Študent dohodár a leto: môže si uplatniť odvodovú výnimku?

Študentov na dohody zamestnáva, kto môže – z hľadiska odvodov ide o pomerne lacnú formu spolupráce. Svojej robí totiž odvodová výnimka, ktorá študentov v porovnaní s inými typmi dohodárov či pracovníkov zlacňuje a šetrí peniaze obom stranám. Čo však v období od jari do jesene, keď má študent de facto prázdniny, prípadne nie je študentom vôbec? Patrí mu v týchto mesiacoch odvodová výnimka alebo nie?

Článok bol aktualizovaný na legislatívne pravidlá/novinky roku 2021.

Tak ešte raz: dohodári študenti sú na zamestnávanie – príp. “pro-forma” zamestnávanie – slušne atraktívni. Prečo?

  • ich výplata ide firme do nákladov – v akejkoľvek sume
  • odvody – z odmeny do max. sumy 200 EUR mesačne – firma platí defacto žiadne (iba symbolických 1,05%)
  • dohodárovi sa z rovnakej sumy odvody nezrážajú žiadne (nesymbolických 0%)
  • nie je potrebné riešiť zdravotnú poisťovňu (bez ohľadu na výšku odmeny) – teda žiadne prihlášky, výkazy, odhlášky (čo je v porovnaní s dohodármi neštudentmi slušná úľava) a samozrejme ani nič platiť
  • v prípade, ak si teda študent uplatňuje aj nezdaniteľnú časť a rovnako aj odvodovú výnimku u daného (a tohto jediného) zamestnávateľa, jeho zmluvných hrubých 200 EUR je zároveň aj jeho “čistou” výplatou.

Študenti si pomerne výhodné postavenie pre obe strany zachovali vďaka lobingu aj po “dohodovej revolúcii” od začiatku roka 2013 – ostatné skupiny dohodárov platia zo svojich odmien viacmenej plné odvody (rovnako ako zamestnanci v trvalom pomere) a zamestnávateľ za nich detto. Nehovoriac už o slušnej a komplikovanej byrokracii týkajúcej sa posudzovania pravidelného a nepravidelného príjmu, nahlasovania a odhlasovania do zdravotnej poisťovne na konkrétne dni práce či nových výkazov.

Podrobnejšie:

Od r. 2013 sa z príjmov na dohodu platia odvody. Študenti a dôchodcovia majú nižšie sadzby

Dohodári – ako na nich v r. 2013

Pravidelný a nepravidelný príjem dohodára

Dohodári: finty, stravné, dôchodky, materské (otázky a odpovede)

Trošku papierovania však pribudlo – so študentmi je možné uzatvoriť len jednu z 3 typov dohôd: a to dohodu o brigádnickej práci študenta. Podmienkou – a povinnou prílohou – pre uzavretie dohody o brigádnickej práci študenta je potvrdenie o štúdiu, resp. “potvrdenie o štatúte študenta”.

Čo však teraz, ak študent v máji/júni školu končí prípadne pokračuje ďalej až na jeseň? Čo v období od mája/júna do septembra/októbra daného roka?

Napr.: stredoškolák zmaturoval a na jeseň pokračuje – príp. aspoň chce – štúdiom na vysokej škole. Alebo vysokoškolák ukončil “bakalára”, no na jeseň pokračuje “magistrom”? Prípadne jeden alebo druhý na jar ukončili štúdium ako také a chcú si ešte na jeseň nájsť “brigádu”?

Môže si firma uplatňovať odvodovú výnimku aj naďalej? Alebo študentov zamestná na “neštudentskú” dohodu o vykonaní práce príp. o pracovnej činnosti – vrátane plných odvodov a komplikovaných papierovačiek?

Dlhé roky bol v odpovedi tak trochu chaos, názory sa líšili a zamestnávatelia resp. ich mzdári postupovali po svojom. Od marca 2021 však novela Zákonníka práce – ktorý dohodu o brigádnickej práce študentov ako aj iné typy pracovných pomerov definuje -jednotlivé študentské režimy učesala a zjednotila.

Dohodu o brigádnickej práci študentov môže zamestnávateľ uzatvoriť s fyzickou osobou:

  • ktorá má štatút žiaka strednej školy vrátane obdobia od riadneho ukončenia štúdia na strednej škole do 31. októbra toho istého kalendárneho roka
  • alebo štatút študenta dennej formy vysokoškolského štúdia – rovnako vrátane obdobia od riadneho ukončenia štúdia v dennej forme prvého stupňa VŠ do 31. októbra toho istého kalendárneho roka.
  • a zároveň nedovŕšila 26 rokov veku. A ak počas platnosti dohody daný študent dosiahol 26 rokov, prácu na základe tejto konkrétnej dohody o brigádnickej práci študentov je možné vykonávať najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom týchto 26 rokov dovŕšil.

A teda:

S:

  • stredoškolákmi prázdninujúcimi (teda štúdium pokračuje po letných prázdninách)
  • vysokoškolákmi (prvý stupeň) prázdninujúcimi (teda štúdium pokračuje po letných prázdninách)

je možné:

  • uzatvoriť dohodu o brigádnickej práci študentov – pričom je na 1 dohodu u 1 zamestnávateľa mesačne možné uplatniť si odvodovú výnimku – kedykoľvek počas jeho štúdia resp. školského/akademického roka či prázdnin
  • rovnako je možné počas štúdia či prázdnin dohodu ukončiť – keďže dohody ako “minipracovné zmluvy” je podľa Zákonníka práce možné uzatvárať iba na dobru určitú, max. 12 mesiacov – a na druhý deň uzatvoriť novú
  • a rovnako je možné kedykoľek počas štúdia či prázdnin uzatvoriť akúkoľvek novú dohodu. Trebárs aj viac za sebou či paralelne. Pozor však na možnosť uplatniť si odvodovú výnimku len na 1 dohodu u 1 zamestnávateľa mesačne.

