Dohodári – ako na nich v r. 2013

Uzatvoriť s brigádnikom dohodu o vykonaní práce (resp. dohodu o pracovnej činnosti či dohodu o brigádnickej práci študentov” bolo do konca r. 2012 relatívne jednoduché. Na objednávku jednej mojej kamarátky-podnikateľky som už dlhšie chcel napísať čosi ako “Ako na dohodu – je to celkom jednoduché”. Bohužiaľ, jednoduchosť pri uzatváraní dohôd platila do konca r. 2012. Od januára 2013 pribudne k zamestnávaniu na dohody toľko absurdných povinností, že z dôvodu vyhnúť sa im a uľahčiť si prácu by bolo ideálne nezamestnávať na dohodu, ale nejakým iným spôsobom alebo vôbec.

 

V tejto chvíli je už totiž jasné, že najväčším bremenom pri zamestnávaní dohodárov od r. 2013 nebudú ani tak vysoké odvody (ktoré mnohí ľahko obídu), ale spomenuté celkové skomplikovanie práce podnikateľov a ich mzdových účtovníkov. Pri hlbšom štúdiu nových viet v jednotlivých predpisoch sa ťažko bránim dojmu, že autori-metodici to možno mysleli dobre (pre ľudí), no jednotlivé súvislosti (pre podnikateľov a ich mzdárov – teda tiež ľudí) nedomysleli.

 

Povinností, súvislostí a otázok je mnoho. Tak aspoň niektoré, týkajúce sa najmä odvodov:

 

Sociálna poisťovňa:

 

  • dohodárov s rôznymi sadzbami odvodov je od januára 2013 až 6 skupín (vrátane predčasných “dočasných” dôchodcov dokonca až 8), na účely prihlasovania a vykazovania pre Sociálnu poisťovňu je ich však dokonca až 12. Každá z troch typov dohôd má svoju “pravidelnú” a “nepravidelnú” verziu. Dohoda o brigádnickej práci študentov má po pridaní odvodových výnimiek dokonca až 6 variánt: dve klasické s plnými odvodmi v študentských sadzbách (7% a 22%), dve s oslobodením od odvodov a dve, ktoré sa nahlasujú spätne, ak dohodár prekročil oslobodenú sumu zárobku.

 

  • pribudlo nové “vyhlásenie” – k vyhláseniu na uplatnenie nezdaniteľnej čast základu dane a daňového bonusu sa pridáva aj vyhlásenie na uplatnenie výnimky z odvodov (pre rok 2013 sumy 66 EUR a 155 EUR). Vrátane sledovania, či niektorý z dohodárov nepodpísal z neznalosti rovnaké vyhlásenie v inej firme či náhodou neprekročil oslobodenú sumu. Tlačivo “Oznámenie a čestné vyhlásenie” je už k dispozícii na stránke Sociálnej poisťovne v sekcii “Formuláre”.

 

  • 2 typy výkazov – doteraz sa mesačné odvody dohodárov vykazovali spolu s trvalými pracovníkmi v jednom sumárnom výkaze. Dnes do základného “Mesačného výkazu” poputujú len dohodári s pravidelným príjmom. Tí nepravidelní sa vykazujú v samostatnom “Výkaze poistného a príspevkov” a predsa len o niečo komplikovanejšie – veď je potrebné napr. vypočítať vymeriavací základ spriemerovaním nepravidelných príjmov.

 

  • vymeriavací základ bude mať rovnako viac verzií – okrem klasického “plného” vymeriavacieho základu pre výpočet buď plných odvodov alebo iba garančného a úrazového poistenia pribudne napr. priemerný príjem pri dohodároch s nepravidelným príjmom či pri študentoch bude potrebné odpočítavať oslobodené sumy

 

  • rôznorodé prihlasovanie – samostatná zábavná časť. Okrem tradičného prihlasovania a odhlasovania dohodárov pred a po začatí pracovného pomeru pribudlo napríklad druhé, dodatočné prihlásenie dohodára-študenta na dôchodkové poistenie, ak v niektorom mesiaci “prešvihol” oslobodenú sumu – a to nie po skončení pracovného pomeru, ale až v lehote splatnosti jeho odmeny. Uvedené platí rovnako aj pre odhlásenie, ak jeho príjem túto sumu nepresiahol. Dohodára s nepravidelným príjmom musí zamestnávateľ prihlásiť dokonca až po skončení jeho dohody (8. deň nasledujúceho mesiaca)

 

  • splatnosť odvodov – väčšina odvodov je splatná rovnako ako po starom: teda v deň určený na výplatu miezd. Odvody za dohodára s nepravidelným príjmom sú však splatné až 8. deň mesiaca nasledujúceho po mesiaci, kedy dohoda skončila.

