Daň z príjmov 2015: ako nám výdavky na automobily, firemný majetok a odpisy opäť zvýšia dane

Nedávno som doštudoval vládny návrh novely zákona o dani z príjmov pre rok 2015. Prvý dojem: dlhočizný zoznam opatrení, ktorých cieľom je od nás – a teda najmä podnikateľov – vytiahnuť viac peňazí. Pár najrevolučnejších zmien v dnešnom článku – nenechajme si však nimi veľmi otráviť leto :)

Počítače, telefóny, fotoaparáty a iné hračky: iba 80%

 

Uplatniť si v daňových výdavkoch kúpu počítača, telefónu, nábytku či automobilu a znížiť si tak daň je bežnou praxou – podnikateľ tak niekedy pri nákupoch nešetrí, veď svoje súkromné výdavky môže spolufinancovať úsporou na dani z príjmov či dokonca DPH. Práve takýmto nákupom chcú daniari od nového roka klepnúť po prstoch: zákon o dani z príjmov získal novú prílohu, v ktorej sú vymenované vybrané druhy majetku “charakteru súkromnej spotreby” – autá, spotrebná elektronika, nábytok, telefóny či dokonca kosačky. Všetky výdavky na nákup, technické zhodnotenie či opravy týchto položiek si firma bude môcť uplatniť iba vo výške 80%. V plnej 100%-nej výške si ich bude môcť uplatniť, ak jednoznačne preukáže použitie tohto majetku na podnikanie – presný postup či pravidlá síce dôvodová správa príliš nešpecifikuje, no nakupovaniu desiatkov počítačov, televízorov či tabletov do firmy s 1 spoločníkom a zamestnancom zároveň je asi koniec.

Minister financií ustúpil a od januára 2015 bude mať pri firemnom majetku podnikateľ 2 možnosti:

  • buď si výdavky naň (kúpu, zhodnotenie, opravy) uplatní iba v pomere, v akom majetok používa na podnikateľské účely – čo znamená pravdepodobne podrobnú evidenciu a dokazovanie. Takto však dokáže do výdavkov dostať až 100% z danej sumy
  • alebo – ak majetok využívajú aj na podnikanie a rovnako aj na súkromné účely – môžu si uplatniť iba 80%. Vyhnú sa tak dokazovaniu či napríklad evidencii jázd.

 

Ešte raz 80%: tentoraz pri automobiloch s benzínovým paušálom

 

Jednou z možností, ako si v daňových výdavkoch uplatniť nákup pohonných hmôt, je 80%-ný paušál – o možnostiach pri takýchto výdavkoch som okrem iného písal v minulom článku. Podnikatelia sa doteraz často pýtali, či v prípade uplatňovania výdavkov na spotrebu pohonných hmôt vo výške 80% je potrebné “krátiť” aj všetky ostatné výdavky týkajúce sa automobilu. NIE, znela odpoveď (a ešte stále znie). Od roku 2015 však znie: ÁNO. Ak si uplatňujete paušál, tak si všetky ostatné výdavky týkajúce sa auta budete môcť v daňových uplatniť len vo výške 80% – týka sa to napr. opráv, poistiek, príslušenstva či dokonca odpisov. Daniari pravdepodobne vyslyšali kvalitnú analýzu môjho blogerského kolegu Dobroslava Šticu :)

Odpisy: zmena pravidiel “za chodu”

 

Výdavky na drahší majetok sa do daňových výdavkov dostávajú postupne prostredníctvom ročných odpisov. Po zmenách pravidiel pred 2 rokmi (zvýšenie daní prostredníctvom možného uplatňovania iba pomernej časti odpisov pri majetku kúpenom v priebehu roka či krátky a neúspešný pokus zrušiť samostatné lízíngové odpisovanie) prichádzajú radikálnejšie zmeny, de facto revolúcia:

 

