Firma / podnikateľ registrovaný podľa § 7a zákona o DPH: nový “how-to” návod

Spolupracovať s firmami či jednotlivcami z Holandska, USA, Brazílie či Austrálie môže v súčasnosti už aj “malý” podnikateľ z bytu v slovenskom paneláku či kaviarni – stačí mu počítač a internet. Rovnako dnes nie je pre nikoho problém stiahnuť si – zadarmo či za poplatok – akýkoľvek softvér, webovú šablónu, fotografiu, logo či aplikáciu prípadne predplatiť používanie úžasnej appky, ktorý šetrí čas či celkovo dokáže zázraky. Prípadne naprogramovať online pomôcku, šablónu alebo kurz a hodiť na ich na vlastný web či trhovisko s cieľom predaja a zarábania. Online fungovanie a online podnikanie je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek v histórii.

Neboli by to však úradníci, nebol by to však štát a nebola by to EÚ, keby podnikateľov nezačal naháňať a komplikovať im ich domnelo jednoduché obchody. A hlavne zdaňovať.

Dlhodobo sa desivá DPH-čka týkala hlavne veľkých podnikateľov. No od r. 2010 pribudol v slovenskom zákone o DPH popri plnohodnotnom platiteľovi DPH aj akýsi režim “čiastočný platiteľ DPH” – teda podnikateľ registrovaný podľa § 7a zákona o DPH z dôvodu predaja služieb do EÚ či z dôvodu ich nákupu služieb zo zahraničia

Euŕopski úradníci totiž prišli na to, že pri obchodoch medzi štátmi im DPH-čka akosi uniká, takže odvtedy v určitých prípadoch platí štátu DPH-čku aj neplatiteľ DPH prípadne vykazuje prenos povinnosti platiť DPH na zahraničného odberateľa.

Od začiatku roku 2015 zas pribudlo zdaňovanie predaja digitálnych produktov do EÚ, ktoré sa tiež netýka len plnohodnontých platiteľov DPH, ale úplne každého slovenského podnikateľa a už od prvého zinkasovaného centu. Na digitálne produkty sa od r. 2019 bude síce vzťahovať určitá úľava, no komplikácie ostávajú.

“Musím sa stať platiteľom DPH?” pýtajú sa začínajúci online podnikatelia, freelanceri so zahraničnými klientmi, majitelia webov, ktoré chcú monetizovať skrze reklamu Google Adsense či e-shopy s digitálnymi produktmi.

Nie, spravidla a väčšinou pri začiatku podnikania nie. No často sa však stávajú tzv. “firmami registrovanými podľa § 7a zákona o DPH”.

A ako takí podliehajú niektorým povinnostiam týkajúcich sa DPH. Je ich určite menej, ako povinnosti “plnohodnotných” platiteľov DPH – niektoré sú iba administratívne, iné im zas prikazujú niečo platiť. Situácií ohľadne online podnikania je však viac a nezaškodí poznať príslušné pravidlá – niekedy ušetria pokuty a občas aj dane.

Ktoré povinnosti sa na nich vzťahujú a ktoré nie?
Kedy musia platiť DPH z nákupu služby, kedy dokonca z predaja a kedy vôbec nič?
Keby sa už naozaj musia stať platiteľmi DPH a kedy sa im oplatí stať platiteľom DPH dobrovoľne?
Ako si nastavia svoje výkazy a účtovníctvo?
Čo s nesprávnymi faktúrami, chybami vo výkazoch, dobropismi a obchodom s tovarom?

O podnikateľoch spadajúcich pod § 7a zákona o DPH na blogoch ĽudskouRečou.sk a DaňovéPriznanieDPH.sk píšem často, už niekoľko rokov. Podnikateľom – a hlavne ich účtovníkom – však dlho chýbal komplexný návod. Step by step. “How to”.

Konečne je na svete.

Nech sa páči.

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Vložiť komentár

Share This