SZČO: Koľko “môžem” v r. 2024 zarobiť, aby som neplatil sociálne odvody?

Hranica príjmu, ktorú si mnohí podnikatelia-SZČO sledujú z dôvodu, aby sa nestali platiteľmi poistných odvodov do Sociálnej poisťovne, je pre príjmy za rok 2023 v sume 7 824 EUR a pre príjmy za rok 2024 8 580 EUR. Túto hranicu bude Sociálna poisťovňa sledovať z príjmov v podanom daňovom priznaní za príslušný rok – teda za rok 2024 po jeho skončení, a to v júli, resp. októbri 2025.*

Poďme na časté otázky:
 “Koľko môžem v r. 2024 zarobiť, aby som neplatil odvody do Sociálnej poisťovne?”

alebo

“Som zamestnaný na trvalý pomer a koľko môžem zarobiť, aby som neplatil odvody?”

resp.

“Som zamestnaný na dohodu a koľko môžem zarobiť, aby som neplatil odvody”?

Kto teda platí odvody do Sociálnej poisťovne a ako?

 Registrovať sa v Sociálnej poisťovni – a teda platiť odvody – môže fyzická osoba 4 rôznymi spôsobmi:
  1. ako zamestnanec v trvalom pracovnom pomere – zamestnanca do Sociálnej poisťovne povinne prihlasuje zamestnávateľ (ktorý sa ešte pred prvým zamestnaním prvého zamestnanca vôbec rovnako povinne jednorazovo prihlásil). Odvody platí z každej mzdy – časť odvádza z hrubej mzdy zamestnanca (spolu 13,4%, z toho sociálne poistenie 9,4%), časť platí zo svojho vrecka (spolu 35,2%, z toho sociálne poistenie 25,2%). Pri zamestnancoch sa nesleduje žiadna hranica príjmu – zamestnanec je poistený od prvého dňa pracovného pomeru. Medzi zamestnancov môžeme rátať aj štatutárov spoločností, poberajúcich za svoju činnosť odmenu, rovnako aj iných zamestnancov s nepravidelným príjmom.
  2. ako dohodár – prihlasuje sa rovnako ako zamestnanec. Od januára 2013 sa z dohôd platia odvody – avšak v rôznych sadzbách pre 5 rôznych skupín dohodárov, plus s extra oslobodením pre študentov či dokonca aj dôchodcov. Pri dohodároch sa – rovnako ako pri zamestnancoch v trvalom pomere – nesleduje žiadna hranica príjmu.
  3. SZČO – na účely sociálneho poistenia je ako SZČO označený každá osoba, ktorá má pridelené DIČ (teda nielen živnostníci, ale aj umelci, autori, notári a pod.). SZČO je povinne poistená iba v prípade, ak jej príjem z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti za predchádzajúci rok prekročí hranicu príjmu, stanovenú ako 12-násobok aktuálneho minimálneho vymeriavacieho základu. Ak je celoročný príjem nižší prípadne rovný, povinne sa registrovať nemusí. Takto môže teoreticky neplatiť odvody každá začínajúca SZČO 1-2 roky (obdobie označované ako “odvodové prázdniny”), a v prípade, ak hranicu príjmu každoročne “podlezie”, neplatí odvody nikdy. Pre istotu: do množiny SZČO patria aj živnostníci, no aj iné povolania či činnosti, napr. autori s aktívnymi príjmami.
  4. dobrovoľne poistená osoba – každý, kto sa rozhodne, že chce byť poistený na účely sociálneho poistenia, môže tak učiniť – napr. v prípade, ak zatiaľ ako SZČO nedosiahol hranicu príjmu pre povinnú registráciu a zároveň si chce uplatniť či zvýšiť niektoré dávky zo sociálneho poistenia (dôchodky, materské).

Hranica príjmu pre povinnú registráciu sa teda sleduje len za samostatne zárobkovú činnosť a podnikanie, resp. za príjmy z týchto činností (a to dokonca iba tie aktívne). Príjmy zo zamestnaní a dohôd do tejto hranice nevstupujú. Ide jednoducho o iné tituly, resp. iné typy registrácie.

Príklad

SZČO zarobí/zarobila v r. 2024:

  • vyplatené príjmy zo živnosti 7 520 EUR
  • vyplatené príjmy za použitie diela na základe autorskej licenčnej zmluvy 10 000 EUR
  • príjem zo zamestnania za január až august 2024 vo výške 12 000 EUR
  • príjem z dohody o vykonaní práce za október – november 2024 vo výške 1 000 EUR

Výsledok: jednotlivé príjmy sa na účely stanovenia hranice nespočítavajú, hranica sa sleduje len pre príjem zo živnosti ako aktívneho príjmu samostatne zárobkovo činnej osoby. Ten je však pod touto hranicou – 7 520 EUR je menej než 8 580 EUR. SZČO sa v júli/októbri 2025 v Sociálnej poisťovni povinne registrovať nemusí. A teda jej ani nič platiť.

