ĽudskouRečou.sk 2012 – 2017: prvá päťročnica done :)

6. januára 2017 sa moje (zatiaľ) najväčšie a najúspešnejšie dieťa dožíva 5 rokov. Áno, na mysli mám punkovo odborný blog ĽudskouRečou.sk, ktorý práve čítate – pomohol mne, pomáha aj iným a za tie roky okolo neho vyrástlo mnoho súvisiacich aktivít. Pozrite si peknú infografiku, čo všetko sa podarilo. Ak Vás to zaujíma, prečítajte si aj príbeh, ako to celé vzniklo, čo sa stalo doteraz a čo sa chystá do budúcnosti.

 

/var/www/vhosts/ludskourecou.sk/httpdocs/W/wp content/uploads/2017/01/infografika pre ludskourecou 2

Ako a prečo to celé začalo?

/var/www/vhosts/ludskourecou.sk/httpdocs/W/wp content/uploads/2017/01/fear

Myšlienka čistiť si myšlienky a ventilovať sa prostredníctvom blogu vznikla u mňa počas niekoľkých depresií a vyhorení v roku 2011. Dôvodom bola zúfalosť z toho, že bežný malý človek – podnikateľ, účtovník, ekonóm, mzdár, čokoľvek – nedokáže byť v žiadnej chvíli istý, že (minimálne) daňovo-účtovné povinnosti robí správne bez rizika pokút, ktoré ho v peňažnom vyjadrení dokážu aj pochovať. Predpisov a pravidiel je nezdravo veľa, extrémne často sa menia (podľa aktuálnych potrieb aktuálnej vlády, no rovnako aj dľa ľubovôle úradníkov na míle vzdialených praxi, ktorých podľa všetkého svojich slobodných a aktívnych spoluobčanov pravidelne dusiť akosi zvláštne sadisticky baví) a pravidlá pre konkrétne situácie sú rozpísané v x predpisoch rôzneho druhu, rozsahu, zamerania, právnej záväznosti a bohužiaľ aj dátumu výroby. Ako prirodzeného libertariána – čiže milovníka osobnej aj podnikateľskej slobody, fanúšika doby internetovej a odporcu často šikanujúceho štátu – ma rozsiahlosť a akási vzdialenosť zákonov desila a ničila. Navyše som nevedel dať zmysel – či dokonca nájsť poslanie – svojej aktuálnej profesii a hľadal som, čo nového sa dokážem naučiť.

Už predtým som písal pre magazín Investujeme.sk – o daniach, fintách, ako ich zvládnuť v náš prospech, súvisiacich novinkách. Vysvetľovať ma baví, písanie ešte viac, potešila pekná čítanosť aj pozitívna spätná väzba. Zároveň mi stále stále niekto zo známych či klientov písal či volal, ako máme urobiť toto, ako vyfakturovať tamto, ako funguje hento… Spočiatku mi to trochu liezlo na nervy, neskôr som si však všetko, čo som si na tento účel naštudoval, začal písať. Pre seba a svoj poriadok, do súborov, kým som objavil cloud, tak do súborov na USB kľúč…:)

V tých časoch som objavil Twitter a začal sledovať aktívnych, vecných a praktických IT či marketingových blogerov či profíkov. Už pred tým som veľa rokov písal svoj umelecko-provokatívny blog na SME sk, teraz som však dostal chuť na niečo iné – praktické, užitočné, s čo najväčšou pridanou hodnotou pre mňa aj ostatných. Verejne, pod svojím menom a vlastnou značkou. No a tak to vzniklo: všetko, čo viem, všetko, čo naštudujem a prípadne aj to, čo neviem a chcem sa opýtať, napíšem. Pomôžem prioritne sebe a možno tým pomôžem aj ostatným. V tých časoch sa ešte o blogovaní ako o jednej z “best practice” budovania značky nehovorilo, návodov bolo menej a najviac ma (asi pol roka) desila inštalácia WordPressu na vlastný hosting a doménu :)

