SZČO a júl 2022: odvody, pravidlá, výpočet a príklady

V júli sa toho v živote živnostníkov a SZČO deje každoročne veľa. Zmeny sa týkajú hlavne Sociálnej poisťovne a odvodov platených tejto inštitúcii – niektorí z podnikateľov ich totiž platiť začínajú, ďalší končia a väčšina z nich by si mala platené odvody vypočítať či nanovo prepočítať. Už pár rokov za podnikateľa všetky povinnosti vykoná Sociálna poisťovňa – prihlási ho či odhlási a rovnako mu automaticky vypočíta, koľko platiť. Poďme na základný prehľad pre rok 2022:

Júl 2022: zlomový mesiac

Kľúčovou pre posúdenie povinnosti platiť je suma podnikateľských príjmov daného živnostníka za predchádzajúci ukončený (a daňovo priznaný) rok. Tú je potrebné porovnať s hranicou pre povinné platenie odvodov. Pre rok 2022 ide o sumu 6 798 EUR:

  • kto odvody doteraz neplatil a jeho podnikateľské príjmy za rok 2021 boli vyššie ako 6 798 EUR, odvody platiť začína. Sociálna poisťovňa ho sama zaregistruje
  • kto odvody doteraz neplatil a jeho príjmy za rok 2021 boli rovné alebo nižšie ako 6 798 EUR, odvody naďalej povinne neplatí. Môže ich samozrejme platiť dobrovoľne. Jeho príjmy sa podľa rovnakého pravidla (a novej “hraničnej” sumy) opäť posúdia o rok – v júli 2023.
  • kto odvody doteraz platil a jeho príjmy za rok 2021 sú vyššie ako 6 798 EUR, v platení odvodov pokračuje. Musí si však prepočítať ich výšku – i keď to za neho rada urobí Sociálna poisťovňa, no pre istotu :)
  • kto odvody doteraz platil a jeho príjmy za rok 2021 boli rovné alebo nižšie ako 6 798 EUR, odvody od júna platiť prestáva a Sociálna poisťovňa ho povinný sa odhlási.

Viac: SZČO: Koľko môžem v r. 2021 zarobiť, aby som neplatil sociálne odvody?

Príjmy, nie základ dane. A aj to nie všetky

Pri čísle 6 798 EUR sa sledujú príjmy SZČO. Teda nie rozdiel medzi príjmami a výdavkami, resp. základ dane či zisk. Ale hrubé príjmy bez uplatnenia – reálnych či paušálnych – výdavkov.

Ktoré príjmy sa do sumy 6 798 EUR zahŕňajú:

  • príjmy z podnikania v zmysle “podnikanie na základe živnostenského oprávnenia”
  • príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti – teda podnikania na základe iných oprávnení (advokáti, notári, sprostredkovatelia atď)
  • aktívne príjmy umelcov a autorov (príjmy z vytvorenia diela)

Ktoré príjmy sa do sumy 6 798 EUR nezahŕňajú:

V prípade, ak ste svoje príjmy uviedli správne do daňového priznania, ide o sumu z riadku 39.

Výpočet odvodov

1. vymeriavací základ = (základ dane z príjmov 2021 + odvody do Sociálnej i zdravotnej poisťovne zaplatené v r. 2021) : 1,486 : 12

Vymeriavací základ sa zo základu dane prepočíta takto:

  • k základu dane z príjmov sa pripočítajú iba “povinné” odvody – teda nepripočítajú sa dobrovoľne platené odvody do Sociálnej poisťovne či dobrovoľné príspevky na dobrovoľné starobné dôchodkové sporenie. Konkrétne ide o súčet súm z poslednej strany PDF-kového formuláru daňového priznania: riadku 13 (celkové zdravotné odvody) plus riadku 11 (celkové sociálne odvody) mínus riadok 12 (dobrovoľné sociálne odvody) 
  • na prepočet sa použije koeficient 1,486
  • mesačný vymeriavací základ sa delí číslom 12 – čo môže v niektorých situáciách pomôcť najmä dobre zarábajúcim podnikateľom, ktorí minulý rok podnikali iba niekoľko mesiacov.

