Je príjem z Google Adsense podnikaním alebo nie?

V diskusii k článku o blogeroch zarábajúcich cez Google Adsense a ich povinnostiach ohľadne DPH zaznel príspevok o tom, že takéto blogovanie nie je podnikaním a DPH sa ho netýka.

 

Z článku to vyzerá, že každý, kto má na svojej stránke Google Adsense je z princípu podnikateľ, musí mať podnikateľské oprávnenie a aj spomínanú registráciu pre DPH.

 

Myslím však, že je potrebné rozlišovať medzi rôznymi situáciami:

 

  1. bloger či majiteľ webu, ktorého cieľom nie je pravidelne, výrazne či dlhodobo zarábať, len si privyrobiť na náklady. Príjmy z reklamy Google, ak nejde vyslovene o vlastníka desiatok webov, nedosahujú a v SR ani nemôžu dosiahnuť nejakú výraznú sumu. Už len z tohto hľadiska ich Google vyplatí len raz čas (minimálnou vyplácanou sumou je 70 EUR) – tj raz za pár mesiacov či rokov. Preto tento príjem môže byť pokojne klasifikovaný ako tzv. ostatný príjem v zmysle § 8 zákona o dani z príjmov. Teda nie je potrebná registrácia pre podnikanie a už vôbec nie pre DPH (nejde totiž o ekonomickú činnosť). A ak jeho suma neprevýši 500 EUR ročne, je možné ho od dane z príjmov oslobodiť a legálne nikde neuvádzať.
  2. ak majiteľ webu či bloger zarába pravidelne a často, resp. pravidelne a často mu Google jeho príjmy vypláca, napĺňa táto činnosť znaky podnikania v zmysle Obchodného zákonníka či Živnostenského zákona. Ide teda o sústavnú činnosť za účelom dosiahnutia zisku atď, rovnako ako bolo spomenuté v linku v diskusii. V tom prípade by mal byť prevádzkovateľ webu registrovaný ako podnikateľ – či už ako živnostník, eseročka alebo umelec. Zároveň – keďže poskytuje reklamné služby do krajiny EÚ – je povinný sa registrovať pre DPH so všetkými povinnosťami uvedenými v článku. Ak už bloger podnikateľom je – napr. kvôli iným činnostiam, ktoré vykonáva – nanovo samozrejme nemusí nič, len tieto príjmy do svojich podnikateľských zahrnie a správne zdaní. Táto schéma neplatí samozrejme len pre zarábanie cez Adsense, ale aj pre iné online odvetvia – predaj odkazov, inej priamej či PPC reklamy, predaj PR článkov. Tj všetko čo je pravidelné (v tom prípade ide o podnikanie) a prekračuje hranice SR (v tom prípade ide aj o DPH).

 

Toto je samozrejme len môj názor a ako vidno na miernej odlišnosti od citovaného pohľadu, výklad podnikateľských zákonov môže byť rôzny. Zákon o dani z príjmov ani zákon o DPH tatkéto situácie taxatívne vôbec neriešia a myslím, že daňoví metodici ani príliš moderné spôsoby internetového podnikania nepoznajú či netušia, čo Google Adsense vôbec je. Možno by mali viac čítať blogerov, sledovať twitter a startupy :)

 

Doplnenie september 2012 (+ malé resumé):

 

Vzhľadom na množstvo príspevkov v diskusii pod článkom a v iných diskusiách odporúčam majiteľom webov, ktorým chodia akékoľvek zárobky z Google Adsense, s cieľom vyhnutia sa dileme “nepodnikanie vs. podnikanie  na hrane” zákona” registrovať sa za podnikateľov vrátane spomínanej registrácie pre DPH. Vyhnú sa tak zbytočnému špekulovaniu nad situáciou, ktorú zákon presne nepopisuje. Áno, spracovanie agendy (pre daň z príjmov, účtovníctvo aj DPH) bude čosi stáť. Na druhej strane –  jednoznačným plusom bude pokojný spánok.

 

Pre ďalšie tipy o internetovom podnikaní, financiách, daniach a súvislostiach ostaň v kontakte a zariaď, aby Ti žiaden nový článok neunikol

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

31 komentárov k “Je príjem z Google Adsense podnikaním alebo nie?”

  1. Google mi poslal pár centov na môj bankový účet, pre overenie, či je môj.

    Toto má google napísané na stránke
    Skúšobný vklad predstavuje malú sumu (nižšiu ako 1 €), ktorú Google posiela na „otestovanie“ bankového účtu. Chceme sa tak uistiť, že pri odoslaní skutočnej platby túto platbu pošleme na správny bankový účet.