Pre úplnosť je potrebné dodať, že hranica sa sleduje za príjmy. Teda nie zisk, resp. rozdiel medzi príjmami a výdavkami či – inak povedané – základ dane. Sledujú sa “hrubé” príjmy, ktoré oficiálne SZČO v priebehu sledovaného roka zinkasovala. Bez ohľadu na výdavky:  SZČO môže byť teda aj v strate, no ak jej príjmy prekročia danú hranicu, musí sa povinne stať hrdým platiteľom odvodov do Sociálnej poisťovne.

Viac:

Ako sa vypočíta suma hranica pre povinné platenie sociálnych odvodov

Podobný stručný prehľad o odvodoch na zdravotné poistenie

Odvody do Sociálnej poisťovne: 5 situácií, kedy ich neplatíte

Živnostník a zvýšené odvody: dajú sa nejako znížiť?

Aktívne a pasívne príjmy z daňového hľadiska

Autorská licenčná zmluva: ušetrí odvody aj vyberie peniaze z eseročky?

Pre pokročilejších: Hranica príjmu pre vznik sociálneho poistenia SZČO – ako ju vypočítať a ako pracovať so zákonmi

A pre istotu aj historický prehľad “hraníc” pre sociálne poistenie (a teda aj verzií tohto článku :) ):

  • hranica pre rok 2013 je 4 830 EUR
  • hranica pre rok 2014 je 4 944 EUR
  • hranica pre rok 2015 je 5 148 EUR
  • hranica pre rok 2016 je 5 298 EUR
  • hranica pre rok 2017 je 5 472 EUR
  • hranica pre rok 2018 je 5 724 EUR
  • hranica pre rok 2019 je 6 078 EUR
  • hranica pre rok 2020 je 6 552 EUR
  • hranica pre rok 2021 je 6 798 EUR
  • hranica pre rok 2022 je 7 266 EUR
  • hranica pre rok 2023 je 7 824 EUR
  • hranica pre rok 2024 je 8 580 EUR.

PRE VIAC TIPOV O ODVODOCH, ŽIVNOSTNÍKOCH A PODNIKANÍ NEVÁHAJ A OSTAŇ V KONTAKTE


O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

28 komentárov k “SZČO: Koľko “môžem” v r. 2024 zarobiť, aby som neplatil sociálne odvody?”

  1. Chcel by som sa spýtať koľko je maximálna hranica zárobku aby som neplatil viac ako sú minimálne odvody.
    Nemám deti a sociálnu som začal platiť tento rok

    Odpovedať
  2. dobry den. ako to bude v roku 2013 pre SZCO, ktory budu mat prijem aj z dohody, popr. trvaleho prac. pomeru? Taktiez sa im tento prijem nebude zaratavat pre vznik povinnosti platit socialne odvody? dakujem!

    Odpovedať
  3. tiez sa pripajam. ako je to s rokom 2013? kolko moze szco max. zarobit v roku 2013 aby sa neplatila socialka v roku 2014. ak je mozne celu analyzu, ak sa tam nieco radikalne meni. dakujem!

    Odpovedať
  4. prosim o rovnaku analyzu pre rok 2013,, t. j kolko mozem ako SZCO max zarobit v roku 2013 aby som neplatil socialku v roku 2014
    Dakujem

    Odpovedať
  5. odporúčam vám si prečítať pravdu o tom, ako to vyzerá dnes s daňami a prepúšťaním na dohodu. reálna skúsenosť reálneho človeka s reálnymi problémami. http://zaujimavosti.net/clanky/danovy-system-u-nas-ignoruje-poctivych-danovnikov-a-zdravotne-poistenie-to-dorazi/

    odporúčam. ide o príklad, kedy zamestnanec nie je SZČO, ale len predáva a kupuje. Ďalej ide zároven o príklad kedy stratil ešte inú prácu na dohodu “bokovku”. Jeho mimopracovné nákupy a predaje ho dohnali do mínusu, ale danové priznanie nepočíta s tým, že má aj výdaje a debilný systém mu prikazuje platiť zdravotne poistenie. Prečo? to čo je za hlúposť? Toto je aj moj prípad. Presne, nejaký zisk z predaja výšiviek, ale že ma látka niečo stála a nite a práca, to štát vidieť a počuť nechce. Je mi z tejto krajiny zle a bola by som rada, keby sa niekto s tým začal zaoberať. 

