Evernote: geniálny pomocník, vďaka ktorému už nikdy nebudete mať neporiadok na stole (a ani inde)

Kedysi môj stôl vyzeral približne takto a občas sa to podarí aj dnes: jednoducho neporiadok v rôznych druhoch materiálov, článkov, poznámok a náčrtov. Nie je ani tak ťažké ho priebežne tvoriť, ako prípadne neskôr niečo potrebné a dôležité nájsť. Potom som objavil zázračný Evernote a život sa zmenil k lepšiemu.

 

Evernote je on-line poznámkový blok, resp. súkromná databáza na všemožné druhy záznamov či údajov, ktoré máte vďaka nemu po ruke kdekoľvek na svete. A platí to aj naopak – z ktoréhokoľvek miesta na svete ho dokážete aj “kŕmiť”. Je k dispozícii on-line vo webovom prehliadači a kvalitnejšiu verziu je samozrejme možné nainštalovať na počítač, mobil či tablet.

 

Niekoľko základných trikov, ktoré vďaka Evernote dokážete:

 

  • písať, tvoriť a ukladať si rôzne druhy poznámok – texty, audiozáznamy, pdf-ka (napr. príručky, zákony či e-booky) je možné priamo ukladať ich do samostatných priečinkov, vrátane popisu či tagov. V prípade potreby ich v kedykoľvek neskôr dokážete samozrejme vyhľadať.
  • plánovať si úlohy a riadiť si tak čas – Evernote je možné použiť ako timemanagementovú pomôcku (napr. pre metódu GTD). Úlohy a termíny manažuje a dokáže ich aj pripomínať
  • ukladať si webové stránky, blogy, články či obrázky, ktoré na webe nájdete a niekedy ich môžete potrebovať – do každého prehliadača je možné nainštalovať rozšírenie “evernote web clipper” a jedným klikom sa daná adresa, web či článok uloží do zvoleného priečinka so zadaným popisom či tagom
  • zaznamenávať na mobile fotky a posielať ich hneď do evernotu – neskôr ich nájdete aj v počítači, tablete či akomkoľvek zariadení
  • vyhľadávanie v obrázkoch – prídete z konferencie, nafotíte si zozbierané vizitky a neskôr už len stačí zadať do vyhľadávača napr. text “Furmaník” a Evernote ho nájde. Evernote teda vyhľadáva nielen v texte, ale aj v obrázkoch!
  • urobiť si poriadok v emailoch – každý prijatý či vybavený email je možné jednoducho preposlať do Evernote, kde sa uloží do zvoleného priečinka príp. je k nemu možné pridať aj čas, kedy vám ho evernote pripomenie na vybavenie
  • akýkoľvek záznam môžete “shareovať”, tj zdieľať – čokoľvek z vášho evernotu je preposlať emailom kolegovi na vybavenie, prečítanie či doplnenie
  • synchronizácia – fotku si uložíte v evernote v telefóne, zápis z porady zaznamenáte na tablete a zážitky z cestovania si napíšete na nejakom počítači v Afrike. Všetky záznamy však nájdete v jednom jedinom konte – vďaka zázračnej funkcii “synchronizácia”.

 

A na aké záznamy sa zíde? Nápady, úlohy, myšlienkové mapy, záznamy zo stretnutí a porád, dôležité termíny, zaujímavé články, stránky a študijné materiály, obrázky, videá či audiozáznamy, spomínané vizitky, letáky či dokonca recepty, mapy alebo trasy výletov. Teda nielen pracovný a podnikateľský, ale aj súkromný či rodinný život.

 

Inak povedané: je na všetko, čo potrebujete mať zaznamenané a poruke, no nechcete ani nedokážete to držať v hlave či v krabiciach papierov.

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Vložiť komentár

Share This