    Túto platbu zahrniem do súhrného hlásenia prevodov zo zahraničia… ale

    Musím vystaviť faktúru na tých pár centov? alebo ako sa to rieši?

    Ďakujem

    Odpovedať
  2. Zdravím, chcel by som sa opýtať na jednu vec… Som normálny pracujúci človek, nemám ani živnosť ani s.r.o. – spravil som jednu aplikáciu na Android, a chcel by som ju teraz hodiť na Google Play. Taktiež by som chcel do nej dať reklamy (Google Admob). Kedže ešte neviem koľko ľudí nainštaluje moju aplikáciu (resp. neviem koľko budem zarábať či 0€ za deň alebo 1000€), môžem spraviť to tak, že najprv na 1-2 dni hodím na google play aplikáciu aj s reklamami a v prípade, že zarobím za tie 2 dni napr. 20€ tak až potom si otvorím živnosť, alebo musím mať živnosť hneď v momente keď uploadnem aplikáciu aj s reklamami na google play? Ďakujem vopred za odpoveď!

    Odpovedať
    • Presne o takejto otázke/dileme je tento článok :) Odpoveď: podľa SK zákonov treba živnosť hneď, v praxi to mnohí robia “až keď zárobok”.

      Odpovedať
  3. Zdravim , chcel by som mat stranky kde bude reklama od google a rozne affiliate programy ,zaujimalo ma ake zivnosti k tomu treba , docital som sa ze k tomu affiliate treba sprostredkovatelska cinnost ,ale google , pop up a ine kde je to od poctu klikov ,videni tak by to malo byt ina zivnost . Viete mi teda poradit akych zivnosti sa to tyka?

    Odpovedať
    • Nie som na toto odborník (právnik), ale skúste si zo zoznamu odporúčaných voľných živností (stiahnuteľné na webe Ministerstva vnútra) vybrať všetko, čo s tým súvisí: počítačové služby, služby webového portálu, marketingové služby, sprostredkovateľská činnosť v oblasti služieb a obchodu, príp. vydavateľská činnosť. Aspoň toto ma napadlo ;)

      Odpovedať
      • este ma napadlo ci by ste mi vedel povedat(mimo temu) ,ci stranka s afilliate obsahom ,nie eshop ,musi mat obchodné podmienky ,reklamačný poriadok , respektive nejaky odkaz co musi splnat takato stranka vhladom k statu

        Odpovedať
  4. Pôžičky a úvery pre všetkých
    Máme k dispozícii všetkým (najmä pestúnky, obchodník, zamestnanec, odišiel) spotrebiteľské pôžičky, úvery či jednoduché. Ďalej ponúkame hypotekárnych úverov a komerčných úverov. Úvery na súkromné použitie 1000 až 20.000 €. Iné typy úverov: 1.000 až 200000€
    Kontaktujte ma e-mail: [email protected]

    Odpovedať
  5. Dobry vecer, chcel by som sa spytat, ze mam adsense ako nepodnikatel od r2010 a zarobil som za 6r. nejakych 36e, nemal som reklamu stale, raz tyzden, raz mesiac a potom rok nic potom 2mesiace potom pol roka nic a potom zas 2tyzdne a dva roky nic, takze sa asi nejednalo o sustavnu cinnost, vsak? A chcel by som si to zlegalizovat a dat na firmu, lentze adsense sa neda zmenit(ci sa uz da?), takze to asi zavriem a vyplatia mi tu almuznu?(na to netreba registracia vsak?ani dane, ved je to po poplatkoch nejakych 26e?) A potom sa zaregistrujem na dph a potrebujem firmu? a ked budem zarabat 50e rocne, tak naco mi bude firma a musim platit tych 140e mesacne odvody ked zarabam 50e ? Ved to takto nema byt ci?) dakujem za kazdu radu, co mam spravit ak to chcem mat v poriadku a teraz spatne za tych 6r a mojich par eur ma uz nebudu nahanat ci? Dakujem

    Odpovedať
    • Či ide o sústavnú činnosť alebo nie, je vysvetlené vyššie, osobne by som to však pri takejto pravidelnosti a sumách neriešil. Druhá vec je, ak firmu už nejakú máte, tak do nej by ste mohli zahrnúť – ak teda tam je nejaká perspektíva zvyšovania pravidelnosti či nárastu súm

      Odpovedať
  6. Dobrý deň, Chcem sa spýtať, že mám založený adsense aby som si zarobil niečo z youtube videi… nemám tam zadaný úšet ešte a ani nič príjem mám zatial 20 eur, čo je málo ale popredu sa chcem spýtať, čo mám urobiť… keď budem chcieť jednorazovo vyberať peniaze ako to spraviť najjednoduchšie aby nikomu nerobili problém…. chcem robiť videa na youtube a preto chcem vedieť najlahšiu cestu, som študent a nechcem sa dostať do problémov..ďakujem za radu…plus peniaze čo som už zarobil mi pošlu aj keĎ ešte nemám žiadne papiere oficialne? ak sa chápeme, povedzte mi prosím čo najviac budem Vám vďačný.

