Zákon o obmedzení platieb v hotovosti: možno obmedzuje aj vás

Vlády zákon s pomerne krutými dôsledkami pre podnikateľov – zákon o obmedzení platieb v hotovosti. – je na svete už od roku 2013. Podľa neho si podnikatelia nemôžu robiť “len tak hocičo”, preto by nemali o nič menej poznať jeho súvislosti a dôsledky pre prax.
Článok je aktualizovaný na nové limity platné od 1. júla 2023.
 

Čo prináša zákon o obmedzení platieb v hotovosti:

  • zákaz platby v hotovosti vyššej ako 15 000 EUR medzi podnikateľmi a firmami (aj v prípade, ak je podnikateľom iba jeden účastník vzťahu)
  • zákaz platby v hotovosti vyššej ako 15 000 EUR medzi nepodnikateľmi fyzickými osobami
  • platby, týkajúceho sa jedného právneho vzťahu (tj obchodnej transakcie), ktorý znie na sumu vyššiu než 15 000 EUR, nie je možné ani rozdeliť na viac platieb nižších ako 5 000 EUR a uhradiť ich v hotovosti – rozdelenie sa posudzuje ako priestupok. Toto je dôležitý bod, podrobnejšie čítaj nižšie
  • zákaz platí aj pre zahraničie – ak sa platba týka plnenia uskutočneného na území v SR a príjemca má sídlo či pobyt v SR
  • porušenie zákazu znamená priestupok s pokutom do 10 000 EUR či správny delikt s pokutom do 150 000 EUR, pričom postihnutým bude príjemca aj odovzdávajúci.

Dôsledky

Zákon sám osebe je pomerne krátky a zrozumiteľný – aj po novele 2023.  Aspoň sa tak zdá po jeho prvom prečítaní. Zaujímavejší je však výklad niektorých pojmov a najmä dôsledky pre niektoré bežné činnosti v praxi:
  • spomenutým “jedným právnym vzťahom” sa rozumie takmer akákoľvek zmluva, faktúra či obchod. To znamená, že ak je napr. 1 faktúra vystavená na sumu vyššiu než 15 000 EUR vrátane DPH, nesmie byť žiadna z úhrad uhradená v hotovosti. Čo je rozdiel v porovnaní s prvotným dojmom, ktorý po prečítaní máte – teda že napr. že z faktúry v celkovej hodnote 20 000 EUR môžete uhradiť v hotovosti napr. 14 000 EUR a zvyšok musí ísť bankovým prevodom. Viac: Čiastočné platby a úhrady v hotovosti: sú legálne alebo nie?
  • rovnaké pravidlo platí aj pre zmluvy – napr. nájomnú zmluvu či zmluvu o poskytovnaní akejsi služby (konzultačné, účtovné, právne). Ak celá zmluva znie na sumu vyššiu než 15 000 EUR, nesmie byť žiadna splátka – teda napr. mesačná úhrada – vykonaná v hotovosti. Čiže ani jedno z mesačných nájomných či jeho časť. Uvedené rovnako platí aj na obchodné zmluvy medzi firma-zamestnávateľmi a defacto zamestnancami, ktorí pracujú na živnosť – žiadny ich “plat” nesmie byť vykonaný v hotovosti.
  • úhrada miezd zamestnancom je jednou z výnimiek – výplaty miezd môžu byť realizované v hotovosti, aj v prípade, ak ich základom je jedna pracovná zmluva.
  • komplikuje sa práca s preddavkami – ak si dodávateľ vyžiada preddavok v hotovosti (napr. 2 000 EUR) a celková suma zákazky ešte nie je známa, no napokon presiahne 15 000 EUR, preddavok je potrebné pekne-krásne vrátiť späť odberateľovi a vyžiadať si úhradu celkovej sumy zákazky bezhotovostne. Toto je asi najzábavnejšie.
  • pozor na pôžičky spoločníkov eseročiek – pôžičky, ktoré poskytla eseročka svojmu spoločníkovi a pôžičky poskytnuté spoločníkom jeho eseročke sú okrem iného aj bežným prostriedkom na vyberanie peňazí z vlastnej firmy, ak to inak nejde. Síce zložito a s mnohými a pravidelne sa meniacimi daňovými dôsledkami, ale predsa. Pozor: ak niektorá zmluva o pôžičke znie na sumu vyššiu než 15 000 EUR, nesmie byť jej poskytnutie ani úhrada – úplná či čiastočná – vykonaná v hotovosti. Teda ani tie výbery cash z bankomatu napr. každý mesiac po 2 000 EUR, účtované ako pohľadávka voči spoločníkovi vlastne nie sú celkom kóšer. Viac napríklad Pôžičky spoločníkom a od spoločníkov a paradoxy s trhovým úrokom, transferkom či mikrodaňovníkom či Dlžíš vlastnej firme? 9 spôsobov riešenia (a súvislostí) pohľadávok voči spoločníkovi.
V priebehu roka 2023 – tj aj v čase zmeny limitov na 15 000 EUR – sa však obmedzenia vyplývajúce zo zákona o obmedzení platieb v hotovosti neuplatňujú. Výnimkou je totiž mimoriadna situácia a mimoriadne situácie máme v čase účinnosti novely a aktualizácie tohto článku až 2. Limity pre cash teda dočasne neplatia vôbec. 

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

5 komentárov k “Zákon o obmedzení platieb v hotovosti: možno obmedzuje aj vás”

  1. Zaujimavy clanok. Planujem kupit auto v Rakusku od sukromnej osoby a pouzivat ho na podnikanie odo dna kupy. (som SZCO) Podla clanku usudzujem, ze na platbu nad 5000 eur za plnenie mimo SR a osobe so sidlom mimo SR (este k tomu sukromnej osobe) sa obmedzenia tohoto zakona nevztahuju, mam pravdu? Teda ho mozem kupit ako SZCO s platbou v hotovosti a dufam, ze zmluva s uvedenou kupnou cenou je dostatocnym dokladom ak je tam uvedene, ze peniaze boli prevzate v den podpisu. Pripadne, treba pokladnicny doklad?
    Este jedna vec: auto by som rad kupil nie na ICO, zaradil ho vsak odo dna kupy do majetku a odpisoval. Mozem si aj v tomto pripade uplatnit naklady pred dnom kupy? (overenie auta, prevoz, preklady, ..)? Dakujem.

    Odpovedať
  2. stale si myslim ze vplyv politikov na zivot ludi je takmer ziadny.
    ano, je pravda ze ako vladne fico tak stat mocnie, budi sa dojem ze len stat vie najlepsie co a ako robit a co je najlepsie pre ludi …

    a kedze moja prva veta je pravdiva a sme slobodny, mame stale moznosti ako si zarobit na zivobitie, mozme sa prispobit alebo sa odstahovat. firmy ktore tu maju pobocky to maju jednoduche…

    uz cakam kedy zdrazeju potraviny a bude revolucia …

    Odpovedať
  3. Dobre napisane a ja este dodam, za napr. peniaze ktore si rozdelili firmy vo vztahu ( napr. zahranicna firma a firma na slovensku – matka – dcera … ) tak tie peniaze zostali na slovensku a tie sa dalej investovali do prace, zamestnancov a pod … teraz vsetky peniaze idu prec k matkam spolocnosti a na ich ucty a na slovensko uz nikdy nepridu, zahranicne firmy ktore vlastnia slovenske subjekty teraz doslova doja slovenske firmy a vsetky peniaze idu prec zo Slovenska ….. cely zakon je zly. 

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This