Zmluva o dielo: druhy, dane a odvody

Občas dostanem otázku typu “Je výhodné pracovať či poskytovať služby na základe zmluvy o dielo?”, prípadne “Aké dane a odvody sa platia z odmeny na základe zmluvy o dielo?” či “Dajú sa takouto zmluvou optimalizovať dane a odvody?”. Komplexne spracovanú tému “zmluva o dielo z hľadiska daňového a odvodového zaťaženia” som nikde nenašiel , pokúsil som sa teda o stručný sumár:

Zmluva o dielo môže byť uzatvorená vo viacerých podobách a teda aj právnych úpravách:

  • zmluva o dielo podľa Obchodného zákonníka
  • zmluva o dielo podľa Občianskeho zákonníka
  • zmluva o dielo ohľadne autorského diela – podľa autorského zákona resp. podľa Občianskeho zákonníka.

Vo všetkých spomenutých predpisov ide o vzťah medzi tzv. objednávateľom a zhotoviteľom, ktorý sa týka zhotovenia presne definovaného hmotného či nehmotného diela.

A teraz konkrétne:

Zmluva o dielo podľa Obchodného zákonníka

  • je uzatvorená medzi 2 podnikateľmi – teda medzi 2 obchodnými spoločnosťami, medzi 2 SZČO či medzi spoločnosťou a SZČO, resp. dokonca aj družstvom
  • objednávateľ si odmenu vyplatenú zhotoviteľovi dá do nákladov – samozrejme po splnení podmienky, že ide o daňovo uznateľný náklad
  • zhotoviteľ si odmenu zdaní sám – buď ako SZČO (príjem z podnikania alebo inej samostatne zárobkovej činnosti – § 6 zákona o dani z príjmov), resp. ako spoločnosť (podvojné účtovníctvo, daň z príjmov právnických osôb)
  • zhotoviteľ – ak ide o SZČO – platí zo svojich podnikateľských príjmov samozrejme aj riadne odvody podnikateľa do Sociálnej i zdravotnej poisťovne

Zmluva o dielo podľa Občianskeho zákonníka

  • zhotoviteľ je občan – tj nepodnikateľ. Môže ním byť aj podnikateľ, ale musí ísť o činnosť, ktorú nemá uvedenú ako predmet svojho podnikania.
  • ak ide o samostatný výkon, resp. zhotovenie diela, ktoré nie je možné klasifikovať ako tzv. “závislú prácu” (tj zamestnanie), objednávateľ si vyplatenú odmenu dá do daňových nákladov a odvody ako zamestnávateľ z nej neplatí
  • občan-zhotoviteľ si odmenu zdaní sám – ako tzv. ostatný príjem (§ 8 zákona o dani z príjmov). V prípade, že ide o jednorazový alebo príležitostnú činnosť, 500 EUR z tohto príjmu je od dane z príjmov oslobodených. Pozor, doplnenie: od r. 2018 príjem na základe zmluvy a v prípade, ak si druhá strana (objednávateľ) uplatňuje vyplatenú sumu v daňových nákladoch, od dane oslobodený nie je. Viac a podrobnejšiePríležitostné príjmy občanov na základe zmluvy vraj nie sú od dane oslobodené. Podľa Finančnej správy. Naozaj?Daň z príjmov 2018: končia príležitostné príjmy aj daňová optimalizácia ako taká?
  • nemôže si však uplatniť nezdaniteľné časti základu dane – na seba či na manželku. Ide totiž o pasívny príjem.
  • občan-zhotoviteľ je z odmeny (resp. jej od dane neoslobodenej časti) povinný platiť odvody sám
  • ostatný príjem nepodlieha sociálnym odvodom
  •  zhotoviteľ platí len zdravotné odvody – a to 14% (resp. 7% v prípade poistenca so zdravotným postihnutím) z výšky odmeny. Jedenkrát ročne v rámci ročného zúčtovania zdravotného poistenia.
  • v konečnom dôsledku zaplatí zhotoviteľ 19%-nú daň a 14%-né zdravotné odvody. Čo je v prípade príležitostných privýrobkov dosť veľa, chápem, ale je to tak
  • či sa to dá znížiť? Áno, dane a odvody sa neplatia zo sumy príjmu, ale z rozdielu príjmov a nákladov. Paušálne náklady si občan-nepodnikateľ uplatniť nemôže. Reálne áno, no na rozdiel od podnikateľov iba náklady na dosiahnutie príjmu (nie na “zabezpečenie či udržanie”) (Viac o daňových nákladoch).

Zmluva ohľadne autorského diela

  • uzatvára sa pri diele podliehajúcom autorskému právu
  • zhotoviteľ-autor ju zdaní ako príjem z podnikania – § 6 zákona o dani z príjmov
  • platí z nej teda odvody na zdravotné i sociálne poistenie
  • uvedené pravidlá platia iba v prípade odmenu za vytvorenie diela – tzv. aktívny príjem. V prípade, ak ide o pasívny príjem, tj licenčnú zmluvu, na základe ktorej vypláca objednávateľ zhotoviteľovi-autorovi licenčné poplatky za použitie už vytvoreného diela (teda nie jeho vytvorenie), takýto príjem nepodlieha odvodom, no na druhej strane nie je možné uplatniť si nezdaniteľné časti. Aký je rozdiel medzi aktívnymi a pasívnymi príjmami z hľadiska daní a odvodov?
  • podrobnosti ohľadne zmlúv, náležitostí a formy poskytne právnik, no principiálne sa zmluva o vytvorení autorského diela (od r. 2016) uzatvára podľa Občianskeho zákonníka (§ 631 a nasl.) a licenčná zmluva o použití diela podľa Autorského zákona (§ 65 a nasl.).

Ak ste dočítali až sem, pre istotu jeden disclaimer: článok hovorí o tom, ako rôzne typy príjmov fyzických osôb zdaniť, resp. čo z nich zaplatiť. Článok nehovorí o tom, aký typ zmluvy s niekým uzatvoriť resp. čo má daná zmluva obsahovať – na tento účel sa prosím obráťte na právnika.

Viac: (Ako na) autorské diela, autorské zmluvy, licencie, príjmy, dane a odvody: 16 otázok a odpovedí

Pozor na znaky závislej práce

Zmluva o dielo sa už z titulu tohto názvu má využívať pre samostatné zhotovenie diela zo strany zhotoviteľa. V praxi sa však niekedy využíva na spôsob mixu samostatnej a závislej práce, resp. ako skryté zamestnávanie s cieľom vyhnúť sa odvodom. V prípade, ak sa totiž daný výkon uskutočnil vo vzťahu nadriadenosti a podriadenosti, resp. podľa príkazov zamestnávateľa-objednávateľa, ide o závislú prácu a z odmeny by sa teda mali platiť rovnaké odvody a dane ako pri štandardnom zamestnávaní – tj cca 35% z vlastného vrecka zamestnávateľa a 13,4% zrazených z odmeny zamestnanca. O ostatných povinnostiach zamestnávateľa ani nehovoriac.

S témou teda súvisí otázka: oplatí sa v SR ešte vôbec zamestnávať? A ako – na trvalý pomer, na dohody, na živnosť či zmluvu o dielo? Môj prehľad jednotlivých foriem zamestnávania a spolupráce v novom tisícročí.

A teraz ťahák: príklady, ako zmluvy zdaniť

Ako zmluvy o dielo, ako aj zmluvy o spolupráci či zmluvy licenčné zdaniť či zaúčtovať – a to na oboch stranách?

Stiahni si moje PDF zdarma!

