke. Tak keď sa môžu porušovať vtedy, tak sa môžu aj inokedy. Kadiť na ich pravidlá, aj tak ide len o formálnu evidenciu, žiadne dane pri Adsense netečú. Chcem vidieť toho paka, čo ma bude chcieť za toto buzerovať. Rád sa s ním medzi štyrma očima povyprávam.

  15. Ahoj, ďakujem za fajn článok, stále by som sa však chcela spýtať. Mám blog a príjem z adsense je nepravidelný, približne 70 az 120 eur mesačne. Som študentka, nemám ani firmu ani živnosť, po tvojom článku sa však začínam báť a niečo podobné založiť. Nie sú však moje príjmy malé? Zostane mi niečo po odrátaní všetkých výdavkov na vedenie firmy poprípade vedel by si mi povedať, koľko by ma vyšlo prevádzkovanie firmy čisto na účely adsense? 

    Odpovedať
    • Zdravím Miriam, nie som príliš nadšený z faktu, že v podstate šírim, čím všetkým je podnikateľ či inak aktívny človek obmedzený zo strany štátu, ale v podstate platí, že každý, kto pravidelne dosahuje príjem (bez ohľadu na jeho výšku), mal by sa registrovať ako podnikateľ, resp. zlegálniť a zdaniť ho inou zákonnou formou. A to, či príjem z reklamy Google Adsense spadá pod podnikanie alebo nie, som skúsil tu https://ludskourecou.sk/2012/06/je-prijem-z-google-adsense-podnikanim-alebo-nie/ – skús najmä posledný odstavec: podľa neho pre kľud duše radšej netreba špekulovať, ale zoficiálniť. Rozhodnúť sa však musíš sama.
      Výdavky: to je na dlhšie, ale keďže už blog prevádzkuješ, vlastné výdavky poznáš. Čosi zhltne spracovanie daňovej a účtovnej agendy, no časť z nej zvládneš sama, zvyšok by bol prijateľný. S podnikaním sú však spojené odvody – zdravotné a najmä sociálne, tie druhé však až po prekročení ročného príjmu cca 4 700 EUR.
      Prípadne pošli aj link na blog, som zvedavý:)

      Odpovedať
  16. Dobrý deň, mám otázku. 
    citujem: ,, pred začatím poskytovania sa zaregistrovať na svojom daňovom úrade – nie však ako platiteľ DPH, ale ako “osoba registrovaná v zmysle § 7a zákona o DPH”. Ešte raz zvýrazňujem: ešte pred umiestnením reklamy na svojom webe,, prečo je to tak? V adsense som registrovany uz asi 2 mesiace, mal som to na webe asi tyzden, potom som sa dozvedel ze treba na to zivnost stiahol som to dolu.  Teraz rozmyslam nad zivnostou ze si ju dam. Avsak na danovom urade sa vraj netreba registovrovat, zo zivnost.uradu ma tam oni prihlasia. Moja otazka znie, preco to ,,zvyraznujete,, ze este pred umiestnenim reklamy na web? Mozu ma teraz nejako ,,stihat,, alebo mozem mat nejaky problem?:) Viem ze to uz je udajne podnikanie, ale mozu na to nejako prist? napr keby si teraz dam na web reklamy a zivnost spustim az o 2 tyzdne? pls poradte, vopred dakujem velmi pekne :)

    Odpovedať
    • Čosi o rozdiele, či je Adsense iba koníčkom alebo pravidelným príjmom, som popísal tu https://ludskourecou.sk/2012/06/je-prijem-z-google-adsense-podnikanim-alebo-nie/. Ak máš zatiaľ len adsense a začína to zarábať pravidelné, je potrebné si vybaviť živnosť (resp. inú formu podnikania). Máš pravdu, živnostenský úrad Ťa zaregistruje na daňovom úrade, ale to je len základná registrácia. Registrácia pre DPH je čosi ďalšie a týka sa – okrem iného – tých, o ktorých píšem v článku. A podľa pravidiel DPH by si sa mal registrovať ešte pred samotným poskytnutím služby – teda pred začatím “vzťahu” s Googlom. Keďže ale ešte nie si podnikateľ, nemôžeš sa registrovať – preto teda môj výklad znie: ak to vyzerá na budúce pravidelné príjmy, vybav si živnosť, zaregistruj sa na daňovom úrade a vybav si aj registráciu pre DPH.

