Januárové odvody SZČO: aké sumy platiť v roku 2015?

Január býva jedným z mesiacov, kedy sa niektorým SZČO mení suma povinne platených odvodov. Iným však nie, čo zakaždým spôsobuje mierny chaos. Dnes teda prehľad, kto a čo platí za január 2015:

 

SZČO, ktoré v roku 2014 platili minimum do oboch poisťovní:

  • zdravotné odvody platia v novej sume 57,68 EUR
  • sociálne odvody rovnako v novej sume 136,57 EUR. Ak teda sociálne poistenie v roku 2014 vôbec platili; v opačnom prípade ich neplatia ani naďalej.

 

SZČO, ktoré v roku 2014 platili viac než minimum:

  • sociálne poistenie: pokračujú v platení rovnakej vypočítanej sumy, akú platili pred koncom roka 2014. A to až do júna 2015 (ak podajú daňové priznanie v riadnom marcovom termíne), prípadne až do septembra 2015 (ak si daňové priznanie odložia)
  • zdravotné odvody: platia sumu, ktorú im ich zdravotná poisťovňa poslala v lete/na jeseň v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia

SZČO, ktoré začali podnikať v januári 2015 (prípadne v niektorom z ďalších mesiacov 2015)

SZČO, ktoré začali podnikať v roku 2014:

  • platia naďalej iba mesačné preddavky na zdravotné poistenie v minimálnej sume pre rok 2015 – tj 57,68 EUR. To, či začnú platiť aj sociálne poistenie, sa im bude prvýkrát posudzovať až po podaní daňového priznania k dani z príjmov za rok 2014 – teda najskôr v júni, resp. septembri 2015.

 

Čítaj viac:

SZČO a júl 2014: odvody, pravidlá, výpočet a príklady

Odloženie daňového priznania a odvody

 

Verím, že sa v niektorej situácii nájdete, resp. v nej nájdete svojho klienta. Odvody sa v každom prípade platia spätnetj za január 2015 je ich potrebné uhradiť do 9. februára 2015.

 

A čo ďalej v roku 2015?

Ďalším pre odvody “zlomovým” obdobím bude leto/jeseň:
  • jún, resp. október 2015: vtedy si podľa sumy príjmov za rok 2014 SZČO určia, či sociálne odvody platiť začínajú, prestávajú alebo pokračujú – v tomto prípade si však musia vypočítať novú sumu.
  • v lete/na jeseň zašle každej SZČO jeho zdravotná poisťovňa ročné zúčtovanie zdravotných odvodov za rok 2014 – v ňom vyčísli prípadný nedoplatok za ukončený rok 2014 a zároveň určí novú sumu mesačných preddavkov, ktoré bude SZČO platiť až od januára 2016

 

Všetko vyššieuvedené sa týka len odvodov samostatne zárobkovo činných osôb – teda živnostníkov, umelcov, autorov a pod. Odvody zamestnancov – ak teda nehovoríme o novej odpočítateľnej položke pre zdravotné odvody – sa nemenia. S odvodmi a zamestnávaním však súvisí aj častá otázka: “Oplatí sa zamestnať vo vlastnej eseročke?” Porozprávam o nej už v stredu 4. februára 2015 na networkingovej akcii “Podnikavé Košice”, spolu so mnou vystúpi Martin Palkovič s témami “Automobil a podnikanie” či “Autorské licenčné zmluvy”. Ak vás témy zaujímajú a chcete sa zoznámiť s ďalšími zaujímavými ľuďmi, príďte.

 

Nevynechaj žiadny z ďalších článkov!

 



O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

11 komentárov k “Januárové odvody SZČO: aké sumy platiť v roku 2015?”

  1. Keď zruším k 30.6.2015 živnosť tak tiež budem musieť platiť od 1.1.2016 vyššie ako minimálne zdravot.odvody ktoré mi vyráta teraz v lete zdravotka podľa mojich SZČO príjmov v roku 2014 ? Ako sa tomu vyhnúť ? Zrušiť živnosť a zamestnať sa za minimálku vo svojej sročke ?

    Odpovedať
    • Nedoplatok za 2014 budete musieť zaplatiť. Vyššie odvody už nie, veď živnosť už nebude. Budete pokračovať ako samoplatiteľ alebo ako zamestnanec (v cudzej či svojej firme).

      Odpovedať
  2. Dobrý deň,
    začnem vykonávať činnosť OSZČ v roku 2015. Ak som pracoval a budem pracovať v roku 2015 na dohodu o pracovnej činnosti a zároveň aj na živnosť. Do sumy pre určenie hranice na povinnosť platiť odvody od júla 2016 sa mi zarátajú príjmy len zo živnosti, či aj zo všetkých dohôd o pracovnej činnosti?

    Odpovedať
  3. Super článok, ako vždy!
    “Oplatí sa zamestnať vo vlastnej eseročke?” Verim, že aj k tejto téme napíšte blog po live stretnutí, alebo pridáte krátke video;-) Dakujem.

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This