Pravidlo 80 : 20 : Pracujte menej a užívajte si viac

Pracovitý drie a maká “odnevidímdonevidím”, šikovný objaví to, čo ide aj samo odseba a vo zvyšnom čase si užíva voľna. Aj takto by sa dal zhrnúť princíp slávneho Paretovho pravidla resp. “princípu 80 : 20”, ktoré používajú úspešné firmy aj úspešní jednotlivci nielen v biznise či práci, ale aj v súkromnom živote. Dopodrobna sa jej venuje kniha “Princíp 80 : 20” od amerického podnikateľského konzultanta Richarda Kocha.

 

Napriek svojmu veku (1997) prináša stále viacmenej revolučné zásady a pohľady na ľudskú produktivitu či štastie. Tu sú niektoré z nich, spolu s mojimi dojmami a súvislosťami:

 

  • 20% vstupov prináša 80% výstupov. 20% zamestnancov firmy prináša 80% jej produktivity. 20% produktov prináša 80% zisku. 20% aktivít prináša 80% úspechu. Zvyšných 80% má z hľadiska výstupov oveľa menší význam a ideálne je ich po preskúmaní eliminovať alebo sa ich zbaviť úplne.

 

  • nesnažme sa “robiť všetko”. Svoju pozornosť venujme tým 20%, ktoré nám idú najlepšie – či už pre prirodzený talent, šťastie alebo iné okolnosti. Znásobme vklad a úsilie. Výsledok možno prekvapí – za kratší čas urobíme viac, s menším počtom produktov dosiahneme vyššie zisky. Zvyšné oblasti outsourcujme iným (napr. tým, ktorým to ide dobre) alebo nemilosrdne odstráňme.

 

  • princíp 80 : 20 prvýkrát nepriamo pomenoval taliansky ekonóm Wilfredo Pareto ešte v r. 1897 (odtiaľ “Paretovo pravidlo”), pričom nikto – ani on sám – dodnes nevysvetlil jeho príčinu. Uvedenú nerovnováhu však potvrdzuje prax a vidíme ju aj všade naokolo – či už v pomere 70 : 30, 65 : 35, 90 : 10 alebo inom. V každom prípade nám vždy iba málo čohokoľvek prináša maximum úžitku. Či už sú to produkty, pracovné aktivity, nápady, zamestnanci alebo priatelia.

 

  • viac možností riadiť si život pravidlom 80 : 20 majú slobodní jednotlivci – teda podnikatelia alebo freelanceri na voľnej nohe. Za určitých podmienok majú tieto možnosti, samozrejme, aj zamestnanci na samostatnej pozícii vo firme či príp. v slobodnej firme. No ideálnym pre samostatné využitie a riadenie tohto pravidla – a zároveň dosiahnutie šťastia – je mať svoj život a cestu pod kontrolou.


Keď pracujete sami na seba, váš zárobok je závislý od vašich výsledkov.

 

  • pravidlo 80 : 20 využívajú “najočividnejšie” jednotlivci s výnimočným talentom – umelci, športovci, politici. Obdivujeme ich, no nesnažíme sa porozumieť tomu, ako to dokázali. Naša myseľ odmieta pripustiť, že je to jednoduché a dokážeme to aj my sami.

 

  • time-management je nezmysel – súčasné metódy časového manažmentu sa snažia vtesnať maximum úloh a aktivít do existujúceho časového úseku. Síce sa im to viac-menej darí, ale time-management ako taký  je podľa Kocha postavený na hlavu. Podľa neho a jeho pravidla by sme mali konať menej. Stačí sa venovať veciam, ktoré nám prirodzene idú, zdvojnásobiť úsilie a stihneme za zlomok mesiaca viac než kedykoľvek predtým.

 

Snaha a výsledky spolu nesúvisia

 

  • v jednoduchosti je krása. V priebehu posledného storočia mnoho firiem expandovalo z miestnych firiem do nadnárodných spoločností. Pridávali nové produkty, zákazníkov, trhy, firmy či oddelenia a ich veľkosť rástla ruka v ruke so zložitosťou. Koch vraví, že práve komplexnosť je prekážkou zvyšovania ziskovosti. Takýto rast firmy si totiž vyžaduje počiatočné vysoké náklady – na spájanie firiem, na zaúčanie, komunikáciu, informačné systémy atď. Na druhej strane, sústredenie sa na iba na jeden produkt pre malú skupinu zákazníkov náklady nezvyšuje a zisk tak môže rásť.

