Aktívne a pasívne príjmy – z daňového hľadiska

Ak čítavate niektorú jednoduchšie ladenú motivačnú literatúru, blogy či chodíte na takto tematicky ladené prednášky, rozdelenie príjmov na aktívne a pasívne poznáte. Aktívne sú cca tie, na ktoré treba makať, pre pasívne nie je potrebné ani prstom pohnúť, preto je ideálne sa o ne snažiť. Okrem toho, že ide o pomerne hlúpe zjednodušenie, diskutabilnou je nie celkom podnikateľská motivácia k zarábaniu na činnosti iných. Pojmy “aktívne a pasívne príjmy” však už pár rokov pozná aj naše daňové právo – zaviedla ich Radičovej vláda (s cieľom zvýšiť výber daní a zároveň ušetriť niektorých daňovníkov od odvodov) a úspešne spresňuje Ficova družina.

 
Toto rozdelenie sa týka len príjmov fyzických osôb – tj zamestnancov, fyzických osôb-podnikateľov ako aj prenajímateľov nehnuteľností, umelcov a iných fyzických osôb, ktoré nie sú zamestnancami ani SZČO.

Aktívne príjmy znamenajú daňové výhody

Ide o príjmy:
  • zo zamestnania – trvalý pracovný pomer aj dohody
  • z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti – teda živnostníkov, ostatných SZČO, ktoré podnikajú na základe DIČ a nie sú živnostníkmi (umelci, sprostredkovatelia, znalci, tlmočníci, notári a pod.), poľnohospodárov a spoločníkov verejných obchodných spoločností a komplementárov komanditných spoločností.
Čo sa týka umelcov, aktívnymi príjmami sú len príjmy z vytvorenia diela a umeleckého výkonu – čiže príjmy, ktoré autor či umelec získal za priamy predaj svojho článku, vystúpenia, knihy, skladby, maľby a pod. Iným slovami honorár či odmena.
Daňové výhody:
  • je možné od nich (resp. od základu dane) odpočítať nezdaniteľné časti – na seba, na manželku, na dobrovoľné príspevky do II. dôchodkového piliera
  • je možné z nich vykázať daňovú stratu
  • je možné od nich odpočítať daňovú stratu, vykázanú v minulých rokoch
  • podnikateľ si na ich základe môže uplatniť daňový bonus
Odvodové nevýhody:

Viac: 

Nebojte sa živnosti: nehryzie. 5 dôvodov, prečo si ju založiť

Koľko “môžem” v tomto roku zarobiť, aby som neplatil sociálne odvody?

(Ako na) autorské diela, autorské zmluvy, licencie, príjmy, dane a odvody: 16 otázok a odpovedí

Pasívne príjmy sú skôr daňovo nevýhodné

Pasívnymi príjmami sú príjmy:

  • z prenájmu nehnuteľností nepodnikateľmi – tj nehnuteľnosti nezaradenej v obchodnom majetku podnikateľa (prenájom firemnej nehnuteľnosti sa zdaňuje ako príjem z podnikania, teda príjem aktívny)
  • pasívne príjmy umelcov – tj príjmy z použitia diela a umeleckého výkonu, napr. licenčné poplatky či tantiémy. Autorovi prídu až neskôr, ako nejaké dodatočné príp. pravidelné ohodnotenie – nejde o priamy honorár.
  • kapitálové príjmy – úroky a iné pravidelné výnosy z cenných papierov, príjmy z predaja cenných papierov a pod.
  • ostatné príjmy – napr. rôzne príležitostné príjmy, príjmy z predaja nehnuteľností a hnuteľných vecí, príjmy z predaja cenných papierov či podielu v spoločnosti či rôzne výhry.
Daňové nevýhody:
  • nie je od nich možné odpočítať nezdaniteľné časti
  • nie je z nich možné vykázať daňovú stratu
  • nie je od nich teda možné odpočítať daňovú stratu, vykázanú v minulých rokoch
  • podnikateľ si na ich základe nemôže uplatniť daňový bonus

Odvody – výhody aj  nevýhody:

Viac:

Prenajímam nehnuteľnosť & náklady, odpisy, dane a odvody: otázky a odpovede

Licenčná autorská zmluva: ušetrí odvody aj vyberie peniaze z eseročky?