      Odpovedať
  17. Ak som iba registrovany podla § 7a a poskytnem sluzbu, kedze nie som platitel DPH, fakturujem ju bez DPH. Pises, ze v takomto pripade je tiez potrebne oznamit IC DPH tomu, kto mi za tu sluzbu plati. Len nechapem, preco by on mal platit DPH. Komu? A zaco? A hlavne preco by ju mal platit, ked ja mu ju nefakturujem?

    Odpovedať
    • A este, aky je z tohto pohladu rozdiel v tom, ci tento zahranicny prijimatel mojej sluzby (ten, kto mi plati), ci je to firma alebo sukromna osoba, a ci je alebo nie je platitelom DPH?

      Odpovedať
      • Rozdiel je taký, že ak je firma, platí DPH on a to vo svojej krajine. Ak je súkromnou osobou, DPH by si mal fakturovať Ty. Kedže však nie si platiteľom DPH, fakturovať s DPH nemôžeš, tak DPH neplatí nikto. 

        Odpovedať
    • IČ DPH oznamuješ pri NÁKUPE služby, nie pri predaji. No v prípade, že ty fakturuješ do krajiny EÚ, platíš bez DPH, lebo v zmysle slovenskej i celoeurópskej legislatívy miestom dodania služby je miesto spotreby, teda sídlo odberateľa. Na odberateľa sa prenáša povinnosť platiť DPH a teda v štáte, kde je on usadený. Teda zaplatí ju na svojom daňovom úrade prostredníctvom daňového priznania.
      Pravidlá pre DPH pri službách medzi krajinami EÚ sú podľa mňa dosť komplikované a určite sa im budem venovať. Ak Ťa to zaujíma, skús https://ludskourecou.sk/7-dovodov-preco-ostat-v-kontakte/

      Odpovedať
  18. Ak som platitel DPH (zaregistrovany podla § 4), je treba sa kvoli adsense registrovat osobitne este aj podla § 7a ?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedať
    • Nie. Si plnohodnotným platiteľom a na rozdiel od vyššie spomínaného platiteľa podľa § 7a DPH platíš na výstupe a zároveň si odpočítavaš na vstupe. 

      Odpovedať
    • Vďaka za koment:) Zaujímavý názor. 
      No skôr nesúhlasím – podľa mňa ide o podnikanie a napĺňa to všetky znaky uvedeného citátu: rozbehnutie, spromovanie a zabezpečenie čítanosti blogu je samostatným vykonávaním činnosti a za tento výsledok, odrazený aj v príjmoch blogu (reklama, affiliate, PR články), nesie bloger osobnú zodpovednosť. Bloger vykonáva túto činnosť samostatne vo vlastnom mene a (okrem iného) za účelom dosiahnutia zisku. Možno v čase publikovania uvedeného názoru nebol problogging a Adsense taký rozšírený ako dnes, možno daňoví poradcovia nesledujú túto sféru. Je to len môj názor a môžeme diskutovať.
      A celkom zaujímavá je aj stránka DPH – povinná registrácie týkajúca sa služieb existuje len od r. 2010. Týka sa zdaniteľných osôb, vykonávajúcich ekonomickú činnosť a tou je v zmysle § 3 ods. 2 “každá činnosť, z ktorej sa dosahuje príjem a ktorá zahŕňa činnosť dodávateľov služieb.”

      Odpovedať
    • Vďaka za koment:) Zaujímavý názor. 
      No skôr nesúhlasím – podľa mňa ide o podnikanie a napĺňa to všetky znaky uvedeného citátu: rozbehnutie, spromovanie a zabezpečenie čítanosti blogu je samostatným vykonávaním činnosti a za tento výsledok, odrazený aj v príjmoch blogu (reklama, affiliate, PR články), nesie bloger osobnú zodpovednosť. Bloger vykonáva túto činnosť samostatne vo vlastnom mene a (okrem iného) za účelom dosiahnutia zisku. Možno v čase publikovania uvedeného názoru nebol problogging a Adsense taký rozšírený ako dnes, možno daňoví poradcovia nesledujú túto sféru. Je to len môj názor a môžeme diskutovať.
      A celkom zaujímavá je aj stránka DPH – povinná registrácie týkajúca sa služieb existuje len od r. 2010. Týka sa zdaniteľných osôb, vykonávajúcich ekonomickú činnosť a tou je v zmysle § 3 ods. 2 “každá činnosť, z ktorej sa dosahuje príjem a ktorá zahŕňa činnosť dodávateľov služieb.”

