Auto súkromné či firemné, na rodné číslo či na IČO: aké výdavky je možné si uplatniť?

“Aké daňové výdavky si môžem uplatniť pri automobile v podnikaní?” je stará a extrémne častá otázka podnikateľov z praxe. Odpovedí je plný internet. Mňa nedávno zaujala téma používania automobilu kúpeného na rodné číslo podnikateľa-fyzickej osoby, teda SZČO. Ide v tomto prípade o firemný automobil a je možné si uplatniť všetky náklady s ním spojené alebo nie?

Daný podnikateľ si kúpil automobil ako súkromná osoba a pôvodne ho neplánoval používať na podnikanie, resp. uplatňovať si výdavky spojené s jeho prevádzkou ako daňové. Napokon rozhodol inak a od druhého roku používania automobilu ho z osobného užívania preradil do podnikania (áno, aj to sa dá, ale je to iná, samostatná téma). Jeho otázka znela, či potrebuje auto prepísať z rodného čísla na IČO, aby si mohol uplatniť riadne podnikateľské výdavky – odpisy, opravy, poistky, pohonné hmoty či dokonca odpočítanie DPH. Pôvodný predajca mu dokonca navrhol čosi ako spätný lízing.

Musí však SZČO auto komplikovane prepisovať z rodného čísla na IČO?

Nemusí.

To, aké výdavky si môže podnikateľ v súvislosti s používaním auta na podnikanie uplatniť, závisí od faktu, či ho zaradí do svojho obchodného majetku alebo nie. A to nemá s rodným číslom či IČOm nič spoločné.

 

Firemný automobil, teda automobil zaradený do obchodného majetku

Ak je automobil zaradený do obchodného majetku, podnikateľ si môže uplatniť maximum daňových výdavkov. Konkrétne:

  • kúpnu cenu zaplatenú za automobil, ktorá sa do nákladov zahrnie prostredníctvom odpisov – teda nie naraz v roku, kedy bol automobil kúpený, ale postupne. Platí v prípade auta nadobudnutého jednorazovou ako aj auto lízingované.
  • opravy a servisy – opravy po nehodách, pravidelné servisy, výmenu pneumatík atď.
  • poistné – tj povinnú zmluvnú, havarijnú či inú poistku
  • spotrebu pohonných hmôt – buď v 100% výške na základe podrobnej evidencie jázd alebo paušálne vo výške 80% z nákupu pohonných hmôt
  • príslušenstvo a iné náklady – napr. diaľničná známka, parkovanie či umývanie auta
  • daň z motorových vozidiel

Platiteľ DPH má samozrejme aj možnosť odpočítania DPH z týchto nákupov. Pozor: jedine na účely odpočítania DPH musí byť auto de facto prepísané na firmu. Prečo? Jednou z podmienok na odpočítanie DPH je mať k dispozícii faktúru s náležitosťami podľa zákona o DPH – a jednou z náležitostí je aj IČ DPH podnikateľa.

 

Súkromný automobil, tj automobil nezaradený v obchodnom majetku

Nákladmi sú predovšetkým vypočítané cestovné náhrady na pracovnú cestu, ktorú uskutoční buď samotný podnikateľ-SZČO alebo zamestnanec firmy (eseročky či živnostníka). Cestovné náhrady – teda náklad – tvorí súčet:

  • náhrady za spotrebované pohonné hmoty – v súčasnosti iba na základe evidencie jázd.
  • základnej náhrady za každý prejazdený kilometer – ide o akúsi obdobu odpisov, tj do nákladov sa týmto spôsobom dostane kúpna cena auta. V súčasnosti ide o sumu 0,193 EUR/km pre osobné vozidlá.

Zároveň je možné (iba pri SZČO) akési zjednodušenie: aj v tomto prípade bude možné si uplatniť paušál – rovnako pri firemnom automobile. Podnikateľ si teda do výdavkov uplatní 50% z nákupu pohonných hmôt a nič viac (teda ani základnú náhradu).

Okrem cestovných náhrad je možné pri pracovnej ceste podnikateľa či jeho zamestnanca zahrnúť do nákladov aj:

  • daň z motorových vozidiel – platí sa za každé auto, ktoré firma používa na podnikanie. Teda aj súkromné auto podnikateľa či zamestnanca.
  • iné výdavky, ktoré súvisia s automobilom a jeho použitím na pracovnú cestu – parkovanie, diaľničná známka atď.

Pri súkromnom automobile teda nie je možné uplatniť si iné náklady – napr. poistky či opravy. Z cestovných náhrad vyplatených zamestnancovi nie je možné si odpočítať DPH. A pri cestovných náhradách SZČO prostredníctvom súkromného automobilu? Oficiálny výklad z praxe hovorí NIE, no zákon o DPH hovorí jednoznačne:

Platiteľ môže odpočítať od dane, ktorú je povinný platiť, daň z tovarov a služieb, ktoré použije na dodávky tovarov a služieb ako platiteľ …

Zákon dáva teda podnikateľovi tak trochu na výber, akým spôsobom zaradí auto pri začatí podnikania a aké výdavky si teda môže uplatniť – môže teda svoje dane trochu optimalizovať. Firemný automobil je výhodnejší pri novších a drahších modeloch – do nákladov sa takto dostane najmä kúpna cena a rozhodujúcim môže byť aj právo na odpočítanie DPH. Súkromný automobil podnikateľa, nezaradený v obchodnom majetku, sa viac oplatí v prípade starších áut či pri neplatiteľoch DPH.

 

Je auto napísané na rodné číslo obchodným majetkom alebo nie?

