Letné čítanie: pracuj hlboko, zdieľaj a nauč sa fungovať na voľnej nohe

Kto má rozum, na pláži, vo vlaku či v parku číta beletriu, no tento blog o nej nie je: dnes teda pár slov o zaujímavých knihách o kreativite, práci či podnikaní na voľnej nohe, ktoré som v poslednej dobe prečítal alebo ešte čítam. A v podstate sú to 3 “pecky”, ktoré bez diskusie každému odporúčam:


Tip na úvod:

Podnikateľská, odborná, ekonomická či motivačná literatúra: môže ísť do daňových nákladov?

Záhaľka, kreativita a vlastný mikrobiznis: moje 3 tipy na letné čítanie

Zdieľaj ako umelec a svet ťa objaví

Po tom, čo nás provokatívne naučil kradnúť ako umelec, vo voľnom pokračovaní svojej netradičnej knihy o kreativite s názvom “Ukaž, co děláš” / “Show your work” zdieľa Austin Kleon svoje tipy ohľadne úzko nadväzujúcej výzvy umelca či profíka na voľnej nohe: tvoriť už vieš, už si aj čosi vytvoril, teraz si ťa musia všimnúť (“Největším problémem, který musí umělec vyřešiť, je zařídit, aby si ho všimli”, Honoré de Balzac). Recept je pritom jednoduchý: zdieľať, zdieľať a zdieľať. Všetko, čo v procese svojej práce, profesie či tvorby robíte, vkusne, bez spamovania, naopak s cieľom učiť, pomáhať a rozprávať príbehy. A samozrejme nie neužitočné kraviny, ale Kleon dokonca odporúča “sdílet svá obchodní tajemství”. Čomu mnoho profíkov a odborníkov či dokonca aj pseudoumelcov stále odoláva, boja sa totiž že im niekto ukradne know-how, nápady či umelecké dielo, v skutočnosti sa také čosi nedeje takmer nikdy a prichádzajú o tú najskvelenejšiu reklamu. Kleon svoje tipy opäť podáva stručne, prirodzene aj provokatívne, hravo a skvelo aj vizuálne. Skrátka nenariekaj, že sa svet o teba nezaujíma, ale #showyourwork #ukazcodelas.

Nauč sa sústrediť a ekonomicky prežiješ

Ak chcete niečo vytvoriť, kvalitne si naštudovať či preniknúť do hĺbky, multitasking s dnes tak bežnými vyrušeniam (schôdzky, telefonáty, sociálne siete, e-maily a pod.) je tou najhoršou cestou, naopak hlboké sústredenie sa na jednu vec prináša skutočne kvalitné výstupy. V podstate to vedeli už naše staré mamy, Cal Newport to vo svojej intelektuálnej hitovke “Hluboká práce” zdôvodňuje vedecky – veď je vedcom a takto propaguje návod, ktorý jemu samého pomohol v americkej univerzitnej praxi dosiahnuť mimoriadne úspechy za krátky čas. Pridáva ešte jeden tvrdší motivačný argument pre “deep work”: hlboká sústredná práca ja paradoxne v informačnej dobe čoraz ojedinelejšia a cennejšia, preto sa skutočne bude ekonomicky dariť len jedincom, ktorí sa ju naučia praktizovať. A len vďaka nej sa naučíme dve dôležité schopnosti digitálnej doby: schopnosť rýchlo sa učiť nové veci a schopnosť odlíšiť sa od priemeru.

Áno, recept Cala Newporta je tak trochu v protiklade so zdieľacou filozofiou Austina Kleona 😃 Čo je trochu aj slabinou jeho teórie, byť kvalitne online “nájditeľní” dnes mnohí profíci, umelci či napr. aj vedci skutočne potrebujú. Ale kto hovorí, že tieto knihy treba čítať ako sväté písmo? 😃

Existovať na voľnej nohe je cool, no treba to aj vedieť…

Byť a existovať na voľnej nohe – alebo ak chcete “ošéfovať” si vlastné podnikanie – je veľké dobrodružstvo, sranda, občas na poriadnu depku, no veľakrát ako dôvod na dobrú náladu a úžasný pocit slobody. Okrem samotnej odbornej práce či svojej profesie sa však freelancer musí denne venovať x ďalších oblastiam, ako sú predaj, marketing, budovanie značky, cenotvorba, finančný manažment, fakturácia a účtovníctvo, procesy či timemanagement, systematické (self)vzdelávanie, networking, či budovanie komunít a vzťahov. Nemal by do toho skočiť ako “hurvínek do války”, naopak, (na)učiť sa, ako na to, inak ďaleko nedoskáče.

O týchto veciach poriadne, kvalitne a do hĺbky dlhodobo – najmä na svojom portále navolnenoze.cz – píše Robert Vlach, najznámejší český (a podľa mňa československý) podnikateľský poradca Robert Vlach. Už roky čítam jeho podrobné, štúdiami podporené návody a postupy a nie sú to žiadne motivačné bullshity, ale naopak: síce menej atraktívne, no každopádne účinné know-how a tipy. Napr. návod na základný finančný manažment voľnonožca alebo príručka procesného riadenia pre začiatočníkov.

No a tento pán po 17 rokoch skúseností to celé ešte raz spísal do 760-stranovej knihy, aká tu ešte nebola: “Na volné noze: podnikejte jako profesionálové”. Skôr ako na pláž je preto vhodná do vlaku či skôr ako príručka stále “po ruke”. Nielen pre “sexi” odvetvia programátorov, dizajnérov, marketérov či poradcov všetkého druhu ale určite aj pre advokátov, stavebníkov či hudobníkov: smelo odporúčam všetkým profíkom na voľnej nohe vrátane tých, ktorí sa ešte len rozbiehajú či o tom snívajú.

Ak si čosi z uvedených kníh čítal alebo čítaš, budem rád, ak zazdieľaš svoje dojmy v diskusii. Nabudúce si rozoberieme tie menej veselé nedoplatky zo zdravotných poisťovní, ktoré nám teraz chodia do schránok, no zatiaľ prajem príjemné leto :)

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Vložiť komentár

Share This