    Odpovedať
    • Možno nerozumiem celkom otázke, ale: 20 EUR snáď nikoho nezabije, ale ak Ti Google bude už pravidelne vyplácať, tak sa zaregistruj ako živnostník (vrátane registrácie pre DPH), rob, čo treba, nie je toho veľa.

      Odpovedať
  7. Zdravim, ospravedlnujem sa ze “vykopavam mrtvolu”, alias 3 roky stary clanok, ale mam problem najst nieco novsie :)

    Mam s.r.o. (nijako nesuvisiacu s mojim problem, neplatca DPH), sucasne mam sukromny youtube kanal, na ktorom som si dal zobrazovat reklamy cez adsense. Este nikdy som si peniaze z adsense nevyplatil, ale teraz pred vianocami by som o tu sumicku mal zaujem (nie je to ziadna zavratna suma, predpokladam sumu okolo 150 Eur). Ako to urobit legalne ?

    Samozrejme som dostal rady typu “vsak si to vyplat a nikomu a nikomu sa s tym nechval”, ale rad by som mal “pokojny spanok”.

    Dik za rady

    Odpovedať
    • Ak ide naozaj len o takúto sumu, podľa mňa môže čiastočne splňať definíciu ostatného príjmu a zároveň pevne verím, že kvôli 150 EUR Ťa ktosi bude naháňať. Ale ak chceš byť na 100% OK, zaúčtuj si to ako výnos SRO, no ešte predtým si vybav registráciu pre DPH (§ 7). (Za daný štvrťrok bude potrebné podať súhrnný výkaz)

      Odpovedať
  8. Zdravim,
    Dakujem za clanok :)

    Rad by som sa opytal ohladom internetoveho podnikania ak vacsinu prijmu tvori prijem z poskytovania sluzieb v zahranici v ramci internetu . Napr rozne freelance siete a podobne, musim sa stat automaticky platcom dph? Dakujem

    Odpovedať
    • Závisí od typu služby – presne sa to definuje takto: registrovať sa pre DPH musíš ešte PRED poskytnutím služby, ktorej miesto dodania je v zmysle § 15 ods. 1 zákona o DPH v krajine odberateľa a tento odberateľ je zároveň povinný platiť DPH. V podstate však pod túto definíciu spadá väčšina služieb, najmä tých internetových. V Tvojom prípade odporúčam prejsť si každý jeden typ služby, ktoré poskytuješ – tj pozrieť sa na to bližšie.
      V každom prípade však nejde o registráciu za “platiteľa DPH”, ale o iný typ registrácie – teda akýsi mutant, niečo ako čiastočný platiteľ DPH. Rozdiel nájdeš tu https://ludskourecou.sk/2012/02/google-adsense-a-dph-ak-chces-zarabat-musis-sa-registrovat/

      Odpovedať
  9. Volam sa Mark a nie som obcan Slovenskej republiky. Zijem a pracujem v Bratislave ako elekrotechnik uz cca 6-7 rokov. Dostavam plat a zamestnavatel za mna plati odvody. Sukromne ma vzdy bavili pocitacove hry a web dizajn. Tak som dal dokopy tieto dve veci a vytvoril som si stranku na ktorej pisem clanky v suvislosti z pocitacovimy hramy. Na stranke nic nepredavam. Stranka je v Anglickom jaziku a server je umiestneny v Nemecku. Samozrejme, na stranke som umiestnil reklamy z programu Google Adsense. Zo zaciatku moj zarobok bol zopar centov mesacne co ma vobec neodradilo lebo som robil to co mam rad a nie za peniaze. Teraz po troch rokoch stranka dosiahla uroven ze tie reklamy mi zarabaju pomali 2000 eur mesacne ktore mi prichadzaju na ucet do banky a tiez na vypise je uvedene ze peniaze sa od Google – Ireland. Takze asi jedine co ma spaja zo Slovenskom je ucet v banke..Mal by som stimto nieco robit? Potrebujem si spravit zivnost alebo otvorit s.r.o? Alebo mam to nechat tak? Dakujem,Mark

