Pracujte 4 hodiny týždenne. Dá sa to.

Ak ešte stále nepatríte do tej časti produktívnej populácie, ktorej stačí pracovať len pár hodín týždenne a po zvyšok týždňa môžete cestovať a relaxovať, tak dnes vás možno poteším: ešte nie je neskoro.

 

Tim Ferriss je blázon, maniak, extrémista, ktoré nazývajú aj Indiana Jones digitálneho veku. Zo svojho blogu i Twitter konta pravidelne zasiela informácie a fotky samého seba na rôznych miestach planéty, ako cestuje a objavuje svet, pričom biznisu a práci sa venuje len minimálne. Údajne štyri hodiny týždenne – ako na to, opísal vo svojej slávnej knihe Štvorhodinový pracovný týždeň.

 

Najdôležitejšie myšlienky, ktoré mi kniha dala:

 

  • cieľom práce nie sú peniaze, ale voľný čas a zážitky, ktorý si za tie peniaze vieme kúpiť. Teda životný štýl “pracujem odnevidímdonevidím” sa minul účinkom a každý takto ohraničený deň vlastne stráca zmysel – veď si život vlastne neužijeme. Ľudia nechcú byť milionári. Chcú zažívať a mať veci, o ktorých sa domnievajú, že sú dostupné iba milionárom.
  • dôležitý nie je absolútny príjem (zarábam dve tisícky mesačne), ale relatívny príjem – teda peniaze v pomere k času (zarábam stovku na hodinu a preto mi stačí pracovať týždenne iba pár hodín)
  • systém, keď teraz pracujeme a oddychovať budeme v dôchodku, je postavený na hlavu. Vďakabohu sa o tomto už čoraz viac a viac diskutuje. Tim hovorí, že v dnešnej dobe je možné absolvovať pravidelne krátke minidôchodky – tj žiť systémom pár mesiacov práce a pár mesiacov cestovania. Stačí chcieť.
  • keď niekto pracuje očividne menej než druhí, neznamená to prioritne, že je lenivý, ale práve naopak: mimoriadne produktívny. Slávne paretovo pravidlo, ktoré hovorí, že 20% ľudí produkuje 80% bohatstva, možno úspešne využiť aj v zeefektívnení svojej vlastnej práce. Jednoducho je možné odpozorovať, ktorých 20% z vašich aktivít/odberateľov/produktov vám spôsobuje 80% radosti/zisku/benefitov a zvyšných 80% spôsobujúcich iba starosti vyhodiť. Výsledkom je vyššia efektivita a vyššie zisky.
  • outsoursuj, čo sa len dá – to, čo nejde tebe spôsobom, že z 20% urobíš 80%, deleguj a outsourcuj tým, ktorým to ide. Tim Ferriss spomína svoj novotvár “geoartbitráž” – teda prosperovanie z cenových rozdielov medzi rôznymi krajinami. Či si síce v našich podmienkach môžeme nechať riešiť súkromný i podnikateľský život virtuálnymi asistentai z Indie neviem, ale minimálne vo firemnom sektore platí, že hromadu činností je možné outsourcovať dodávateľom, ktorí to urobia lacnejšie, rýchlejšie a radi. Priekopníkom virtuálnej asistencie v SR je – aspoň čo som zaregistroval –  virtualnypomocnik.sk
  • delegovanie nie je len suchý pojem – ak máte potrebu rozhodovať o každej maličkosti v živote firmy, strachujúc sa o to, že sa bez vás firma nezaobíde, konáte zle. Príliš veľa šéfov rozhoduje o každej somarine, neuvedomujúc si, že sa takto oberá o čas a rovnako komplikuje život svojim zamestnancom. Ľudia však nie sú hlúpi a keď dostanú dôveru plus správne delegované kompetencie spolu so scenárom, čo kedy robiť, šéfovia ušetria 90% času a zamestnanci kopu vyrušovania, čiže tiež získajú čas.
  • čaro eliminovať vyrušovanie – ľudia, ktorí veľa telefonujú, emailujú a vysedávajú na poradách či stretnutiach budia dojem usilovnosti a produktivity. Skutočná produktivita spočíva v čare, keď tieto zbytočnosti dokážete zosekať na nevyhnutné minimum, ktoré tvorí zlomok pôvodného času. Existuje rad trikov, ako eliminovať vyrušovateľov telefonických i osobných, čo je možné v podnikaní aj v zamestnaní. Rovnako to platí aj pre emaily – časté čítanie emailov je zlozvyk, ktorý je však možné tvrdým cvičením a niekoľkými ľudsky jednoduchými zlepšovákmi zredukovať na vybavovanie e-mailov 1x týždenne po pár minút. Stačí asertivita a systém.
  • informačná diéta – od rána do večera sedíme na správach a večer to isté. Veľa. Efektívne jednanie vyžaduje opak – prijímať informácií málo, takmer vôbec. Tim radí vyhľadávať len tie informácie, ktoré potrebujete ku konkrétnym krokom v nasledujúcich dňoch či hodinách. Všetko ostatné je zbytočné. Toto je už podľa mňa trochu polemickejšie, veď kvalitný profesionál si udržuje aspoň aký-taký široký prehľad, ale zosekať hromadu informačných kanálov určite vieme a nebude to bolieť, práve naopak.
  • eliminácia dáva krídla – keď vyhodíte z vlastného bytu či kancelárie či cestovného kufra takmer všetko okrem najnevyhnuteľných vecí, zrazu sa vám lepšie dýcha nielen priestorov ale aj duševne. Outsourcujte, delegujte, vyhadzujte. Eliminácia dáva krídla. Odskúšal som a funguje to.

 

Jedna časť z knihy je podľa mňa trošku naivná. A to tá, ktorá hovorí, ako si za relatívne krátku dobu zaistiť podnikaním automatický príjem. Dostať nápad na niečo nové, čo pomôže mase ľudí, vyvinúť produkt a rozbehnúť biznis – to sú veci, ktoré nenaučí pár kapitol z tejto knihy, aj keď to možno Tim, bohatý spoluzakladateľ projektov ako Posterous či Twitter, skutočne vie. A možno nás to nenaučí nikto.

 

V každom prípade prečítanie knihy pomôže a inšpiruje každého, kto nie je spokojný so stereotypným status quo a má chuť prežiť život inak – bez ohľadu na to, či ide o zamestnanca v TPP, freelancera alebo šéfa veľkej firmy. Len ju treba čítať kriticky, teda s vlastnou hlavou a vlastnými očami. Nezabudnite, že:
Väčšina ľudí dá pred neistotou prednosť tomu, že nebudú šťastní.”
Ešte stále k nim chcete patriť?
Môj názor na knihu je skutočne subjektívny a – až na pár kritických názorov – do veľkej miery priateľský. Naopak, iba pár pozitív v nej videl neľútostný recenzent Michal Kašpárek – jeho pohľad pre porovnanie tuto.

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Share This