Predaj firemného auta: daň z príjmov, DPH, zostatková cena (a na čo všetko vlastne nezabudnúť)

Automobil je snáď najobľúbenejším majetkom ako aj zdrojom nákladov malých firiem. V súvislosti s tým, čo sa dá pri ňom uplatniť v nákladoch, padá často kvantum otázok. Autá sa do firiem však nielen kupujú, ale aj predávajú – a to podobne často. Mám však pocit, že pri predaji, resp. vyradení auta predajom je toho na firmu viac, ako pri jeho nákupe. Dnes teda môj stručný prehľad a jedna prípadová štúdia predaja auta z praxe.

Zostatková cena: účtovná aj daňová. Treba sa s nimi pohrať

Auto sa vo väčšine prípadov – vzhľadom na cenu a používanie – nedostáva do nákladov jednorazovo, ale postupne prostredníctvom mesačných a ročných odpisov. Na úvod sa teda nastavia nejaké odpisy: účtovné podľa predpokladaného používania, daňové podľa zákona o dani z príjmov (v súčasnosti iba rovnomerné s dobou odpisovania 4 roky). V praxi malých firiem sa – aj napriek nesúhlasnému názoru mnohých odborníkov – pre jednoduchosť nastavujú obe línie odpisov často zhodne, tj účtovné podľa daňových, čo ešte umocnila zmena uplatňovania daňových odpisov z ročnej na mesačnú bázu.

Podnikateľ Karol kúpil v marci 2013 osobné auto v cene 10 000 EUR + DPH 2 000 EUR. V septembri 2015 ho však predal v predajnej cene 5 000 EUR plus 1 000 EUR DPH.

V marci 2013 auto zaradil do firemného majetku v cene 10 000 EUR (nákupná cena plus ostatné súvisiace náklady, napr. poplatky). DPH 2 000 EUR si jednorazovo odpočítal od DPH zo svojich obchodov “na výstupe” v daňovom priznaní k DPH za marec 2013, resp. za I. štvrťrok 2013.

Účtovné odpisy nastavil pre jednoduchosť podľa daňových, tj v jednotlivých rokoch odpísal:

  • 2013: 2 084 EUR (účtovne aj daňovo). Poznámka: daňové odpisy sa v prvom roku krátia podľa mesiacov, tj 10 000 / 4 / 12 x 10
  • 2014: 2 500 EUR (účtovne aj daňovo)
  • 2015: účtovne za január až september 2015 sumu 1 875 EUR (10 000 / 4 / 12 x 9). Daňovo však v r. 2015 neodpísal nič, lebo daňovo sa odpisuje až ku poslednému dňu roka. V roku predaja si ako daňový náklad nemôže uplatniť ročný daňový odpis, ale iba daňovú zostatkovú cenu.

A teraz k zostatkovým cenám. Sú totiž – rovnako ako odpisy – dvoje: účtovná aj daňová:

Účtovná zostatková cena je v sume 10 000 – 2 084 – 2 500 – 1 875, tj 3 541 EUR. Zaúčtuje sa ako účtovný náklad a automobil sa účtovne vyradí z evidencie majetku.
Daňová zostatková cena je v sume 10 000 – 2 084 – 2 500, tj 5 416 EUR. Táto by sa mala principiálne zahrnúť do daňových výdavkov, a to takto:

  • daňová zostatková cena sa do daňových dokladov dostáva len v sume maximálne sa rovnajúcej predajnej cene (uvedené platí len pri automobiloch a niektorých iných vybraných druhov majetku a len od 1.1.2015). Tj ak sa auto predalo za 5 000 EUR, rozdiel medzi daňovou zostatkovou cenou 5 416 EUR mínus 5 000 EUR, tj 416 EUR sa k účtovnému výsledku na účely výpočtu základu dane z príjmov pripočíta (na konci roka);
  • rovnako je potrebné rozhľadniť rozdiel medzi daňovou a účtovnou zostatkovou cenou. Daňová zostatková cena 5 416 EUR mínus účtovná zostatková cena 3 541 EUR sa rovná 1 875 EUR. Táto suma je sa na konci roka od účtovného výsledku odpočíta. V účtovných nákladoch bolo totiž zahrnutých menej, daňové sa teda zvýšia a celkový základ dane zníži.

