8 pomocníkov pre biznis a financie (100-tý článok na ĽudskouRečou.sk)

Tento článok má na blogu ĽudskouRečou.sk poradové číslo 100. Nebude preto o financiách či zlých správach, ktoré podnikateľom či ich účtovníkom posielajú pod stromček zákonodarcovia a ministri. Podelím sa o pár pomocníkov, ktorý zlepšujú moju prácu, štúdium, podnikanie či čokoľvek iné. Možno sa budem opakovať, ale myslím to zo srdca:) Tu sú:

 

Evernote

 

evernote_logo_4c-lrgOsobný archív na pracovné i študijné materiály, články, linky, weby, fotky, pdf-ka, archivované e-maily či čokoľvek iné, čo potrebujete mať na jednom mieste a vždy poruke. Dá sa používať z viacerých zariadení, všetky údaje pekne synchronizuje v jednom konte a krásne v nich vyhľadáva. Výborný aj na time-management či pripomienky. Podrobnejšie som Evernote ospieval tuto.

 

Dropbox

 

logo-vflme-GvgÚložisko dokumentov a súborov akéhokoľvek druhu, rovnako ako Evernote nachádzajúce sa na jednom cloudovom mieste a prístupné odkiaľkoľvek z akéhokoľvek (prehliadač, počítač, tablet či telefón) zariadenia. Ideálny na spoluprácu v rámci tímu, firmy či komunikáciu podnikateľ vs. účtovník – dokumenty si nemusíme nosiť v taške ani zabíjať čas osobnými stretnutiami: každý nový dokument či úprava staršieho súboru sa zobrazí všetkým ostatným. Dobrý aj na zálohovanie dôležitých súborov či archívov.

Toggl

 

Toggl-public-web5-300x218V práci či kancelárii trávime často celé dni, skutočne však pracujeme len niekoľko hodín. Toggl je vynikajúci pomocník, ak si potrebujete sledovať čas, ktorý spotrebujete na ktorúkoľvek z vašich činností – odstopuje teda hodiny a minúty, ktoré venujete konkrétnym klientom, projektom či úlohám. Či už pre osobný prehľad, zlepšenie produktivity príp. niekomu môže Toggl poslúžiť aj ako merač spotrebovaného času pre konkrétnych klientov, ktorý im potom môže prefakturovať. Rovnako ako appky v predchádzajúcich 2 bodoch je možné ho nainštalovať, no funguje aj on-line a môže si ním sledovať čas jeden používateľ ako aj celý tím.

 

 F.lux

 

flux-icon-smČumenie do počítača pred spaním mnohým z nás bráni v následnom pokuse zaspať – je to aspoň môj prípad. Bežné počítače, resp. ich displeje totiž údajne vyžarujú akési svetlo či žiarenie, ktoré v nás stimuluje anti-spánok. F.lux simuluje denné a nočné svetlo – po zotmení prepne displej či monitor do akéhosi menej ostrejšieho režimu, tj práve to nechcené žiarenie utlmí. Samozrejme, dá sa kedykoľvek prepnúť späť. Vyskúšal som, funguje.

 

Alfa (plus), Omega a Olymp – účtovné softvéry od Krosu

 

0000022237Prvý pre jednoduché účtovníctvo či daňovú evidenciu SZČO, druhý pre kompletné podvojné účtovníctvo, tretí pre mzdovú agendu. Z množstva používaných účtovných softvérov som ostal práve pri týchto – pre ich používateľský komfort. Inak povedané: softvér vyhotoví skutočne takmer všetky výstupy, ktoré firma či účtovník potrebuje (resp. ich po ňom vyžadujú zákony) a nemusí preto používať akési ručné vypisovanie tlačív či iné pomôcky. V poslednej dobe však už softvéry tohto typu výrazne pokrivkávajú za modernými trendmi – sú totiž off-line, tj je potrebné ich inštalovať na konkrétny PC, pomerne zložito aktualizovať, starať (a báť) sa o zálohy súborov a toto všetko za pomerne vysokú cenu. Súčasný on-line svet si však vyžaduje oveľa jednoduchšie riešenia – podnikateľ v Prahe či jeho účtovník v Košiciach by skôr potrebovali spravovať agendu firmy v jednom on-line konte a čokoľvek tam promptne pozrieť, upraviť, vystaviť či zaslať (viď aplikácie spomenuté v ostatných bodoch).

SuperFaktúra

 

Cenové ponuky, objednávky, zálohové a ostré faktúry, sklad či úhrady vrátane podnikateľských prehľadov či dokonca online knihy jázd. To všetko on-line v jednom konte s prístupom odkiaľkoľvek – malý či stredný podnikateľ má v SuperFaktúre akúsi mobilnú kanceláriu na spravovanie širokej agendy či získanie orientačného prehľadu o svojich financiách. Okrem toho, že SuperFaktúru používam, opäť raz priznávam, že sa na jej tvorbe tak trochu aj podieľam.


Všetky spomenuté softvéry sú – buď v plnej verzii alebo v základných skúšobných verziách – zadarmo, platené je len ostré rozšírenie.

 

V mene všetkých doterajších 100 článkov ďakujem za čítanie, diskutovanie, zdieľanie a často plodné e-mailovanie :)

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

13 komentárov k “8 pomocníkov pre biznis a financie (100-tý článok na ĽudskouRečou.sk)”

  1. Toggl: Dávno som niečo také hľadal, vďaka za tip.
    Evernote: Zaregistrovaný som už od leta, zatiaľ som to nepoužil. Život bez cloudu si už síce neviem predstaviť, ale doteraz som si vystačil s kombináciou Google Apps + Dropbox + Skydrive. Ale na Evernote počúvam (čítam) chválu zo všetkých strán, asi by som to mal skúsiť…

    Odpovedať
  2. Gratulujem Peter, Vaša stránka je prínosom a inšpiráciou aj pre nás nefinančníkov, aby sme mali s čím otravovať našich účtovníkov :) nech sa darí aj naďalej a veľa spokojných čitateľov!

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This