Superfaktúra.sk – čarovný zlepšovák pre podnikateľov aj účtovníkov

Podnikatelia – najmä živnostníci a výkonní šéfovia malých firiem – si vyšlé faktúry svojim odberateľom často vystavujú sami. Buď ručne do kúpeného tlačiva (otrasné), prepisovaním excelovskej tabuľky (pohodlnejšie, avšak s veľkým rizikom chaosu v číslach a najmä v úhradách) či prenechávajú fakturáciu účtovnej firme (čo je zas predlžuje a znásobuje komunikáciu a účtovník musí byť vždy poruke vrátane informácií o úhradách).

 

Uvedené nepohodlia celkom šikovne odstraňuje online fakturačný systém Superfaktúra.sk od vývojárskej spoločnosti 2day. Podnikateľovi sa stačí zaregistrovať a môže svoje faktúry vystavovať online – teda kdekoľvek, kde sa dokáže pripojiť na internet. Nemusí nič inštalovať ani aktualizovať, za mesačný symbolický poplatok superfaktúra okrem štandarných funkcií účtovných softvérov akými sú kopírovanie, triedenie či prehľady navyše sama klientom faktúry odošle emailom či klasickou poštou.

 

Superfaktúra uľahčuje prácu nielen podnikateľom-samofakturantom, ale aj ich ekonómom a účtovníkom. Tí si po prihlásení dokážu stiahnuť faktúry do svojho ekonomického systému – čo určite ušetrí prácu, i keď importy ešte stále nie sú doladené pre všetky softvéry rovnako. Orientačné informácie pre samotných podnikateľov poskytuje aj ohľadne nákladov – hoci vhodnejší je skôr pojem platby. Podnikateľ si dokáže do systému nahadzovať platby, ktoré vynaložil v súvislosti s podnikaním, vrátane pdf-iek došlých faktúr či hotovostných bločkov. Nie sú to síce ani účtovné ani daňové náklady, ale základný prehľad o jeho hospodárení mu poskytujú. Rovnako je možné nahrať bankové výpisy a systém spáruje položky výpisu s vyšlými faktúrami, aby podnikateľ videl, ktorú má úhradenú a ktorú nie.

 

 

Superfaktúra svoj systém neustále upgraduje a k svojim službám pridáva postupne ďalšie – napríklad vyhotovenie daňového priznania pre SZČO s paušálnymi výdavkami. Čo možno na jednej strane trochu berie prácu účtovníkom, na stranej druhej ich núti k vyššej pridanej hodnote. Žiadny systém totiž (zatiaľ) nedokáže posúdiť daňovú uznateľnosť výdavku či odpočtu DPH, skontrolovať náležitosti prijatej faktúry či optimalizovať dane, kde je to len legálne možné. Systém nenaučí, individuálne neporadí ani nič nevymyslí. A možno raz predsa áno :). Uvidíme.

 

Doplnenie 30.5.2012:

V pôvodnej verzii článku bola uverejnená informácia, že Superfaktúra k svojím službám plánuje pridať aj spracovanie účtovníctva pre SZČO i eseročky, čerpaná z rozhovoru, ktorý v tejto chvíli už nie je aktuálny. Na základe požiadavky zo strany tímu tvorcov Superfaktúry som informáciu odstránil a dopĺňam ich vyjadrenie:

 

“Našou snahou v žiadnom prípade nie je nahradiť účtovníkov – práve naopak, snažíme sa im zjednodušiť prácu. Naše plány s vedením účtovníctva pre eseročky či živnostníkov s povinnosťou viesť jednoduché účtovníctvo už nie sú aktuálne. Uvažovali sme nad tým, ako nad jednou z možností, kam by sa Superfaktúra mohla v budúcnosti uberať. Po triezvom zvážení, súhlasíme so závermi vo Vašom článku a Superfaktúra v žiadnom pripade nechce a nebude konkurovať účtovníkom a účtovným spoločnostiam.”

 

Ja dopĺňam, že mne ako ekonómovi Superfaktúra šetrí čas pri získavaní dokladov od klienta, ktorý sedí na druhom konci republiky. Výrazná časť dokladov je pokope na jednom mieste. Čo je teda významné zjednodušenie práce. Ešte pridať exporty do Alfy a bude to geniálne :)

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Vložiť komentár

Share This