Jeden dôležitý druh príjmu však v tomto zozname uvedený nie je. Ide o dividendy, tj podiely na zisku obchodných spoločností (napr. eseročky). Ide o príjmy, ktoré poberá – rovnako ako všetky vymenované – fyzická osoba. Od r. 2011 do r. 2016 sa z nich platia odvody za zdravotné poistenie (čo je de facto druhé zdanenie, nasledujúce po zdanení na úrovni eseročky). Dividendy za zisky dosiahnuté za r. 2017 a neskôr už zdravotným odvodom v sume 14% nepodliehajú, zato sa z nich pre zmenu platí 7%-ná daň z príjmov :)

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

29 komentárov k “Aktívne a pasívne príjmy – z daňového hľadiska”

  1. Dobrý deň, mám otázku k tejto téme. Ak naša firma bude mať zmluvu s umelcom a bude sa jednať o aktívny príjem &6 odst. 2 a budeme mať s ním dohodu, že si podá sám DP kto bude odvádzať tých 2% do umeleckého fondu?

    Odpovedať
  2. Dobry den, prosim upresnit informaciu v clanku k odvodom zdravotneho poistenia za prijem z prenajmu nehnutelnosti fyzickych osob (nezaradenych do majetku zivnostnika). V clanku pri pasivnych prijmoch uvadzate “zdravotné odvody – okrem toho, že zdravotné poistenie musí mať z nejakého titulu zaplatené každý deň každý jeden občan SR – sa však dodatočne platia z niektorých kapitálových a ostatných príjmov”. Co teda z toho vyplyva ohladne ZP za prijmy z prenajmu? Dakujem.

    Odpovedať
  3. Dobry den, zaujal clanok o pasivnych prijmoch podla autorskeho zakona. Po 20 rokoch na ZL odpredavam “podnik” novej s.r.ocke. Rada by som si vsak ponechala registrovane ochranne znamky vytvorene pocas zivnosti a ich pouzivanie novou sro umoznila prostrednictvom licencnej zmluvy s odmenou podla obratu, ktory sa bude na produktoch danych znaciek obchodne novou firmou robit. Je aj takyto pruijem mozne povazovat za pasivny prijem podla autorskeho zakona s uplatnenim pausalneho vydavku a bez hradenie odvodov?

    Odpovedať
  4. Dobry den,
    Chcem sa opytat ci prijmanie lubovolnych prispevkov od hracov, ktory hraju pocitacovu hru ktoru som vytvoril a je dostupna zadarmo pre kazdeho rovnocenne, je mozne povazovat za pasivny prijem ? Prispevky su odosielane pomocou PayPal.

    Odpovedať
    • To je také ošemetné a nevyriešené. Možno áno, minimálne keď to máte ošetrené v nejakých podmienkach webu/hry, že ide o príjem z použitia diela, no zákon o dani z príjmov odkazuje na autorský zákon a ten zas hovorí o príjmoch z licenčnej zmluvy.

      Odpovedať
  5. Dobrý deň, ďakujem za zaslanie ďalšieho príspevku.
    Mám otázku: Ak na základe daňového priznania budem mať aktívne príjmy, kde uplatním preukázateľné výdavky a budem viesť JÚ, ale zároveň budem mať aj pasívne príjmy, a z týchto si môžem uplatniť výdavky percentom, alebo musím pri obidvoch druhoch príjmov uplatniť rovnaký postup uplatňovania výdavkov? A ešte jedna vec ma zaujíma. Keď budú aktívne aj pasívne príjmy v DP FO”B”, kde mám istotu, že pasívne príjmy nebudú započítané do príjmov pre výpočet odvodov, keď na strane, ktorá je prílohou na účely sociálneho a zdravotného poistenia, nebola možnosť znížiť základ dane o pasívne príjmy, ale iba v zmysle § 17 až 17 b a 17 d zákona. Alebo máte vedomosti o tom, či to bude zapracované do nových tlačív DP ?
    Ďakujem a prajem veľa úspechov v osobnom i pracovnom živote.

