Nadmerný odpočet DPH: ako sa vracia a ako si ho možno odpočítať

Spôsob “vratky DPH”, resp. presnejšie vrátenia či vysporiadania nadmerného odpočtu k DPH závisí od mnohých okolností – od toho, či je firma mesačným platiteľom DPH minimálne 12 mesiacov, či má voči daňovému a colnému úradu dlhy a napr. aj od toho, či si má od čoho odpočítať. V dnešnom príklade si ukážeme postup v prípade, keď si platiteľ DPH odpočíta nadmerný odpočet od nasledujúcej DPH na úhradu a čo urobí so zvyšnou, neodpočítanou sumou – teda postup v zmysle § 79 ods. 1 zákona o DPH. A stručne aj o ostatných postupoch.

Zápočet nadmerného odpočtu s nasledujúcou daňovou povinnosťou (§ 79 ods. 1 zákona o DPH)

Firma dosiahla v mesiaci júl 2022 nadmerný odpočet v sume 250 EUR. Bol to prvý nadmerný odpočet za posledné mesiace a vlastne aj za dobu existencie firmy. Účtovníčka Janka uviedla odpočet v sume 250 EUR do r. 33 júlového daňového priznania k DPH.

Firma nemá nárok na jeho vrátenie do 30 dní od termínu na podanie daňového priznania – nesplnila totiž jednu z podmienok, existuje totiž iba od začiatku roka 2022 (tj je platiteľom DPH menej ako 12 mesiacov). Janka teda nezaškrtla teda krížik pri r. 33 a musí čakať až na nasledujúce daňové priznanie za nasledujúce obdobie.

V auguste 2022 vykázala v daňovom priznaní k DPH naopak vlastnú daňovú povinnosť a to v sume 120 EUR. Teda sumu, ktorú musí odviesť štátu. A vlastne nemusí – môže si od nej odpočítať sumu nadmerného odpočtu z predchádzajúceho priznania. Ako?

  • v r. 32 uvedie sumu 120 EUR – teda sumu, ktorá zodpovedá výsledku za august 2022, resp. rozdielu medzi DPH na výstupe a DPH na vstupe. Bez ohľadu na to, či si ju môže o čosi znížiť alebo nie.
  • v r. 34 uvedie sumu 120 EUR – teda časť z nadmerného odpočtu z predchádzajúceho obdobia (júl 2022), ktorú odpočíta od vlastnej daňovej povinnosti za august 2022.
  • v r. 35 uvedie nulu, resp. tento riadok ponechá prázdny. Uhrádzať štátu nemusí v auguste teda nič.

Z nadmerného odpočtu za júl 2022 teda Janke, resp. jej firme, ostalo 250 mínus 120 EUR, tj 130 EUR. Čo so zvyšnou sumou? Musí Janka čakať na ďalší mesiac a ďalšie daňové priznanie, v ktorom sa zostávajúca suma odpočíta?

Nie. Zostávajúcu časť nadmerného odpočtu vráti daňový úrad na bankový účet danej firmy – no nie hocijaký, ale iba ten, ktorý firma registrovala do oficiálneho zoznamu Finančnej správy. A to do 30 dní od podania augustového daňového priznania k DPH.

A čo zrýchlený postup úhrady (§ 79 ods. 2 zákona o DPH)?

Daňový úrad vráti žiadaný nadmerák zrýchlene – tj do 30 dní od uplynutia termínu na podanie priznania za obdobie, v ktorom nadmerák vznikol – ak sú splnené tieto podmienky:

  • ide o mesačného platiteľa DPH
  • je platiteľom DPH aspoň 12 mesiacov pred skončením mesiaca, v ktorom žiadaný nadmerný odpočet vznikol
  • je bez nedoplatkov na daniach (všetkých), clách a odvodoch vyšších ako 1 000 EUR za 6 mesiacov pred skončením mesiaca, za ktoré žiadaný nadmerný odpočet vznikol.

Iné špecifické režimy vrátenia nadmerného odpočtu

  • ak platiteľ DPH vykáže nadmerný odpočet alebo pôvodne vykázaný nadmerný odpočet zvýši skrze podané dodatočné daňové priznanie k DPH a toto priznanie podá až po podaní daňového priznania k DPH za nasledujúce zdaňovacie obdobie, daňový úrad vráti nadmerný odpočet resp. predmetnú sumu do 30 dní od podania tohto dodatočného daňového priznania
  • ak platiteľ DPH pôvodne vykázaný nadmerný odpočet zvýši skrze podané dodatočné daňové priznanie k DPH a toto priznanie podá až po vrátení nadmerného odpočtu zrýchleným režimom (§ 79 ods. 2 zákona o DPH), daňový úrad vráti sumu, o ktorú sa zvýšil nadmerný odpočet, do 30 dní od podania tohto dodatočného daňového priznania.

Stiahni si 10 +2 tipov, ako zvládnuť daňové priznanie k DPH ako profík

Áno, chcem minikurz ZDARMA!

alebo preskoč rovno na profi návody:

Aký je Váš názor resp. Vaša skúsenosť?

Podeľte sa v komentároch

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

6 komentárov k “Nadmerný odpočet DPH: ako sa vracia a ako si ho možno odpočítať”

  1. Ďakujem za článok, veľmi mi pomohol. Predpokladal som, že si musím niekde v daňovom priznaní vypočítať, koľko mi má daňový úrad vrátiť a aj požiadať o vrátenie dane.

    Odpovedať
    • Neviem o postupe pre takúto situáciu. Minimálne bude visieť v účtovníctve ako pohľadávka – neskôr sa dá odpísať, no či daňovo, to je otázka ;)

      Odpovedať

Vložiť komentár

Share This