S:

  • stredoškolákmi definitívne ukončenými v máji/júni maturitnou alebo inou skúškou
  • vysokoškolákmi, ktorý v máji/júni riadne ukončili prvostupňové štúdium a na jeseň možno pokračujú alebo nepokračujú (a zároveň majú menej ako 26 rokov).

je možné:

  • pokračovať v dohode o brigádnickej práci študentov, pričom je na 1 dohodu u 1 zamestnávateľa mesačne naďalej možné uplatniť si odvodovú výnimku. Dohoda (s výnimkou) trvá maximálne do 31. októbra daného roka
  • rovnako je možné od dátumu do riadneho skončenia štúdia (stredoškolák definitívny, vysokoškolák bakalár) až do 31. októbra dohodu ukončiť – keďže dohody ako “minipracovné zmluvy” je podľa Zákonníka práce možné uzatvárať iba na dobru určitú, max. 12 mesiacov – a na druhý deň uzatvoriť novú
  • a rovnako je možné kedykoľvek medzi riadnym ukončením štúdia a 31. októbrom uzatvoriť akúkoľvek novú dohodu. Trebárs aj viac za sebou či paralelne, veď je leto. Opäť pozor však na možnosť uplatniť si odvodovú výnimku len na 1 dohodu u 1 zamestnávateľa mesačne.

A rovnako pozor na “riadne ukončenie štúdia”. Minimálne v zmysle zákona o vysokých školách (zákon č. 131/2002 Z.z.) je ním “absolvovanie štúdia podľa príslušného študijného programu” resp. stav, kedy “je splnená posledná z podmienok predpísaných na riadne skončenie štúdia daného študijného programu”. Uvedené sa teda naozaj vzťahuje len na riadnych a vzorovo doštudovaných študentov, ktorí štúdium (prvého stupňa) ukončili záverečnou skúškou. Hoci patria sem aj tí, ktorí si to ukončenie natiahli: “štúdium podľa študijného programu v dennej forme štúdia nesmie presiahnuť jeho štandardnú dĺžku o viac ako dva roky”. Ak sa študent na školu vykašlal, vylúčili ho prípadne ukončil štúdium iným spôsobom v zmysle § 66 ods. 1 zákona o vysokých školách, tak sa režim brigádnickej práce študentov s odvodovou výnimkou na neho nevzťahuje a prebiehajúcu dohodu treba ukončiť.

S vysokoškolákmi, ktorý v máji/júni riadne ukončili druhostupňové štúdium:

  • nie je možné uzatvoriť žiadnu dohodu o brigádnickej práci študentov. Ani s odvodovou výnimkou ani bez. Iba iný typ dohody resp. trvalý pracovný pomer (čo je z hľadiska odvodov to isté)
  • prebiehajúcu dohodu je potrebné ukončiť dňom riadneho ukončenia štúdia.

Hor sa teda do zamestnávania až do jesene každého roka. Koho sa teda dá.

Aké sú Vaše skúsenosti, postrehy či názor z praxe? Podeľte sa v komentároch, pomôžete tak aj ostatným.

A ak viete samozrejme o niekom, komu tento článok dokáže pomôcť, zdieľajte :)

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

6 komentárov k “Študent dohodár a leto: môže si uplatniť odvodovú výnimku?”

  1. Mám skúsenosť, že sme uzavreli DoBPŠ na jednodňovú brigádu. SP nás vyzvala na dodatočné prihlásenie na dôchodkové poistenie a na opravný výkaz poistného postupne na troch z týchto brigádnikov, z dôvodu že poistenci sú viacnásobne vykazovaný s uplatneným právom podľa ustanovenia § 227a zákona o sociálnom poistení. Samozrejme museli sme doplatiť dôchodkové poistenie za zamestnávateľa a aj ako nedaňový náklad za zamestnanca nakoľko sme mu to nemali už z čoho strhnúť. Po polroku sme dostali od SP Rozhodnutie o uložení penále za oneskorený odvod doplatku dôchodkového poistenia. To, či brigádnik dal aj inému zamestnávateľovi čestné prehlásenie sa overiť nedá.

    Odpovedať
    • Presne tak, sme závislí na ich čestných prehláseniach – čo vyvíja tlak na mzdára, aby študentovi podrobnej vysvetlil súvislosti. Ďakujem za komentár

      Odpovedať
  2. Neviem, mne sa to nezdá také zložité. Jednoducho, keď je niekto v kalendárnom roku študent/ka, tak môže mať DoBPŠ najmenej do konca októbra toho istého roka a toto môže využiť vlastne každý rok, kým nemá 26. Držal by som sa Zákonníka práce.

    Odpovedať
      • Štatút študenta nemá fyzická osoba, ktorá vykonala štátnu záverečnú skúšku na vysokej škole alebo iným spôsobom skončila denné vysokoškolské štúdium.
        Otázka znie čo je iný spôsob ukončenia vysokoškolského štúdia. Nestratí štatút študenta aj vtedy keď bude štátnicovať až v septembri na opravný termín?

        Odpovedať
        • “Okrem riadneho skončenia štúdia sa štúdium skončí zanechaním, neskončením v určenom termíne, vylúčením zo štúdia alebo zrušením študijného programu, ak študent neprijme ponuku vysokej školy pokračovať v štúdiu iného študijného programu.” Podľa mňa – aspoň zatiaľ – je študent, ktorý štátnicuje v septembri, stále študentom. Veď štúdium ešte neukončil štátnou skúškou.

          Odpovedať

Vložiť komentár

Share This