  • lízingové odpisovanie sa opäť zas ruší – či pôjde zas len o pokus alebo sa to podarí uvidíme
  • firma už nebude mať pri každom majetku na výber rovnomerné či zrýchlené odpisy – zrýchlene bude možné odpísať iba vybrané druhy majetku (väčšinou pôjde o stroje v súčasnej odpisovej skupine 2)
  • súčasné 4 odpisové skupiny sa rozdelením a niekoľkými presunmi “rozmnožia” na 6 odpisových skupín
  • niektoré druhy majetku (administratívne budovy) sa presúvajú do odpisovej skupiny s dlhšou dobou odpisovania (čím sa zvýšia dane), iným sa zas doba odpisovania skracuje (technológie)
  • a čo znie najlepšie: podľa prechodných ustanovení budú nové pravidlá pre zrýchlené a lízingové odpisy budú od januára 2015 platiť nielen pre nový majetok nakúpený v roku 2015, ale aj všetko, čo firmy odpisujú už dnes. Čaká nás nárazové prepočítanie, chaos a riziko chýb.

 

Návrh zákona o dani z príjmov obsahuje ďalších niekoľko desiatok drobných zmien, ktorých jednoznačným cieľom – akokoľvek sofistikovane sa tvária dôvody zmien v dôvodovej správe – je z podnikateľov vytiahnuť viac. A to bez zvýšenia protihodnoty vo forme kvalitnejších služieb štátu. O trochu podrobnejšie ich popisujem v mojom komentári na Investujeme.sk a v článkoch Automobily a dane: čo sa zmení v roku 2015 a Voľba 80 vs. 100% sa z pohonných hmôt rozšíri aj na iné druhy nákladov

 

 

Ilustračné foto: Flickr



O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

19 komentárov k “Daň z príjmov 2015: ako nám výdavky na automobily, firemný majetok a odpisy opäť zvýšia dane”

  1. ahoj Peter, chcela by som ta poprosit o radu. firma kupila auto v roku 2015 a celu sumu DPH si odpocitala. vykazovali knihu jazd cez gps a auto pouzivali vyhradne na podnikanie. v roku 2016 sa situacia zmenila a auto pravdepodobne budu vyuzivat aj sukromne. ako postupovat v tomto pripade? uplatnim 80/20 výdavky na PHM, opravy, odpisy, ale co s uplatnenou DPH? treba nejaku cast teraz odviest?
    dakujem velmi pekne za radu a za vas blog, ktory velmi rada citam.

    Odpovedať
  2. Dobry den Peter,
    uplatnenie 80% z obstaravacej ceny vozidla zaradeneho do OM v pripade uplatnovania paušálnych výdavkov do výšky 80 % z celkového preukázateľného nákupu pohonných látok som nenasla podlozene v zakone o DzP. Na Porada.sk je ale zverejnene vyjadrenie FS SR:
    http://www.porada.sk/t260209-ako-uctujete-nakup-phm-v-01-2015-myslim-tym-uplatnenie-80-vydavkov-mam-kratit-aj-dph.html
    Pokial zoberieme do uvahy vyjadrenie Ing. Bulíkovej z fin. spravy, tak by mozno bolo dobre clanok opravit. Dakujem za vas nazor a aj za vsetky ostatne clanky, ktorymi vysvetlujete zakony skutocne ludskou recou. Neuvazujete v buducnosti o vstupe do politiky? :)

    Citujem z Porada.sk:

    Dobrý deň,
    v prípade, že daňovník využíva motorové vozidlo výlučne v súvislosti s
    príjmami z podnikania a uplatňuje 80% paušálne výdavky pri nákupe PHL
    podľa § 19 ods. 2 písm. l/ bod 3 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z
    príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len ZDP), ostatné súvisiace
    výdavky vynaložené na dosiahnutie zdaniteľného príjmu (napr. odpisy,
    nákup náhradných dielov, opravy) si môže uplatňovať vo výške 100%.

    —-

    Ustanovenie § 19 ods. 2 písm. l) bod. 3. ZDP sa s účinnosťou od
    1.1.2015 nezmenilo, a pri uplatňovaní paušálnych výdavkov do výšky 80%
    sa aj po 1.1.2015 postupuje rovnako ako do 31.12.2014. Uvedený spôsob
    uplatňovania výdavkov je zjednodušený spôsob, ktorý nevyžaduje vedenie
    knihy jázd. Jeho uplatňovaním daňovník nedeklaruje, že celkovo využíva
    vozidlo na podnikanie len na 80% (nemusí teda krátiť ostatné súvisiace
    výdavky), jedná sa len o zjednodušený spôsob, ktorý má zabezpečiť
    zníženie administratívneho zaťaženie a teda väčší komfort pre daňovníka.