Zmluvy o spolupráci, o dielo, licenčné (1)

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

158 komentárov k “Zmluva o dielo: druhy, dane a odvody”

  1. Dobrý deň,

    som v zvláštnej situácii…Momentálne som evidovaná na UP a zároveň som podala žiadosť o dotáciu ku začiatku podnikania… to ale chvíľu trvá. Momentálne som ale získala možnosť privyrobiť si – je možné uzatvoriť so zákazníkom zmluvu o dielo podľa občianskeho zákonníka tak, aby ma nevyradili z up – tým pádom by som prišla o dotáciu. Zároveň už nemôžem uzatvoriť dohodu o pracovnej činnosti – lebo to už mám minutých tých 40 dní… Ďakujem.

    Odpovedať
  2. Dobrý deň. Žijem momentálne v zahraničí, zo SVK nemám žiaden príjem a som vyradená aj zo zdravotnej poisťovne. Chystám sa však uzatvoriť autorskú zmluvu, pri ktorej môj príjem z nej pravdepodobne neprekročí ani 100 eur mesačne, takže predpokladám, že by nemal byť zdanený a netreba z neho ani platiť odvody. Mám povinnosť nahlásiť sa na daňovom úrade, sociálnej poisťovni a podávať daňové priznanie? Prípadne aké ďalšie povinnosti mi z takejto spolupráce vyplývajú? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedať
  3. Dobrý deň,
    mám otázku osoba na absolventskej praxi, má môžnosť privyrobit si príležitostne dodávkou vizualizácií. Chceli by som to riešiť zmluvou o dielo v zmysle občianského zákonníka. Je to vôbec možné takto riešiť? Alebo máme čakať na ukončenie absolvenskej praxe? Ako to bude potom s odvodmi? Ďakujem za rady.

    Odpovedať
  4. Dobrý deň,
    som SZČO prevádzkujem predajňu dekoračných predmetov. Môžem si dať do predajne vyrobiť prútené košíky. Výrobca je občan FO nemá živnosť. Môžem použiť zmluvu o dielo, uzatvorená v zmysle § 536 a nasl. zákona č. 513/1991 Zb. Prípadne akým spôsobom môžem nakupovať a predávať výrobky handmade. Nepôjde o pravidelný nákup.

    Odpovedať
  5. Dobrý deň,
    momentálne som registrovaná na úrade práce. Od septembra ale budem zamestnaná na skrátený úväzok v školstve. Popri tejto práci by som chcela príležitostne robiť workshopy na objednávku (teda vykonávať činnosť na základe zmlúv o dielo). Je pre mňa výhodné si na túto činnosť založiť živnosť? Ďakujem

    Odpovedať
    • No podľa toho, čo píšete, ide o podnikanie a teda živnosť je potrebná. A určite je výhodnejšia ako ostatný príjem fyzickej osoby (paušálne výdavky 60%, nezdaniteľné časti, daňový bonus na deti).

      Odpovedať
  6. Dobry den, rad by som sa opytal… Momentalne som registrovany na urade prace ako nezamestnany a mam moznost si privyrobit malbou vo vyske 3800€. Aku zmluvu mozem pouzit a taktiez musim platit 14% do zdravotnej kedze za mna plati tieto naklady urad prace? a ako to je s nakladmi do socialnej? Dakujem

    Odpovedať
      • Dobrý deň, rada by som sa opýtala – študentka, spoločne so starou mamou na základe Zmluvy o dielo, ktorá je napísaná na študentku ( odmena je 500 eur ) za rok 2016 – šila vankušiky, dekoračky, záclony ( doma, zo svojho materiálu ), SRO si dala tento výdavok ( 500.- eur do daňových výdavkov, otázka : mala študentka podať daňové priznanie za rok 2016, ako je to s odvodmi do VšZp? ďakujem

        Odpovedať
        • Ak študentka iné príjmy nemala, tak nie (príjem je pod hranicou 1 901,67 EUR). A teda neplatí ani daň ani zdravotné odvody.

          Odpovedať
  7. Dobry den, chcela by som sa spytat. Student VS bude pisat clanky do casopis. Dali mu vybrat, ci chce pracovat na dohodu o brigadnickej praci studenta, alebo zmluvu o dielo podla autorskeho zakona.Mesacne ma dohodnutu odmenu 300eur. Prosim viete mi poradit co je vyhodnejsie? Dakujem Ada

    Odpovedať
    • aj tá zmluva o dielo môže mať viac režimom – zdanenie zrážkou alebo si to autor zdaní sám. Ak pôjde o pravidelný príjem, autor by sa mal registrovať ako SZČO (teda bude mať DIČ a bude čosi podobné ako živnostník), vtedy sa to možno oplatí viac (vzhľadom na paušálne výdavky). Ale určite by som si to prepočítal podrobnejšie

      Odpovedať
  8. Dobrý deň,

    prosím Vás, pracujem na TPP, plus dohody. Za rok 2016 mam vyplatené honoráre na základne zmluvy o dielo aj zmluvy o umeleckom výkone.

    v prípade ZoD (išlo o komparz v TV) a v prípade Umeleckej zmluvy (tiež komparz a fotenie) je možné odpočítať reálne výdavky napr. oblečenie a cestovné?
    resp. čo by ste mi prosím odporučili?
    ďakujem

    Odpovedať
    • Výdavky si môžete odpočítať. To, aké a za akých podmienok, je však na celú príručku prípadne konzultáciu prípadne pravidelnú spoluprácu s účtovníkom/poradcom

      Odpovedať
  9. Dobrý deň. Som SZČO a chcem uzavrieť Zmluvu o dielo s dôchodkyňou na predmet – telefonické obvolávanie klientov podľa databázy, za jednorazovú odmenu 1500 eur. Je to možné? Musím za ňu platiť odvod do ZP a SP? Prípadne musí potom ona tento príjem zdaniť? Uvedená dôchodkyňa okrem dôchodku nemá žiadny iný príjem. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedať
  10. Dobrý deň, som nepodnikatel, neživnostník … jedna akciová spoločnost si odomňa objedná službu v sume do 500€ na zmluvu o dielo, daním či nedaním? A druha otázka …ak si behom tohto kalendárneho roka objedná takúto službu ešte napr. 2x v rovnakej sume … daním či nedaním? Teda ak mám tri zmluvy o dielo behom roka každú vo výške do 500€ musám ich už zdaniť alebo nie?

    Odpovedať
  11. Dobrý deň pán Furmaník, v prvom rade by som Vám veľmi pekne chcela poďakovať za úžasné články. A skutočne sú písané ľudskou rečou a nie paragrafovou hatmatilkou. Rada by som sa opýtala na Váš názor na moju situáciu. Mám založenú sro, zamestnávam syna ktorý nepracuje na Slovensku, ale chodí podľa dopytu pracovať po zahraničí ako zvárač. Vzhľadom k tomu, že teraz už tie opatrenia v EÚ sú plné byrokracie a povinností, tak sa mi zdá mať zamestnanca a vysielať ho ako najmenej výhodné. Podľa môjho názoru by bolo lepšie, ak by si syn založil živnosť a buď bude chodiť na vlastné triko von alebo ja s ním uzatvorím niektorú z foriem zmluvy o dielo….Tie časové obdobia jeho pobytu vonku sú krátke, ale časté a stále je to iné miesto. Poprosila by som Vás teda o Váš názor. Ďakujem pekne.

    Odpovedať
  12. Dobrý deň, rada by som sa opytala, pokial mám firmu a chcem uzatvoriť zmluvu o dielo podľa obcianskeho zakonnika s FO, pre upratovacie sluzby, je to mozne? A pokiaľ to bude do 500€ pre 2 osoby ktoré nebudú mať iný iný prijem okrem ich zamestnaneckeho platu ( zamestnanci tpp) je to možné? Upratovacie sluzby môžu byť ako dielo ?