/var/www/vhosts/ludskourecou.sk/httpdocs/W/wp content/uploads/2017/01/hora

Podarilo sa, okrem iného aj vďaka radám či zásahom viacerých internetových hviezd, priateľov, známych a ľudí zo slovenskej WordPress komunity. Od januára 2012 tak funguje blog ĽudskouRečou.sk, s článkami, tipmi a tak trochu aj mojimi osobnými názormi. Pomohli mne, pomáhajú aj iným, o čo sme svedčia početné e-maily, lajky, diskusné komentáre, občasné dobrovoľné príspevky či objednávky platených produktov. A dokonca aj tieto (zväčša) milé referencie. Dnes blog číta 20-30 tisíc čitateľov mesačne, e-mailom a cez sociálne siete ho odoberá vyše 10 000 čitateľov , podarilo sa okolo neho vybudovať malú konzultačno-účtovno-riešiacu firmu, rozbehnúť e-shop a aj bohaté portfólio ďalších súvisiacich aktivít.

Čo sa odvtedy podarilo?

/var/www/vhosts/ludskourecou.sk/httpdocs/W/wp content/uploads/2017/01/happy birthday picjumbo picjumbo com

  • vďaka článkom na blogu sa mi pravidelne ozývajú rôzni zaujímaví internetoví podnikatelia – niektorí len potešia e-mailom, s iným si píšem kratšie či dlhšie, od viacerých z nich som sa veľa naučil a z mnohých sa dokonca stali naši dlhodobejší klienti. Počas dlhoročnej práce sa vykryštalizovalo síce občas únavné, no pozitívne a nabíjajúce a radostné poslanie: riešiť potreby a problémy malých internetových podnikateľov. Robíme to naozaj radi
  • z článkov na blogu či mňa osobne citujú často slovenské médiá – Hospodárske noviny, Trend, Profit či Sme. Občas napíšem pre .týždeň, čosi niekedy preberie robime.it, bohatý otec a iné zaujímavé médiá. Je to úžasný pocit: niekedy to podnieti zaujímavú diskusiu, občas kohosi naserie, občas prepojí so zaujímavým človekom či firmou. Wau
  • v r. 2013 “do rodiny” pribudol mladší brat, špecializovanejší (snáď nemusím písať na čo :) ) blog DaňovéPriznanieDPH.sk
  • ten hneď ponúka aj príručku, ktorá však už nie je zadarmo – eBook “Ako na daňové priznanie k DPH – ľudskou rečou” so základným know-how, pravidlami a návodom pre začiatočníkov a mierne pokročilých, ktorí sa trápia nad celou tou zložitou oblasťou DPH a najmä nad týmto síce rozsahom malým, ale inak súvislosťami bohatým výkazom. eBook každým rokom aktualizujem a rozširujem o nové materiály – a dodnes si ho (bez centu do reklamy) objednalo a použilo presne (minútu, pozriem sa) 445 čitateľov
  • článkov síce v poslednej dobe pribúda menej, sú však rozsiahlejšie a verím že aj hlbšie a kvalitnejšie. Svojimi názormi totiž do nich občas prispejú aj niektorí externí profíci – napr. JUDr. Ján Marônek z M2 Business Viliam Krunka, autor Elektronického účtovníka  či Danka Fráková, moja kolegyňa z Libertax Consulting
  • koncom r. 2016 som na základe podnetov z praxe pripravil pomôcku pre povinné evidencie SZČO paušalistov. Aj pre starý rok 2016 a aj pre ten nový 2017 s novými “sexi” paušálnymi výdavkami
  • z času na čas rád vystúpim na živej prednáške – minimálne tie minuloročné v HalmiSpace boli nabité “full” . Najbližšie sa vidíme opäť tam, s veľmi aktuálnou novinkou a jej variáciami
  • už štvrtý rok spolupracujem s podnikateľsko-fakturačnou pomôckou SuperFaktúra  – píšem na blog, konzultujeme niektoré nové užívateľské funkcie či problémy užívateľov a hlavne sme dali dokopy free eBook “Ako správne vystaviť faktúru”. 
  • no veľká vďaka patrí redakčnému systému WordPress, na ktorom moje blogy stoja a celej komunite, ktorá tento open-source slobodný softvér pomáha vytvárať a zdieľa príslušné know-know – s mnohými sa poznáme osobne, rád chodím na celoslovenskú konferenciu WordCamp a posledný rok a pol organizujem každomesačný lokálny košický WordPress meetup pre blogerov, internetových podnikateľov a marketérov.
/var/www/vhosts/ludskourecou.sk/httpdocs/W/wp content/uploads/2017/01/freelanceclub 16 2
Naživo v “domovskom” HalmiSpace