    Odpovedať
    • Nie, tieto dva druhy príjmov sú akokeby “oddelené”, je teda možné viesť pri jedných reálne výdavky a pri druhých paušálne. Príjmy aktívne a pasívne uvádzate na s. 3 v tabuľke č. 1, nikde inde – aspoň v doterajších tlačivách daňového priznania to tak bolo. Prílohu č. 2 vypĺňajú len osobní asistenti a osoby, ktoré si vyplatili podiel na zisu dosiahnutý do r. 2003 https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/Poucenia/DPFOBv15-poucenie.pdf

      Odpovedať
      • Ďakujem za rýchlu odpoveď.
        Ale aj tak sa zrejme viac oplatí uplatňovať preukázateľné výdavky aj pri pasívnych príjmoch. Cestovné náhrady budú určite vyššie, ako 40%. Veď máme aj možnosť uplatniť stravné, km, náhradu za AUV :-)
        A ešte k tým pasívnym príjmom: Áno sú na s.3 v tabuľke č.1 – odtiaľ Vám to prenieslo na str.5 riadok 58 a aj na str.8 riadok 80 DP. Tak dúfam, že poisťovne berú do úvahy iba základ dane z príjmov podľa § 5 a § 6 ods.1 a 2. A tú prílohu č.2 vypĺňali všetci, a to riadky 09 – 15 – tzv. údaje na účely sociálneho a zdravotného poistenia.
        Myslím, že nám ani tento raz riadky neubudnú, ale skôr pribudnú. No veď nejako sa s tým popasujeme.

        Ešte raz Vám ďakujem a prajem príjemný zvyšok večera.

        Odpovedať
  6. Pekny den,
    prilezitostne robim na zaklade autorských zmluv preklady pre dabing. V zmluvách je uvedene, ze aktivne/pasivne prijmy su v pomere 50/50. Mozem tento pomer sama zmenit v prospech aktívnych prijmov, aby som mohla odpocitat nezdanitelne casti, alebo sa musim riadit tym, co je v zmluve? Ked je vacsina prijmov pasivna, je to pre mna nevyhodne: aktivny prijem sice nedosahuje taku vysku, aby som musela platit odvody, no pritom je taky nizky, ze od neho neviem odratat nezdanitelnu cast na seba. tak by som aktivnu zlozku rada navysila.
    Prisla som na to az dnes, ked som sa zacala venovat DP za rok 2014, tak by som odpoved privitala co najskôr. Vopred dakujem.

    Odpovedať
  7. Dobrý deň p. Furmaník!

    Chcela by som Vás poprosiť o radu. Dostala som ponuku pracovať v oblasti médií na čiastočný úväzok. V súčasnosti som evidovaná na Úrade práce. Mám na výber tieto varianty pri uzatvorení pracovného vzťahu: licenčná zmluva, autorská zmluva, zmluva o dielo alebo živnosť. Prípadne existuje aj iná možnosť napr. dohoda o vykonaní práce, dohoda o pracovnej činnosti? Keďže by nešlo o celý úväzok, ale iba čiastočný a s nízkym príjmom (možno tak od 50 – 150 eur / mesačne, aká možnosť je pre mňa najlepšia? KeĎže ide o nízky príjem a zamestnávateľ by za mňa neodvádzal odvody, chcela by som zostať na Úrade práce, ale bude to možné?
    Aké sú možnosti keď je niekto evidovaný na Úrade prace a keď nie je?
    Aké povinnosti pri jednotlivých zmluvách pre mňa vyplývajú (výhody, nevýhody pri odvodoch, daňovom priznaní, sociálne poistenie, zdravotné poistenie)?

    Z tohto článku som nevyrozumela čo je daňová strata a daňový bonus? Môžete mi tieto termíny priblížiť, ako si môžem stratu alebo bonus vykázať a kedy môže k nej prísť, ako to zistím, na základe čoho?

    Ďakujem veľmi za pomoc.