    Odpovedať
  13. Dobrý deň,
    momentálne som FO-nepodnikateľ (nezamestnaný a čakajúci na príspevok na podnikanie).
    V súčasnosti už mám reálnych záujemcov o svoje služby v zahraničí, len zatiaľ neviem prijať platby (a keď som už toľko čakal na ten príspevok, rád by som už o neho nakoniec žiadal.)
    Dozvedel som sa, že zrejme najvýhodnejšia možnosť je zatiaľ uzatvoriť zmluvu o diele o ktorej píšete vo vašom článku.

    Keďže predaj a poskytovanie mojich služieb prebieha v anglickom jazyku, chcel by som sa opýtať, či je nutné vyhotoviť túto zmluvu v oboch jazykoch, alebo je postačujúce vyhotoviť ho v angličtine.

    A ešte jedna otázka, našiel som na tejto stránke vzor tejto zmluvy (http://www.epi.sk/vzor-zmluvy-a-pravneho-podania/Zmluva-o-dielo-536-Obchodneho-zakonnika.htm). Existuje takýto vzor aj v angličtine, ktorý sa dá jednoducho upraviť a použiť?

    Ďakujem za odpovede

    Odpovedať
    • Ak sa stanete živnostníkom – ako píšete – tak sa na vás bude vzťahovať Obchodný zákonník (a iné podnikateľské predpisy). Svoje príjmy z podnikania – bez ohľadu či tam bola zmluva o dielo alebo iná obchodná zmluva – zdaňujete podľa pravidiel pre všetky SZČO.

      Odpovedať
      • Dakujem za odpoved. Ak budem SZCO, to mi je jasne ako sa to bude riesit.
        Momentalne som vsak FO-nepodnikatel a potreboval by som prijat peniaze. Jednou z ciest je spominana zmluva o diele.

        Z toho mi vyvstavaju tieto 2 otazky:
        Keďže predaj a poskytovanie mojich služieb prebieha v anglickom jazyku, chcel by som sa opýtať, či je nutné vyhotoviť túto zmluvu v oboch jazykoch, alebo je postačujúce vyhotoviť ho v angličtine.

        A ešte jedna otázka, našiel som na tejto stránke vzor tejto zmluvy (http://www.epi.sk/vzor-zmluvy-…. Existuje takýto vzor aj v angličtine, ktorý sa dá jednoducho upraviť a použiť?

        Dakujem

        Odpovedať
        • Ohľadne zmlúv sa obráťte na právnikov a koncipientov, ja hovorím len o zdaňovaní a priznávaní v daňovom priznaní: ak to vyzerá ako jednorazový príjem, tak OK, ak ako podnikateľský, je to trochu riziko.

          Odpovedať
  14. Dobrý deň, som FO-nepodnikateľ. Pracujem na trvalý pracovný pomer. Momentálne mam možnosť vytvoriť program za odmenu 1000€. Vraj by sme to riešili cez zmluvu o dielo. Môže sa to takto riešiť ? Mal by som potom nejakú povinnosť platiť dan alebo odvody ? ďakujem

    Odpovedať
  15. Dobrý deň, mám uzatvorenú zmluvu o dielo, v trvaní 1.3.2016- 30.6.2016 v počte 42hodín- spolu 294 eur a 1.10.2016-31.12.2016 v počte 23 hodín a 161 eur. Išlo o prácu popri mojom zamestnaní, a chcem sa spýtať ako treba teraz postupovať, a či budem musieť zaplatiť nejakú daň alebo odvody. Ďakujem

    Odpovedať
    • Môžem/musím odpovedať len to, že závisí od vecnej náplne zmluvy: pravidelný či príležitostný príjem, zmluva podľa Občianskeho zákonníka alebo Obchodného zákonníka, či ste podnikateľ alebo nie…

      Odpovedať
  16. Dobrý deň, som FO-nepodnikateľ a mám zmluvu o dielo na zhotovenie obrazu. Cena za zhotovenie diela bola 1600 €. Zmluva bola jednorázová, iný príjem za rok 2016 som nemal. Musím podať daňové priznanie, aj keď suma neprekročila sumu 1901,67 €? Ak áno, môžem od sumy odpočítať sumu oslobodenú od dane 500€? Na zhotovenie diela som kupoval farby, môžem ich uplatniť ako výdavok?

    Odpovedať
    • Ak je toto Váš jediný príjem, tak podľa zákona o dani z príjmov nemusíte ani podávať daňové priznanie a teda ani nič zdaňovať, resp. ani riešiť daňové náklady. Druhá vec je, ak ste mali aj iné príjmy.

      Odpovedať
  17. Dobry den,
    som zamestnany na TPP a ostatne prijmy na zmluvu o dielo som mal dokopy prijem 4000 EUR za cely rok.
    Po odpocitani 500 EUR sa 3500 EUR zdanuje 19% a 14% zdravotne odvody.
    Boli to graficke prace pre jednu firmu. Mal som popri tom vydavky 1500 EUR na kupu PC Hardware-u.
    Otazka: mozem si to odpocitat ako opravnene vydavy zo sumy 3500 EUR a zaplatit nizsiu dan a zdravotne odvody?
    dakujem

    Odpovedať
  18. Dobrý deň,

    Naozaj super článok z ktorého som sa aspoň trochu vysomárila, no mala by som otázku nakoľko som v tomto úplný nováčik a neviem sa dopátrať k prípadu, kt. by sa ma konkrétne týkal.

    Som prvý rok dobrovoľne nezamestnaná osoba a vykonávam príležitostnú umeleckú prácu. Ku každej jednej práci mám riadne uzatvorenú Zmluvu o vytvorení umeleckého výkonu a zmluvu o použití umeleckých výkonov.
    V niektorých zmluvách mám honorár rozdelený na dve časti:
    a.) za vytvorenie a poskytnutie umeleckých výkonov
    b.) za udelenie súhlasu na použitie umeleckých výkonov

    Podliehajú obe tieto čiastky zdaneniu?

    A stačia mi k daňovému priznaniu tieto umelecké zmluvy, alebo si potrebujem od “Objednávateľov” vyžiadať doklad o ročnom zúčtovaní ( ak je toto vôbec možné, nakoľko nie sú moji zamestnávatelia)?

    Platím si odvody do zdravotnej poisťovne. Je mojou povinnosťou platiť odvody aj do sociálnej poisťovne?

    Ďakujem vopred za odpoveď a za cenné rady!

    Sophie

    Odpovedať
    • Podľa mňa keď máte zmlúv o umeleckom výkone viac, tak už nevykonávate príležitostnú prácu, ale ste riadny výkonný umelec. Teda SZČO a všetky svoje príjmy zdaníte ako SZČO. Teda aj príjmy za vytvorenie samotného výkonu (aktívne príjmy SZČO) a rovnako aj príjmy za ich použitie (pasívne príjmy), výhodou je, že si uplatníte paušálne náklady 2x a od tých aktívnych si odpočítate aj nezdaniteľnú časť. Dokladom sú zmluvy aj bankové výpisy, v zdravotnej poisťovne sa podľa mňa musíte prihlásiť ako SZČO a odvody do sociálnej poisťovne platíte podľa výšky príjmu za 2016 až v 2017 https://ludskourecou.sk/2012/10/szco-kolko-mozem-v-r-2012-zarobit-aby-som-neplatil-socialne-odvody/

      Na druhej strane – ak by ste ich zdanili ako nepodnikateľské ostatné príjmy, uvediete len sumy príjmu a z nej platíte 19% daň a ďalšie 14% zdravotné odvody.