Majetok (teda aj automobil) sa z daňového hľadiska stáva obchodný majetkom, ak:

  • ho má SZČO vo vlastníctve
  • využíva ho na dosiahnutie, udržania či zabezpečenie daňových príjmov
  • účtuje o ňom v účtovníctve, resp. v zjednodušenej daňovej evidencii

To je všetko. Automobil kúpený na rodné číslo, ktorý podnikateľ začne používať na podnikanie a zaradí ho do evidencie dlhodobého majetku (vrátane odpisovania) tieto podmienky spĺňa a tým pádom sa stáva obchodným majetkom. Je možné si uplatniť všetky výdavky s ním spojené.

Automobil kúpený na rodné číslo nie je potrebné – jednoducho ani komplikovane – prepisovať na IČO a DIČ.

Uvedené je možné naštudovať priamo z jednotlivých paragrafov zákon o dani z príjmov. Pre istotu citácia zo staršieho pokynu Finančnej správy (keďže po zmene domény z drsr.sk na financnasprava.sk linky nikto nenastavil nanovo, tak už link neexistuje), ktorý obchodný majetok a výdavky s ním spojené pomerne jednoznačne upresňuje. A z neho konkrétna veta:

Skutočnosť, že daňovník kúpil motorové vozidlo ako občan, nie ako podnikateľ pod svojimi identifikačnými údajmi, nemá vplyv na uplatnenie výdavku na kúpu tohto motorového vozidla ako daňového výdavku prostredníctvom odpisov v súlade s ustanoveniami zákona o dani z príjmov, nakoľko je vlastníkom tohto vozidla a o tomto vozidle účtuje, čo je splnenie definície obchodného majetku podľa § 2 písm. m) zákona o dani z príjmov.

 

Možná komplikácia: spätné odpočítanie DPH z auta pri registrácii za platiteľa DPH

Do nákladov je teda v prípade SZČO (presnejšie: fyzickej osoby) zahrnúť výdavky s používaním automobilu ako firemného bez ohľadu na to, či je auto “písané” na rodné číslo alebo na IČO podnikateľa. A rovnako je to aj v prípade odpočítania DPH pri platiteľoch DPH. V praxi existuje ešte jedna situácia: automobil si kúpil podnikateľ ešte ako neplatiteľ DPH, no neskôr sa zaregistroval za platiteľa DPH. Ako taký má právo na spätné odpočítanie DPH z nákupu auta v starších rokov (samozrejme, nie celú, ale iba časť). V praxi existujú názory, že ak auto nekúpil “v postavení zdaniteľnej osoby”, takto spätne si DPH odpočítať nemôže. No podľa mňa ani to nie je celkom OK, keďže nič také zákon o DPH nehovorí. Hovorí napr.už spomenuté:

Platiteľ môže odpočítať od dane, ktorú je povinný platiť, daň z tovarov a služieb, ktoré použije na dodávky tovarov a služieb ako platiteľ … (§ 49 ods. 2)

alebo:

Platiteľ môže odpočítať daň podľa odseku 1 v rozsahu a za podmienok podľa § 49 až 51 (§ 55 ods. 2).

Viac:

10 situácií, kedy si – NAISTO – môžete odpočítať DPH (a možno o nich ani neviete)

Lízing, kúpa, úver: ako odpočítať DPH z áut kúpených ešte pred registráciou za platiteľa DPH?

Dá sa odpočítať DPH z nákupov pred začatím podnikania? A čo daňové výdavky? Väčšinou áno

Automobil v podnikaní: možné režimy a tipy z praxe (PDF)

 

Pre eseročky to neplatí

Pre istotu: téma, rozobratá v článku – teda firemný vs súkromný automobil podnikateľa a najmä dôležitosť IČO na dokladoch pri zaradení auta do obchodného majetku – sa týka SZČO, teda fyzických samostatne zárobkovo činných osôb. V prípade eseročiek a iných právnických osôb musí byť auto kúpené aj napísané na danú firmu – teda “na jej IČO” a nie na akúkoľvek fyzickú osobu.

Ilustračné foto by slobodan josic from pexels


O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

121 komentárov k “Auto súkromné či firemné, na rodné číslo či na IČO: aké výdavky je možné si uplatniť?”

  1. Prosím vás, manžel (SZČO) sa rozhodol auto vradiť z majetku a neúčtovať žiadny náklady s ním spojené. Je potrebné aby prepísal auto na dopravnom inšpektoráte z IČO na r.č.? Článok hovorí iba opačne.. ale ako je to naopak? Môže mať teraz ďalších 10 rokov auto napísané v technickom na IČO aj ked ho z majetku vyradí?

    Odpovedať
  2. Ako SZČO ukončí používanie MV v roku 2017 evidované na polícii cez IČO a na daňové priznanie za rok 2017 uplatní paušálne výdavky, čiže neuplatní reálne výdaje, ako bude postupovať?
    – podá DP na MV za tok 2017, v ktorom uplatní odhlásenie z daňového úradu
    – Daň z MV by nemala byť žiadna
    – má povinnosť voči polícii dané motorové vozidlo prepísať na seba ako FO

    Odpovedať
    • Daň z motorových vozidiel platí aj SZČO s paušálnymi výdavkami, ak auto v príslušnom roku používal na podnikanie – daň z príjmov a daň z motorových vozidiel sú principiálne dve rozdielne “kopy”. V takomto prípade sa auto neodhlasuje a rovnako sa auto nemá prečo prepisovať na FO – o tom hovorí celý článok vyššie.

      Odpovedať
  3. Ako to je z danou za motorove vozidlo?
    Som SZCO od 11/2017 a dva mesiace roku som pouzivala na podnikanie priatelove auto
    – formou Zmluvy o prenajme…
    Chcela by som si cestovne naklady uctovat v uctovnictve podla § 19 ods. 2 písm. l) zákona o dani z príjmov ( výdavky na spotrebované pohonné látky podľa cien platných v čase ich nákupu v nadväznosti na počet ubehnutých km).
    Neviem, ci mam povinnost podat danove priznanie k dani z motorovych vozidiel alebo je to mozne vyriesit aj inak?