    Odpovedať
    • Nie je to síce k veci, ale ok: článok, ktorý linkujete, som si dovolil komentovať. Jeho autor a rovnako aj Vy máte problém možno práve preto, že uvedené činnosti vykonávate ako nepodnikateľ – tj ide podľa všetkého o ostatné príjmy v zmysle § 8 zákona o dani z príjmov. Jednak je to podľa všetkého nelegálne – tj keďže uvedené činnosti vykonávate pravidelne, mali by ste sa registrovať ako podnikateľ (viď Obchodný zákonník) -, no a máte nevýhodu, že pri ostatných príjmoch si nemôžete uplatniť výdavky. Pri podnikateľských príjmoch môžete – a teda by ste nezaplatili daň z niečoho, čo ste nezarobili. Na druhej strane od určitej výšky príjmu platíte odvody do Sociálnej poisťovne, ale to je druhá vec.

      Odpovedať
  6. Neviem, ze ci som to zaregistroval spravne, ale nebudu musiet zivnostnici od buduceho roka platit odvody do SP aj v pripade, ze “podlezu” hranicu prijmov 4716 eur, ak si uz aspon raz uplatnili tzv. odvodove prazdniny?   Ja len pre uplnost…

    Odpovedať
      • Takto som to ani nemyslel, ale v clanku uvadzate: “SZČO je povinne poistená iba v prípade, ak jej príjem z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti za predchádzajúci rok prekročí hranicu príjmu,
        stanovenú ako 12-násobok aktuálneho minimálneho vymeriavacieho základu.
        Ak je celoročný príjem nižší, povinne sa registrovať nemusí. Takto môže
        teoreticky neplatiť odvody každá začínajúca SZČO 1-2 roky (obdobie
        označované ako odvodové prázdniny), a v prípade, ak hranicu príjmu
        každoročne “podlezie”, neplatí odvody nikdy.”
        No a niekedy v lete v pripravovanych navrhoch zmeny zakona padlo aj nieco o tom, ze odvodove prazdniny budu len jeden rok… Ci sa to v takej podobe schvalilo to uz neviem, preto som sa opytal. Ci uz si  niekto odvody plati, alebo sa tomu chce vyhnut je  jeho vec, hranicu sme sa samozrejme z clanku dozvedeli to nepopieram, ale padli tam aj ine informacie, preto moja reakcia… ;)

        Odpovedať
  7. Zdravim Peter. 
    Hranica prijmu za rok 2012 4 716 EUR sa rata za 12 mesiacov stale? Alebo napr. , ak SZCO zacal vykonavat podn. cinnost 1. aprila tak sa musi vyratat alikvotna ciastka? Dakujem!

    Odpovedať
  8. Prečo Sociálna poisťovňa na svojej stránke v kalkulačke pre  povinnosť platenia odvodov uvádza  pre rok 2013 oveľa nižšiu čiastku, ako je Vami uvádzaná t.j.:4.716,-EUR ?Ďakujem za právoplatné stanovisko.
    Ivan Korbeľ

    Odpovedať
  9. Zdravim Peter. Fajn clanok…vdaka zan. Mam len otazku..na system. Co pokial SZCO plati odvody a v dany kalendarny rok (napr. 2012) zisti, ze tuto hranicu nepresiahne. Od januara nemusi platit? Alebo musi cakat do jula na novy vypocet? Diky vopred.

    Odpovedať
  10. A ako je to s odvodmi do zdravotnej poisťovne? Pokiaľ som zamestnaný na trvaný pracovný pomer alebo dohodu, kde už odvádzam ZP, potom zo živnosti nemusím? ďakujem.

    Odpovedať
    • Pri zdravotnom poistení sú iné, i keď podobné skupiny platiteľov poistného:) Všeobecne však platí, že ak máš príjem zo zamestnania, z neho platíš odvody Ty ako zamestnanec + Tvoj zamestnávateľ. Ak máš zároveň aj živnosť, príjem podlieha odvodom do zdravotnej poisťovne tiež.

      Odpovedať
  11. Pochopil som to dobre? Ak mám živnosť  len na privýrobok popri zamestnaní a nie je predpoklad, že by som za týchto okolností niekedy spomínaný limit dosiahol, odvody do sociálnej poisťovne budem stále platiť len zo zamestnania, zo živnostenského príjmu ani cent?

    Odpovedať

Vložiť komentár

Share This