Predajná cena 5 000 EUR je samozrejme – tentoraz jednoducho účtovným aj daňovým – výnosom.

 

photo by slobodan josic from pexels 

Predaj neodpisovaného majetku s limitovanou zostatkovou cenou cenou po novom (od 2016)

Aktualizácia tejto časti pre rok 2016 a roky neskoršie:

Text o úprave základu dane, resp. zahrňovaní odpisov a zostatkovej ceny do nákladov bol písaný v priebehu r. 2015 podľa pravidiel platných v priebehu r. 2015 pre rok 2015 – v dobrej viere, že platí, prečo by aj nie. Novela zákona o dani z príjmov účinná od 1.1.2016 však retroaktívne zmenila/upresnila práve pravidlá pre doodpisovanie a zdanenie predaja majetku s limitovanou zostatkovou cenou ešte pre rok 2015 – a sem patria práve osobné automobily (od 1.1.2015).

Správny postup – pre oba druhy odpisovaného majetku:

Predaj majetku s limitovanou zostatkovou cenou (napr. autá)

  • zostatková cena je daňovým nákladom iba do výšky príjmov z predaja
  • daňovým výdavkom sú však aj odpisy za celé ukončené mesiace, počas ktorých bolo auto v majetku firmy – zostatková cena sa teda vyčísľuje k poslednému dňu mesiaca, ktorý predchádzal predaju. V našom prípade sa teda vyčíslia odpisy za 1-9/2015, tj 1 875 EUR – a to daňové aj účtovné. Tieto odpisy ostávajú ako účtovný aj daňový výdavok. Zostatková cena po odpočítaní odpisov za r. 2013 až 2015 je (10 000 – 2 084 – 2 500 – 1 875) 3 541 EUR.

Úpravy základu dane:

  • ak je daňová zostatková cena – k tomuto dátumu – vyššia ako predajná cena, rozdiel k základu dane pripočítame. V našom prípade je 3 541 menej ako 5 000 EUR, neupravujeme ani nepripočítavame teda nič.
  • základ dane upravíme o rozdiel medzi daňovými a účtovnými odpismi – v našom prípade sa daňové odpisy rovnajú účtovným, čiže môže ísť maximálne o pár centov (daňové odpisy sa vyčísľujú na celé euro, účtovné na centy)

Predaj majetku s nelimitovanou zostatkovou cenou (napr. stroje, PC)

  • zostatková cena je daňovým nákladom v plnej výške
  • zostatková cena sa však vyčísľuje k poslednému dňu prechádzajúceho roka, tj 31.12.

Úpravy základu dane:

  • základ dane upravíme o rozdiel medzi daňovou a účtovnou zostatkovou cenu – daňová je principiálne vyššia, teda rozdiel sa od základu dane odpočíta

DPH: samozrejme, platí sa

Firma, ktorá je platiteľom DPH, musí z predaja auta odviesť DPH na výstupe a v prípade predaja podnikateľovi vystaviť aj plnohodnotnú “dépéháčkovú” faktúru. Okrem prípadov, ak auto predáva podnikateľ sebe alebo svojim zamestnancom, DPH sa odvádza z dohodnutej predajnej ceny, tj zo sumy 5 000 EUR (DPH bude teda pri platnej sadzbe 20% v sume 1 000 EUR). 

Uvedené platí iba predaji firmám a osobám v rámci SR, prípadne občanom z EÚ. Firmám z EÚ s prideleným IČ DPH fakturuje slovenský platiteľ auto za cenu bez DPH.

A čo firma, ktorá platiteľom DPH nie je? Nič. DPH z predaja neplatí. A dokonca sa príležitostný predaj auta nepočíta ani do obratu na účely registrácie za platiteľa DPH, ktorý si musí každá firma priebežne sledovať.

A čo voľba 80% vs. 100%?

Od začiatku roka 2015 sú podnikatelia postavení pred voľbu 80% vs. 100%. V stručnosti: podnikateľ by sa mal rozhodnúť, či všetky výdavky súvisiace s majetkom uplatní v 100%-nej alebo inej reálnej výške (musí to však vedieť preukázať) alebo v paušálnej 80%-nej výške (pričom nemusí dokazovať nič). V druhom prípade kráti pri automobilu nielen vstupnú cenu (tj daňové odpisy), ale napr. aj opravy, poistky či napr. diaľničnú známku. Krátenie sa týka aj pohonných hmôt (aj napriek výkladu daniarov, podľa ktorého krátenie výdavkov na pohonné hmoty s krátením ostatných výdavkov na auto nesúvisí). a dokonca aj prípadnej odpočítavanej DPH (platitelia DPH).