    Odpovedať
    • Ak ste daň používali na podnikanie – čo v zmysle otázky áno – daň z motorových vozidiel priznávate a platíte. No a pri prenajatom aute si viete uplatniť pri dani z príjmov príslušné daňové náklady – nájomné, pohonné hmoty (na základe jázd) a všetko súvisiace, dohodnuté v nájomnej zmluve.

      Odpovedať
  4. Dobrý deň,
    chcem sa opýtať. Mám auto na rodné číslo ako SZČO, chcem si uplatniť náklady paušálne 50%. Musím mať niekde evidovaný stav tachometra na začiatku roka2017? Musím mať bločky od nafty? Musím zaplatiť Daň za auto?

    Odpovedať
  5. Dobrý deň -SZCO kúpil auto na IČO, má ho zaradené v majetku. Za rok 2017 sa rozhodol pre paušálne výdavky /daň z príjmu/ . Musí zaplatiť DMV za rok 2017 alebo stačí oznámiť DÚ zánik daňovej povinnosti k 31.12.2016 a vyradí auto z evidencie majetku. Je potrebné prehlásiť resp. urobiť zmenu na polícii, aby v TP nebolo auto vedené na IČO ale na FO? ďakujem Vilka

    Odpovedať
  6. Dobry den. Tiez mam auto registrovane na ICO. Ale nechcem si nic uplatnovat ani ho pouzivat na ziadni podnikatelsky ucel, pouziva ho iba . Takze tiez nemusim nikde nic registrovat? Co ak zrusim zivnost? Mozem ho prepisat na manzelku pri zruseni alebo aj ponechani zivnosti?

    Odpovedať
    • Nie celkom možno rozumiem, no ak auto nemáte v podnikateľskom majetku a ani ho nepoužívate na podnikanie, tak nemusíte robiť nič, užívajte ho ďalej ako súkromná osoba.

      Odpovedať
  7. prosim o radu, automobil kúpený v lete 2017 (júl), majiteľ manželka, manžel začal podnikať (otvoril si živnosť) 2017/11, od januara 2018 chceme mať v nákladoch používanie auta, moze toto auto vlozit manzel do podnikania, ak oficialne nie je uvedeny v kupnej zmluvea ako majitel? musí byť zmluva o používaní auta, ak manželia maju bezpodielove spoluvlastníctvo? niekde som citala, ze je do 7 dni potrebne nahlasit na dopravnom inspektorate, ze auto bolo vlozene do ponikania, je to tak? dakujem vopred za radu

    Odpovedať
    • Dobrá otázka :) Tak to vyzerá že auto v bezpodielovom spoluvlastníctve je autom de facto pána manžela (odporúčam sa poradiť s právnikom, to som len pogúglil) a vtedy ho môžete vložiť do podnikania. Akurát že ho odpisujete až od 1/2018 a doterajšie odpisy prepadajú.

      Odpovedať
  8. Dobrý deň,
    už dlhšie hľadám oporu v zákone k vysvetleniu pojmu “používa na
    podnikanie” a neviem sa k nej dopátrať, preto by som Vás chcela poprosiť
    o pomoc:
    Predmetom dane z motorových vozidiel je automobil, ktorý
    sa používa na podnikanie alebo inú SZČ. “Používa” znamená že je zaradené
    do obchodného majetku firmy (konkrétne SZČO v jednoduchom účtovníctve)?
    Bez zaradenia auta do majetku nemôžme hovoriť že sa používa na
    podnikanie? Resp. používa na podnikanie asi neznamená, že na ňom jazdím
    do zamestnania :) alebo?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedať
  9. Dobry den,
    chcem sa opytat – som SZCO ( neplatca DPH) a planujem kupit nove auto na ICO. Auto bude pouzivame aj na sukromne aj na sluzobne ucely. Kedze kupim auto na ICO, musim ho zaradit do obchodneho majetku? Ake su moje povinnosti voci cestnej dani ak zaradim/ nezaradim? Aku potrebujem viest evidenciu ak zaradim/ nezaradim? Ake mozne naklady si mozem uctovat? Doposial som ako SZCO vo vsobecnosti vyuzivala moznost pausalnych vydavkov.
    Ak auto nezaradim do obchodneho majetku, ako ho budem moct pouzivat na sluzobne ucely? – budem si ho sama sebe poziciavat?

    dakujem za odpoved

    Odpovedať
    • Režimy firemný vs súkromný automobil (tj zaradený vs nezaradený do obchodného majetku) a súvisiace uplatniteľné náklady sú rozpísané práve v tomto článku :) Ak ho nezaradíte, nepožičiavate, len si vykazujete konkrétne pracovné cesty. A paušálne výdavky (tj 80% z nákladov na auto + 80% z nákladov na pohonné hmoty) môžete iba pri aute zaradenom v obchodnom majetku.

      Odpovedať
  10. Som živnostník, neplatca dph, mám auto, ktoré som kúpil ešte pred tým než som začal podnikať. Neplánujem ho ani nijako odpisovať, či uplatňovať si výdavky. Berie sa aj táto situácia ako že je auto v obchodnom majetku živnostníka?
    Ďakujem za odpoveď :-)

    Odpovedať
    • Obchodným majetkom je majetok, o ktorom živnostník účtuje resp. ho eviduje – teda uplatňuje si výdavky s ním spojené (odpisy a ostatné výdavky). Teda ak si tieto výdavky neuplatňuje, auto nie je v obchodnom majetku – a vlastne ani nevidím dôvod, prečo ho v majetku mať :)

      Odpovedať
  11. Zdravím, mám otázku ak som v s.r.o. ako konateľ ale zároveň aj vlastník firmy a auto ktoré používam je napísane na nejakého člena rodiny je možné ho nejakou zmluvou len prenajímať mne ako firme s tým že si budem odpočitavť daň z PH a platiť nejakú sumu mesačne za prenájaom? Ak áno čo všetko je možné dať ešte do nákladov alebo odpočtov??

