Dohodári a daňové priznanie 2011

Zmenou zákon o dani z príjmov ešte k 1.1.2011 prestala existovať zrážková daň zo závislej činnosti. Uplatňovala sa najmä z dohôd (brigádnici, jednorazové výpomoci) a zrazením dane bola ich daňová povinnosť komplet splnená. Nemuseli teda robiť nič. Samozrejme ak chceli, mohli po skončení roka dobrovoľne podať daňové priznanie, zdanenú sumu zahrnúť a dostať tak vopred zrazenú daň späť.

Od r. 2011 sa teda ani z dohôd nezráža daň zrážková, ale preddavková. A preddavok na daň z príjmov už len z jeho definície treba po skončení roka vysporiadať – či už daňovým priznaním alebo ročným zúčtovaním dane.

 

Čo teda s príležitostnými dohodármi, ktorí sa doteraz daňovým priznaním zaoberať nemuseli, keď nechceli ani nemajú zamestnávateľa, ktorý by im vyhotovil ročné zúčtovanie dane? Musia si v každom prípade urobiť daňové priznanie?

 

Moje vysvetlenie je, že ak za r. 2011 zarobili viac než 1 779,65 EUR (resp. pre ostatné roky viac než hranicu príjmu, od ktorej je daňovník povinný podať daňové priznanie), musia urobiť jedno alebo druhé. Teda buď:

 

  • svojpomocne vyhotoviť daňové priznanie – ak teda im to takto vyhovuje lepšie alebo vyhotoviť priznanie sú povinní, keďže mali aj iné druhy príjmov

alebo

  • požiadať o vyhotovenie ročného zúčtovania dane ako to v cca februári robí každý štandardný zamestnanec. Koho? Posledného zamestnávateľa, teda toho, u ktorého brigádovali naposledy. Dokonca aj v prípade, ak už teraz (vo februári-marci 2012) u neho nepracujú.

 

Ak v r. 2011 zarobili menej než 1 779,65 EUR, nemusia urobiť nič – teda ani jedno ani druhé. Ak chcú získať už zrazenú daň späť, dobrovoľne môžu. Buď jedným alebo druhým spôsobom.

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Vložiť komentár

Share This