 

  • evidenčný list dôchodkového poistenia – zamestnávateľ ho po ukončení pracovného pomeru zasiela Sociálnej poisťovni za každého zamestnanca v trvalom pomere. Je totiž podkladom pre výpočet v dôchodku v budúcnosti – a to aj napriek absurdnému faktu, že Sociálna poisťovňa už všetky údaje dávno má. Po novom ich musí zamestnávateľ zasielať aj za dohodárov, a to za tých, ktorí boli dôchodkovo poistení – veď ich odvody na dôchodkové poistenie vstupujú do výšky ich budúceho štátneho dôchodku. Pre firmy s mnohými dohodármi na niekoľkohodinové alebo niekoľkodňové práce budú evidenčné listy určite zábavou. Určite potešia aj dohodári, ktorí budú mať v priebehu roka uzatvorených viac dohôd – po každom ukončení takejto dohody je potrebné zaslať nový evidenčný list.

 

  • práceneschopnosť, materské a pracovné úrazy – keďže dohodári doteraz nemocenskému poisteniu nepodliehali, zamestnávateľ nič z uvedeného neriešil. Po novom však bude potrebné (za dohodárov s nemocenským poistením, tj dohodárov s pravidelným príjmom) zasielať Sociálnej poisťovni doklady o práceneschopnosti, materskej či pracovnom úraze dohodára, rovnako ako viesť zodpovedajúcu evidenciu.

 

Zdravotné poisťovne:

 

Povinnosti voči zdravotným poisťovniam sú možno z určitého hľadiska jednoduchšie. Veď mnohí dohodári (študenti, dôchodcovia) pod zdravotné poisťovne nespadajú – teda z ich príjmov sa neplatia odvody, nezasielajú výkazy a samotní dohodári sa neprihlasujú či neodhlasujú.

 

Nečakanou komplikáciou pre tých ostatných je však nový spôsob prihlasovania a odhlasovania, ktorý vydal Úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou  – dohodára (dohoda o vykonaní práce a dohoda o pracovnej činnosti neštudenta a nedôchodcu) bude do jeho zdravotnej poisťovne povinný prihlásiť zamestnávateľ len na dni, počas ktorých reálne pracuje. Ak prácu skončí, zamestnávateľ ho musí odhlásiť a dohodár – ak nie je zároveň poistený z iného titulu – sa musí vo svojej zdravotnej poisťovni prihlásiť ako samoplatiteľ. Ak takýto dohodár príde na príležitostných pár hodín niekoľkokrát mesačne, musia obaja zakaždým absolvovať tento kolotoč, ktorého autorom je akiste nejaký úradník-sadista, ktorý v živote nepracoval v súkromnej firme.

 

Jedno z východísk poskytuje samotný text spomínaného usmernenia (článok 2 ods. 13): ak nie je možné určit presný dátum výkonu práce, dohodár sa prihlasuje iba na posledný deň daného mesiaca, tj mesiaca, v ktorom pracoval. Inou možnosťou uľahčiť si prácu je napísať do oficiálnej dochádzky dohodára, že pracoval aspoň každý deň v mesiaci aspoň pár hodín – teda celý mesiac bez prerušenia. Čo teda vždy možné nie je.

 

Pravidiel na prihlasovanie a odhlasovanie dohodárov a zamestnancov privádza dané usmernenie do života viacero:  okrem iného existuje niekoľko kombinácií, keď dohodár môže pracovať zároveň aj ako zamestnanec u rovnakého či iného zamestnávateľa. Pre každé z nich existuje samozrejme konkrétny postup.

 

Pravidelný či nepravidelný príjem – that is a question

 

Periličkou je, že pravidlo pre pomerne dôležité rozdelenie dohodárov na dohodárov s pravidelným príjmom a ich kolegov s príjmom nepravidelným nie je nikde v zákone o sociálnom poistení presne definované či stanovené. Rovnako sa nenachádza ani v iných predpisoch – rozdiel v povinnostiach mzdára pre obe situácie je však pomerne veľký. Zatiaľ pátram a ak ho nájdem, tak niekedy nabudúce o ňom.

 

PRE VIAC TIPOV O DOHODÁROCH, ODVODOCH, ZAMESTNÁVANÍ A PODNIKANÍ NEVÁHAJ A OSTAŇ V KONTAKTE

 


O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

3 komentáre k “Dohodári – ako na nich v r. 2013”

  1.  Účtovníčka som už dlho… každým rokom sa presviedčam, že účtovníctvo začína byť len “čerešničkou na torte”, pretože denne míňame čas a energiu na napĺňanie nezmyselných zákonov. Neviem, či ešte niektorú profesiu tak dehonestujú ako účtovníkov, niekedy si pripadám ako gašparko na gumičke….. Toto je hnus, tak ako som mala rada túto robotu, tak
    z nej začínam mať des…

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This