    Ďakujem

    Odpovedať
    • Možno lepšie bude ho používať ako súkromný automobil spoločníka na pracovné cesty. Ak ste platiteľom DPH, odpočítanie DPH nie je možné ani v tomto prípade ani v prípade prenájmu (veď DPH môže fakturovať len podnikateľ platiteľ DPH).

      Odpovedať
  12. zdravím, dostala som auto darovacou zmluvou – teda zadarmo. Chcem ho zaradiť do obch.majetku + 80% všetkých nákladov účtovať. Môže ísť do obch.majetku ked som zaň nič neplatila? ( svokor mal 2 autá )

    Odpovedať
  13. Dobrý deň, ak si SZČO kúpi auto na leasing(4roky) a zapíše na IČO do TP(leasingovka si to vyžaduje), môže si SZČO potom zrušiť živnosť? Napr.po roku? Ďakujem

    Odpovedať
    • Podľa mňa určite. Len treba správne ošetriť daňové náklady, odpisy, zostatkovú cenu a iné najmä daňové povinnosti pri ukončení podnikania.

      Odpovedať
  14. Dobrý deň. Som SZČO a kúpil som si auto na IČO. Kedže na nové nemám kúpil som si staršie v bazáre. Platil som v hotovosti 5300 e. Ako to je s odpismi??? Môžem si ich pri kúpe v hotovosti uplatňovať len do 5000e?

    Odpovedať
  15. dobrý deň, mám auto obstarané formou finančného leasingu(vlastník vozidla je leasingová spoločnosť) a chcela by som si robiť cestovné príkazy, čo mi viac vyhovuje ako odpis auta. Dá sa to?

    Odpovedať
    • Podľa mňa áno, zákon o cestovných náhradách hovorí o situácii, keď zamestnanec na pracovnú cestu použije iné ako auto zamestnávateľa, pri SZČO je v zákone o dani z príjmov napísané “vlastné motorové vozidlo” (a on teda je ekonomickým vlastníkom, či?)

      Odpovedať
  16. Dobrý deň, prepáčte, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor na túto vec: známy SZČO si v 9/2014 kúpil automobil na IČO, zaradil do majetku, Na auto si v roku 2014,2015,2016 uplatnil odpisy. V tomto roku chce zmeniť prácu (doteraz pracoval v zahraničí), avšak stále je SZČO, jeho príjmy sa znížia, nebude potrebovať už toľko nákladov, preto plánuje preradiť auto z obchodného do osobného majetku., a nepoužívať ho na podnikateľské účely. Môže to urobiť jednoduchým vyraďovacím protokolom (alebo by bolo lepšie predať si sám sebe auto na faktúru za zostatkovú cenu+1eur??) , len nevie, čo s odpismi, ktoré ešte zostávajú (do 2018), auto chce preradiť v marci 2017. Môže si za prvé tri mesiace uplatniť odpisy? Ako to bude s cestnou daňou? Auto neplánuje používať na podnikateľské účely. Avšak na stránke fin.správy bolo uvedené…..ak auto vyradí podnikateľ z obchodného majetku, neznamená to súčasne, že daňová povinnosť zanikla…. Bude musieť aj naďalej platiť cestnú daň? Ďakujem Vám za Váš názor. S pozdravom, Tatiana

    Odpovedať
    • Áno, auto vyradíte z obchodného majetku vyradením z evidencie, tj aj vyraďovacím protokolom. Auto si jedna a tá istá osoba predať podľa nemôže, v každom prípade nemusí. Odpisy si uplatní za mesiac 1-3/2017. A daň z motorových vozidiel – za rok 2017 podáva daňové priznanie a platí daň, čiastočne, za mesiace používania v r. 2017.

      Odpovedať
  17. Dobrý deň,
    Som SHRkar (súkromné hospodáriaci roľník) bez živnosti,mám pridelené IČO a DIČ. Môžem si uplatnit paušál,alebo inú formu na súkromný automobil, ktorý teda využívam aj na súkromné účely ? Ak áno,kde sa predkladá žiadosť ?

    Odpovedať
  18. Dobrý deň. Mám dve otázky:
    1. Ak som živnostník a auto nemám na IČO môžem si uplatniť 80% z PHM, servisu, dialničnej známky, havarijnej a zákonnej poistky ? Auto využívam prevažne na podnikanie.
    2. Ak si uplatním paušálne výdavky je potrebné zaplatiť daň z motorového vozidla? Alebo je potrebné ju zaplatiť iba ak sa rozhodnem pre skutočné výdavky ?

    Odpovedať
    • 1 áno 2 nie (ked však auto v predchádzajúcich rokoch bolo priznávané k dani z motorových vozidiel, no v poslednom roku ste mali paušál, treba auto odhlásiť. do 31.1 po skončení tohto “mŕtveho” roka

      Odpovedať
  19. Chcel by som sa opytat. Ak mam auto pisane na ICO a chcem ho dat prerobit na LPG, je v tomto pripade mozne uplatnit si odpocet dane na vydavky spojene s touto zmenou?

    Odpovedať
  20. zdravim velmi pekne dakujem za rychlu odpoved ale ja som vam to zle podala mam auto na ičo ale nemam v plane ho používat na podnikanie a ani si nebudem na auto nič uplatnovat . zle som vam to vysvetlila prepacte dakujem. v takomto pripade som sa na tu cestnu dan pytala? iba ho mam napisane na ičo .