    S pozdravom,

    Ing. Lea Bulíková

    Kontaktné centrum podpory

    Finančné riaditeľstvo SR

    Odpovedať
    • Zdravím Zuzana

      Ďakujem za komentár. Pokiaľ dobre rozumiem, hovoríte o rozpore medzi uplatňovaním 80% z nákupu PHM v prípade firemného vozidla (ktoré tu je už od roku 2009) a voľbou 20% vs 80 % pri výdavkoch na automobil (ako aj iný firemný majetok). Áno, podľa všetkého tieto dve možnosti spolu nesúvisia – aspoň tak tvrdí Finančná správa. Na druhej strane, ak si chcete v prípade auta uplatniť 100% zo sumy výdavkov, musíte zdokladovať jeho použitie na podnikanie v 100% miere a lepší spôsob ako kniha jázd pravdepodobne nie je. Taký je aj názor viacerých lektorov ako aj môj – novinku som okomentoval už pred rokom tu http://www.investujeme.sk/volba-80-vs-100-sa-z-pohonnych-hmot-rozsiri-aj-na-ine-druhy-nakladov/

      Odpovedať
      • Ďakujem pekne za váš názor. Súhlasím vami, že je ťažké pri takto napísanom zákone preukázať tú “preukázateľnú výšku výdavkov” na zabezpečenie zdaniteľného príjmu, o ktorej hovorí §19, ods. 2, písmeno t.

        Odpovedať
        • V praxi odporúčam si z výdavkov na telefón a hovory uplatniť 80% (pretože ich každý používa aj na súkromný život, čo je z výpisov hovorov dokázateľné), počítače, tablety a takéto hračky podľa uváženia a zamerania podnikateľa (napr. vývojár pokojne aj 100%, rovnako ak má podnikateľ zamestnancov a kanceláriu, tak tiež 100%) a automobily, hm, tie kvôli jednoduchosti by som rád tiež na 80%, je tu však problém s nepeňažným príjmom :(

          Odpovedať
  3. Mam zivnost a venujem sa programovaniu, vlani som kupoval ako osoba novu telku, vahal som ze ci to dat alebo nedat do vydavkov. nakoniec som to nedal.
    Po novom to s kludom dam, ved aj 80% je dobre znizenie zakladu.

    Mam cca 12 rocnu kosacku, kolieska som uz opravoval viac krat.
    Po novom si kupim novu kosacku {cca 300euro} a dam do vydavkov 80%. Po starom by mi to vyhodili, teraz mi to zakon umoznuje, alebo nie?

    Tak isto som vahal s bicyklom, ako programator presedim za stolom dlhe hodiny, takze potrebujem pohyb aby som mohol v dobrom zdravi tvorit zisk.

    Po starom som vahal ci ten bicykel dat do vydavkov.
    Po novom to bude zase v pohode, mam vyhliadnuty za cca 600-1000e. 80% z toho mi zakon umoznuje dat do nakladov.

    je moj postreh zly?

    Odpovedať
    • Možno by sa zišlo Váš postreh poslať priamo ministrovi, resp. po schválení novely na Finančnú správu s dopytom, aby sa vyjadrili, či zákon vykladáte správne:)
      Vážnejšie: do výdavkov si môžete dať len záležitosti, ktoré používate na “zarábanie”. Telka ako monitor MOŽNO, kosačka programátorovi asi NIE, bicykel na zdravie skôr NIE, ako dopravný prostriedok MOŽNO.

      Odpovedať
      • okay :-) jasne ze vydavky musia byt take ktore mi pomozu vytvarat zisk.

        – k tej kosacke, okolo danoveho uradu kto kosi travu? lepsia otazka, kosi ju niekto zadarmo? takze ja ako zivnostnik jano poviem obyvatelovi janovi, pokos mi travu okolo kancelarie …

        – davnejsie som badal ako do nakladov dosta elektriku ktoru doma ako zivnostnik programator minam, ale celu sumu plati obyvatel.