 

Treba sa rozhodnúť, ktorá časť pridanej hodnoty poskytuje vašej firme najväčšiu komparatívnu výhodu a vzápätí nemilosrdne outsourcovať všetko ostatné

 

  • zoštíhlime štát – odporúčania “zbavte sa centrály” či “komplexnosť vytvára živnú pôdu plytvaniu; naopak efektivita sa snúbi s jednoduchosťou” je možné aplikovať aj na organizáciu, akou je štát. Čím viac oblastí života štát manažuje a prerozdeľuje tam peniaze, tým viac upadá ich kvalita, efektivita a prirodzená ľudská túžba tvoriť si či pomáhať.

 

  • brúste svoje silné stránky, inak ostanete priemerom – o teórii silných stránok som prvýkrát počul od propagátora slobody v práci Tomáša Hajzlera. Podľa nej je naše školstvo postavené na hlavu, lebo v každom rozvíja rovnaké schopnosti bez ohľadu na jeho prirodzený talent a silné stránky. Naopak, školy v západnejších krajinách údajne rozvíjajú u každého jednotlivca predovšetkým jeho prednosti. Tým sa stane z talentu výnimočne úspešný jedinec. V prípade, ak by sme pracovali na jeho slabších stránkach, bol by z neho prinajlepšom priemer a to za cenu veľkej námahy a času.

 

  • riadiť sa pravidlom 80 : 20 je pozitívny hedonizmus. Možno ma obviníte s tendencie k hedonizmu, ale heslo “pracujte menej, zarábajte a užívajte si viac” sa mi páči a snažím sa podľa neho riadiť – okrem iného aj vďaka Timovi Ferrissovi a jeho Štvorhodinovému pracovnému týždňu. Ak jednotlivci pracujú a žijú s radosťou, ľudia okolo nich sú šťastnejší a “hedonisti” tak obohacujú svet. Takýto hedonizmus nie je škodlivý, ako sa často traduje.

 

  • Paretovo pravidlo je možné aplikovať nielen na biznis či prácu, ale na osobný život a ľudské šťastie. Výber partnera, priateľov, spojencov, pocit šťastia – zakaždým platí, že uspokojenie nám prináša len pár osôb či aktivít. Venujme im prioritne svoj čas a energiu a upevňujme ich – život nám pôjde ľahšie a budeme šťastnejší.

 

Kniha “Princíp 80 : 20” a jej obsah nie je samozrejme žiadnou novinkou. Stačí sa však porozhliadnuť navôkol, aby sme zistili že aplikácia Paretovho pravidla je rozšírená pomerne málo – príliš veľa ľudí i firiem robí mnoho vecí, čo im zaberá veľa času a prostriedkov. Možno však stačí niekedy porozmýšľať.  Svet patrí inteligentným a lenivým. 

 

Knihu “Richard Koch: Princíp 80 : 20 – Ako dosahovať najlepšie výsledky s najmenším úsilím” si môžete zaobstarať v internetovom kníhkupectve UpBook.sk.

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

4 komentáre k “Pravidlo 80 : 20 : Pracujte menej a užívajte si viac”

  1. V online podnikaní by sa mal človek zamerať napríklad na:

    1. Najčítanejšie články – zdroje návštevnosti. Čo robiť? Upraviť nadpis, perex, txt, pridať výzvu k akcii. Napísať pokračovanie. Napísať nový článok a niečo rozobrať do podrobností.

    2. Kľúčové slová. Čo robiť? Pridávať obsah. Skvalitňovať obsah a šplhať sa po priečkach. Hľadať nové možnosti inzercie.

    3. Články na 1-2 stránke v Googli. Treba optimalizovať práve tieto články, namiesto písania nových. Lebo ak sa s tým človek pohrá, s ľahkosťou sa dostane na vyššie pozície.

    4. Najnavštevovanejšie sekcie webu. Zistíme, o čo je najväčší záujem a budeme písať práve to. Ďalej môžeme zistiť, ktorá cieľová skupina nakupuje najviac a začať sa na ňu orientovať.

    5. Pohyby návštevníkov po webe. Rozumejú štruktúre webu? Vidia celé menu? Klikajú alebo neklikajú na odkazy? Prípadne často idú na hlavnú stránku? Tak ju treba optimalizovať :-)

    A veľa ďalších vecí. Takto sa dá s minimom správne vybraných činností dosiahnuť maximálny efekt :)

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This