    Odpovedať
  21. Zdravim tiež mam auto na ičo a tiež mi vyhovuju paušalne vydavky neplanujem si nič uplatnovat mam auto iba štyri mesiace na ičo a chcem sa spytat ci treba tu cestnu dan zaplatit? Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedať
    • Podľa zákona treba daň z motorových vozidiel zaplatiť, ak sa auto používa na podnikanie – bez ohľadu na to, či je na IČO alebo rodné číslo a rovnako bez ohľadu na to, či ide o auto zaradené v obchodnom majetku alebo len súkromné auto používané na pracovné cesty podnikateľa. Druhá vec je, že keď to nepodáte/nezaplatíte a uplatňujete paušálne výdavky, či vám na to niekto príde…

      Odpovedať
  22. Chcem sa spýtať ako je to ak som kúpil auto na IČO z dôvodu lepšie dostupného leasingu ako na RČ. Neplánujem si však viesť evidenciu kedže pri výške môjho zárobku mi lepšie vyhovujú paušálne výdavky. Môžem si proste len platiť cestnú daň a fugovať s autom ako doteraz alebo keď som ho vzal na IČO musím ho zaviesť do majetku firmy?

    Odpovedať
  23. Dobrý deň, som Szčo. V roku 2014 som odkúpil auto od s.r.o. Je zapísané na moje IČO. Nikdy som ho neodpisoval, ani neplatil daň z mot.vozidiel, pretože som šiel cestou paušálnych výdavkov. Môžem si teraz uplatniť na toto auto cestovné náhrady, aj keď je napísané na IČO a nikdy som ho neviedol v účtovníctve, ak zaplatím daň z mot.vozidiel? Ďakujem.

    Odpovedať
  24. Dobrý deň, v 07/2016 som kúpil osobný automobil ako FO, neviedol som knihu jázd (popravde je auto viac vyťažované na súkromné účely). Ak by som ho chcel zaradiť do obchodného majetku a odpisovať iba 80 % z ceny PHM, poistky, diaľničné známky, musím viesť knihu jázd?

    Odpovedať
  25. Zdravim vas chcem sa spitat zakupil som si novy automobil na ico. leasing platim dalej ale zvazujem ze zrusim si zivnost. Je to mozne takto to spravit alebo ako by bolo najlepsie? dakujem vam za odpoved a za radu

    Odpovedať
    • Nerozumiem otázke: živnosť si môžete zrušiť a leasing platiť ďalej. Len to potrebujete správne spracovať v daňovom priznaní a agende všeobecne.

      Odpovedať
  26. Dobrý deň, SZČO, platca DPH, kúpil som automobil v 09/2012, v 01/2017 ho chcem vymeniť?predať?dať na protihodnotu? do autobazáru a zároveň v tomto autobazáre kúpiť novšie. Mám povinnosť za staré auto odviesť DPH a základ dať do príjmov 2017? Na staré auto som uplatňoval paušál 80%.. ďakujem za odpoveď

    Odpovedať
  27. Dobrý deň, mám auto kúpené na IČO. Nechceli mi v leasingovej spoločnosti dať auto ako súkromnej osobe. Nechcem auto používať na podnikanie. Moja otázka znie: musím zaplatiť cestnú daň, alebo mi vyplývajú iné povinnosti voči daňovému úradu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedať
  28. Chcem sa opýtať, ako je to s automobilom, ak má konateľ prenajaté svoje vlastné vozidlo pre sro. Má uzatvorenu zmluvu o prenájme s vlastnou s.r.o, kde má vyšpecifikované, ktoré náležitosti hradí sro( dialničné známky,servisné prehliadky, bežné opravy, cestnú daň…)Tiež si účtuje PHM 80%. Odmena za prenájom nepresahuje ročne sumu, ktorú by mal konateľ ako fyzická osoba prenajimateľ zdaniť….Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedať
    • Náklady špecifikované v zmluve a platené SRO idú do nákladov SRO, konateľ si ich nemôže uplatniť. Auto je samozrejme prenajaté, čiže nie je majetkom SRO.

      Odpovedať
  29. dobrý deň, rada by som sa spýtala či môže firma s.r.o. kúpiť ojazdené auto v cene 800 eur od inej s.r.o., ako ho dať potom do účtovníctva…predpokladá sa že autom najazdia denne max 15km…za odpoveď veľmi pekne ďakujem…

    Odpovedať
  30. Dobrý deň, podnikateľ FO, platca dph, nemá v obchodnom majetku osobný automobil, ktorý kúpil do súkromného vlastníctva v r. 2011. Pre uplatnenie odpočtu DPH by si chcel uvedený automobil dať do obchodného majetku firmy ako prosím postupovať. Ďakujem

    Odpovedať
  31. Dobrý deň. Podnikám ako FO, platca Dph. Plánujem kúpiť nový automobil a chcem si uplatniť odpočet dph z kúpy v plnej sume. Neplanujem ale viesť knihu jazd. Vylučujú sa navzajom tieto dve skutočnosťi?

    Odpovedať
    • Podľa mňa áno: ak nevediete evidenciu jázd, nemáte ako dokázať, že auto používate iba na podnikateľské účely. Odpočítate si teda iba 80% zo vstupnej DPH.

      Odpovedať
  32. Zdravim ja by som sa chcel opytat je mozne dat nove auto do odpisu ak ho kupim cez ocovu Firmu pre sukromne vyuzitie ak chcem aby auto nebolo na firmu napisane? ale na mna alebo na oca? iba odpocet DPH nic ine. Za skoru odpoved dakujem.