Čo však v prípade predaja, ak by náš podnikateľ naozaj (v priebehu roka) 2015 krátil svoje odpisy 80%-ami? Musí krátiť aj daňovú zostatkovú cenu, ktorú sme už doteraz vypočítali a upravovali pomerne krkolomne?

Odpoveď znie: nemusí. Na účely výpočtu daňovej zostatkovej ceny sa zohľadňujú neupravené odpisy. Podľa tohto pravidla sa teda daňová zostatková cena neupravuje.

Viac napr. v praktickom PDF-ku pre podnikateľa i jeho účtovníka: Automobil v podnikaní: možné režimy a tipy z praxe (PDF)

Daň z motorových vozidiel: platba a odhlásenie

Daň z motorových vozidiel sa platí spätne za používanie auta na podnikanie v priebehu ukončeného roka. Daňové priznanie sa podáva v januári – tj náš podnikateľ podá teda daňové priznanie v januári 2016.

Daň vypočíta pomernou časťou, po čase opäť na celé mesiace – tj náš Karol si ročnú sadzbu vydelí 12-imi a vykráti 9-imi.

Odhlasovať auto po novom nie je potrebné – zánik daňovej povinnosti sa vyznačí priamo v priznaní.

Pre informáciu: od roku 2015 platí nový zákon o dani z motorových vozidiel, ktorý nahradil časť vyhradenú tejto dani v zákone o miestnych daniach. Inými slovami: táto daň už nebude patriť regiónom, ale štátu.

car for sale 2

Prečítaj si aj:

Auto v podnikaní, nákladoch a daňovom priznaní: 10 otázok a odpovedí

Automobil v podnikaní: možné režimy a tipy z praxe (PDF)

Lízing, kúpa, úver: ako odpočítať DPH z áut kúpených ešte pred registráciou za platiteľa DPH?

Auto súkromné či firemné, na rodné číslo či na IČO: aké výdavky je možné si uplatniť?

Dá sa odpočítať DPH z nákupov pred začatím podnikania? A čo daňové výdavky? Väčšinou áno

Ako preradiť starší automobil z osobného užívania do podnikania (a čo s odpismi)

Odpočítanie DPH pri použití vstupov na obchody oslobodené, nepodnikateľské a neskoršia zmena účelu použitia vstupov PDF (Rešerš & praktické tipy)

FIREMNÝ MAJETOK na firemné i súkromné účely: z pohľadu dane z príjmov; DPH (Rešerš & praktické tipy)

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

42 komentárov k “Predaj firemného auta: daň z príjmov, DPH, zostatková cena (a na čo všetko vlastne nezabudnúť)”

  1. Dobrý deň, môžem sa opýtať o čo sa opiera toto Vaše konštatovanie?
    Firma, ktorá je platiteľom DPH, musí z predaja auta odviesť DPH na výstupe, rovnako vystaviť plnohodnotnú “dépéháčkovú” faktúru a to aj v prípade, ak ide o predaj súkromnej osobe. Ja povinnosť vystaviť “dépéháčkovú” faktúru, ako ste ju nazvali v prípade, že dodám auto nezdaniteľnej osobe (teda súkromnej osobe) a nepôjde ani o dodanie nového dopravného prostriedku z tuzemská do IČŠ v zákone nevidím (povinnosť ukotvená v §72 ods. 1 písm. a) sa týka len ak je dodané inej ZO alebo PO, ktorá nie je ZO). Z čoho, prosím, vyplýva Vaše konšatovanie?

