Zákonník práce 2011: delené pracovné miesto ako sloboda v práci

Fascinuje ma sloboda v práci. V Čechách vzniklo na túto tému celé hnutie. Jeho neformálnym iniciátorom je Tomáš Hajzler a jeho blog. Základnou myšlienkou je, že ak sa zamestnanci vo firmách budú cítiť slobodní bez akýchkoľvek obmedzení ich rozvoja či systému práce, budú neskutočne tvoriví, efektívni a šťastní. Jednoducho uvoľnite opraty a oplatí sa Vám to:)

Novelizovaný Zákonník práce platný od 1.9.2011 prináša niekoľko viac či menej atraktívnych možností, ako zlepšiť slobodu zamestnanca v jeho zamestnaní. Najviac som si všimol novinku zvanú “delené pracovné miesto”.

Delené pracovné miesto obsahuje aspoň náznakové prvky slobody v práci. Firma môže na 1 pracovné miesto zamestnať dvoch zamestnancov – oboch na kratší pracovný čas. Títo sa medzi sebou môžu dohodnúť, ako si prácu, pripadajúcu na toto miesto, rozdelia (náplň + čas). Zákonník práce neurčuje, akým spôsobom, v akom pomere či čase – ide teda o skutočnú slobodu dvoch zodpovedných ľudí. Podmienkou je však písomná dohoda medzi firmou a každým jedným zamestnancom o zaradení na delené pracovné miesto. Ak nastane situácia, že sa spomenutí zamestnanci dohodnúť nedokážu, o rozdelení náplne práce a čase na ňu pripadajúcom rozhodne zamestnávateľ. Sloboda a samostatnosť sa teda vyplatia viac:)

Na skutočné využitie tejto zákonnej možnosti v praxi som úprimne zvedavý. Viem a verím, že firmy, ktorým ide o rast, rozvoj a spokojnosť firmy i jej zamestnancov, sa už na obmedzenia vyplývajúce zo Zákonníka práca dávno vykašlali a vytvorili vlastné viac či menej slobodné a predovšetkým kreatívne prostredie. Možno sa týmto pohnú aj ostatné. A možno nie. Po čase – ak teda nasledujúca vláda delené pracovné miesto nezruší – by malý prieskum využívania tohto nástroja celkom bodol.

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

1 komentár k “Zákonník práce 2011: delené pracovné miesto ako sloboda v práci”

Vložiť komentár

Share This