 

/var/www/vhosts/ludskourecou.sk/httpdocs/W/wp content/uploads/2017/01/blogerroka 2015 8565 1024x681
Na finále súťaže Bloger roka 2015, vľavo blogeri a internetové hviezdy Jaroslav Dodok a Roland Vojkovský s Henrietou. Ďakujem za všetky hlasy, vďaka ktorým sa blog ĽudskouRečou.sk dostal do finále v kategórii “Ekonomika, spoločnosť & biznis”

 

/var/www/vhosts/ludskourecou.sk/httpdocs/W/wp content/uploads/2017/01/ebook ako spravne vystavit fakturu
aj eBooky sa občas zhmotnia…

A čo sa chystá?

Rovno poviem, že nenapíšem nič konkrétne. Nápadov aj konkrétnych plánov je dosť, prioritná je však klientska práca a k ostatnému sa dostávam pomaly a postupne – čo je vzhľadom na kvalitu často aj dobre. A teda:

  • nové eBooky (resp online príručky) a pomôcky do praxe – sami si ich žiadate, čo ma teší a nabíja :) A budú – podrobnejšie návody, algoritmy, tie, ktoré vysvetľujú “how to”, no aj tie o daňových hackoch. Postupne a pomaly, ako vzniká všetko okolo blogu. A najprv ich otestujeme interne, pre nás, potom vypustíme :)
  • viac živých prednášok a kurzov – okrem príležitostných prednášok sú v pláne aj viachodinové platené kurzy
  • no a ešte jedno mobilné prekvapenie, ktoré príde už začiatkom roka:)

A k tomuto všetkému patrí aj …

poďakovanie

… všetkým, ktorí stáli v začiatkoch, drobnými či väčšími zásahmi, radami a tipmi pomáhali či pomáhajú a vylepšujú doteraz prípadne sú zdrojom inšpirácie:

Peter Nemčok (wp.sk a webikon.sk), Ľubo Kačalka (ex Investujeme.sk, Hospodárske noviny), Peter Apolen (investujeme.sk) , embuck, Štefan Polgári, Michal Litvanyi, Digital Nomads, Martin Vandžura, Jakub Jarabica (Blueweb.sk), Martin Pavlič (megatron.sk). Ďakujem aj mojim spolupracovníkom v tíme ĽudskouRečou.sk Jozefovi Waltersteinovi (technika, webhosting, online produkty) a Radovi Harňákovi (editor). Logo blogu ako aj obálku eBooku vytvoril Slavomier. Infografiku v tomto článku dala dokopy Henrieta Vojkovská (vojkovsky.sk). A ďakujem aj offline tímu z Libertax Consulting za podnentné nápady a oponentúru: Danke Frákovej a Betke Kováčovej a ostatným kolegom a pomocníkom, s ktorými som doteraz spolupracoval.

A čitateľom za všetky podporné e-maily a telefonáty – poteší a nabíja to :)

/var/www/vhosts/ludskourecou.sk/httpdocs/W/wp content/uploads/2017/01/birthday

 

A nezabudnite:

(… na heslo blogu:)

Odborník je človek, ktorý vo veľmi malej oblasti urobil všetky chyby, ktorých je možné sa dopustiť.

Niels Bohr, dánsky fyzik a nositeľ Nobelovej ceny

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Vložiť komentár

Share This