    Odpovedať
    • Zdravím Vás. Ďakujem za feedback, pravdupovediac nepamätám si, prečo som to takto formuloval – v každom prípade je to preč, máte pravdu :)

      Odpovedať
  2. Dobrý deň, od 01.11.2017 sme platcami DPH podľa § 4. V majetku sme mali tretí rok zaradené osobné MV, ktoré bolo 03.11.2017 havarované – totálna škoda. Všetky účtovné prípady okolo zúčtovania ZC, vyradenia, zaúčtovania plnenia poisťovne… sú mi jasné. Otázka však je, či vrak, ktorý môžem odpredať za 740,- Eur musím fakturovať s DPH a odviesť daň, keď auto bolo kupované bez nároku na odpočet, a čo je myslím dôležité, ani po celú dobu používania MV sa žiaden odpočet DPH k danému MV nenárokoval, keďže ako platcovia DPH sme MV užívali iba tri dni.
    Ďakujem

    Odpovedať
    • Predaj vraku je podľa mňa predajom majetku, tj dodaním tovaru. Čiže principiálne sa v takejto situácii DPH platí – toľko môj názor. Podľa mňa skutočnosť, či bola pri aute DPH odpočítaná alebo nie, ovplyvní výstupnú DPH pri zrušení registrácie za platiteľa DPH.

      Odpovedať
  3. Zdravím som SZČO, mal som auto zaradené v majetku do 31.1.2013. Od 1.2.2013 auto už v majetku nie je. Ak by som auto predával v roku 2017 bude to pre mňa zdaniteľný príjem?. Ďakujem

    Odpovedať
  4. Dobrý deň,
    prosila by som o radu, Živnostník si v máji 2015 kúpil pracovný stroj za 2.500,00 Eur, ktorý si odpisoval v roku 2015, 30.06. 2016 zrušil živnosť, zostatková cena stroja k 31.12.2015 bola 2.083,00 Eur. Môže si uplatniť odpis aj za 6 mesiacov roku 2016? Keď ho chce predať, mal ho zaradený do firmy, za akú cenu ho môže predať a ako sa to má prejaviť v jednoduchom účtovníctve? Ak ho predá až v roku 2017, musí si predajnú cenu dať ako príjem, ale aký keď už nie je SZČO.
    Ešte jednu radu potrebujem, Ten istý živnostník kúpil v novembri 2014 traktor, ktorý nebol na IČO, ale ho zaradil do majetku firmy, odpisoval ho v r.2014,2015 a 2016 môže si uplatniť odpis za 6 mesiacov keď v júni zrušil živnosť? A keď ho predá v apríli 2017 s.r.o. svojho otca, za akú cenu ho môže predať, zostatkovú, alebo trhovú, a do akého príjmu si to za rok 2017 má zaradiť keď živnosť už má zrušenú?
    Prosím o pomoc! Lebo všade sa písš iba o osobných autách:
    Ďakujem!

    Odpovedať
    • Odpis za 6 mesiacov si uplatniť môže. Keďže stroj bol v obchodnom majetku, neskorší príjem z predaja zdaňuje, aj keď už nebol živnostníkom. Výdavkom pri predaji je daňová zostatková cena.

      Odpovedať
  5. Dobrý deň,
    prosila by som o radu. Živnostník si v máji 2016 zakúpil vozidlo, ktoré odpisuje. Teraz v januári 2017 sa rozhodol auto z podnikania vyradiť a predať, lebo chce prejsť na paušálne výdavky. Ako sa vysporiadať so zostatkovou cenou vozidla a s predajom vozidla, keď v roku 2017 bude uplatňovať paušálne výdavky.
    Ďakujem.

    Odpovedať
    • Je to v článku – zostatková cena sa pri autách s limitovanou zostatkovou cenou sa ako daňový náklad uzná len do výšky príjmu z predaja, daňovým nákladom sú však aj odpisy za celé ukončené mesiace, počas ktorých bolo auto v majetku firmy

      Odpovedať
  6. Dobrý deň , som szco a platca dph. Auto som kúpil 1/2012 a už som ho aj odpísal a je zaradené v majetku. Keď ho teraz vyradim z evidencia majetku, dám si ho ho na DI zaevidovať na moje rodné číslo a následne ho predam, budem mať nejaké povinnosti voči DU ohľadom dph?

    Odpovedať
    • Predajnú cenu treba zdaniť (príjem je oslobodený až po 5 rokoch od vyradenia z obchodného majetku) a samozrejme zaplatiť daň z motorových vozidiel v januári za mesiace používania v danom roku.