    Odpovedať
    •  Zaujímavá situácia. Princíp je taký, že v krajine, v ktorej si daňovým rezidentom, musíš priznať a zdaniť v jednom daňovom priznaní všetky druhy príjmov z celého sveta. Tj ako prvý krok si zisti krajinu, v ktorej si daňovým rezidentom. Ak je to SR (čo je dosť možné vzhľadom na to, že tu žiješ), tak v jednom daňovom priznaní zdaníš aj príjmy zo zamestnania aj z podnikania. A v zmysle článku vyššie by si sa mal zaregistrovať ako podnikateľ (tj SZČO) a zároveň aj pre DPH, tj podávať štvrťročné súhrnné výkazy – totiž poskytuješ reklamné služby odberateľovi z krajiny EÚ a miestom dodania je krajina EÚ.

      Odpovedať
  10. potreboval by som pomôcť:za cca 4mesiace sa na adsense nahromadilo spolu 1000€,potom bol adsense ukončený a z iného reklamného systému chodieva cca 80€/mesačne.Ako vyriešiť toto…nie som podnikateľ.ďakujem

    Odpovedať
    • Ak ide o pravidelný príjem, podľa mňa by ste to mali robiť ako podnikateľ – tj založiť si živnosť. Ono je to naďalej možné robiť aj ako ostatný – príležitostný – príjem (§ 8 zákona o dani z príjmov) a ako taký aj zdaňovať, no korektnejšie je podnikanie – ide totiž o sústavnú a pravidelnú činnosť. Založíte si živnosť, dostanete IČO, DIČ, príjem zdaníte (resp. nezdaníte, ak vám daň nevyjde) a bude, hm?

      Odpovedať
      • keďže som študent asi to zruším a budem to robiť cez sprostredkovateľa,ktorý má živnost.Kvôli 80€/mesačne sa mi zakladať živnosť neoplatí myslím….v takomto prípade by som mohol zdaňovať doterajšie príjmy ako ostatný príjem áno?…adsense asi 4 mesiace,ten ďalší asi 6mesiacov

        Odpovedať
        • Cez “sprostredkovateľa”, chápem. Či je doterajšie príjmy možné zdaniť ako ostatné-nepodnikateľské – na 100% neviem, skôr nie, išlo totiž o pravidelné zarábanie. Ale ok, skúste.

          Odpovedať
          • no, pre príjmy zarobené od tejto chvíle do budúcnosti, to je už jedno, či vlastná živnosť alebo sprostredkovateľ, ktorého spomínate Vy. A pre príjmy staré to nie je jedno – nemôžete prijímať oficiálne príjmy v období, v ktorom ešte nie ste podnikateľom. Takže to skúste cez tie ostatné

  11. otázka na časť z prvého bodu: “A ak jeho suma neprevýši 500 EUR ročne, je možné ho od dane z príjmov oslobodiť a legálne nikde neuvádzať”…čo ak je suma vyššia ako 500€?napríklad adsense na webe fungoval 3 mesiace behom ktorých bol zisk spolu 600€

    Odpovedať
    • Tak to zdaňte, tj sumu prevyšujúcu 500 EUR. Ak ste nepodnikateľ, v zmysle § 8, ak ste SZČO, v zmysle § 6 zákona o dani z príjmov.

      Odpovedať
      • zdravičko,
        čítal som diskusiu vyššie,takmer identický prípad.Študujem ešte ,behom 4mesiacov kým dom dostal BAN som tiež dostával platby z adsense spolu to činilino dajme tomu 900€,paralelne s tým bežal ešte etarget odkial mi poslali doteraz asi 2x po 100€.spolu zárobky teda činia cca 1100€.Môzem to zdaniť tiež ako ostatný príjem?Adsense príjem bol síce pravidelný ale trval len tie 4mesiaca,etarget mi platil asi 2x za pol roka.ďakujem a prajem pekný deň :-)

        PS:ak to je to možné cez tie ostatné príjmy  v zmysle § 8,ešte by ma zaujímalo aké doklady(prílohy) je k tomu potreba

        Odpovedať
        • používaš minulý čas – tie príjmy len v určitom čase “boli” alebo ešte sú a budú?
          Ak zarábanie pokračuje, cieľom webu je zarábať (čo možno je, keďže používaš 2 PPC systémy) a ide o takéto sumy (prekračujúce hranicu 500E), tak odporúčam stať sa oficiálnym podnikateľom a v prípade Adsense aj s registráciou pre DPH.Ak si spomínané príjmy dosiahol v minulosti, nebol si podnikateľ a už zarábať ďalej nebudeš, tak to zdaň ako ostatné príjmy súkromnej osoby.

          Odpovedať

Vložiť komentár

Share This