      Odpovedať
  19. Dobrý deň.
    rada by som sa opýtala, že ako postupovať v prípade: mám s.r.o. kde som zamestnaná na čiastočný úväzok. Vytváram dielo z riečneho kameňa, jedná sa o darčekové balenie dekorovaného kameňa. Tieto darčekové balenia by som rada predávala ako autor pod svojím menom (len ja ako osoba) v jednom obchodnom centre. Podľa písomného vyjadrenia finančného úradu nie som povinná používať registračnú pokladňu (paragr. 1 ods. 2 zákona č.289/2008 Z.z.). Aký doklad mám poskytnúť kupujúcemu o kúpe? Ako to potom zdaním?
    PS: s.r.o. mám založenú len z dôvodu potreby vystaviť faktúru pre obchody, ktorým tento výrobok (dielo) dodávam na ďalší predaj.
    Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.
    Katarína Suchánková

    Odpovedať
  20. Dobrý deň,
    mám otázku: Ako postupovať v prípade, že mám príjem zo závislej činnosti (zo zamestnania) a súčasne aj licenčnú autorskú zmluvu. Z oboch prijímov mi zrážajú preddavky na daň. Mám povinnosť podať daňové priznanie? Ako je to vo vzťahu so zdravotnou a sociálnou poisťovňou? Mám nejakú ohlasovaciu povinnosť? Nerada by som niečo prešvihla, tak radšej v predstihu… Vďaka za info

    Odpovedať
    • V tomto konkrétnom prípade – ak ste zamestnanec a zároveň aj autor, no z odmeny Vám vyplácateľ zráža zrážku – nemusíte podávať nič, z autorských príjmov neplatíte odvody a nemusíte sa nikde registrovať. Len požiadate zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania dane

      Odpovedať
  21. Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na nasledovné: som zamestnaná v Centre volneho casu ako pedagogický zamestnanec, konkretne ucim kruzok ludoveho tanca. Moj rocny plat je cca 1200 eur. Nezavisle od Centra sme založili Občianske združenie (máme aj DIČO) s týmto istým tanečným subjektom, aby sme mohli dostávať priamy príspevok na činnosť aj od obce a mohli si vyplatiť aj odmenu. Ja figurujem ako podpredseda združenia. Je možné aby som ako fyzicka osoba uzatvorila s Občianskym združením napr. zmluvu o dielo vo výške 500 eur raz do roka (napr. ako postavenie choreografii), a tým by tento príjem nemusel podliehať zdaneniu? Alebo ako by to bolo najvhodnejšie vyplatiť odmenu ako takú? ďakujem za odpoveď

    Odpovedať
  22. Este jednu vec som sa chcel spytat. Ak vytvaram dielo, je mozne rozdelit honorar na vytvorenie diela a a udelenie licencie. Z udelenia licencie sa neplatia odvody do socialky ani zdravotky. Rozdelenie tejto ciastky je vyhradne na tom, ako sa strany dohodnu. Je potrebna licencna zmluva? Lebo podla novely zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom vraj uz licencna zmluva nemusi byt pisomna. Teda pokial sa nejedna o vyhradnu licencnu zmluvu. Moja otazka teda znie: Ak sme uzatvorili zmluvu o dielo, kde sme sa dohodli na rozdeleni honoraru na 1e za vytvorenie diela a 299 eur za udelenie licencie, je potrebne mat vyhradnu licencnu zmluvu, aby som neplatil odvody? Alebo staci mat aj nevyhradnu a teda nemusi byt pisomna. Dakujem

    Odpovedať
    • Navrhujem nekomplikovať to a uzatvoriť zmluvu. Je to predsa účtovný doklad a o.i. aj dôkaz, prečo svoje príjmy budete zdaňovať tak a tak.

      Odpovedať
  23. Dobry den,

    chcem sa spytat ci je moznost zarabat pri Zmluve o dielo podľa Občianskeho zákonníka priblizne 150-200 Eur mesacne s tym ze som evidovany na ÚP a poberam davky v hmotnej nudzi, resp. ci je vlastne mozne aby sa urad dozvedel ze mam s niekym spisanu zmluvu o dielo v pripade ze by som uradu nepreukazal mesacny prijem ked zamestnavatel vlastne neplati odvody. Diky

    Odpovedať
    • Tých cca 150 EUR mesačne môžeš zarobiť aj ako evidovaný na úrade práce (presnú sumu vygúgli). Inak otázke rozumiem tak, ako ÚP oklamať – čiže nič pre mňa: ak chceš zarábať, nebuď na ÚP.

      Odpovedať
  24. Dobry den,

    Chcem sa spytat ludskou recou :)
    Je nejaky rozdiel medzi zmluvami o dielo do 500eur a nad?
    Vacsinou dostavam zmluvy do 500e, zdanuju sa nejako inac? Alebo len nesmiem prekrocit urcitu sumu celkovo. Aka je ta suma?
    Momentalne mam na zmluvach o dielo 5660 eur, ale do konca roka to bude viac
    Vdaka

    Odpovedať
    • Zmluva je jedna vec (právna), ako sa prípadný príjem zdaní, druhá. A ten závisí od typu príjmu, jeho pravidelnosti, prijímacej osoby, typu zmluvy a pod. Tých 500 EUR je vzťahuje na príjmy z príležitostných činností občanov-nepodnikateľov- tj na niečo nepravidelné, náhodné a pod. Okrem toho, že toto oslobodenie nedávno metodici z Finančnej správy spochybnili https://ludskourecou.sk/2016/07/prilezitostne-prijmy-obcanov-na-zaklade-zmluvy-vraj-nie-su-od-dane-oslobodene-podla-financnej-spravy-naozaj/ , by malo ísť o naozaj príležitostné zárobky.

      Vy – keď hovoríte o sumách do 500 EUR a celkovom ročnom zárobku 5 660 EUR – už podľa mňa musíte byť registrovaný minimálne ako SZČO (teda podnikateľ) a vtedy tieto príjmy aj zdaňujete ako podnikateľ.

      Odpovedať
      • Mam vlastne DIČ, ale som neplatca dane. Este ma zaujima. Ak vytvaram zmluvu o dielo, je mozne, ked som registrovany ako autor aj udelovat licencnu zmluvu. Podla toho, co som sa docital, tak ide len o dohodu medzi mnou a klientom, ako sa to rozdeli. Cize ak napr ak sa dohodnem s klientom, ze na zmluve o dielo bude uvedena ciastka napr. 100 eur za dielo a 200 ako udelenie licencie, tak ja platim odvody len z tych 100 eur? Z licencie sa odvody neplatia

        Odpovedať
          • “Mám vlastne DIČ, ale som neplatca dane” – nerozumiem. Ak máte DIČ, ste SZČO a navyše sú zárobky v týchto sumách, jednoznačne sa zdania ako podnikateľské (ťažko sa obhája ako nepravidelné). A to rozdelenie – áno, dá sa to takto formulovať.
            Ešte upozornenie (aj pre prípadných ostatných čitateľov): v takejto diskusii nie je možné rozobrať všetky aspekty a navyše je možné dôjsť k nedorozumeniu, odporúčam teda zdanenie celoročných a rôznych zárobkov poriadne prekonzultovať osobne, telefonicky a pod., resp. dať si to vypracovať.

          • No ja ako vlastnik Dic mozem byt aj platca aj neplatca dane. Ak mam modru kartu, som neplatca, ak ruzovu, som platca

          • Modrá kartička (DIČ) je pre každého podnikateľa, je to základná registrácia – najmä pre daň z príjmov. Ružová kartička (IČ DPH) majú len podnikatelia, registrovaný pre DPH (podmnožina). Čiže tu už miešame aj DPH a preto naozaj odporúčam – aby sme nemiatli čitateľov – konverzáciu ukončiť a pokračovať inde (napr. prostredníctvom konzultácií).

  25. Zdravím, mám zmluvu o dielo podľa Obč.z. a licenčnú zmluvu pričom každý mesiac môžem zarobiť max.700€. Dajme tomu, že ich aj zarobím, takýto príjem by teda presiahol 1900€ a po 14% zdravotnom poistení by bolo potrebné zaplatiť aj daň z príjmu. Ak teda zvolím zdaňovanie zrážkovou daňou priamo od zadávateľa úlohy, čo by činilo 19% zo sumy 700€ nemusel by som podávať daň. priznanie ani platiť zdr. poistku. Je to správne alebo mi niečo uniká?

