Firemné auto na dovolenke: ako ošetriť súkromné použitie (seriál)

Mať firemné auto na ktorom deklarujete iba firemné jazdy (klienti, účtovník, právnik, nákup tovaru či materiálu) a potom mať v júli či auguste kopu bločkov z maďarských, slovinských a chorvátskych diaľnic je celezle. DPHčku z týchto bločkov si v slovenskom daňovom priznaní k DPH neodpočítate, ani si ju od predmetnej krajiny nemôžete žiadať (keďže jej pravdepodobne nevydeklarujete pracovnú cestu), dokonca nie je ani daňovým výdavkom. Samotné sumy bez DPH tiež nie sú daňovým výdavkom firmy. Po správnosti by bolo dobré a) nielenže si zodpovedajúce sumy neuznať ako daňový výdavok firmy, ale aj b) dané sumy dodaniť ako nepeňažný príjem spoločníka. Nesympatickým spôsobom (položka vo výplatnej páske, odvody do SP + ZP za firmu i spoločníka ako aj preddavok na daň z príjmov).

Poďme na možné spôsoby, ako súkromné použitie firemného auta ošetriť korektne. No je toho celkom dosť. Taký ja už som. Alebo: také košaté, pestré a rozsiahle sú slovenské podnikateľské a daňové predpisy🙂 Začnem písať stručný prehľad a je z toho román 🙂

Presnejšie: seriál. Prvú časť nájdete na Patreone – áno, za paywallom, čiže viete si ho čítať, ak sa stanete mojim podporovateľom (v ktorejkoľvek úrovni). Neskôr možno celý seriál hodím na blog alebo inde pekne pokope.

Začnime od možnosti najjednoduchšej, aspoň naoko. A možno skončíme pri možnosti najlepšej.

Časť prvá: Paušalizácia “na 80%”💯

Hovorím o možnosti uvedenej ako samostatné pravidlo či ako samostatná možnosť v § 19 ods. 2 písm. t) zákona o dani z príjmov: daňovými výdavkami sú…

výdavky (náklady) na obstaranie, technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržiavanie majetku, okrem výdavkov na osobnú potrebu podľa § 21 ods. 1 písm. i), výdavkov súvisiacich s nehnuteľnosťami a zamestnávateľa, ktorý uplatňuje postup podľa § 5 ods. 3 písm. a), a to

  1. vo forme paušálnych výdavkov vo výške 80 %, ak je tento majetok využívaný aj na súkromné účely, alebo
  2. v preukázateľnej výške v závislosti od pomeru používania tohto majetku na zabezpečenie zdaniteľného príjmu

Skrátka: podnikateľ (SZČO a stále aj eseročka či iná právnická osoba) si môže zo vstupnej/kúpnej ceny najmä hmotného majetku uplatniť v daňových výdavkoch namiesto možných 100% iba 80%. Ošetrí tým súkromnú spotrebu, no vyhne sa aj iným dokladovaniam a dokazovaniam firemného použitia. Uvedené platí aj pre súvisiace plnenia a služby: servis a opravy, poistenia, príslušenstvo či pohonné látky – aj tie teda paušalizujeme.

Pre istotu: paušalizácia je daňová úprava. V účtovníctve eseročky musí samozrejme byť zachytené všetko tak, ako sa stalo: kúpa auta v obstarávacej cene, kúpa pohonných látok, príslušenstva, poistenia či servisu, všetko v plných obstarávacích cenách. Keďže účtovníctvo je jeden svet, zisťovanie základu dane druhá – hovorím o tom na školení “Eseročka ľudskou rečou”.

  • výhody ako aj limity a riziká
  • pre koho je vhodná viac, pre koho menej
  • čo to vlastne znamená? čo musím robiť s účtovnými nákladmi, čo s daňovými výdavkami a čo s DPHčkou?

Celý text – ako aj seriál – nájdeš na Patreone.

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Share This