Daň z príjmov 2015: ako nám výdavky na automobily, firemný majetok a odpisy opäť zvýšia dane

Nedávno som doštudoval vládny návrh novely zákona o dani z príjmov pre rok 2015. Prvý dojem: dlhočizný zoznam opatrení, ktorých cieľom je od nás – a teda najmä podnikateľov – vytiahnuť viac peňazí. Pár najrevolučnejších zmien v dnešnom článku – nenechajme si však nimi veľmi otráviť leto :)

Počítače, telefóny, fotoaparáty a iné hračky: iba 80%

 

Uplatniť si v daňových výdavkoch kúpu počítača, telefónu, nábytku či automobilu a znížiť si tak daň je bežnou praxou – podnikateľ tak niekedy pri nákupoch nešetrí, veď svoje súkromné výdavky môže spolufinancovať úsporou na dani z príjmov či dokonca DPH. Práve takýmto nákupom chcú daniari od nového roka klepnúť po prstoch: zákon o dani z príjmov získal novú prílohu, v ktorej sú vymenované vybrané druhy majetku “charakteru súkromnej spotreby” – autá, spotrebná elektronika, nábytok, telefóny či dokonca kosačky. Všetky výdavky na nákup, technické zhodnotenie či opravy týchto položiek si firma bude môcť uplatniť iba vo výške 80%. V plnej 100%-nej výške si ich bude môcť uplatniť, ak jednoznačne preukáže použitie tohto majetku na podnikanie – presný postup či pravidlá síce dôvodová správa príliš nešpecifikuje, no nakupovaniu desiatkov počítačov, televízorov či tabletov do firmy s 1 spoločníkom a zamestnancom zároveň je asi koniec.

Minister financií ustúpil a od januára 2015 bude mať pri firemnom majetku podnikateľ 2 možnosti:

  • buď si výdavky naň (kúpu, zhodnotenie, opravy) uplatní iba v pomere, v akom majetok používa na podnikateľské účely – čo znamená pravdepodobne podrobnú evidenciu a dokazovanie. Takto však dokáže do výdavkov dostať až 100% z danej sumy
  • alebo – ak majetok využívajú aj na podnikanie a rovnako aj na súkromné účely – môžu si uplatniť iba 80%. Vyhnú sa tak dokazovaniu či napríklad evidencii jázd.

 

Ešte raz 80%: tentoraz pri automobiloch s benzínovým paušálom

 

Jednou z možností, ako si v daňových výdavkoch uplatniť nákup pohonných hmôt, je 80%-ný paušál – o možnostiach pri takýchto výdavkoch som okrem iného písal v minulom článku. Podnikatelia sa doteraz často pýtali, či v prípade uplatňovania výdavkov na spotrebu pohonných hmôt vo výške 80% je potrebné “krátiť” aj všetky ostatné výdavky týkajúce sa automobilu. NIE, znela odpoveď (a ešte stále znie). Od roku 2015 však znie: ÁNO. Ak si uplatňujete paušál, tak si všetky ostatné výdavky týkajúce sa auta budete môcť v daňových uplatniť len vo výške 80% – týka sa to napr. opráv, poistiek, príslušenstva či dokonca odpisov. Daniari pravdepodobne vyslyšali kvalitnú analýzu môjho blogerského kolegu Dobroslava Šticu :)

Odpisy: zmena pravidiel “za chodu”

 

Výdavky na drahší majetok sa do daňových výdavkov dostávajú postupne prostredníctvom ročných odpisov. Po zmenách pravidiel pred 2 rokmi (zvýšenie daní prostredníctvom možného uplatňovania iba pomernej časti odpisov pri majetku kúpenom v priebehu roka či krátky a neúspešný pokus zrušiť samostatné lízíngové odpisovanie) prichádzajú radikálnejšie zmeny, de facto revolúcia:

 

  • lízingové odpisovanie sa opäť zas ruší – či pôjde zas len o pokus alebo sa to podarí uvidíme
  • firma už nebude mať pri každom majetku na výber rovnomerné či zrýchlené odpisy – zrýchlene bude možné odpísať iba vybrané druhy majetku (väčšinou pôjde o stroje v súčasnej odpisovej skupine 2)
  • súčasné 4 odpisové skupiny sa rozdelením a niekoľkými presunmi “rozmnožia” na 6 odpisových skupín
  • niektoré druhy majetku (administratívne budovy) sa presúvajú do odpisovej skupiny s dlhšou dobou odpisovania (čím sa zvýšia dane), iným sa zas doba odpisovania skracuje (technológie)
  • a čo znie najlepšie: podľa prechodných ustanovení budú nové pravidlá pre zrýchlené a lízingové odpisy budú od januára 2015 platiť nielen pre nový majetok nakúpený v roku 2015, ale aj všetko, čo firmy odpisujú už dnes. Čaká nás nárazové prepočítanie, chaos a riziko chýb.

 

Návrh zákona o dani z príjmov obsahuje ďalších niekoľko desiatok drobných zmien, ktorých jednoznačným cieľom – akokoľvek sofistikovane sa tvária dôvody zmien v dôvodovej správe – je z podnikateľov vytiahnuť viac. A to bez zvýšenia protihodnoty vo forme kvalitnejších služieb štátu. O trochu podrobnejšie ich popisujem v mojom komentári na Investujeme.sk a v článkoch Automobily a dane: čo sa zmení v roku 2015 a Voľba 80 vs. 100% sa z pohonných hmôt rozšíri aj na iné druhy nákladov

 

 

Ilustračné foto: Flickr



O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Share This