    Odpovedať
    • Možno niekto z kolegov diskutérov odpovie lepšie (a pochopil otázku kvalitnejšie :) ), ale v prípade auta zaradeného do obchodného majetku firmy (živnosť aj SRO) je možné si uplatniť odpisy a iné súvisiace náklady a ak je firma platiteľom DPH, tak aj odpočítať DPH. Odpočítať DPH je – podľa mňa – možné aj pri automobile SZČO, ktoré nie je zaradené v obchodnom majetku, no v prípade eseročky nie, tam auto musí “byť napísané na firmu”.

      Odpovedať
  33. Krasny clanok. Som SZCO, auto som kupil ako FO na rodne cislo a mam ho zahrnute v obchodnom majetku, uctujem o nom a uplatnujem odpisy, PHM (80% bez knihy jazd) naklady na prevadzku a opravy. Mam otazku ohladom zahrnutia nakladov na PZP: Musi byt PZP uzatvorena na SZCO (teda v zmluve ICO a DIC) aby som mohol uplatnit naklad na PZP? Pytam sa z danoveho hladiska a zo znenia Vasho clanku mi vychadza, ze nie. Teda aj zmluva o PZP na FO je v poriadku. V zakone o dani z prijmu ani pribuznych dokumentoch som nic take nenasiel. Dakujem.

    Odpovedať
    • Ani ja – čo platí aj o aute ako takom, ako bolo písané v článku. Čiže podľa vyššieuvedenej logiky IČO/DIČ v zmluve byť nemusia

      Odpovedať
  34. Dobrý deň, som SZČO a používam auto priateľa, s ktorým mám spoločný trvalý pobyt. Auto priateľ ale kúpil na leasing. Môžem si uplatniť základnú náhradu a náhradu za PHM ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedať
  35. Dobrý deň, som s.r.o. lekár, môžem kúpiť na r.č. zdrav.sestry auto, s ktorým bude chodiť navštevovať pac. a podavať ošetrenie inj. a pod.? a os. auto bude v majetku s.r.o. a náklady bude hradiť sr.p., poistka, beznín, cestná daň?

    Odpovedať
    • Podľa mňa skôr nie – na to aby bolo v majetku firmy, musí byť kúpené na eseročku. Môžete však sestre preplácať cestovné náhrady za pracovné cesty, ktoré urobila na svojom aute pre vašu firmu

      Odpovedať
  36. Dobrý deň,
    potrebovala by som poradiť, SZČO ma MV zaradene v OM od 11/2011, viedol JU, odpisy uplatnil za rok 2012,2013, v roku 2014 ani 2015 MV nepoužíval na zabezpečenie príjmov, v daň. priznaní za rok 2014 uplatnil výdavky % z príjmov, aj za rok 2015 chce uplatniť výdavky %. V roku 2015 o MV neúčtoval. MV k 31.12.2015 vyradil z OM z dôvodu prevodu do os.užívania v zostatkovej nedoodpisovanej sume, správny postup? Má povinnosť zaplatiť daň z MV? Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedať
    • Hm, podľa znenia zákona o dani z motorových vozidiel áno – ten totiž nehovorí, či bolo auto uplatnené vo výdavkoch alebo ste napr. mali paušálne výdavky. Navyše ak bolo auto pôvodne prihlásené, tak už o ňom daňový úrad “vie” a tak či tak ho treba odhlásiť (aj podľa nového zákona a aj podľa pôvodného zákona o miestnych daniach)

      Odpovedať
  37. Dobrý deň,
    obdobná otázka tu myslím už zaznela, ale priznám sa – nie je mi to stále jasné – môže manžel, ktorý je SZČO používať naše auto, ktoré je však evidované na mňa, na podnikanie s ohľadom na BSM (či už zaradiť ho do obchodného majetku alebo používať ako súkromný automobil bez zaradenia do obchodného majetku)? Alebo je podmienkou, aby auto bolo evidované na jeho meno? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedať
    • Ľutujem, že som si kedysi neodložila vyjadrenie DU, ale keďže ako držiteľ auta sa dá zapísať len jeden z manželov, tak v prípade BSM (nesmie byť zrušené) tak stačí, aby bol zapísaný jeden z manželov. My sme to mali naopak, auto bolo na manžela, ja som bola SZČO. Neviem ako je to v prípade zaradenia do majetku, nie je vtedy držiteľom práve firma?

      Odpovedať
  38. Dobry den,
    ak jediny konatel a zaroven spolocnik sro pouziva svoje sukromne auto na firemne ucely musi podavat priznanie k dani z motorovych vozidiel? Viaze sa toto podanie na moznost uplatnit si naklady na PHM a ostatne naklady suvisiace s pouzivanim auta na firemne ucely? Cize ked to zamlci a nepoda ho, tak si nemoze dat do nakladov PHM? Dakujem velmi pekne

    Odpovedať
    • Áno, musí. Na možnosť uplatniť si výdavky sa to neviaže, ale samozrejme, ak si tieto výdavky uplatníte, daňový úrad bude pri prípadnej kontrole pravdepodobne zvedavý aj na daň z motorových vozidiel.

      Odpovedať
  39. Dobrý deň. Rád by som sa opýtal či músím mať Nájomná
    zmluva na automobil za účelom podnikania overenú notárom. Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedať
  40. Dobrý deň,
    mám takýto problém:
    SZČO v roku 2014 vyradil služobný automobil do osobného používania a takto ho aj účtuje. Keďže podľa nového zákona od roku 2015 toto nebude možné:
    / Pre podnikateľov s príjmami z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktorí používajú na služobné cesty osobné vozidlo nezahrnuté v obchodnom majetku, sa obmedzuje možnosť zahrnutia základnej náhrady za každý km jazdy. Základnú náhradu budú môcť uplatniť iba vtedy, ak vozidlo nebolo zaradené v obchodnom majetku nielen počas vykonávania činnosti v inom mieste, ako je miesto ich pravidelného vykonávania činnosti, ale ho nemali zaradené v obchodnom majetku ani nikdy predtým (§ 19 ods. 2 písm. e) bod 1).
    Moja otázka znie: môže si auto opäť zaradiť do majetku?