    Odpovedať
  8. Dobry den, som v slobodnom povolani a som autorom scenara a budem ho aj rezijne realizovat. Chcem sa spytat ci je mozne rozdelit honorar na reziu, ktora by bola povazovana za aktivny prijem a pasivnu cast za scenar, ktora by bola povazovana za pasivny prijem. Alebo pojde v oboch pripadoch len o aktivny prijem? Pokial je mozne rozdelit vyssie uvedeny honorar, na zaklade coho sa potom urcuje pomer medzi reziou a napisanim scenara. Moze to byt na zaklade dohody medzi objednavatelom a autorom? Dakujem.

    Odpovedať
    • Toto je skôr otázka na právnika, no myslím, že takéto delenie možné nie je – pasívnym by v tomto prípade bol skôr príjem ako podiel na tržbách z predaja (príjem za použitie diela). Inak sa však pomer medzi príjmom za vytvorenie a príjmom za použitie diela určuje práve v zmluve.

      Odpovedať
  9. Dobry den .. aj ked vidim ze tento clanok bol publikovany uz v roku 2013, aj tak by som sa predsa len skusil spytat .. napisal som knihu, ktoru planujem vydat v elektronickej podobe a dana elektronicka kniha sa bude predavat na http://www.amazon.com a na apple ibookstore … chcem sa spytat ci mi viete poradit ako je to s danami, kedze som obycajny radovy zamestnanec (nie podnikatel, nemam ani zivnost) … dakujem!

    Odpovedať
  10. Chcel by som sa opytat ak chcem predavat software (licencie) ako autor na vlastnej internetovej stranke ci by som to mohol povazovat za pasivny prijem, aby som sa vyhol odvodom?
    Software mam hotovy, ale chcem ho mozno este dorabat popripade opravovat chyby.
    Dalej by som chcel vediet ci ako autor s pasivnym prijmom mozem byt registrovany k DPH, lebo by som chcel na predaj pouzit sluzbu http://www.shareit.com.
    Dalej ci mozem s pasivnym prijmom zakupit aj webhosting?

    Odpovedať
    • Dobrá otázka. Pasívny príjem v zmysle zákona o dani z príjmov je napr. príjem autora plynúci z licenčnej zmluvy (odkaz na autorský zákon). Napíš mi email cez kontaktný formulár, môžeme sa na to pozrieť.
      A k DPH podľa všetkého registrovaný byť musíš (nie môžeš :)), ak predávaš do EÚ – aj v prípade, že by bol tento príjem aktívny či pasívny. A rovnako môžeť mať náklady – tj aj hosting.

      Odpovedať
  11. Dobrý deň, rád by som sa opýtal niečo k pasívnym príjmom. Napriek uvedeným nevýhodám, je možné si voči pasívnym príjmom započítať paušálne náklady?

    Odpovedať
  12. dobry den, mam otazku v suvislosti s touto vetou z uvodu:

    “Toto rozdelenie sa týka len príjmov fyzických osôb – tj zamestnancov a fyzickýchosôb-podnikateľov.”

    t.j. ako sa v tejto suvislosti pozerat na sukromnu osobu (nie-zamestnanec a nie-podnikatel) ktora uzavrela zmluvu o poskytnuti sluzby v zmysle Obcianskeho zakonnika s nejakou pravnickou osobou (obc.zakonnik taketo zmluvy pripusta)

    … v akom pripade z takejto zmluvy vyplynu tejto sukromnej osobe danove a odvodove povinnosti ?

    Odpovedať
    • Ďakujem za doplnenie, z tohto pohľadu spomínaná veta nie je celkom presná, preto som ju doplnil:)
      Zmluva podľa Občianskeho zákonníka je širšia téma, závisí od typu a znenia zmluvy:
      – ak totiž daná súkromná osoba je povinná dodržiavať príkazy a pokyny platiteľa, posudzuje sa to ako závislá činnosť, tj zamestnanie a podlieha to odvodom na oboch stranách rovnako ako zamestnanie
      – ak danú činnosť vykonáva samostatne, ide o tzv. ostatný príjem, ktorý sa radí medzi príjmy pasívne s uvedenými výhodami a nevýhodami

      Odpovedať
      • takze ak to chapem spravne, dolezita je v takejto zmluve spravna a nespochybnitelna formulacia poskytovanej sluzby a priebehu jej vykonu

        dakujem za odpoved :)

        Odpovedať

Vložiť komentár

Share This