      Odpovedať
  7. Zdravim. Mam otazocku, mame vo firme auto cca 11mes. nakupna cena bola 9200€ teraz ho chceme predat, len jeho realna cena je cca 3500€ lebo sa mu pokazil motor a oprava sa pre nas z ekonomickeho hladiska neoplati a tu nastava moja otazka podla zostatkovej ceny ho mozme predat za nejakych cca 7500€, ale to sa nam nepodari. Ako by sa to dalo predat za tu sumu aby s tym neboli problemy? Vopred dakujem za kazdu radu:)

    Odpovedať
    • Vy ho môžete predať za sumu, akú chcete – resp. akú je na trhu možné – no jednoducho do nákladov nemôžete dať vždy všetko. Čiže nebudú problémy, len to treba správne spracovať.

      Odpovedať
  8. rovnako je potrebné rozhľadniť rozdiel medzi daňovou a účtovnou zostatkovou cenou. Daňová zostatková cena 5 416 EUR mínus účtovná zostatková cena 3 541 EUR sa rovná 1 875 EUR. Táto suma je sa na konci roka od účtovného výsledku odpočíta. V účtovných nákladoch bolo totiž zahrnutých menej, daňové sa teda zvýšia a celkový základ dane zníži.

    S týmto akosi nemôžem súhlasiť, nemalo by to byť práve naopak ? Účtovné odpisy sme si uplatnili vo výške 1 875,- € ale daňové vo výške 0. Preto vychádzam z toho, že suma 1875,- € bude pripočítateľnou položkou, nakoľko daňové odpisy sú menšie ako účtovné.

    Odpovedať
  9. Ahoj Peter, riešim práve predaj neodpísaného automobilu. Tvoj blog mi opäť pomohol pri praktickej aplikácii zákona. Pri overovaní tvojho článku som ale natrafila na novelu §22 ods. 12 ZDP od 1.1. 2016, podľa ktorej sa do daňovej zostatkovej ceny zaráta v prípade automobilov aj pomerná časť odpisov za každý celý mesiac (v tvojom príklade do augusta, DZS teda bude 1666 €). Citujem z komentára Poradcu číslo 07-08/2016:

    ■ odsek 12

    V zdaňovacom období,
    v ktorom dôjde k vyradeniu HaNM z akéhokoľvek dôvodu kedykoľvek
    v priebehu zdaňovacieho obdobia, nie je možné uplatniť ročný odpis ani
    pomernú časť ročného odpisu, a to z dôvodu, že súčasťou základu dane
    je daňová zostatková cena, ktorej súčasťou sú aj daňové odpisy pripadajúce na
    mesiace, počas ktorých daňovník o majetku účtoval alebo ho evidoval. ZDP
    súčasne stanovuje výnimky HM, pri ktorom je možné uplatniť odpis v roku
    jeho vyradenia a to pri HM:

    – ktorý
    je odpisovaný časovou alebo výkonovou metódou odpisovania – do daňových
    výdavkov sa uznáva odpis vo výške pripadajúcej na počet celých mesiacov, počas
    ktorých daňovník majetok účtoval alebo evidoval podľa § 6 ods. 11
    alebo 14,

    – špecificky
    vymedzenom v § 19 ods. 3 písm. b) ZDP – s účinnosťou
    od 1. 1. 2016 bola zavedená možnosť uplatnenia pomernej časti ročného odpisu
    v zdaňovacom období, v ktorom dochádza k predaju majetku,
    u ktorého je obmedzené uplatnenie daňovej zostatkovej ceny. V tomto
    zdaňovacom období je možné uplatniť pomernú časť ročného odpisu vo výške
    pripadajúcej na počet celých mesiacov, počas ktorých daňovník účtoval alebo
    evidoval majetok podľa § 6 ods. 11 ZDP.

    ? Príklad

    Predaj prenajímaného
    majetku – výpočet zostatkovej ceny

    Daňovník obstaral
    a zaradil do užívania osobný automobil so vstupnou cenou 42 000 eur
    dňa 20. 5. 2014 a prenajíma ho formou operatívneho prenájmu. Automobil je
    zaradený do odpisovej skupiny 1 a rozhodol sa ho odpisovať rovnomerným
    spôsobom odpisovania. V rokoch 2014 a 2015 dosahuje príjmy z prenájmu
    automobil vo výške 6 000 eur. Daňovník 20. 11. 2016 predá automobil za 20
    000 eur. Akú daňovú zostatkovú cenu daňovník uplatní do daňových výdavkov pri
    predaji?