2. mesačné odvody = sadzba 33,15% x vymeriavací základ

Sadzbu 33,15% uvádzam spolu v jednom čísle len pre zjednodušenie. V skutočnosti je súčtom 4 rôznych sadzieb pre 4 rôzne poistenia – pre každé z nich sa odvody musia vypočítať samostatne a zaokrúhliť na 2 desatinné miesta nadol:

  • nemocenské poistenie 4,4%
  • dôchodkové poistenie 18%
  • invalidné poistenie 6%
  • rezervný fond solidarity 4,75%

Dobrovoľne môže SZČO platiť aj poistenie v nezamestnanosti 1%

Ak je vypočítané poistné nižšie ako 187,78 EUR, SZČO platí od júla 2022 187,78 EUR. Od januára 2023 však bude platiť minimálne odvody v novej minimálnej sume 200,73 EUR.
Ak je vypočítané poistné vyššie ako 187,78 EUR, SZČO platí od júla 2022 ním vypočítanú sumu. Aj od januára 2023, odvody sa mu menia najskôr až v júli 2023.

Príklad

Photo by June Famur Jr. from Pexels

Živnostníčka Júlia uviedla v daňovom priznaní k dani z príjmov za rok 2021 príjmy z podnikania v sume 25 000 EUR, ako výdavky si odpočítala paušál 15 000 EUR a zaplatené odvody do zdravotnej poisťovne 960 EUR – jej základ dane (riadok 41 daňového priznania) bol teda 9 040 EUR.

Príjmy 25 000 EUR samozrejme ďaleko presiahli hraničnú sumu 6 798 EUR – Júliu Sociálna poisťovňa zaregistrovala do 8. júla 2022.

A koľko bude platiť?

Vymeriavací základ pre odvody = (10 000 + 960) : 1,486 : 12 = 614,62 EUR. Vypočítaný vymeriavací základ je teda vyšší ako minimálny vymeriavací základ pre aktuálny rok 2022 v sume 566,50 EUR – Júlia si teda priplatí čosi navyše.

Odvody:

  • nemocenské = 4,4% x 614,22 EUR = 27,04 EUR
  • dôchodkové = 18% x 614,22 EUR = 110,3 EUR
  • invalidné = 6% x 614,22 EUR = 36,87 EUR
  • RFS = 4,75% x 614,22 EUR = 29,19 EUR

Mesačne bude Júlia platiť spolu 203,73 EUR.

Pre istotu si môžete vypočítané odvody overiť na kalkulačke samotnej Sociálnej poisťovne.

Kedy prvýkrát zaplatiť?

Odvody sa platia spätne. Prvýkrát ich SZČO zaplatí za júl 2022 do 8. pracovného dňa v auguste 2022. 

Odvody platené v júli 2021 za jún 2022 sa platia ešte v pôvodnej výške.

Kto si daňové priznanie odložil, odložil si aj odvody. A možno ani nie

Tým SZČO, ktorí si podanie daňového priznania legálne odložili z marca na jún, sa termín na posúdenie platiť či prepočet novej výšky odvodov posúva z júla 2022 na október 2022. Niektorí odložením získali, iní stratili.

Viac: “Odloženie daňového priznania a odvody”

Zdravotné odvody – iba ročné zúčtovanie

Zdravotné poistenie sa v júli nemení. V týchto dňoch však zdravotné poisťovne zasielajú svojim poistencom spomenuté ročné zúčtovanie zdravotného poistenia s prípadným nedoplatkom a budúcoročnými preddavkami. Samotný podnikateľ sa o výpočet starať nemusí, osobne však odporúčam výsledok si vlastnoručne prepočítať.

Viac: Nedoplatok či preplatok zo zdravotného poistenia: čo s ním (v daňovom priznaní)?

Photo by Bich Tran from Pexels

Odvody zdravotné vs sociálne: ako na ne po celý rok

Toľko úvod k úvod k odvodom, prejdime si však ešte raz niektoré súvislosti a pravidlá pre celý rok. Nižšie uvádzam úryvok z (upraveného) rozhovoru, ktorý som pred pár mesiacmi poskytol Hospodárskym novinám:

Aké profesie tvoria najčastejšie samostatne zárobkovo činné osoby?