        – ako je to ked zivnostnik ktori programuje doma a ide na wc? moze si dat do nakladov blocek z drogerie dm?

        su to take prkotiny…
        stat chce pomocou 80% vyhodit cast vydavkov, zivnostnici by to mohli pouzit opacne.

        Odpovedať
      • No už sa včera pán minister vyjadrili:

        http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/obmedzenia-odpisovania-majetku-sa-upravia-avizoval-kazimir-631915

        “Po úprave tak už nebude zákon obsahovať zoznam konkrétnych vecí, na ktoré sa majú vzťahovať obmedzenia. Pravidlo odpisovania bude vo všeobecnosti platiť tak ako doteraz, bude teda na podnikateľovi, aby zohľadnil mieru využívania firemného majetku na súkromné účely a podľa
        toho aj jeho započítanie do nákladov. “Ale zostane tam všeobecný návod 80 % pre niekoho, kto sa nevie rozhodnúť a bude sa s tým chcieť vysporiadať. Daňováci budú metodicky usmernení v tom, že v tomto prípade je daňovník vysporiadaný s touto záležitosťou,” vysvetlil minister financií.”

        Ale ak mám pravdu povedať moc múdry z toho nie som, netuším ako sú zaväzné “metodické pokyny” pre pracovníkov daňových úradov, prípadne ako su ohybné.

        Odpovedať
        • Díky. Rozumiem tomu tak, že bude platiť buď doterajší stav (náklady vo výške 100%, ale daňovník musí používanie majetku obhájiť – a nemusí sa mu to podariť) alebo môže čestne priznať, že majetok používa aj na súkromné účely a uplatniť si 80%.

          Odpovedať
  4. Ako to bude s 80% paušálom na PHM u SZČO? Po novom tam má byť podmienka, aby bolo vozidlo dané k dispozícii zamestnancom na súkromné účely a tí to aj mali zdanené (a zodvodnené). Vychádza mi z toho, že SZČO PHM paušál už používať nebudú môcť.

    Odpovedať
    • V prvej verzii novely, o ktorej je tento článok, som túto zmenu nenašiel. Ale tiež kadetade čítam, že paušál pre podnikateľov sa ruší. Uvidíme, snád sa ešte čosi dozvieme. No neteší ma to, práce pribudne.

      Odpovedať
      • Ďakujem za odpoveď. Našiel som takéto navrhované znenie:

        “36. V § 19 ods. 2 písm. l) treťom bode sa na konci čiarka nahrádza bodkočiarkou a pripájajú sa tieto slová: „tento postup môže uplatniť iba zamestnávateľ, ktorý uplatňuje postup podľa § 5 ods. 3 písm. a) voči svojmu zamestnancovi,“.”

        http://www.rokovania.sk/Rokovanie.aspx/BodRokovaniaDetail?idMaterial=23782 – treba pozrieť vlastný materiál.

        Samozrejme budeme musieť počkať až na konečné schválené znenie, ako inak v našom Kocúrkove. SZČO nemajú momentálne žiadnu podporu medzi parlamentnými stranami, ani opozícia nevytvára žiadny tlak týmto smerom. Bohužiaľ.

        Inak zaujímavé je, že v návrhu nie je nič o dani z dividend, § 3 ods. 2 písm. c) ostalo nedotknuté – takže odvody z dividend zostávajú?

        Odpovedať
        • Díky Michal, uvidíme, možno nejaké drobnosti vypadnú, možno zasiahne prezident:)
          Odvody z dividend upravuje zákon o zdravotnom poistení a rušiť ich pokiaľ viem ani neplánujú.

          Odpovedať
  5. Ahoj, nevieš náhodou, akú maximálnu sumu môže študent-živnostník zarobiť, aby nemusel platiť daň z príjmu?
    Niekde som vypátrala sumu 3.800 ale neviem či to je aktuálne :)
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedať
    • tých 3 800 EUR korešponduje zhodou okolností cca so sumou nezdaniteľnej časti na daňovníka:) Tak možno sa pýtaš na toto, aj keď to nie je témou článku.

      Odpovedať

Vložiť komentár

Share This