    Odpovedať
    • Ak je príjem zdanený zrážkou, už sa ďalej nezdaňuje, neuvádza v daňovom priznaní ani sa z neho neplatia odvody – no neuplatňujú sa ani výdavky či nezdaniteľné časti. Zrážkou sa však zdaňujú iba príjmy z vytvorenia diela, z podania umeleckého výkonu či použitia diela – teda príjmy podľa autorského zákona

      Odpovedať
  26. Ahoj. Chcela by som poprosiť o radu. Som denný študent na VŠ a mám uzatvorenú zmluvu o podaní umeleckého výkonu. Podala som daňové priznanie, mala som nulové ale zdravotná poisťovňa mi vyúčtovala nedoplatok. Je to správne, alebo načo by som mohla argumentovať ak podám námietku. Ďakujem

    Odpovedať
    • Takto neviem reagovať – čo znamená “nulové”, aké tam boli sumy, do akého oddielu boli zaradené a čo je na zúčtovaní z poisťovne?

      Odpovedať
      • Ďakujem za rýchlu odpoveď. Na výkaze nedoplatkov je ako samostatne zárobkovo činná osoba § 13 ods.2 zákona upravený podľa § 13 ods.8, ods.9 písm. a), ods.10 alebo ods.13. To nulové znamená že som nemala daňovaciu povinnosť. Mňa zase ale to zarazilo, že som denným študentom na VŠ a platiteľom poistného je štát a napriek tomu odo mňa žiadajú aby som zaplatila tie odvody. Ešte raz ďakujem za ochotu.

        Odpovedať
        • Nuž opäť nie som múdrejší :) Ale: to, že ste študent, znamená len to, že štát za Vás platí mesačné preddavky na zdravotné poistenie; nie prípadné nedoplatky z podnikania či iných aktivít. A teda podľa všetkého ste nepodali daňové priznanie “nulové” – teda s nulami – ale s nejakými príjmami: daň síce vzhľadom na nezdaniteľnú časť nevyšla, ale odvody 14% z príjmu vypočítané boli.

          Odpovedať
  27. Dobrý deň. Chcem pochváliť Vašu webstránku, ktorá určite pomôže mnohým. Je skvelá. A moja otázka znie, či podľa Vášho úsudku môže SZČO uzavrieť s občanom Zmluvu o dielo alebo Nepomenovanú zmluvu, ak SZČO vykonáva elektromontážne práce a občana využije jednorázovo 2x do roka (napr. na 10 dní) dajmetomu na ručné kopanie prípojky za odmenu 250 €. Ďakujem.

    Odpovedať
  28. Dobrý deň,
    Ako postupovať?

    Začiatkom roka 2016 som spravil grafiku (obal na CD) pre zahraničnú kapelu (krajina Nemecko). Jedná sa o jednorázovú prácu, neuzatvoril som s kapelou žiadnu zmluvu o diele, práca bola vykonaná len na základe písomnej dohody e-mailom. Danej kapele album vydáva nemecké vydavateľstvo a požaduje odo mňa faktúru aby mi za danú prácu mohli zaplatiť.

    Môžem ja ako nepodnikateľ vystaviť faktúru do zahraničia?
    Ak nie ako ďalej postupovať?
    Poraďte.

    Odpovedať
    • Prioritne im skúste vysvetliť, že ste nepodnikateľ. Lebo podľa mňa si pýtajú faktúru kvôli DPH – ak totiž slovenský dodávateľ dodá službu do EÚ (hrubo povedané), mal by sa registrovať pre DPH a pod slovenským IČ DPH vystaviť faktúru.

      Odpovedať
  29. Dobrý deň.
    Ako tu čítam diskusiu, tak ak SRO uzatvorí zmluvu o dielo s dôchodcom,študentom a ich príjem za rok nepresiahne 1900€, tak s tejto sumy neplatia dovody do SP a ZP?
    Ani SRO za nich neplatí odvod do ZP?
    Dakujem

    Odpovedať
    • Ja to chapem tak, ze zamestnavatel pri “Zmluva o dielo podľa Občianskeho zákonníka” nemusi riesit absolutne nic. Zhotovitel diela vsak musi davat pozor na to, kolko zarobil a na zaklade toho prispievat do SP a ZP

      Odpovedať
      • Pozor: ak zmluva vykazuje znaky závislej činnosti, vyplácateľ musí tento príjem zdaňovať a zodvodňovať ako príjem zamestnanca, vrátane všetkých súvisiacich papierovačiek a rizík.

        Odpovedať
    • Ak sa z tohto titulu nepodá daňové priznanie, tak sa odvody neplatia. Ak je však takýto príležitostný príjem v daňovom priznaní uvedený, podlieha aj dani z príjmov a rovnako aj 14% odvodu do zdravotnej poisťovne.

      Odpovedať
  30. Zdravím, viete mi prosím poradiť či je možné zaradiť medzi príjmy z príležitostných činností podľa §8 aj príjem zo zmluvy o dozornej činnosti správkyne bytového domu, ktorá bola uzavretá v zmysle občianskeho zákonníka a príjem z príkaznej zmluvy (jednorázová vedúca v tábore). Ďakujem za pomoc

    Odpovedať
    • Ak nejde o závislú činnosť (čo je otázne napr. pri vedúcej) a ide naozaj o náhodnú, nepravidelnú činnosť (jednoznačná definiícia neexistuje), tak áno

      Odpovedať
  31. Ahoj. Chcem sa opýtať nasledovné: szčo uzatvoril zmluvu podľa autorského zákona ako FO, nepodnikateľ. Príjem z tejto zmluvy uvedie v daňovom priznaní v odd. IV,, tab. 1, riadok 5. Keďže si pri živnosti uplatňuje preukázateľné výdavky, nemôže si pri príjme podľa autorského zákona uplatniť paušálne výdavky, však?

    Odpovedať
    • Ak myslíš situáciu, že SZČO má zároveň aj príjmy zo živnosti a zároveň aj príjmy autorské (tj iný riadok), tak nie

      Odpovedať
  32. Dobrý deň , chcem uzatvoriť s podnikateľom jednorázovú zmluvu o dielo podľa občianskeho zákonníka na výsadbu lesných stromkov . Doba zhotovenia diela nepresiahne 3-4 týždne. Musím mať na realizáciu takéhoto diela živnostenské oprávnenie ? Ďakujem

    Odpovedať
  33. Dobry den, dakujem za vyborny clanok, ale stale som napochybach ako podat danove priznanie, som Student VS denna forma a pracoval som na Zmluvu o dielo podla OZ, jednorazovo som zarobil 3700 Eur. Kedze som neprekrocil nezdanitelne minimum mam iba povinnost priznat prijem (podat danove priznanie) a kedze zdravotnu za mna plati stat, mne nehrozia ziadne platby? Ospravedlnujem sa ak sa pytam na nieco jasne, ale precital som si vsetko a uz sa stracam v tolkych vyimkach. Dakujem

    Odpovedať
    • Zdravím, podľa mňa ak ide o jednorazový, tj ostatný príjem, nemôžete si uplatniť nezdaniteľnú časť. Oslobodených je len 500 EUR, zvyšných 3 200 EUR podlieha dani z príjmov 19% a odvodu do zdravotnej poisťovne 14%.