Profesií podľa mňa pribúda. Jednak rozširovaním práce na voľnej nohe – vďaka dostupnému know-how a technológiám dnes pribúda mnoho nových resp. v minulosti málo “obsadených” profesií, ako sú webdizajnéri, SEO/PPC/UX konzultanti, lektori, prekladatelia, head-hunteri a pod. A tiež tým, že najmä malé firmy dnes pracujú – presnejšie spolupracujú s – pracovníkmi na kontrakt: takto často fungujú programátori, marketéri, dizajnéri a pod. Práve možnosti slobodnej práce bez určeného pracovného času či pracovného miesta umožňujú vznik nových profesií, ich foriem, a rovnako aj stimulujú úspory. Samozrejme sú tu aj tradičné povolania, pri ktorých je fungovanie ako SZČO prirodzené: advokáti, účtovníci, notári, stavební inžinieri či sprostredkovatelia a v praxi často ako SZČO pôsobia stavebníci a majstri.

Koho môže “zachrániť” predĺženie podania daňového priznania pri platení sociálnych odvodov? Ako tam pomôže tých pár mesiacov?

Odloženie daňového priznania môže určitým spôsobom pomôcť tým, ktorí v júli 2022 odvody do Sociálnej poisťovne platiť buď začnú prípadne ich začnú platiť vo vyššej výške. Odložením daňového priznania 3 mesačné platby de facto ušetria: začnú ich totiž platiť až v októbri 2022. Naopak: tým, ktorí od júla 2021 odvody platiť prestávajú prípadne sa im znižuje výška, je výhodné podať daňové priznanie čím skôr.

Všetko samozrejme závisí od toho, či je daná SZČO s odvodmi “kamarát” alebo nie. Niekto je presvedčený, že odvádzanie časti príjmu do Sociálnej poisťovne mu zabezpečí prosperujúcu starobu či pokryje rizikové situácie, iní zas hospodáreniu štátu neveria a Sociálnu poisťovňu pokladajú za pyramídovú Ponziho schému. A pozor: “posúvanie” platenia odvody o 3 mesiace smerom tam alebo späť aktuálne (2022 – 2023) vyzerá, že bude atraktívne ešte nejakú chvíľu – už uzákonené ročné zúčtovanie sociálneho poistenia. padlo, rovnako nebude očividne nič z “daňovej revolúcie”.

Kedy presne začínajú SZČO platiť zdravotné odvody a ako sa v tomto líšia tí, čo sú zároveň aj študenti či dôchodcovia?

“Čisté” SZČO – teda SZČO bez súbehu/kombinácie so štúdiom, dôchodkom, materskou či zamestnaním – začínajú platiť zdravotné poistenie od prvého dňa podnikania. Presnejšie: za predpokladu, že nemajú iného tzv. platiteľa odvodov (štát, zamestnávateľ a pod.). Za každý mesiac sú povinní zaplatiť mesačné preddavky a to aspoň minimálne pre daný rok – pre r. 2022 ide min. o 79,31 EUR a pri podnikaní plných 12 mesiacov musí zdravotnej poisťovni odísť 12 x 79,31 EUR). Po skončení roka im zdravotná poisťovňa na základe ich výsledkov z daňového priznania k dani z príjmov dopočíta prípadný rozdiel podľa výpočtového vzorca pre zdravotné odvody. Spomenuté minimálne odvody za daný rok však musia byť zaplatené (tj minimálny preddavok x počet mesiacov podnikania).

“SZČO popri” však tieto mesačné preddavky spočiatku platiť nemusia, prípadne ich platia v dobrovoľnej výške. Po skončení roka musia tiež doplatiť vypočítané odvody, avšak tie môžu byť v mnohých prípadoch nižšie a výhodnejšie v porovnaní s čistými SZČO. “SZČO popri” totiž nepodliehajú minimálnej sume odvodov za daný rok. Povinne musia platiť mesačné preddavky až od januára nasledujúceho po prvom daňovom priznaní – a to vo výške vypočítanej podľa výsledkov prvého daňového priznania. Táto môže byť tiež nižšia ako zákonné minimum pre čisté SZČO.

Viac:

Živnosť popri zamestnaní: aké sú rozdiely či výhody?

Študent živnostník a dane + odvody: čo všetko sa naňho vzťahuje

Môžete porovnať, aký vplyv má počet mesiacov podnikania na zdravotné odvody a na sociálne odvody?

