Zamestnanec, ktorý prenajíma nehnuteľnosť a daňové priznanie

Každý, kto prenajíma byt, dom či pozemok, musí po skončení roka priznať svoje príjmy prostredníctvom daňového priznania a v niektorých prípadoch aj zaplatiť daň, ak vyjde. Samozrejme ešte pred začatím prenajímania by sa mal registrovať na daňovom úrade a mať DIČ.

 

Prenájom je často formou privyrábania si popri trvalom zamestnaní. Ak by takýto zamestnanec nemal iné príjmy (teda by neprenajímal), nemusí sa o nič starať. Zamestnávateľ mu vyhotoví ročné zúčtovanie dane a týmto spôsobom má celý rok vysporiadaný. Bez nákladov a starostí.

 

Ak však popri zamestnaní aj prenajíma, musí si urobiť daňové priznanie sám. Do daňového priznania však musí uviesť všetky svoje príjmy a zárobkové aktivity za posledný rok. Teda aj príjmy zo zamestnania a zároveň aj príjmy z prenájmu.

 

V žiadnom prípade si nemôže v zamestnaní nechať vyhotoviť ročné zúčtovanie dane a zároveň sám vyhotoviť daňové priznanie, kde uvedie iba príjmy a výdavky súvisiace s prenájmom.

 

Všetky príjmy sa vysporiadajú jedným priznaním. A to práve daňovým priznaním. Ročné zúčtovanie dane, ktoré robí zamestnávateľ, nemôže obsiahnuť žiadne iné príjmy, než príjmy zo zamestnania. Teda ani prenájom či iné podnikanie. V prípade, keď zamestnanec aj prenajíma, tak zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania dane požiadať nemôže.

 

Príklad

 

Pán Jozef počas celého r. 2011 pracoval v trvalom pracovnom pomere a zarobil spolu 10 000 EUR. Z týchto mu zamestnávateľ zrazil a odviedol odvody vo výške 1 340 EUR a preddavky na daň 970 EUR.

 

Zároveň prenajímal byt za 250 EUR mesačne. V r. 2011 tak zarobil 3 000 EUR.

 

Pán Jozef musí vyhotoviť daňové priznanie typ B. V ňom uvedie:

 

  • Príjmy zo zamestnania 10 000 EUR
  • Výdavky k príjmom zo zamestnania (odvody) 1 340 EUR
  • Príjmy z prenájmu 2 500 EUR (3 000 mínus 500 EUR oslobodených od dane)
  • Výdavky z prenájmu 40% x 3 000 EUR x (2 500 / 3000) = 1 000 EUR (vysvetlenie ku kráteniu výdavkov: ak si chce uplatniť oslobodenie, musí upraviť nielen príjmy, ale aj výdavky, viac tu)
  • Základ dane zo zamestnania 8 660 EUR
  • Základ dane z prenájmu 1 500 EUR
  • Celkový základ dane 10 160 EUR
  • Upravený základ dane = 8 660 – 3560 + 1500 = 6600 EUR (nezdaniteľná časť sa za r. 2011 3 559,30 EUR odpočíta už len od príjmov zo zamestnania. Z príjmov z prenájmu nie. V tomto príklade však táto legislatívna zmena na rozdiel od predchádzajúcich rokov nič neovplyvní)
  •  Celková ročná daň = 19% x 6 600 EUR = 1 254 EUR
  • Daň na úhradu (po odpočítaní preddavku) = 1 254 – 970 = 284 EUR

 

Ako vidíme, pán Jozef doplatil v daňovom priznaní daň iba z príjmov z prenájmu (1500 EUR x 19% = 285 EUR). Príjmy zo zamestnania mu nič neovplyvnili ani nezvýšili daň. Daňové priznanie však musel urobiť jedno jediné a do neho zahrnúť príjmy z prenájmu aj príjmy zo zamestnania.

 

Ak si zamestnanec-prenajímateľ predsa nechal v zamestnaní vyhotoviť ročné zúčtovanie dane, nič vážne sa nedeje. Všetko dá dokopy daňovým priznaním, ktoré bude buď opravné alebo dodatočné. Predtým vyhotovené ročné zúčtovanie dane sa bude považovať za riadne daňové priznanie.

 

Pre ďalšie tipy o daniach, pravidlách a zákonoch ostaň v kontakte a zariaď, aby Ti žiaden nový článok neunikol

O autorovi: Peter Furmaník

Fanúšik podnikania a jednoduchého, motivačného a priateľského podnikateľského prostredia. Nastavovač, vysvetľovač, autor a bloger so záľubou v poľudšťovaní jazyka podnikateľských zákonov. Špecializujem sa na spoluprácu s online a IT podnikateľmi či tvorcami obsahu.

Vložiť komentár

Share This