      Odpovedať
  34. Dobrý deň, chcem sa spýtať či si pri vedlajšej zárobkovej činnosti na zmluvu o dielo podľa občianskeho zákonníka môžem dať reklamu. Napr. V inzertnom týždenníku atď. Ďakujem

    Odpovedať
  35. Dobry den minuly rok som urobil zmluvu o dielo na mamu na administrativne prace na sumu 3750 eur mama je samoplatitel zdravotnej poistky bez ziadneho ineho prijmu chcem spytat ci mozem pouzit znovu zmluvu a minuly rok bolo normalne podane danove len neviem ci sa s tej sumy neplatia aj zvlast odvody dakujem za odpoved

    Odpovedať
    • Ak ide o tzv. ostatný príjem občana, tak áno – z odmeny sa platí daň (bez uplatnenia nezdaniteľných častí) a rovnako aj 14% zdravotný odvod.

      Odpovedať
  36. Dobrý deň moja babka dôchodkyňa má uzavretú zmluvu o dielo na úplne vyhotovenie výrobkov na predmet : umývanie okien, parapetov, upratovanie kancelárskych priestorov.Jej odmena bola 1550,-eur. Moja otázka : Musí podať Daňové Priznanie za tento rok, alebo z toho príjmu odviesť odvody do ZP ?

    Odpovedať
  37. Ďakujem za článok. Zachytila som dole v komentoch niečo o registrácii na daňovom úrade v súvislosti so zmluvou o dielo. Nikde k tomu nemôžem nič nájsť. Koho sa to týka?

    Odpovedať
    • Komentov je tu však naozaj veľa :) Neviem teda, na čo myslíte – možno na to, že ak niekto (trebárs aj na zmluvu o dielo) zarába pravidelne a dlhodobo, mal by sa zaregistrovať ako podnikateľ.

      Odpovedať
  38. Dobrý deň,

    som SZČO a poskytujem fotografické služby. Rád by som vedel, či môžem podľa vášho názoru na zaklade Zmluvy o dielo podľa Občianskeho zákonníka jednorazovo vyplatiť odmenu do výšky 500 EUR, tak aby zhotoviteľovi nevyplývali žiadne povinnosti, za tieto činnosti:
    a/ archivačné práce (kopírovanie väčšieho množstva dát z CD nosičov na pevné disky)
    b/ retušovanie fotografii (na vlastnej technike zhotoviteľa)
    c/ poskytnutie vlastnej podobizne (inými slovami pózovanie) modelky za účelom vytvorenia fotografií na rozšírenie môjho portfólia (na moju vlastnú propagáciu)

    Ďakujem.

    Odpovedať
    • Nuž môj názor v tejto veci veľmi relevantný nebude (je to skôr na právnika, resp. na prípadného daňového kontrolóra), ale podľa mňa to dáva zmysel: môže ísť o príležitostné práce.

      Odpovedať
  39. Dobry den,

    ak som pre zahranicnu firmu sidliacu mimo EU, ktora nevyzadovala ziadnu fakturu ci ine udaje vykonal nejake pomocne prace na webstranke a celkova odmena mi na ucet prisla 6500eur tak to mozem stale povazovat za prilezitostny prijem? Kolko je nezdanitelne minimum v tomto pripade? Len 500EUR ci nezdanitelna ciastka + 500eur (v pripade ze dany rok nebol iny prijem)?

    Dakujem vopred.

    Odpovedať
    • Podľa mňa len veľmi rizikovo. Pri takomto príjme – a pravdepodobne väčšom rozsahu práce – ste sa mali registrovať aj ako podnikateľ a dokonca aj pre DPH (dodanie služby do zahraničia). A ak aj tento príjem uvediete v daňovom priznaní ako tzv. “ostatný príjem” (tu spadá ten príležitostný príjem občana-nepodnikateľa), odpočítať si môžete len oslobodených 500 EUR (za vyššieuvedeného rizika), nezdanietľnú časť 3803 EUR nie.

      Odpovedať
  40. Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o názor. Som zamestnaná a v roku 2015 som vykonala 2x zakazku na zmluvu o dielo. Príjem z daných zakázok bol 450 eur. Jeto potrebné zdaniť? Tzn. v praci mi PaM povedala, že si musím urobiť samostatné daň. priznanie typu B. Je to tak? Alebo je to možné považovať- ako ste uviedli – občan-zhotoviteľ si odmenu zdaní sám – ako tzv. ostatný príjem (§ 8 zákona o dani z príjmov). V prípade, že ide o jednorazový alebo príležitostnú činnosť, 500 EUR z tohto príjmu je od dane z príjmov oslobodených . Je tento môj príjem 450 eur považovaný za príležitostný? Ďakujem. Iveta

    Odpovedať
    • Pojem “príležitostný príjem” bohužiaľ či vďakabohu žiaden zákon nedefinuje, no ak išlo iba o 2 činnosti a ide cca o inú činnosť, než akú vykonávate v zamestnaní, tak áno, podľa je tento príjem oslobodený.

      Odpovedať
  41. Dobrý deň,
    Veľmi dobré a poučne spracovaný článok.
    Mám doplňujúcu špecifickú otázku:
    Môže spoločník s.r.o. ktorý je súčasne konateľom, je dôchodca a nie je nikde zamestnaný mať vyplatenú odmenu do 500 Eur na základe Zmluvy o dielo na jednorazovú administratívnu prácu tak aby nemuseli platiť dane a odvody ani on ani s.r.o ?
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedať
  42. Dobry den, chcela by som sa opytat, ak moja 18 rocna dcera vykonala testovanie softveru pre IT firmu na zmluvu o dielo v celkovej hodnote 1900€, ake povinnosti voci uradom pre nu z toho vyplyvaju? Ine prijmy nema a inak je studentka VS. Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedať
    • Ak iné príjmy nemá, tak daný príjem je nižší ako hranica pre podanie daňového priznania (1901 EUR a niečo). Teda nemusí podávať nič

      Odpovedať
  43. Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, s riadnym starobným dôchodcom máme uzatvorenú zmluvu o dielo na určité sezónne práce v našej firme vo výške 1.900,- Eur. Môžte mi prosím povedať, ako je to so zdanením a “zodvodovaním” u dôchodcu? ďakujem za Váš čas. Jana

    Odpovedať
    • Ak v danom roku nemal iné príjmy, nemusí podávať daňové priznanie a nič nezdaňuje.
      Ak mal, závisí od ich sumy a druhu. Principiálne uvádza príjmy zo zmluvy o dielo ako ostatné – s možnosťou oslobodiť 500 EUR (ak ide o príležitostnú činnosť), bez uplatnenia nezdaniteľných častí, so zdanením 19%-ami a zdravotnými odvodmi vo výške 14%

      Odpovedať
  44. Dobrý deň,manžel je na plnom invalidnom dôchodku (je poistencom štátu). Chcel by začať maľovať obrazy. Ak ich bude predávať (občas), nemôže vystaviť ako nepodnikateľ faktúru,ale predaj musí uskutočňovať cez kúpnopredajnú zmluvu? Ak bude jeho príjem (za rok) nižší ako 1901,…Eur, nemusí podávať daňové priznanie, ale musí zo sumy nad 500,-Eur platiť zdravotné odvody?Ďakujem.z.

    Odpovedať
    • Áno, ak ide o príjem súkromnej osoby na kúpnopredajnú zmluvu, faktúru netreba. Ak je ročný príjem nižší ako 1901 EUR, nemusí ani podávať daňové priznanie ani nič platiť. Iba ak by bol vyšší – vtedy daň 19% a zdravotné poistenie 14% (z celej sumy mínus oslobodených 500 EUR)

      Odpovedať
  45. Som SZČO a zamestnanec inej firmy pre mňa programuje web. stránku asi 4 x do roka. Môžem s ním uzatvoriť zakaždým Zmluvu o dielo podľa obč.zák. aj keď celková suma počas roku 2015 presiahne 500,00 Eur ? Nie je potrebná Dohoda
    o VP? A v prípade že zarobí viac ako spomenutých 500,00 E, ako sa postupuje v súvislosti s odvodmi na ZP?