    Počas rokov 2014
    a 2015 bol do daňových výdavkov uplatnený odpis v celkovej výške
    12 000 eur.

    V súlade
    s § 22 ods. 12 si daňovník pri osobnom automobile môže v roku
    predaja uplatniť do daňových výdavkov odpis vo výške pomernej časti ročného
    odpisu pripadajúcej na počet celých mesiacov, počas ktorých sa majetok účtoval.
    V tomto prípade daňovník účtoval osobný automobil 10 celých mesiacov. To
    znamená, že si môže uplatniť daňový odpis vo výške 8 750 eur = [(42 000/4)
    / 12] x 10 mesiacov.

    DZC podľa § 25
    ods.3 = VC – uplatnené odpisy (vrátane odpisu podľa § 22 ods. 12)

    DZC = 42 000 –
    12 000 – 8 750 = 21 250 eur.

    Podľa § 19
    ods. 3 písm. b) ZDP sa pri predaji osobných automobiloch môže
    uplatniť do daňových výdavkov daňová zostatková cena do výšky príjmu
    z predaja majetku. Nakoľko príjem z predaja (20 000 eur) je
    nižší ako daňová zostatková cena (21 250 eur), do daňových výdavkov si
    daňovník môže uplatniť iba 20 000 eur.

    Odpovedať
    • Ďakujem Zuzana. Upozornení na neaktuálnosť výpočtu mi prišlo viac – zákon platný v čase písania článku bol o pár mesiacov nato retroaktívne zmenený a všetky predaje majetku (najmä áut ako majetku s limitovanou zostatkovou cenou) sa zdaňovali podľa nových pravidiel. Článok je aktualizovaný

      Odpovedať
  10. Poprosím Vás ešte doplniť, kde budú uvedené tieto sumy /416 a 1875/ v daňovom priznaní a ako bude potom vyzerať časť “B”, kde sa uvádzajú odpisy. Ďakujem.

    Odpovedať
  11. Dobry den pan Furmanik,
    velmi ma zaujala Vasa vyborna stranka a som rada, ze takto sa snazite pomoct.
    prosím Vás pekne o radu – s.r.o.čka chce darovat automobil konateľovej
    manzelke. Automobil je už odpísaný, Ide o trojrocne auto po leasingu. zostatková cena je teda 0. Ako mam
    postupovat pri darovaní aubomobilu teraz v roku 2015.

    ako ho vyradit a ako zauctovat?

    musi sro aj ten dar zdanit? sro je neplatca dph.

    dakujem pekne za pomoc

    Odpovedať
  12. Viete mi poradiť. V roku 2013 (november) sme kupovali osobné auto ako živnostník platca DPH. Uplatnili sme pri vstupe celé DPH. Teraz v roku 2015 (december) ho chceme predať. Nákupná cena bola: 18.000+dph, predať ho chcem kamarátovi za 5.000+dph, no však zostatková hodnota je ešte väčšia. Musím doplatiť dph z rozdielu medzi fakturovanou a zostatkovou hodnotou, alebo stači na výstupe uviesť z predajnej ceny čo je na faktúre? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedať
    • DPH odvádzate z predajnej ceny. Čo sa týka dane z príjmov, do nákladov ide iba daňová zostatková cena do výšky predajnej ceny

      Odpovedať
    • Odpovedali Vám dobre. Posledná veta z môjho komentu sa týka odvedenia DPH z majetku pri zrušení registrácie plaitteľa DPH (ktoré sa mi do toho stále ako si pletie – nesprávne) Ospravedlňujem sa

      Odpovedať
      • čiže ak som si kupila auto ako sukromnik bez DPH, o rok neskor som ho dala do firmy – živnostník, DPH som si nenárokovala, iba sa odpisovalo. toho roku v septembri som ho predala sukromnej osobe bez DPH. je to správne? alebo malo byt predane s DPH? dakujem

        Odpovedať
  13. a čo toto: DPH platca kúpi auto, za 4 roky sa odpíše (účtovna a daňová zostatková cena je nula) – môže ho sro bez problému predať za 1 euro ? – napr ze sro preda konatelovi . . . a konatel, ako nepodnikatel ho potom preda dalej za tri tisícky (to auto ma stale hodnotu)