Výška “sociálnych odvodov” od počtu mesiacov podnikania nezávisí. Základ dane sa prepočíta na vymeriavací základ pre odvody a mesačná suma – vymeriavacieho základu i odvodov – sa vydelí číslom 12.

Pre mesačné preddavky, ktoré zdravotná poisťovňa vypočíta na základe podaného daňového priznania pre nasledujúci rok (tj platené od januára nasledujúceho roka), však platí, že ich výška sa vypočíta vymeriavací základ deleno počet mesiacov podnikania ešte v predošlom roku (!). Teda v roku, na základe výsledkov ktorého sa zúčtovania vykonalo. Takýmto výpočtom môže napr. vyskočiť nesympatická suma mesačného preddavku pre podnikateľa, ktorý za posudzovaný rok podnikal napr. iba 2 mesiace a v tomto roku dosiahol základ dane napr. 2 000 EUR, mesačný preddavok od nasledujúceho roka bude v sume 94+ EUR (2 000 / 1,486 * 14% / 2). Podnikateľ však môže požiadať o zníženie preddavku na na novú navrhovanú sumu.

Na ktoré lehoty a zmeny počas roka si musí dávať pozor SZČO, ktorá platí odvody?

Najmä na 1. júl každého roka, kedy SZČO da facto odvody do Sociálnej poisťovne platiť začínajú, prestávajú prípadne sa na základe posledného daňového priznania k dani z príjmov mení ich výška. Tí, ktorí si daňové priznanie odložili na jún, sledujú túto povinnosť až k 1. októbru.

V lete resp. na jeseň sa SZČO ozve aj zdravotná poisťovňa s ročným zúčtovaním zdravotných odvodov za predchádzajúci rok – a teda s prípadným jednorazovým nedoplatkom či preplatkom zo zdravotného poistenia za tento rok. Zúčtovanie im oznámi aj výšku mesačného preddavku od januára nasledujúceho roka.

A tí, čo platia odvody v minimálnej mesačnej sume (čo je asi trištvrtina SZČO) musia sledovať aj január každého roka – vtedy sa každoročne mení suma minimálnych mesačných odvodov do oboch poisťovní:

Minimálny mesačný preddavok do zdravotnej poisťovne – ktorí platia SZČO ako aj samoplatitelia – je v jednotlivých mesiacoch roka 2019 v sume 76,44 EUR. Od januára 2022 stúpne na 79,31 EUR.
Pozor a ešte raz, v tomto prípade ide stále len o “preddavok” – zdravotná poisťovňa po podaní daňového priznania a vykázaní dosiahnutých príjmov a výdavkov predmetnej SZČO celkové zdravotné odvody ešte raz vypočíta a ak jednotlivé zaplatené preddavky “nestačia”, rozdiel dorubí. Uvedené sa týka len SZČO, nie samoplatiteľov.

Minimálne mesačné odvody platené Sociálnej poisťovni – ktoré platia SZČO – sú v jednotlivých mesiacoch roka 2022 v sume 187,78 EUR. Od januára 2022 stúpnu na 200+ EUR.
V prípade odvodov platených do Sociálnej posťovne, nejde o “preddavok”, ale o definitívne poistné.

Aká je najčastejšia kritika pri platení sociálnych odvodov od bežných ľudí (klientov)? Na čo sa sťažujú?

Často im vadí zvláštna logika: mesačné odvody sa platia, aj keď v danom mesiaci nemám žiaden alebo nízky príjem, prípadne som v mínuse. Rovnako možno aj protihodnota, ktorú dostávajú alebo dostanú: kvalita zdravotnej starostlivosti či zverejnené prípady kradnutia zo štátnej poisťovne. Sumy platené do Sociálnej poisťovne zas negarantujú čokoľvek v budúcnosti: pravidlá politici z času na čas menia a demografický vývoj či vývoj štátnych rozpočtov pôsobí, že budúce dôchodky “nebude z čoho”.

Viac: Akciové fondy, pôžičky, nehnuteľnosti či deti: investície namiesto odvodov

Photo by Huy Phan from Pexels

Ilustračné foto v úvode článku by bruce mars from Pexels

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

4 komentáre k “SZČO a júl 2022: odvody, pravidlá, výpočet a príklady”

Vložiť komentár

Share This