    Odpovedať
    • Odpoveď je v texte: ak ide o závislú prácu, malo by ísť o pracovný pomer podľa Zákonníka práce (napr. dohoda o vykonaní práce), ak o samostatný výkon samostatnými prostriedkami, tak ide o vzťah podľa Občianskeho zákonníka.
      Ak zarobí viac, sumu, ktorá presahuje 500 EUR, uvedie v daňovom priznaní – tj z nej zaplatí daň a neskôr aj zdravotné odvody.

      Odpovedať
  46. Dobry den, som na predlzenej rodicovskej dovolenka – tj stat za mna plati iba zdravotne a socialne , nedostavem uz ziaden rodicovsky prispevok lebo dieta uz ma tri roky. Mam moznost si privyrobit a dostanem autorku zmluvu – nie je to pravidelny prijem, obcas raz do mesiace inokedy menej. Moj zarobok urcite neprekroci za rok sumu 4000 eur, ake su moje povinnosti? musim platit este z toho tych 14percent zdravotne?Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedať
    • Závisí od charakteru činnosti – ak ide o autorskú činnosť a dlhodobejšie príjmy, skôr by malo ísť o podnikanie, teda o registráciu ako SZČO. A keby sa to dalo aj obhájiť ako nepravidelný príjem, aj v tomto prípade sa platí zdravotné poistenie (i keď trochu inak). Podľa formulácie otázky to ja neviem posúdiť. navyše túto hranicu naše zákony nejako presne nedefinujú a možno je to otázka skôr pre právnika.

      Odpovedať
  47. Dobrý deň, prosím Vás, pri zmluve o dielo zo zahraničia (AT) sa postupuje rovnako ako pri zmluve na SR? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedať
  48. Dobrý deň, popri škole som tvoril web stránky a zakaždým bola vystavená Zmluva o dielo podľa OZ. Suma zmluv behom 4 mesiacov spolu presiahla 500 EUR. Aké povinnosti mi prosím z toho plynú? Keďže som študent je to možné definovať ako nezávislú činnosť?

    Odpovedať
    • zdaniť ako ostatný príjem, z rozdielu nad 500 EUR vypočítaj a zaplať daň a rovnako Ti dorubia 14% zdravotné odvody – presne ako je to v článku v časti “Zmluva o dielo podľa Občianskeho zákonníka”

      Odpovedať
      • Prečo zdaniť ? Veď ak nezarobí ročne sumárne viac ako 1901,66 € /polovica nezdanitelnej ročnej čiastky/, nemusí vôbec podať daňové priznanie. Nie ? Predpokladám, že ako študent iný príjem nemá.

        Odpovedať
        • No ak iný príjem nemá, tak naozaj platí, že príjmy môžu ísť až do 2401,66 EUR a nemusí ani zdaňovať ani podať priznanie. Ďakujem za doplnenie :)

          Odpovedať
          • No skúsme: 500 EUR je oslobodených a skúma sa zvyšok – ak je ten do 1901,66 EUR, tak sa daňové priznanie nepodáva.

          • Tento vyklad je velmi zaujimavy, ale je urcite spravny?
            Aj ked je 500€ oslobodenych, do 1901,66 € (polovica nezdanitelnej ročnej čiastky) sa zahrnaju predsa akekolvek = vsetky prijmy. Tato ciastka je uvadzana ako 316,94 €/ mesačne – cize to nemoze byt jednorazove, ale postupne po mesiacoch s tymto maximom?
            Navyse pri nahodnom prijme, nevznika automaticky nad 500€ povinnost podat danove priznanie a priznat tam ciastku nad 500€? Alebo to “prebija” pravidlo o nepodavani danoveho priznania? Kde je v zakone uchopene, co ma v tomto pripade prioritu?
            Planujem dat studentovy, ktory nema ziaden iny prijem takto zarobit v ramci nahodneho prijmu, potrebujem na 100% vediet, ze to nenarobi problemy s DU a ZP (nejde o nespravny vyklad). Vopred vdaka :)

          • S tou prioritou je to dobrá otázka. Môj je taký, aký je uvedený v diskusii – odkiaľ to už mám, teraz neviem. Podľa § 9 zákona o dani z príjmov je 500 EUR oslobodených. Zvyšná suma je zdaniteľná. A podľa § 32 ods. 1 sa pre povinnosť podať daňové priznanie posudzuje suma zdaniteľných príjmov. Samozrejme, pre pevnú istotu, Vám odporúčam skúsiť/pohľadať aj iné výklady. Ak by ste našli čokoľvek zaujímavé, sem s tým ;)

          • Veľmi dobrý postreh, že ide o “sumu zdaniteľných príjmov”, vďaka.
            Čiže príklad: študent vytvorí aplikáciu, podľa zmluvy tak, že to bude náhodný príjem vo výške do 2401,66€.
            AD1: Iné príjmy nemá resp. aj s tými inými – napr. dohodami (z ktorých mu zamestnávateľ rovno odvedie daň a odvody), nepresiahne spolu 2401,66€ = nemusí podať daňové priznanie = zdaniť a doplatiť následne ZP z náhodného príjmu. Správne?
            AD2: Ak však mal napr aj príjem na dohodu (spolu do uvedenej sumy), príde tak o možnosť vrátenia dane z dohody, ktorú mu odviedol zamestnávateľ, lebo nepodá daňové priznanie. Ak by však podal daňové priznanie, mal by síce nárok na vrátenie dane z dohody, no hneď by mu zdanili náhodný príjem prevyšujúci 500€ a vznikol by mu nedoplatok ZP. Správne?

          • 1. ak príjmy z dohôd budú do 1906,66 EUR, tak tento výklad platí.
            2. čiastočne áno, no ak zamestnávateľovi podpíše vyhlásenie o nezdaniteľnej časti (prečo nie?), tak ten mu daň nezrazí. Ak však DP podá (kvôli prípadnému vráteniu zrazenej dane), tak podľa mňa 500 EUR z príležitostnej činnosti tam jednoducho uvádzať nemusí. Iba príjmy z dohôd. Teda jednoducho stále platí, že ak je príjem z príležitostnej činnosti do 500 EUR, neuvádza, nezdaňuje sa a neplatia sa z neho odvody, ak je nad 500 EUR, uvádza sa, zdaňuje a platia sa z neho odvody.

  49. Dobrý deň, chcem sa prosím opýtať, keď som SZČO, mám napísať články na www stránku, môžem to riešiť vystavenou faktúrou (samozrejme potom je v daňovom priznaní), alebo som povinný robiť aj zmluvu o dielo a pod.?
    (Ja osobne zmluvu nepotrebujem, príjem priznávam ako SZČO v zdanení)

    Odpovedať
    • Faktúra stačí. Ak ide o väčšie sumy, je niekedy lepšie uzavrieť aj zmluvu – občas ju potrebuje aj druhá strana, ktorá si uplatňuje daňový výdavok.

      Odpovedať
  50. Som zamestnaná na TPP okrem toho mám 2 zmluvy o dielo podľa občianskeho zákonníka. Na základe tej druhej ma registrovali na danovom- vraj je to potrebné, kedže je už druhá aj keď ide iba o náhodný príjem- reedícia pracovných zošitov. Naozaj je nutná registrácia pri tejto zmluve? Ak nie je možné žiadosť o registráciu v nejakom termíne stornovať?

    Odpovedať
    • Neviem, z akého titulu Vás registrovali. Skôr podali iba výkaz, tj prehľad na DÚ, no napr. Vás registrovali na sociálnej poisťovni – ak ide o závislú činnosť.

      Odpovedať
  51. Svokor dôchodca mal uzavretú zmluvu o dielo na jeden mesiac na predmet : dozorovanie a koordinácia montážnych prác. Jeho domena bola 800,- EUR a bol to jeho jediný príjem v roku 2014. Moja otázky : Je v poriadku, že mal zmluvu o dielo ? Daňové priznanie za tento rok nemusí podávať, musí ale z tohto príjmu odviesť odvody do ZP ?