    Odpovedať
    • Predať za 1 euro ho môže. Ale radšej nie konateľovi, ale nejakej tretej nespriaznenej a nezávislej osobe. Ak ho predá konateľovi, DPH vyčísľuje z trhovej ceny. A podobné čosi platí aj pre daň z príjmov: pri predaji medzi závislými osobami, ktorý znižuje možný výnos na strane predávajúceho, je potrebné prípadný rozdiel dodaniť. (akurát tu nie je jasné, či ide v prípade SRO vs. fyzická osoba o vzťah “obchodný”, ktorý transferovému oceňovaniu podlieha).

      Odpovedať
  14. Firma, ktorá je platiteľom DPH, musí z predaja auta odviesť DPH na výstupe, rovnako vystaviť plnohodnotnú “dépéháčkovú” faktúru a to aj v prípade, ak ide o predaj súkromnej osobe. Nie však z celej ceny, za ktorú auto kúpil. Ale iba z daňovej zostatkovej. Teda opäť z daňovej zostatkovej ku začiatku roka, teda k 1.1.2015. – Moja otázka znie, čo v prípade ak zostatková cena je nulová, teda automobil bol už plne odpísaný (napr pred dvoma rokmi). Z akej ceny firma vypočítava a odvedie DPH ? Z predajnej alebo nemusí vypočítať a odviesť žiadnu DPH? Ďalšia otázka znie, ak pri nákupe automobilu DPH nebola odpočítaná tak ani pri predaji predmetného automobilu ju netreba odvádzať ?

    Odpovedať
    • Ospravedlňujem sa, v pôvodnej verzii článku bol omylom uvedený nesprávny postup ohľadne vyčíslenia DPH. Refrešnite si článok a je to tam opravené: DPH sa odvádza z predajnej ceny. Ale samozrejme iba v prípade, ak bola DPH na vstupe odpočítaná

      Odpovedať
      • no ja myslim, ze sa moze za urcitych okolnosti odvadzat aj ked nebola, lebo podla vyjadrenia uvedeneho na stranke FS – ked sa auto kupilo od neplatitela DPH, plati toto: “Ak platiteľ, ktorý nie je obchodníkom s ojazdenými autami, predáva
        ojazdené auto, pri kúpe ktorého nemal nárok na odpočítanie dane, keďže
        ho kúpil od neplatiteľa, ktorý nemôže k cene uplatňovať daň, potom pri
        jeho predaji postupuje spôsobom ako je vyššie uvedené v časti Predaj auta, pri ktorom bol nárok na odpočítanie dane č.1 až 3.”
        Doplnenie:
        Neviem ci to berie linky na FS, ale ak ano tak tu je link na tu prvu vetu (vid posledny odstavec):
        https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/dane/dan-z-pridanej-hodnoty/kupa-a-predaj-auta-neobchodnik#PredajAutaNarok
        a tu na poslednú:
        https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/dane/dan-z-pridanej-hodnoty/kupa-a-predaj-auta-neobchodnik#PredajAutaNarok

        Odpovedať
      • huh, preco bol moj prispevok ze sa za urcitych okolnosti moze uplatnovat DPH na vystupe pri predaji auta aj vtedy ak nebola DPH na vstupe odpocitana zmazany? Preto, ze som tam dal linky na stranky FS? Ved to nebola reklama :)

        Odpovedať
        • Nebol, mne (ako adminovi) prišiel do e-mailu, takže len čosi zblblo. Pre istotu ho sem kopírujem:

          “no ja myslim, ze sa moze za urcitych okolnosti odvadzat aj ked nebola, lebo podla vyjadrenia uvedeneho na stranke FS – ked sa auto kupilo od neplatitela DPH, plati toto: “Ak platiteľ, ktorý nie je obchodníkom s ojazdenými autami, predáva ojazdené auto, pri kúpe ktorého nemal nárok na odpočítanie dane, keďže ho kúpil od neplatiteľa, ktorý nemôže k cene uplatňovať daň, potom pri jeho predaji postupuje spôsobom ako je vyššie uvedené v časti Predaj auta, pri ktorom bol nárok na odpočítanie dane č.1 až 3.””

          Odpovedať

Vložiť komentár

Share This