    Ďakujem Vám pekne za Váš čas.

    Odpovedať
    • Síce to nikde nie je vyslovene uvedené, ale podľa mňa – a práve preto – prečo nie? Čo nie je zakázané, je pre nás – občanov a podnikateľov – dovolené

      Odpovedať
  41. Dobrý. Ospravedlnujem sa za otázku …. Ani j sám som jej nepochopil . Proste moja otázka bola taká že si chcem dať do nákladov základne náhrady za každý prejazdený kilometer . Je to možné urobiť aj napriek tomu že nemám žiadny doklad o tankovaní aj napriek tomu že som dochádzal za pracou do cz no mám potvrdenie o ubytovaní a aj to že som tam pracoval . dakujem

    Odpovedať
  42. Ďakujem pekne za odpoved pán Furmaník. Rád by som sa opýtal ešte jednu otázku. nakoľko som pracoval pol roka v cz a potom mesiac v nemecku a chodil som tam mojim autom môžem si učtovať do nákladov aj km no blok z tankovania mam iba z SR. Dakujem pekne za opoved

    Odpovedať
  43. dobrý deň. Potreboval by som poradiť. Môžem si prenajať auto od oca aj napriek tomu že on je na invalidnom dôchodku ? Môže mi vystaviť sumu za prenájom hocijakú alebo je ta výška za rok nejako stanovená ? Rad by som si to dal potom do nákladov . A či stačí najomnu zmluvu urobiť len tak jednoducho medzi mnou a ocom bez nejakého úradného potvrdenia.

    Odpovedať
    • Môžete, stačí zmluva. Akurát aj do tohto vzťahu podľa všetkého vstupuje povinnosť obchodovať za trhové ceny, teda transferové oceňovanie.

      Odpovedať
  44. Dobrý deň, plánujem si kúpiť jazedene auto. Mesačne jazdím 5000km, a vediem si o tom knihu jázd. Auto mám zapísať na Ico alebo rodné číslo? Ďakujem

    Odpovedať
    • Ak ide o SZČO, je to jedno, či IČO alebo rodné číslo – o tom bol článok. Skôr treba zvážiť, či auto zaradené v obchodnom majetku alebo súkromné auto používané na pracovné cesty (podľa počtu km skôr druhá možnosť).

      Odpovedať
  45. Dobrý deň, chcela by som sa informovať čo v prípade ak chce živnostník pracujúci pre s.r.o využívať firemné auto sročky na firemné účely, nakoľko je to nutné a živnostník nevlastní auto.

    ďakujem

    Odpovedať
    • Firemné auto cudzej eseročky na svoje firemné účely ako SZČO? Podľa mňa do výdavkov asi nie, skôr do príjmov: SRO-zamestnávateľ by v prípade používania firemného auta na súkromné účely zamestnanca mala dodaniť používanie tohto auta v mzde zamestnanca (ak teda ide o riadneho zamestnanca podľa Zákonníka práce)

      Odpovedať
  46. Dobrý deň
    Som živnostník – minulý rok som kúpil nové osobné auto na lízing – na súkromnú osobu rod. č. kde vlastníkom je Lízingová spoločnosť a ja som evidovaný ako držiteľ. Berie sa to ako majetok v súkromnom vlastníctve?
    Ako píšete:
    Je auto napísané na rodné číslo obchodným majetkom alebo nie?
    Majetok (teda aj automobil) sa z daňového hľadiska stáva obchodný majetkom, ak:
    – ho má SZČO vo vlastníctve
    – využíva ho na dosiahnutie, udržania či zabezpečenie daňových príjmov
    – účtuje o ňom v účtovníctve, resp. v zjednodušenej daňovej evidencii

    Používam ho na súkromné ale hlavne aj na pracovné cesty…Prosím len o radu aké výdavky je lepšie viesť?

    Ďakujem za odpoveď

    Dušan

    Odpovedať
    • Podľa mňa berie: ekonomickým vlastníkom (ktorý auto účtuje v majetku a odpisuje) ste Vy. A typ výdavkov: závisí napr. aj od počtu vykázateľných kilometrov. Ak viete deklarovať časté a dlhé pracovné cesty, oplatí sa možno používať ho ako nezaradený do obchodného majetku, v opačnom prípade ho skôr odpisovať ako firemný.

      Odpovedať
  47. Dobrý deň,
    prosím o radu. Môže manželka využívať auto napísané na manžela na svoju živnosť? Do výdavkov si bude počítať cestovné náhrady. Manželia majú BSM.
    Ďakujem za odpoveď.
    Naďa.

    Odpovedať
    • Dobrá otázka a zaujímavá súvislosť. Ak by išlo o zamestnanca (napr. svojej eseročky), tak zamestnanec na pracovné cesty môže použiť aj iné auto než svoje. No tu ide o živnostníka a ten si môže uplatniť iba výdavky spojené s použitím svojho auta. A či na tom niečo mení BSM, neviem :(

      Odpovedať
  48. Zdravím,
    čo keď som kúpil ojazdené auto od súkromnej osoby.

    Môžem si jeho obstarávaciu cenu dať do nákladov ako SZCO?

    Vdaka vopred.