    Odpovedať
  52. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné uplatniť zmluvu o dielo
    aj pri príležitostnej prekladateľskej činnosti? Jedná sa o zmluvný vzťah
    medzi občanom a PO. Príjem nepresiahne 500,- takže nevyplýva z toho žiadna povinnosť? Ďakujem.

    Odpovedať
  53. Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, osoba pracuje na základe zmluvy o dielo stále pre rovnakú agentúru, mesačne dostáva fixnú odmenu, platí odvody, ale jednorazovo vykoná činnosť pre inú fyzickú osobu. Môže to spraviť na základe zmluvy o dielo? Keďže osoba nemá IČO faktúru vystaviť nemôže, takže by som z toho rozumela, že zmluva o dielo medzi týmito dvomi fyzickými osobami bude zároveň daňovým dokladom a peniaze budú uhradené na bankový účet. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedať
  54. Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, ako študent idem vytvoriť zmluvu o dielo (tvorba softvéru) kedže zmluva sa bude podpisovať ešte pred začiatkom tvorby, ako je potom ošetrený príjem? Je potrebné vystaviť po zhotovení diela faktúru? (môžem ja ako nepodnikateľ a neplatca DPH vôbec vytvoriť faktúru?) Alebo stačí v zmluve zadefinovať sumu, prípadne zálohu a bude to danej firme stačiť aj ako daňový doklad. Ďakujem, za odpoveď :)

    Odpovedať
  55. Dobrý deň som zamestnanec firmy a mám možnosť napísať príručku pre jedného iného klienta. Aká forma dohody, zmluvy je najvhodnejšia (z pohľadu platenia daní, odvodov a pod.). Jedná sa len o jednu príručku, ktorá by mala byť honorovaná jednou sumou. Ďakujem

    Odpovedať
  56. Dobrý deň, všimla som si vo vašich komentoch, že povinnosť nahlásenia sa na DÚ v súvislosti uzatvorenia Zmluvy o dielo je len v prípade pravidelného vytvárania diela…tzn. že ak odo mňa kurátor výstavy požaduje IČO a ja mám len pár malieb, nie je potrebné sa nikde registrovať a požaduje to bezdôvodne? Vďaka

    Odpovedať
    • V podstate je to tak, ako hovoríte – ak ide o príležitostnú prácu, nemusíte sa registrovať ako podnikateľ. Pre kurátora ste dodávateľ občan-súkromná osoba. Skúste mu to vysvetliť :)

      Odpovedať
  57. Dobrý deň, mám otázku. Zamestnaná učiteľka vydá vlastnú knihu na vlastné náklady. Jednorazovo. Ide o príležitostný príjem §8? Alebo sa musí zaregistrovať na DÚ a mať svoje DIČ a zaradiť príjem do §6 ods.2? Aj keď v prípade umiestnenia diela v predajniach je asi potrebné mať vlastné DIČ. Poraďte prosím. Predaj by uskutočnila osobne alebo cez predajne literatúry.

    Odpovedať
    • Predovšetkým by ste podľa mňa mali vychádzať z toho, či jej príjmy budú jednorazové, náhodné a príležitostné alebo pravidelné. Nie som si istý, či vlastnú distribúciu kníh – tj dlhodobý predaj – je možné považovať za príležitostnú činnosť. Navyše “príjmy z vytvorenia diela, jeho vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych diel na vlastné náklady” sú príjmami podľa § 6 ods. 2 zákona o dani z príjmov – teda príjmami zo samostatnej zárobkovej činnosti. Som zvedavý na názory iných, no nič nepokazíte, ak to dáte pod podnikanie.

      Odpovedať
    • Ak ide len o jeden jediný takýto príjem za celý rok, je ho možné považovať za oslobodený od dane z príjmov. Teda neuvádza sa v daňovom priznaní a teda sa z neho odvody neplatia.

      Odpovedať
  58. Dobrý deň, prehladný článok, no chcela by som sa spýtať na doplnujúce otázky, čo v prípade ak ide o zmluvu o dielo zo zahranicia?+ na slovensku nie je žiadna prac.zmluva ani zivnosť, takpovediac do teraz bol príjem iba z hráčskej zmluvy z ktorej vyplývalo aj platenie soc. a zdravotky + dan, ale ta už skončila ako postupovať v tomto prípade ked je teda zmluva o dielo uzatvorena medzi firmou v eu a občanom szco, ako kde sa prihlásiť a co kde platit? dakujem

    Odpovedať
  59. Dobry den,
    po precitani velmi vela clankov na temu Zmluva o vytvoreni diela a licencna zmluva na pouzitie diela, uz viem ze z prvej zmluvy sa platia odvody aj dan, a z druhej iba dan. Avsak nikde som sa nedocital ako sa tie odvody zaplatia.
    Som zamestnanec, ktoremu odvody plati zamestnavatel pravidelne, okrem toho som aj autorom a mam s inym subjektom zmluvu o vytvoreni diela a licencnu zmluvu, tak ze su obe tieto casti (financne) definovane. Zamestnavatel mi vi v danovom priznani odviest dan ktoru mam zaplatit. Otazka znie ako mam zaplatit odvody.

    Dakujem za odpoved

    Matus

    Odpovedať
    • Podľa môjho názoru ak ide o príležitostný príjem, tak tento sa – po odpočítaní sumy 500 EUR – zdaňuje ako ostatný príjem v daňovom priznaní a z neho neskôr zdravotná poisťovňa vypočíta nedoplatok na odvodoch. No ak by tento príjem bol pravidelný, ide o príjem podľa § 6 zákona o dani z príjmov a po uvedení v daňovom priznaní Vás od tohto roku Sociálna poisťovňa sama nahlási na povinné platenie odvodov. Samozrejme, ak ide o o pravidelné vytváranie diela, je potrebné sa registrovať na DÚ.

      Odpovedať
  60. Vďaka za super článok :) Možno trošku hlúpa otázka, ale je možné kombinovať aktívne a pasívne prijímy zároveň pri zmluve o dielo podľa autorskeho zákona pre jednu fyzicku osobu s jednym DIČ? Dajme tomu že som programátor a pracujem (programujem) pre jednu sloločnosť čo su moje aktívne prijímy, ale chcel by som popritom aj predávať svoj vlastný iný software cez licenčnú zmluvu čo by predstavovalo asi tie pasívne prijímy (keď sa nemýlim). Je vôbec takéto niečo možné alebo ani nie alebo by bol možno problém pri daňovom priznaní? :)

    Odpovedať
    • Podla mňa to možné je. Jedna fyzická osoba môže dosahovať akékoľvek príjmy – samozrejme, ak ich správne zdaní :) A to dokonca aj v rámci jednej spoločnosti ako vyplácateľa (napr. zamestnávateľ + objednávateľ pri zmluve o dielo).

      Odpovedať
      • Ano je to mozne mal som viac kombinovaych zmluv kde bolo percentualne vyjadrenie ze 20% je za vytvorenie diela , 80% ceny tvori licenciu na dany a nasledujci rok splatne pri odovzdavani diela. Vsetko samozrejme kvoli odvodej optimalizacii podla par 6.
        A poviem Vam ze SK je rajom vynimiek a zadnych dvierok pri spravnej kombinacii prijmov.

        Odpovedať
  61. Chcel by som sa opýtať, ktorá zmluva o dielo je vhodnejšia v prípade, že dielo podlieha autorským právam zhotoviteľa – tvorba videí, no zároveň je zhotovenie diela bez nároku na honorár. Laicky povedané – chcem spraviť video zadarmo no potrebujem to mať podchytené zmluvou. Nie som podnikateľ. Čo je v tomto prípade lepšie? Zmluva o dielo podľa občianského zákonníka alebo podľa autorského zákona?. Ďakujem

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This