      Odpovedať
  19. Co ale v pripade ze ako student som zobrazoval reklamu a 2.2.2011 mi prisla platba. viem ze nevedomost neospravedlnuje, ale nebol som registrovany pre DPH.
    Musim si podat danove priznanie koli prijmu ktory som mal v SR,ale mam dilemu ci ma zmysel tam dat prijem z adsense a upozornovat na seba, alebo to tam vobec nedat.

    Odpovedať
    • Nuž príjem treba priznať, nie zatajovať:) Najmä ak je skontrolovateľný na výpise z účtu. Čo sa týka dilemy – poznám ju, v takých prípadoch sú obe možnosti nic moc: buď sa priznáš a dostaneš pokutu, alebo sa nepriznáš a budeš sa triasť či na Teba prídu a skasírujú Ťa neskôr. Súkromný tip – ak nie si podnikateľ, tak je menej rizikové to druhé…:)

      Odpovedať
      • ked by som to uviedol do danoveho z coho by som bol obvineny a o ktoru pokutu sa jednalo?
        Viete mi poradit co mi realne hrozi, ked to priznam/nepriznam?
        Nepodnikam.

        Myslim ze do buducna bude tato odpoved zaujimat viacerych, lebo neverim ze som jediny, ktory sa dopustil takehoto preslapu. Na inych weboch to bolo dost rozoberane, ale nik z diskuterov nedokazal odpovedat, co robit a co ocakavat pri jednotlivych moznostiach

        Odpovedať
          • praca na pracovnu dohodu . daňové priznanie si musí podať daňovník, ak mal vlani príjmy  ktoré prekročili 1 779,65 € 

          • na dohodu som pracoval pre slovensku firmu. Prijmy z adsense som mal ja, student, nepodnikatel

          • ako často? podľa mňa si sa mal registrovať najprv ako podnikateľ – čiže živnosť, ku ktorému dostaneš IČO a na daňovom úrade aj DIČ. Následne, keďže ide aj o Adsense, sa zaregistrovať pre DPH a podávať súhrnné výkazy. A ako danove priznanie k dani z príjmov 2011 by si mal podať typ B – kde by si zahrnul aj príjmy z dohody aj príjmy z podnikania.

          • platba od adsense bola len jedna a momentalne uz nemam ucet adsense.
            v adsense som bol od roku 2009 po marec2011. nasledne mi v roku 2011 bola vyplatena ciastka a ucet som zrusil.
            V SR som pracoval  na dohodu legalne a aj nadalej pracujem, zivnost mi netreba.
            Momentalne robim danove typu B. 
            Jedna sa o to ci tam ten prijem z adsense pridat alebo nie. Viem  ze som mal byt podnikatel, ale na to je uz neskoro. skor sa mi jedna ako to teraz spravit co najkorektnejsie. 
            sice adsense neni prilezitostny prijem, ale nedalo by sa to povazovat tak, kedze mi platba prisla len raz. do 500e, je to oslobodene od dane a tym padom by to netrebalo uvadzat do danoveho priznania.

          • no skôr to na príležitostný príjem nevyzerá, ale dajme tomu, že nech taký je a tým pádom je oslobodený a do DP ho neuvedieš. Keďže nie si podnikateľ, tak sa nemusíš registrovať ani pre DPH. Keď si mal len príjmy na dohodu, robíš DP typ A, nie?

          • si ma zneistil z tym typom, ale uctovnicka mi to dala na spravny :).
            len sme nevedeli co s tym adsense. Na danovom mi toho tiez vela nevedeli povedat. 

Vložiť komentár

Share This