Tovar a služba do zahraničia: kedy do daňového priznania a kedy do súhrnného výkazu


Dodávky slovenských podnikateľov do zahraničia majú v jednotlivých výkazoch pre DPH rôzne zobrazenie. Pre správne posúdenie – v ktorej krajine sa nachádza miesto dodania, kto obchod zdaňuje a hlavne v ktorom výkaze sa dodávka uvádza – je v prvom kroku potrebné určiť, či ide o predaj tovaru alebo služby. Pre DPH je to totiž dôležitý rozdiel.

Tovar do EÚ:

Dodávka tovaru do EÚ oslobodená od DPH podľa § 43 – teda napr. častá situácia, kedy na základe oznámeného IČ DPH zahraničného odberateľa dodávku slovenský podnikateľ oslobodí – sa v daňovom priznaní k DPH uvádza. DPH síce slovenský dodávateľ nefakturuje ani neplatí, miesto dodania tovaru je však v SR (miesto, kde sa odoslanie resp. preprava tovaru začína). Z tohto dôvodu sa dodávka v slovenskom daňovom priznaní k DPH uvádza – v sume bez DPH.

Keďže tovar je povinný zdaniť odberateľ vo svojej krajine (tj v krajine spotreby), slovenský dodávateľ uvádza dodávku aj v súhrnnom výkaze.

Tovar do krajiny mimo EÚ:

Dodanie tovaru do tretej krajiny sa v zákone o DPH označuje ako “vývoz”. A ten je od DPH oslobodený. Rovnako ako oslobodenú dodávku do EÚ je slovenský dodávateľ povinný toto oslobodenie čo najlepšie zdokladovať, v každom prípade však dodávku v sume bez DPH v daňovom priznaní k DPH uvádza. Stále ide totiž o miesto dodania v SR.

Dodávka tovaru do tretej krajiny sa v súhrnnom výkaze neuvádza.

Služba do EÚ a krajín mimo EÚ:

Dodávka služby, ktorej miesto dodania sa nachádza v inej krajine – najmä v krajine odberateľa – sa v daňovom priznaní neuvádza. V daňovom priznaní k DPH sa totiž uvádzajú len dodávky s miestom dodania v SR.

Dodanie služby s miestom dodania v niektorej z krajín EÚ sa v súhrnnom výkaze uvádza.

Dodanie služby s miestom dodania v krajine mimo EÚ (tretie krajiny) sa v súhrnnom výkaze neuvádza.

A čo ten najzložitejší – kontrolný výkaz?

Obe typy spomenutých obchodov – teda dodanie tovaru či služby – sa v kontrolnom výkaze neuvádzajú. Kontrolný výkaz totiž slúži na kontrolu obchodov uskutočnených v rámci SR a odpočítania DPH v SR. A v oboch typoch obchodov ide predsa o fakturáciu bez slovenskej DPH.

Ilustračné foto: freestocks org na Pexels

Stiahni si 10 +2 tipov, ako zvládnuť daňové priznanie k DPH ako profík

Áno, chcem minikurz ZDARMA!

alebo preskoč rovno na profi návody:

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Share This