    Odpovedať
  49. Dobrý deň
    platí ešte aj v r.2015 záver Vášho článku:

    “Skutočnosť, že daňovník kúpil motorové vozidlo ako občan,
    nie ako podnikateľ pod svojimi identifikačnými údajmi, nemá vplyv na
    uplatnenie výdavku na kúpu tohto motorového vozidla ako daňového výdavku
    prostredníctvom odpisov v súlade s ustanoveniami zákona o dani z
    príjmov, nakoľko je vlastníkom tohto vozidla a o tomto vozidle účtuje,
    čo je splnenie definície obchodného majetku podľa § 2 písm. m) zákona o
    dani z príjmov.”
    Nemohla som to v ZoDP nájsť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedať
    • Podľa mňa platí. Nedávno som to dokonca riešil aj vzhľadom na nehnuteľnosť kúpenú súkromnou osobou, ktorá ju následné prenajímala pod svojim DIČ ako prenajímateľ podľa § 6 ods. 3 (a zároveň mala živnosť).

      Zákon o dani z príjmov: § 2 ods. m Podľa neho je obchodným majetkom všetko tam definované, čo má fyzická osoba vo svojom vlastníctve, používa to na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie svojich príjmov a zároveň ho účtuje/eviduje v účtovníctve/evidencii.

      Odpovedať
  50. Je to veľmi prehľadný článok, len mám ešte jednu otázku, ak podnikateľ – szčo dochádza pravidelne do svojej prevádzky (je to stánok s občerstvením vzdialený cca 25km od miesta bydliska) môže si v takomto prípade uplatňovať cestovné náhrady?

    Odpovedať
  51. skveleeee! toto som hladala. tento clanok ma zachranil. nemusim nic prepisova. a to mi nevedeli jednoznacne odobrit ani v poradni eTrendu. vdaka vam za tento text :-D chcem totiz prenajimat auto, ktore mam v osobnom vlastnictve. chcem ho prenajimat eserocke. zriadila som si na to zivnost a vsetky vydavky okolo auta uz dalej bude platit eserocka. nikde mi nevedeli jednoznacne povedat, ci auto musim/nemusim prepisovat na ICO. cize nemusim a odpadol mi kamen zo srda :) vdaka este raz

    Odpovedať
  52. Práve zvažujeme výmenu firemných vozidiel. Naša činnosť – finančné sprostredkovanie, je oslobodená od DPH a teda si nemôžeme ani uplatniť daň z nákupu vozidiel. Aj v súvislosti so zmenamy od 1.1.2015 je otázne, či sa nám pri 2 vozidlách v cena cca 18 tis EUR oplatí zaraďovať tieto vozidlá do majetku, alebo ich radšej kúpiť ako FO a písať cesťáky…

    Odpovedať
    • Je to na Vás. Jedna vec je odpočítanie DPH, druhá daňové výdavky, resp. odpisy. Možnosť uplatniť si vo výdavkoch 80% zo všetkých súvisiacich nákladov znamená podľa vyjadrení daniarov nulové dokazovanie+šikanu.

      Odpovedať
  53. Pekne zhrnute. Som SZCO a planujem kupit auto v Rakusku od sukromnej osoby a pouzivat ho na podnikanie odo dna kupy. (zaradit do majetku a odpisovat) Auto by som rad kupil nie na ICO, len na meno ako FO. Mozem si aj v tomto pripade uplatnit naklady pred
    dnom kupy? (overenie auta, prevoz, preklady, ..)?
    Este jedna vec: Planujem platit v hotovosti a dufam, ze zmluva s uvedenou kupnou cenou je dostatocnym danovym dokladom ak je tam uvedene, ze peniaze boli prevzate v den podpisu. Pripadne, treba vystavit pokladnicny doklad?
    Dakujem.

    Odpovedať
  54. dobrý deň, ja mám skôr opačný problém: mám auto kúpené na ičo, odpisovalo sa, už je dávno odpísané. SZČO ho využíva aj naďalej na podnikanie. Problém je v tom, že by sme to auto potrebovali používať ako keby bolo vyradené z obchodného majetku, t.z. uplatniť si paušálnu náhradu na km + náhradu za spotrebované phm podľa knihy jázd. Aký by bol postup? len na karte majetku ho vyradiť z obchodného majetku a urobiť vyraďovací protokol? nemusí byť prepis na polícii na RC?

    ďakujem za odpoved

    Anna

    Odpovedať
    • Podľa to ide rovnako, ako pri zaradení automobilu z osobného užívania do obchodného majetku. Teda nie je podstatné IČO/RČ, ale auto jednoducho musí byť vyradené z obchodného majetku – teda sa už o ňom ďalej neúčtuje/neeviduje vo firemnom účtovníctve/evidencii.

      Odpovedať
  55. Rozumiem tomu dobre? Ak ma SZCO zaradeny osobny automobil v majetku, moze si uplatnit 50% z PHM bez nahrady za km+ vsetky ostatne vydavky na auto?

    Odpovedať
      • Dakujem za odpoved, mala som ale na mysli pripad, ak sa ako SZCO chcem vyhnut vedeniu knihy jazd – mozem si uplatnit 80 alebo 50% z ceny PHM?
        Je mozne si zaradit auto do majetku aj ked je na leasing a v technickom preukaze som vedena len ako drzitel automobilu a leasingova spolocnost ako majitel?
        Dakujem.

        Odpovedať
        • Pri firme zaradenom do obchodného majetku 80% z nákupu. A zaradiť je možné aj lízingované auto – podľa zákona o dani z príjmov auto odpisuje firma, ktorá ho má v prenájme (lízing).

          Odpovedať
  56. V tejto súvislosti je dobre si uvedomiť, že podnikateľ ( živnostník, SZČO ) ručí za svoje záväzky do výšky svojho majetku, zapísaného či nezapísaného v tzv. obchodnom majetku.

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This