Nevyhotovujte daňové priznania ručne – stiahnite si softvér

Keď som po minulé roky občas v čase podávania daňových priznaní navštívil kanceláriu niektorého správcu na daňovom úrade, mierne ma šokovalo, že z tých kôp všade navôkol malo asi 70% zelenú farbu. Inými slovami: väčšina podaných daňových priznaní bolo vyplnených ručne, tj rukou do kúpeného tlačiva. V 21. storočí však takáto forma práce patrí do doby kamennej – spôsobov, ako sa vyhnúť takémuto zabíjaniu času a energie, máme už nejakú dobu pomerne dosť.

 

  • použite štátny systém eDane – v tejto off-line aplikácii Finančného riaditeľstva je možné všetky priznania (teda nielen daň z príjmov, ale aj DPH či súhrnný výkaz) vyplniť na PC. Tlačivo sa dá vytlačiť a odoslať poštou alebo poslať rovno elektronicky – čo je ideálny spôsob, vhodný najmä pre firmy s rozsiahlejšou agendou či pre účtovníkov s viacerými firmami v opatere. Zariadiť a nastaviť eDane pre elektronické zasielanie je však trochu zložitejšie, preto som sa začiatkom roka pokúsil o orientačný postup. eDane navyše nič nerobí za vás – nepočíta žiadne medzisúčty či iné výpočty ani automaticky do riadkov “nehádže” dôležité konštatnty (nezdaniteľná časť základu dane, daňový bonus atď). Musíte ich ovládať sami.
  • používajte ekonomický softvér – a špecializovaného ekonóma:). V účtovnom programe je možné spracovať celú agendu naraz – vystavovanie faktúr, účtovníctvo, mzdy či DPH – a šetriť tak čas aj energiu. Automatické vytvorenie priznaní a výkazov zo správneho účtovníctva či inej evidencie je samozrejmosťou, rovnako aj export do elektronického formátu, ktorý sa dá odoslať cez eDane. Teda netreba kupovať tlačivá, používať pero, míňať toner ani chodiť na poštu – stačí sedieť na zadku. Samozrejmosťou v tlačivách je aj automatické počítanie čohokoľvek vrátane dôležitých súm pre daný rok.

 

Ekonomický softvér sa oplatí zaobstarať samozrejme predovšetkým tým, ktorí potrebujú spracovať kompletnú agendu – teda účtovníctvo, daňovú evidenciu príp. evidenciu pre paušálne výdavky (vrátane DPH, miezd či evidencie vozidiel). Pre tých, ktorí potrebujú vyhotoviť jednoduché zamestnanecké “áčko” (tj daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ A) – pre slovenské či zahraničné príjmy zo zamestnania – alebo iné jednoduché priznanie z iného dôvodu (prenájom, príležitostné príjmy) existuje riešenie tiež.

 

Softvérová firma Kros sprístupňuje každoročne ako marketingový ťah freeware na vyhotovovanie daňových priznaní fyzických osôb. Ide vlastne o demoverziu ich Alfy, ktorá umožňuje zadarmo vytvoriť niekoľko daňových priznaní typu A aj B a po novom dokonca sprístupnili aj freeware na 1 daňové priznanie k dani z príjmov právnických osôb. Automatické spočítavanie a automatické sumy, ktoré nemusíte nikde hľadať, sú samozrejmosťou, rovnako ako tlač či export do pdf-ka.

 

Odporúčam ho každý rok a stále sa čudujem, že mnohí použijú radšej pero alebo ťažkopádne eDane. (Rovnako sa čudujem ostatným softvérovým firmám, že čosi podobne jednoduché a jednoznačné nevymysleli sami). Stačí sa zaregistrovať a softvér si stiahnuť.

 

A ak by ste náhodou nevedeli, čo napísať v registračnom formulári do kolónky “Odkiaľ o nás viete”, urobíte mi radosť, ak tam vložíte “ludskourecou.sk”. :)

 

Prečítaj si aj základný prehľad v zmysle “podať či nepodať” daňové priznanie 2012 vrátane niekoľkých situácií z praxe

 

Pre ďalšie tipy priamo do emailu alebo inak ostaň v kontakte

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

3 komentáre k “Nevyhotovujte daňové priznania ručne – stiahnite si softvér”

    • takto áno. ale nie je trochu ťažkopádne? veď na ktoré políčko nekliknem, tak mi tam sumu automaticky nenatiahne – čo teda každý súkromný softvér robí. V eDane teda každý, kto vyhotovuje priznanie, musí ovládať každý jeden riadok, či má niečo obsahovať a čo.

      Odpovedať

Vložiť komentár

Share This