Nová Alfa Plus od Krosu – čiastoční platitelia DPH vyriešení

Ekonomické softvéry od Krosu mám dlhodobo rád – najmä pre ich užívateľský komfort (keďže dokážu ušetriť hromadu práce či akékoľvek ručné vyhotovanie výstupov) a určite aj pre bohovský marketing, komunikáciu a podporu. Za kvalitnou Omegou a Olympom mi v poslednej dobe trochu zaostávala Alfa pre jednoduché účtovníctvo. Totiž prečo: tzv. osoby registrované pre DPH v zmysle § 7a zákona o DPH, ľudovo “čiastoční platitelia DPH”, ktorými sú napríklad aj obyčajní blogeri zarábajúci cez Google Adsense, v nej neboli riešení v podstate vôbec. Pri zadávaní dokladov bolo potrebné každú chvíľu prepnúť program do stavu “platiteľ DPH” a potom späť do “neplatiteľ DPH”, čo okrem prácnosti spôsobovalo časté chyby a formulár daňového priznania pre takéhoto platiteľa nezobrazoval jeho IČ DPH. Jednoducho sa na týchto zabudlo.

 

Ako používateľovi “Alfy mi do schránky nedávno prišla demoverzia úplne nového produktu “Alfa plus”, ktorý má vychytať chyby svojho predchodcu a celkovo má byť lepší.

 

Dobrou správou je, že pri zadávaní novej firmy je možné zvoliť si typ registrácie pre DPH – teda či ide o už spomínaného čiastočného platiteľa DPH alebo ďalšie typy (plnohodnotný platiteľ DPH, daňový zástupca pri dovoze a iné). Pri osobách registrovaných v zmysle § 7a teda bezproblémov zaeviduje vystavenú faktúru za dodanú službu odberateľovi z inej krajiny EÚ, ktorá ľahučko putuje do súhrnného výkazu. Rovnako pri nákupe služby z inej krajiny EÚ – teda zadaním záväzku – bez problémov hodí faktúrku do daňového priznania k DPH. Obidve činnosti bez potreby ručného posúvania sumy vo výkaze. Za toto ďakujem.

 

Ďalšie výhody, ktoré som zbadal po cca polhodinovom testovaní:

 

  • možnosť výberu, či bude SZČO viesť jednoduché účtovníctvo, daňovú evidenciu alebo mu postačia paušálne výdavky. Akurát možnosť “paušálne výdavky” nie je v súčasnej verzii dostupná. Do konca roka snáď bude.
  • možnosť pracovať s viacerými oknami súčasne – čo je už v súčasnej dobe akási samozrejmosť, ale poteší
  • dobrovoľné pomocné uzávierky DPH či majetku, ktoré užívateľovi pomôžu “zafixovať” doklady pred možným poškodením či vymazaním z jeho strany
  • príťažlivejší dizajn

 

Nevýhodou je podľa mňa cenová politika. Klienti, ktorí dlhoročne platia Alfu aj s jej chybami a nedostatkami, dostali teraz konečne niečo lepšie. Lenže už nie v cene aktualizácie, ale ako nový produkt za novú cenu. Síce ako existujúci zákazníci Alfy ju majú zvýhodnenú, no v prípade maximálnej multiverzie stojí prechod (po skončení práve prebiehajúcej aprílovej akcie) cca 134 EUR. Navyše ide de facto o prechod na nižšiu verziu – v pôvodnej multiverzii “starej” Alfy je možné spracovávať neobmedzený počet firiem, v novej “Alfe plus Profesionál” iba 10 firiem. Tj v prípade záujmu o spracovávanie neobmedzeného počtu živnostníkov si to vyžaduje cenu ešte cca o 100 EUR bez DPH vyššiu. Čo tak trochu pôsobí ako skryté zvýšenie ceny :)

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Vložiť komentár

Share This